icon

Mačiatko a batoľa

6. jún 2023

Ahojte,
premýšľam nad tým, že by sme si priniesli do domu malé mačiatko. Máme takmer 2 ročné dieťa a stále neviem či by to bol dobrý nápad..čo to bude obnášať 🙊. Prosím pomôžte mi v mojom rozhodnutí..chcela by som si prečítať všetko PRE a PROTI.
Ďakujem a pekný deň.

ikuska27
7. jún 2023

Mám dve deti..tretie na ceste...a taktiež máme dvoch kocúrov v nútri...je pravda, že mačka sa nedokáže naučiť.. všetko zhodí, všade lezie, všade sú chlpy...no moje deti aj manžel by dali za ne život.. najradšej by pozbierali všetky mačky sveta...no na druhej strane...mačka sťahuje na seba všetku zlú energiu, deti čo vyrastajú pri mačkách nemajú alergie... sú s nimi často krát nervy, ale už by sme ich nedali...

candii
7. jún 2023

Mala som mačku, ja by som už nechcela. A už vôbec nie mača, je hravá potrebuje veľa pozornosti, všetko driape, nám dodriapala gauč, kreslo .. a to mala skrabadlo ale to jej nevonalo. Veľa krát si na labkach zo záchodu vyniesla hovienko. Ráno nás budila o 4.00, všade chlpi, všade skakala.. linka, do všetkého strkala nufak .. do jedla atď .. mačku nevychovas.. ja by som už nechcela..

euka210
7. jún 2023

My mame macky vonku, maciatka, obcas sa strati niektora. Maju volno, len ich krmime a deti sa s nimi radi hraju. Treba im nejaky "domcek" kde budu v noci a hlavne v zime.

kofilka33
7. jún 2023

@ls56 Väčšia šanca,že dostaneš toxoplazmozu je z neumytej zeleniny ako od mačky .

punkreas534
7. jún 2023

@ls56 Ahoj. Toxoplazmu prenášajú mačičky ktoré žijú vonku môže ju prenášať aj hydina. Domáca mačička by mala byť zaockovana a nemala by ju prenášať.

refly
7. jún 2023

K tej toxoplazmóze... ako už bolo spomenuté milión krát, toxoplazmóza je "z vonku". Z hliny a vonkajších zvierat. Neviem pochopiť ľudí, čo vyčítajú mačkám že ich príbuzný nemohli mať deti.... Veď keď si vezmem zviera, bachnem to von, nechám ho hrabať sa v zemi a žrať vonkajšie zvieratá, tak sa k tomu musím stavať ako k vonkajšiemu zvieraťu a dodržiavať nejaký stupeň hygieny a pravidelne navštevovať veterinára. Ináč mi to príde ako keby som vyšla von, zjedla za hrsť zeminy, dostala toxo alebo inú pliagu a potom hlásala online "pozor, pozor, nemajte izbové rastliny, lebo ja som z hliny ochorela!" No, koho je to vina? Ak chytám vonkajšie zvieratá, tak si treba umyť ruky a nenechať ich skákať po stole kde jem, alebo po posteli, kde spím. Je jedno či sa jedná o mačku, líšku, či potkana.

Čo sa mačiek týka... no, mám 3, nejako neviem že ich mám. Ráno a večer sa ponaháňajú tak na 10 minút a väčšinou spia. neporiadok nejaký je (chlpy, kamienky, packy na dlážke) ale toto mi príde že stým by sa malo počítať. Každá živá bytosť robí neporiadok, vrátane mňa. Akurát že oni si to po sebe neupracú.
Môžu grcať. Toto je individuálne. Moje mačky z dectva grcali pomerne často, tieto aktuálne takmer vôbec. Kocúr raz za čas, prvá mačka sviatočne raz do roka a posledná nikdy. 6 rokov a ani raz. Niektoré sú skrátka grcavejšie.
Tiež nemôžem povedať že by boli nepredvídateľné. Mačky sú trocha ľakavejšie a neurotickejšie. Niektoré viac, niektoré menej. Môžu spať a keď mi napr padne pohár, alebo sa stane iný náhly zvuk, tak sa pravdepodobne ľaknú, strhnú a rozutekajú na všetky svetové strany. Na tom nie je nič nepredvídateľné. Majú také reflexy.
Mačku s dieťaťom je ťažko odtipovať.... mačka môže byť povahovo priebojnejšia a adekvátne sa brániť ak ju dieťa potiahne za ocas. Môže byť plachejšia, dieťaťa sa báť, utekať pred ním a v úplne najhoršom prípade mať stresové správanie, ako napr ocikať nábytok. Alebo to môže mať totálne na saláme a aj sa jej niečo nepáči, tak sa postaví a odíde. Veľmi záleží na povahe a či dieťa mačke niečo urobí.

