Malý strašne kričí a stále odporuje. Čo mám robiť?
Prosím Vás chcela som sa spýtať na názor, náš malý bude mať v máji 3 roky a absolútne nepočúva ,stále odporuje, nechce sa obliekať, neuveriteľne kričí a najhoršie je keď mu niečo nieje po vôli alebo mu niečo zakážem a nedovolím tak začne revať , všetko okolo neho lieta a všetkých pľuje. Je to normálne na jeho vek alebo by som mala vyhľadať odborníka pretože už nepomáha ani vysvetľovanie, ani napomínanie a už ani facky.
Ahojte baby, no ja mam doma podobny pripad v dievcenskom prevedeni..... U nas je problem hlavne rano, ked musime ist a nemame cas, a vtedy je to fakt narocne,Lady najprv namiesto chystania sa sa musi alebo chce hrat , dobre 5 min. je ok, potom ranajkuje , ale takym sposobom, ze ma ide vytocit, trva to aj pol hodiny a skor sa s tym hra ako je a potom hygiena a obliekanie , to je na vsetko nie, nie , nie, este nie a nie....
Niekedy ju zdrapnem a ucesem ju nasilu, snazim sa vsetko hrou, ale nezabera, po zadku jej dam, len ked uz ja vybuchnem a neovladnem sa - to je vacsinou, ked ona zacne buchat mna... vacsinou jej pioviem, ked nespravis , tak nebude a na rozdiel od mojho muza to aj dodrzim, vacsinou to pomaha, alebo Raz , dva , tri, vie, ze ked do troch neposluchne, tak to spravim aj tak...
Tiez uz sme sli bez bundy, alebo v pyzame vonku, musi sa naucit na sebe... Viem, je to velmi tazke, ja som si dnes od napatia aj poplakala, lebo som este tesne pred porodom a vsetko mi pripada tazke, mam pocit, ze je medzi nami len boj , co ma desi. Kazdy den sa pytam, kedy to uz bude lepsie, lebo moja trpezlivost je lepsia , ako bola , ale od prirody jej mam skor menej.
Facky a nadavky, ake je dieta nemozne, debilne atd, to naozaj nemusi byt, to by som ani nedokazala, aj v tej najvacsej zurivosti.
V obchode je to o vzdy si vyberie jednu vec, maly jogurt, alebo dzusik, alebo medvedikovu salamku..
Poviem , ono je to vsetko este ok, pokial sa clovek neponahla, ale pokial je casova nudza, je to naozaj tazke, draim palce, aby ste to vydrzali...
vanessm
ja to vidim podobne ako ty, len je to niekedy tazko realizovat...
Katka 159 a ostatne mamicky, prajem mudrost pri rieseni vzdoru, ja a my to teraz tiez riesime (syncek ma 2 roky). Dobre padne cloveku ked vie, ze nie je sam, ze? Nemam radu - len chcem podakovat, ze ste viacere poradili Katke a tiez tymto aj mne. Som si mnohe insipracie skopcila do Wordu a budem si ich citat a skusat aj ja 😀. Dakujem a prajem krasne sviatky!
jááj,no toto zažívame cca teraz 3-4x do dňa 😲 😲 😲 , riešim to tým že ju dám do izby medzi hračky 😝 ,prekríknem ju prísne nech porozmýšla a ked sa ukludní zavolá .a ked sa vykričí,vyjeduje,dobúcha a neviem čo všetko ešte.....tak potom počujem tiché mamíííí,mamíííí 🙂 🙂 a už je dobre 😎 ,2x sa mi stalo ,že sa mi doslova smiala do očí 😠 😠 😠 a skúšala hranice-letela jej jedna po zadku a izba 😢 😢 😢 . posledné dni už stačí povedať "ideš do izby k hračkám!" a už sa karta otáča. Niekedy ked tak reve tak čakám kedy sa prídu susedia sťažovať 😠 ,ale fakt netuším ako to riešiť,myslím ,že každé je iné a na každé platí niečo iné. Ja si veru nepamatám toto obdobie u seba ,ale mama mi vravela ,že státie po kútoch fungovalo a všetky kúty som poznala a ešte ,že som nadrzo povedala do ktorého pôjdem 😀
u nas sa 2-3 vychovne velice osvedcili. ale iba po zadku a nie prehnane silne. len aby vedel, ze s jeho spravanim nesuhlasime a ma nasledky. tiez mu pri tom vysvetlim, preco dostal na zadok a myslim, ze to docela chape. teraz sa sprava pekne, ma svoje chvilky, ale to len vynimocne. a hlavne trpezlivost to chce, to je na tom to tazsie. tak drzim palce 🙂
@katka159 ahoj, tu uz naozaj pomoze asi len ignoracia, ako ti uvadzala @andreah25 dieta je zrejme uz navyknute na "vychovne" a nic si z nich nerobi. my mame doma podobneho 2-rocneho anciasa a tiez som si vsimla, ze ked to uz s placanim po zadku prezeniem, tak si z toho uz nic nerobi. so zatatymi zubami som skusala ignorovat par dni tieto "naladicky", jednoducho som nepovolila a potom, ked dlho dlho nic nebolo a zrazu capanec na zadok, tak uz bol aj ucinny. ale chce to vela sebazaprenia, ja ta uplne chapem, ze ti praskaju nervy, kto ma doma anjela, ktory vsetko spapa, neodvrava, sam sa hra a na kazdeho sa vzdy usmieva, ten ta nikdy nepochopi. inak je to vzdor ako hovado, my mame doma vzdor uz spred roka, ver alebo nie, hadzanie sa o zem bola uplna samozrejmost uz pred prvym rokom zivota a to podotykam, neboli pady z neisteho chodenia, ale zamerne hadzanie sa o zem. teraz ma cez 2 roky a stupnuje sa to, takze s hrozou ocakavam, ze skoncime ako vy 😕 😕 😕 😅 tak pevne nervy a skus este ignoraciu. a ked nezaberie, tak radsej radu odbornika, ako radu supermatky 😉 😉
K tomu po zadu a facke, keď sme boli deti dostali sme neraz po zadku a sme tu! A podľa mňa som zdravá, normálna, žena 🙂 A ak sa pozrieme na to spätne, staršie generácie boli omnoho lepšie vychované ako tie dnešné... U nás tiež funguje 3x a dosť. Bolo aj po zadku a nie raz ale už malá vie, čo je tá hranica za ktorú nesmie. A už k tomu po zadku sa ani nedostaneme. Upozorním ju, ak nepomáha, tak som sa jej minule spýtala, či si naozaj praje aby som jej dala po zadku pred všetkými (boli sme na návšteve), pochopila o čo sa jedná a prestala... Každý rodič si pozná svoje dieťa ale môj názor je, že hranicu pokiaľ sme deti ochotné pustiť si treba určiť a držať sa jej. Stačí len raz pustiť dieťa za tú hranicu a ono si to zapamätá... V jednej knihe sa píše o výchove dieťaťa v takom duchu, že deti musia mať dané hranice a nemôžeme im všetko dovoliť (dnešné mamičky podľa mňa toho dosť veľa dovolia deťom a nechajú ich ďaleko zájsť), pretože tým z nich vraj vychováme nešťastných dospelých... v dospelosti nebudú vedieť zniesť to, že nie je všetko dovolené a nebudú naučené prijímať "nie"... myslím si, že na tom niečo bude! držím palce a prajem pevnú vôľu... asi ho naozaj skús ignorovať, keď robí cirkus aby videl, že darmo cirkusuje Tvoju pozornosť si tým nezíska. Povedz mu, že sa chová veľmi nepekne a toto správanie nie si ochotná tolerovať.
Hmm, kým som len doma a venujem sa len dieťaťu a domácnosti, tak funguje to, že mám energiu a silu na dohovárania, vysvetľovania, terapiu pevným objatím (čo je mimochodom najúžasnejšia vec na rodičovstve podľa mňa), ale keď prídem vycucnutá z roboty domov, kde sa na mňa navalí halda prádla, treba navariť, upratať, prišiť záplaty na tepláky, k tomu ešte spraviťniečo do práce a dieťa má tiež svoj deň... tak áno ☹ napriek "respektovat a být respektován" bohužiaľ sem tam fakt zvriesknem a niekoľkokrát dostal už aj po zadku. Väčšinou naozaj pomáha vysvetľovanie, v horšom prípade počítanie do troch - stačilo 2x narátať do troch a dodržať čo bolo vyrieknuté a už počítame max do dvoch 🙂
Mno...ale najdôležitejšie je to, že zakaždým je to tak, že jeho "obdobie vzdoru" je vtedy, keď som ja úplne na dne (vyčerpaním atď) t.j. uvedomujem si,že je to najmä moje zlyhanie - keď sa mi to podarí počas toho ako on vzdoruje a ja sa ukľudním a prestanem byť nervózna aj u neho akoby mávnutím prútika nervy zmiznú...