Ako pri akomkoľvek inom zvierati treba rátať stým, že treba náklady na bežný chov, občas treba veterinára a tie niektoré veci môžu byť fakt drahé a treba tomu venovať čas, peniaze a energiu. A je to záväzok na dlhé roky. Pri mačkách konkrétne je špecifické akurát to, že bývajú radi vysoko, takže môžu vyskočiť na stôl/skriňu/linku, ale zase... nie všetky a nie s rovnakou intenzitou. A môžu škriabať nábytok. Celkovo som mala mačiek 5 + občas mačence z vonku na dočaske a nábytok škriabala jedna.

basska_b
7. jún 2023

Zavisi aj od dietata. Moje deti su na zvieratka opatrne, maju respekt, nenarusuju ich osobnu zonu. Ale kamoskin syn hrrr brrr, macky ci kurence vláči pod pazuchou, vozí ich na odrazadle. Kurám to nevadilo, ony su hlupucke, ale macka sa ohradi, poškriabe. Hadam by si na seba zvykli... no a tej toxoplazmozy by som sa veru bala. Ale macacie vykaly su aj vo verejnych pieskoviskach...

elenka.k
7. jún 2023

prepáčte mi, hoci sama máme kocúra - za mňa NIE
a ver mi aj keď bude 1000 x PRE viac ako PROTI, aj tak už nikdy.
/ a to si nevšímam alergiu, ktorá sa mi zrazu objavila na mačky /
To musíš mať na to ♥ , snahu, vedomie, že musíš prijať pri tvojom ponáhľaní sa, zákon schválností - ak sa náhodou po ..., po ... musíš to spratať. Nevravím, ak niekde sa rozhodnete cestovať - treba sa postarať - zabezpečiť niekoho kto sa postará ....
A vždy je hladná mačka, na nové okná - treba opäť objednať nové sieťky, poprípade opraviť ich. V noci / podvedome počas spania / som počula nový zvuk, rapčanie, šuchanie , automatický som vyskočila z postele - vedela som, že to naša telká chce zletieť z komody - ešte že bolo toto podvedomie .... Na gavčovke novej koženej a s jej dierkami som sa už dávno zmierila.
Ješkové oči, veď ti tu už vypisujem - čo som nechcela a ver mi to sú len základné detaily.
Síce moje deti sú už väčšie ale dcérke sme ho aj tak kúpili až keď mala 12 rokov.

janulik2008
7. jún 2023

@ls56 keď je mačka očkovana tak je riziko nízke 😀 teda skoro žiadne

K otázke ... Mačiatko vyžaduje tiež pozornosť, behá skace a nemá problém ako tu niekto spomínal aj sa zahnať ak mu robí niekto napriek ale máme 2 kocúrov a keď sa mala narodila mali sme plus 2 mačky a zatiaľ čo jedna to mala u prdele tak druhá malú nemusela. Kocúr malú zbožňoval od malička, bežné si ľahol na kraj postele aby nepadla a mohla ho aj potiahnuť ... Malej sme však vysvetľovali že mačka sa neťahá ani sa jej neubližuje

janulik2008
7. jún 2023

https://youtube.com/shorts/RMehocFWu3k?feature=... náš kocúr vystrojil toto 🙄😀🤣

galioska
7. jún 2023

@werony_n macku nicomu nenaucis chodi kde ona chce. ona je pan a jasne su rasy ktore su slusnejsie a ktore slusnejsie niesu a tych je viac😀

andrea2022
7. jún 2023

Malé mača k malému dieťaťu nie. Nie je to vhodná "hračka".
Máme dve dospelé, čisto vnútorné, veterinárne ošetrované mačky. Záchod majú na balkóne, kam chodia cez mačacie dvierka. Bláznivé časy už majú za sebou. ALE, každá má inú povahu. Kým jedna sa akémukoľvek náznaku konfliktu radšej vyhne, druhá nemá problém nevinné detské capnutie vrátiť späť aj s bonusom.

mandzula
7. jún 2023

Kupili sme maciatko, ked mala dcera cca 3 roky. Problemy s nim neboli takmer ziadne, len take bezne, ako s kazdym zvieratom.
A k tej toxe - ja ju mam, zistili mi ju v tehotenstve, hoci sme macku vnutri nemali, len vonku a ja som cely zivot macky velmi nemusela, cize moj kontakt s nimi bol minimalny.
Mali sme stastie na velmi "poslusnu" macku, pokojnu, pomerne pritulnu, nebyt alergie mojho noveho partnera, mam ju doteraz, resp. nejaku dalsiu.

dooscoby
7. jún 2023

Zviera je zavazok hocijake treba sa mu venovat a zvazit, kedze mas malinke dieta tak urcite planujete dovolenky alebo vylety. Ja ma v byte 2 macky, psa a opatrovatelku robi moja ochotna mamima. To, ze mam chlpy vsade je jasne a nase macky v noci spia. Kocur synovi pri hlave a rano ho budi hryzkanim. Ale ten je flegmos, macka je hravejsia a nemojkava. Su aj plemena vhodne k detom, ale urcite k starsim. Moje deti od narodenia nerobili nic zvieratam a susedova doteraz ma tendenciu ich natahovat a to uz je skolacka. Ja by som este urcite pockala s dakym zvieratkom.