Držím palec...
ahoj ja som mala to iste s malym presne v tom veku kazdeho plul druhe deti sacal a bil....tiez som bola zufala ale urcite za to dostal lebo vysvetlovanie to akze som si vypravala len pre seba...urcite to prejde nemaj obavy vyrastie z toho..ja som si tiez myslela ze asi budem musiet vyhladat odbornika ale nie..cakala som a za kazdym som mu dala po zadku...a tiez sem tam dostal aj facku ved akoby sa naucil ze co sa mze a co nie...tym ze si dala facku ja na tom vobec nic nevidim aj my se kedysi dostavali bitky a sme tu...inak kedysi ani nevychovavali dieta...a to ze si krkavcia mater ked dietatu das facku to je uplne smiesne 😀 ved ked neukazes sem tam s tou bitkou po zadocku dietatu ako sa ma spravat co z neho potom vyrastie...to je moj nazor...moj maly bol strasne zly a bolo mi to tazko mu davat bitku za to spravanie ale strasne to pomohlo...uz vedel na zaciatku ked som ho nechcela bit ked som povedala ze no no lebo dostanes tak sa mi smial do oci a keby to neham tak tak teraz bi mi aj vlepil no nie...za kazdym ked to spravil aj to pluvanie dostal bitku aj ked ma to mrzelo ale fakt pomohlo...a tento rok bude mat 6 rokov a ked mu rozpravam ze aky bol zly ze co robil smejeme sa na tom...ale fakt bol strasne zly hadzal sa mi o zem hoci kde vonku krical reval tak som to potom uz riesila hentak....drzim palce a skus byt trosku prisnejsia na nho aby vedel ze ked nieco zle spravi tak bude bac bac...a uz to viac neurobi.... 😉
Ahojte baby, dnes som si Vas tu precitala a velmi sa mi ulavilo, ason v tom, ze niesom sama co ma take dieta a hlavne ze je to "normalne" lebo este vcera som mala pocit, ze mam sialene dieta. Som fakt v koncoch, neviem ako reagovat, doma je zla atmosfera lebo cakam co kedy vyvedie alebo povie... vobec sa neviem uvolnit a deti to zo mna citia, ved samozrejme ... Alex ma 3 a pol roka, a Hanka rok. Mame velmi zle obdobie, Alex je vlemi nespokojne a drze dieta, nic ho nebavi len vonku na hojdackach, aspon to. Ked sme dnu je velmi nespokojny, krici, bucha, dupe...susedia si o nas musia mysliet svoje... snazim sa ho zabavit ako sa len da napr.vcera sme robili postavicky z kotupiek od toaletaka no ani to ho nezabavilo a na koniec ich potrhal...do placu mi z toho bolo, s Hnakou sa trosku zahra no vacsinou jej len nadava, ze je zla, hnusna a pritom my mu stale hovorime, ze je dobry chlapcek, snazim sa mu nenadavat a radsej ho nejko inak usmernit no nezabera. Dnes na mna krical, ze som hnusna mama a nech idem prec, mala som chut vycapat ho no to nechcem,snazim sa to ignorovat a do izby som ho poslala no tam sa zase Hana rada hrava takze ju nechcem v nasom 2izbovom byte obmedzovat a ked ideme k babickam tak je to horor. Stale sa mu kazdy venuje, nechceme ho odmietat koli Hanke, samozrejme, kazdy sa s nim rad zahra no aj tam si dovoluje, krici na moju mamu, sparava sa velmi skaredo az sa vela krat hambim a ani tam s nim nechem chodit. Raz som ho tam zbila po zadku, az sa hanbim napisat to ale je to tak no vebec to nepomohlo, aj mama mu dohovarala a nic... chcem sa porozpravat s jeho pani ucitelkou zo skolky, mozno mi poradi ako na neho inek volam psychologovi. Toto nikam nevedie, je to jeden stres a teraz ide vikend...co nas zase caka... Som sa rozpisala, snad sa vam to bude chciet citat ... 😉
Fackovat trojrocne dieta je hrozne, ako chapem vela veci, ale toto :( Nikoho neodsudzujem, ale je kopu relaxacnych metod, ako sa da odreagovat, predychat dany problem, kym mi uleti ruka - pretoze toto je problem maminy, ktora nevie problemy riesit inak - a nie dietata. Dieta moze byt ake chce "hrozne" stale mam po ruke kopu inych moznosti a trestov pred tym, ako mu jednu vylepim. A s trojrocnym sa da uz normalne porozpravat.
Ja som mala takuto milu "fackovaciu" maminu a dodnes som jej neodpustila ani jednu z nich. Boli sme normalne deti. Ona cholericka, nespokojna, nevyrovnana matka. Mame minimalny kontakt a moze si za to uplne sama. Viem, ze nas miluje a milovala, ale jej skutky hovorili o opaku. Aj laska dietata sa da znicit.
Mam rovnaku povahu ako moja mama, bojujem s nou den co den a kazde predychanie problemu je pre mna male vitazstvo. Moje deti to, ako to vo mne vrie viac-menej vobec nespoznaju. Tresty poznaju, ale to je upratanie, ist do izby, na schody, pocitat do 20 - teda ta velka, 10 minut sa s tebou nerozpravam, neberiem na ruky (ten maly - a to je teda pre neho hrozny trest), som smutna - sklamana - s teba - to je ten slovny trest, ktory najviac boli.
Fackovanie je uz vrchol trestania, co nastupi teraz? Remen? Tuto hranicu nesmies prekracovat, lebo dieta "otupie", uz ani to nebude pomahat :( A raz to iste bude praktizovat na vlastnych detoch.
A maly reve - lebo na neho asi reves aj ty. S detmi sa treba rozpravat v klude, na urovni oci, povedat hlasne NIE a vysvetlit preco. A nezabudat chvalit! Vela mamin velmi zabuda na to, ze dieta treba v rovnakej miere chvalit, ako mu robit vycitky. Rovnako pomaha tabulka odmien... za kazde rano napr. co nerobil cirkus pri obliekani do skolky - hviezdicka na tabulku. Za 5 hviezdiciek - ideme na zmrzlinu, za 10 hviezdiciek - na kolotoce... cokolvek, co ho zaujima. A robit s toho velke halo, ked tu hviezdicku dostane. Zabera to. Ver mi. Motivacia je lepsia, ako akykolvek trest.
máme 2 roky a 7 mesiacov a prežívame obdobne obdobie, kde treba len a len pevné nervy a vydržať, tiež mi občas uletí ruka a capnem ju po zadku, alebo po nej nakričím, ak nedostane čo chce v ten moment, začne revať ako pavián, snažíme sa ju nevšímať a robiť si svoje veci, ona sa vybesní a ukľudní. Zažila som na podnájme, kde maminka nad nami zamykala svojho trojročného syna do izby a ten rval dvere zo zárubne a ryčal ako zmyslov zbavený aj vyše hodiny a ona mu neotvorila, toto by som nedokázala, ale niektoré mamičky majú aj takúto výchovu. Len pevné nervy a vydržať.
Moj syn má skoro 3,tiez máme obdobie plúvania a odvrávania,,,,dostal pár x po zadku,výsledok bol,ze bol este agresívnejsí a ja smutná zo seba,ze som ho capla.prestala som po nom ziapat,ked mi raz vykrical,ze nie si pekná,nelúbim ta ☹ predýchali sme to obaja,potom som si ho posadila a vysvetlila mu,ze som starsne smutná,ked mi také povie,a ze ja ho lúbim stále ale nepáci sa mi,ked je zlý. on mi nato povedal,ze skaredá som ked kricím,ale potom to opravil,ze vraj nie som skaredá iba oci mám velmi skaredé.....tak toto ma dostalo úplne,odvtedy minimalizujem krik,necapnem ho ani ked neviem co....ale rátam do troch,poslem ho do izby,idem ja prec a zavrem sa-to neznása a vzdy ho to "vráti" a je ok.