sissik
7. jún 2023

mame uz vacsie deti. Ked mali 2 a 5 kupili sme stary dom, kde bolo plno mysi a potkanov. Postupne sme to vyhbili aj pomocou pasci, ale najvac pomohli macky a pes. Macky boli vtedy iba vonku, dovnutra nechodili. Teraz nam teenagerka priniesla maca. Napriek tomu,z emamme 2 starsi emacky, tak maca sa nudi, lebo sa chce hrat. Takze ak maciatko, tak radsej 2. Mat ich samozrejme odcervene a zaockovane, ako treba. Ak ich pustis von, tak sa vyblaznia vonku a vnutri budu kludnejsie. Jedna macka mala raz mlade - nestihla som ju dat vykastrovat - raz urobili neplechu, ale inak sa nemozem stazovat, ze by zhadzovali veci, roblili neporiadok.
Maciatko je hrave, necha si so sebou robit viac veci, ako dospela macka. Dospela macka by dieta drapla, pre maciatko je to hra a zabava.
2r dcera nevedela chytit maciatko uplne vhodne ako 5r dcera, ale vydrzlai vsetko a teraz ked vyrastli aj macky aj deti, su neskutocne partacky.

ilene22
7. jún 2023

Mame macku a kocura v dome, su u nas 3 roky a mam 1 rocne dieta, ktore stvornozkuje. Uprimne sama by som dnes k 1-2roc dietatu macku nedoniesla. Az neskor.

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
romanadam1626
7. jún 2023

@andreja13 načo tu píšeš,keď nemáš mačku?!

zana134
7. jún 2023

Ahoj, mačky sú úžasne zvieratá. Majú svoje vrtochy, ale sú úprimné, odoberajú negatívnu energiu, ich prítomnosť chráni pred vznikom alergií, sú to parťáci, sú z inej planéty. Každé dieťa by malo mať možnosť vyrastať s nejakým zvieraťom. Naučí ho to veľa veciam., empatii, spolupatričnosti, bude sa vedieť rozdeliť minimálne s jedlom, zistí že nie je stred vesmíru, atď.. Pokiaľ je zviera veterinárne ošetrené, riziká nákazy sú minimálne.

ladybugs
Autor odpoveď zmazal
ladybugs
Autor odpoveď zmazal
lukino2000
Odpoveď bola odstránená
ladybugs
Autor odpoveď zmazal
elenka.k
8. jún 2023

@lukino2000 píšeš bludy , mačka sa nedá naučiť!! Zvládli - nezvládli je to zviera, robí si čo chce, / preto zatváram dvere do kuchyne, ak odchádzam preč .... / Tiež dávame rôzne pasty, trávu a sem sa tam sa stane, že aj tak sa povracia .
Ale ty si svoje mačky zvládol na 1 👏 povieš im aby sa šli vyvraciať do WC, tak idú pekne tam ....
Pridávam sa k @ladybugs nevšímaj si ho, niektorí proste neuznajú ... Ani nevieme, či dotyčný má iba mačky alebo aj deti popri nich a aj celú domácnosť ....

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
lukino2000
Odpoveď bola odstránená
elenka.k
8. jún 2023

@lukino2000 dobre beriem to - nepodarilo sa mi kocúra vychovať, ok? / bude mať 2 r. / skôr preto, že dávam prednosť - môj čas - venovaniu , učeniu mojich detí a fakt nemám čas a silu ešte sa viac ako treba sa venovať Unovi. Nebaví ma dookola mu ukazovať vravieť, že na linku a stôl fakt sa mi nepáči ak tam chce skočiť a pravda je, že mi je ľahšie zavrieť dvere / ak v kuchyni mám rozrobené jedlo k vareniu .... je pravda že som ho tam videla iba 1X na linke úplne hore/ Tiež má už nebaví zvyšovať zábranu na schodište , ktorú aj tak bez problémov preskočí. Vie, že dole nesmie ísť a X krát tam šmigne. / myslím dole v dome - bývajú tam svokrovci /
Jasné, že záchod pravidelne čistím, to dá rozum. Misky tiež sem tam vyčistím a stále sú plné / až na misku s kapsičkami - tú hneď vyčistím ak doje, skôr iba vylíže šťavu

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
lukino2000
Odpoveď bola odstránená
elenka.k
8. jún 2023

@lukino2000 jasné, že ak mu poviem, nech ide domov / myslím dcérinu izbu / tak tam už naklusuje, síce s dvihnutým chvostom a so slimačím krokom, ale ide tam .... 😀
čo mu iné ostáva - člen rodiny - moje pravidlá.
A tiež už nechodí do mojich kvetov ..., zato, som ho pristihla v zajacovej klietke - fuj, ale tiež iba raz a posledný raz !
Tie chlpyyyy, nemôžem ostať v dcérinej izbe viac ako 30 minút / myslím v kuse / puchne až mi hrdlo /
Tá foto - šla som vyhodiť stoličku, ešte mi ju nedovolil - sadol si na ňu, tak som mu ju nakoniec nechala ...