mimochodom , vcera tak riadne na....á som sa zavrela v kúpelni, pozrela do zrkadla a z mojich ocí islo daco hrozné... ☹ uz chápem,ako to myslel ze som skaredá...a odkedy som kludnejsia ja,aj malý je ovela lepsí 😉
Nasa herečka už teda bude mat 7,tiež skúšala hocičo,prekusla som veľa vecí,ale o zem sa mi hodila len raz.vtedy mala takú na rit,že viac sa o zem nehodila.takže čuduj sa svet,na niečo to bolo dobre.nedostáva bitku vôbec,stačí zakričať.ale aby som jej ustupovala ked ma bije,alebo pľuje,no na to by som sa pozrela.necham si to v 3 rokoch a ona mi vylepi aj ked bude mať 15,nie?veď keď to doteraz mame nevadilo že ju bijem,dám jej aj teraz,nie?no,to ťažko.odtiaľ-potiaľ
uplne ukazka vzdoru, len mu vysvetluj ze to nesmie, ajked to teraz nema efekt, prejde ho to. Kedy? Nepovie ti to nikto, ale prejde urcite. Aj nasa mala pluvacie obdobie, aj teraz zvykne ukoncit boj naplutim, to sa len zasmejem, lebo viem, ze konci, alebo sa mi vysmrka do tricka a zacne sa smiat.... musi si tym prejst, je to na nervy, ale je to normalne
Ja mam podobny probjem, aj ked zatial nie v takych rozmeroch. Moja dcerka ma 1 rok a 8 mesiacov a obcas ked ju uspavam a ona by sa este hrala a vymyslala, som mozno prisnejsia nez obvykle a nekompromisne trvam na tom aby spinkala ale ona ma potvorka vtedy zacne fackovat, normalne mi streli facku ako hrom a ja neviem ako mam v tej chvili reagovat. Snazim sa jej vysvetlit ze mama se nebije, ze sa take nieco sa nerobi, boli ma to a som z toho smutna ale ona ma z toho srandu a smeje sa ako keby to bola hra, obcas som jej za to capla po ruke, ktorou ma udrela, ale to ju navadilo a rozosmialo este viac. A to som zastanca vychovy bez podobnych prejavov agresivity.
Inac ja ked tu citam niektore tie komenty, tak neviem ci sa mam smiat, alebo plakat.. Ze dietatu dopredu vysvetlim, ze ked nebude v obchode plakat, moze si vybrat sladkost!?! Kokos, to kde sme, aby som si vlastne dieta uplacala?? Poculi ste uz o niecom takom, ze najlepsia odmena je pochvala?? Co tak skusit, to dieta pochvalit zato, ze nevystrajalo? Kto nas uplacal sladkostami, normalne sa mi mozog pozastavil 😖 Alebo ked vies, ze ti bude v obchode pistat, neber ho tam. A akoze kde ho mam dat, do nejakeho odkladacieho priestoru, alebo kam?? Ked sa chce hadzat, nech sa hadze a moze sa zacat aj usami otacat, aj tak co chce nedostane. A ze ludia pozeraju, tak nech pozeraju!! Moja starsia uz ma takeho vystrelky za sebou. A ked poslucha, ju pekne pohladim a poviem ako ju velmi lubim a aka som rada, ze je taka poslusna. To je pre nu najvacsia odmena. Mladsia ma prave to obdobie vzdoru. Ked sa mi hadze niekde o zem, tak ju ignorujem a vybavim si co mam (lebo co mi ine ostava, kedze ju nemam kam dat) a potom ju vezmem a len sa nahlas spytam a to kto to place, fuuj, ake dievcatko? a ona aj zabudne preco plakala, tak odpovie JA! A ja jej zacnem vysvetlovat ake to je skarede a bude nabuduce doma ked to spravi. A vidim, ze sa tie intervaly aj ked velmi pomaly, ale sa skracuju. A to je fakt maly zurivec. Nechce sadnut do auta, ked niekam ideme. Tak ja si so starsou sadnem bez nej a ona si vonku povrieska a uz sama zakrici, ze si chce sadnut..a takto pomaly krocik po krociku postupujeme. Dolezite je, stanovit hranice a stat si za slovom. A ked treba, dam aj po riti. A kedze to nerobim casto, tak to aj zaberie. Teraz je taky dost rozsireny trend, bat sa vlastnych deti. Radsej rychlo spravime to, co dieta chce, len nech na nas vsetci necumia, ze dieta place.. A teraz podte do mna 😀 Prajem vsetkym maminam, aby sme sa naucili svojim detom rozumiet a nech z nich vychovame cloviecikov dobre pripravenych do tohto sveta 😉
@mipolka moja mladsia ma tiez bije ked jej nie je po voli. Ja ju vtedy polozim a hned jej pohrozim prstom a poviem,ze to nemoze, to boli. A to robis aj ty. Ja sa potom k nej sklonim a poviem jej, nech ma pohladi a pofuka, lebo to boli. Vysvetlim jej, ze to nesmie, ze je to skarede.. ona to potom po mne zopakuje a uz fakt vidim, ze z tyzdna na tyzden je toho menej. Proste to nesmie otacat na srandu. Musi vidiet, ze to myslis vazne. Mne tiez ked sa aj smeje, tak ja jej dam najavo, ze sa hnevam. Vela stastia 😉
ja si myslim ze deti by sa nemali byt a uz vobec nie fackat a to vonkoncom nie take male deticky do 3 rokov ak dieta roby vzdory skusa co vsetko si moze dovolit a 3 roky su prave vek kedyy skusa bytkou by som to neriesila asi to dieta to potom bude robyt castejsie a bude horsie a horsie vyvolate si voci nemu agresivitu bytka je zlihanie rodica jedna mamicka tu pise ze capla malej po ruke tak to uz voooobec nie deti sa neeesmu byt po rukach.........ak dieta vzdoruje treba si ho nevsimat a povedat mu ze ak bude dobry nech pride za vami moj mali ma 2 a pol obcas mame vystup ja mu poviem nech ide do izby ked je skaredy a neposlucha on bez slova odyde a o minutu ani nie pride zamnou a povie pepac mami uz som doby chapcek mamicky deti nemame na bytku ale pre radost oni su male nevedia co a ako este funguje a to ze ich zbyjeme im to neda ziadne vysvetlenie .........aj mi mame svoje dni kedy by sme niekoho najradsej .........len mi to nedavavame az tak najavo vieme ze sa to nesmie no dieta to nevie a dava to najavo celeeemu svetu....na vine sme vzdy mi rodicia ako sa dieta sprava lebo len mi ho vychovavame skuste hladat chybu aj v sebe aby vas dieta respektovalo ja som maleho nikdy neudrela a poslucha ma viac menej co poviem to plati ale urcite skusa aj na mna obcas nieco
@danka86
@katka888
@anjelicek26
A čo mám robiť, keď mám dve také deti ? Staršia 4,5 roka a mladšia skoro 3 roky. Viem, že sú rozmaznané a imúnne na krik a aj bitku.
Som na ne väčšinou sama, lebo muž robí v zahraničí a keď je doma, tak stále sa iba hádame a kričíme a deti to vidia a robia to isté.
Nemá muž záujem o návštevu odborníka a ja už fakt neviem ako ďalej. Ďakujem za rady. Skúšala som aj terapiu pevným objatím, ale nevydržím to, lebo keď mi mraučia a kričia dve deti, neviem čo riešiť skôr a nakričím na obe a bijem a kričím. Ďakujem za rady.
Neodsudzujte ma prosím ! Mňa to veľmi trápi, ale nevládzem. Deti vôbec neposlúchajú.
Tak neda mi nereagovat, hlavne na adresu "uzasnych mamiciek", ktore svoju nechopnost vychovavat deti riesia bitkou a ponizovanim. Opytam sa Vas, pacilo by sa vam, keby Vas za Vase spravanie stale niekto fackoval? Urcite nie ste idealne, robite chyby, takisto mate zle dni, zle chovanie niekedy, co keby Vam niekto stale za to jednu pridr...al? Ako by ste sa citili? Ponizene, ze? Tak presne sa tak isto citia Vase deti, a uz si to konecne uvedomte! Co si myslite preco sa uzakonil zakon zakazu telesnych trestov? Asi mudri ludia, ktorí co to uz nieco vedia o nasej psychike a hlavne o psychike deti a dlhorocnym vyskumom vedia aky strasny dopad na dieta, hlavne v dospelosti, maju vsetky telesne tresty. Vy si neuvedomujete, ze vsetko ublizenie na ubohej bezbranej dusicke ci psychicke alebo fyzicke zostava na vzdy? Dieta ma dusu taku istu aku my dospeli, preco si myslite, ze to co ublizuje nam, neublizuje jemu?
Su uplne hlupe tvrdenia /to si len dotycne mamicky cistia svedomie/, ze dieta, ktore nedostava vychovnu, je rozmaznane, ze vas raz poslu do riti atd....dieta, ktore vychovavate v laske, respekte, ucte, dietatu ktoremu ste kamarat Vam nikdy neotoci chrbat, nikdy.....len tieto slovicka mi uz pripadaju ako frazy a vacšina povie ved ho tak aj vychovavam, ale ruku na srdce, aka je skutocna pravda....?
Ja viem, je tazke vychovavat deti, nie je to ziadna sranda, ale zena ktora nie je sebecka, ktora naozaj miluje svoje deti, dokaze to zvladnut aj bez bitky, treba len chciet...lebo najlahsie je udriet po bezbrannom dietati....
Ahoj veľmi ti odporúčam túto knihu, mám ju rozčítanú a fakt to platí....a tiež ja sa musím veľa učiť, zmeniť svoj postoj, nekričať - sa mi ľahko hovorí ťažko realizuje a pritom nemám zlé deti, som len hrozný cholerik a zle reagujem a potom sú problémy. 😉 http://www.ulozto.cz/xNctf3S/leman-kevin-pat-dn...
Niečo k veci 🙂)
Hoď si do goooglu "obdobie vzdoru". Je to bežné, prechádza ním skoro každé, ak nie každé dieťa. A u každého sa to prejavuje inak. Ide o nejaké sebauvedomovanie sa dieťaťa. My sme tým prešli pri malej, tiež pred 3-tím rokom sa z anjela z ničoho nič stal diablik 🙂. Jediná rada je: Vydržať. Nám to trvalo vyše pol roka, niekomu aj rok. Je to ťažké obdobie, ale nepomôžeš si. Naštuduj na nete. Vraj dieťa za to ani nemôže a fyzické tresty sa jednak míňajú účinku a jednak v tomto prípade nie sú na mieste. Samozrejme, nervy máme iba jedny a deti vtedy vedia dať zabrať, takže aj ja som sa niekedy "znížila" a malá dostala, keď sa už nedalo inak 🙂. Už sa hrozím chvíle, keď to chytí malého 😀DDDD
@lana2711 mám doma dve deti, 3 a pol ročnú a 10 mesačného. Tá staršia ma šialene obdobie vzdoru, vzdoruje pri všetkom, ja som sa k nej správala vždy pekne, ale to čo ona robí, nehnevaj sa aby ma dieta kopalo pre všetko ked jej nie je po voli, alebo pride k malému, jednu mu tresne po hlave, to je podla teba vporiadku ???? Mne sa akurát osvedčilo, že čím lepšie som sa k nej správala, tak ona ešte viac si dovolovala. Ja svoje deti nebijem, ale ked je toho príliš vela tak dostane po zadku. Ja som doma dostávala za také maličkosti, vždy som si všetko vážila, ludí naokolo, hračky a vážim si všetko dodnes, svojich rodičou ani nehovorím. A v živote som nerobila také veci ako moja dcera: napr. babka jej donesie sladkosť ( joj to bolo radosti, že som ja ako malá dostala sladkosť a podakovala som aj 3x ), a dcera povie beee, tuto nelubim a praskne ju na zem, a od teba nechcem, ty si škaredá a pod. niekedy by som jej takú vylepila, proste dnes nemajú deti absolutne rešpekt, žiadnu uctu, žiaden posluch.
Moj maly ma18 mesiacov a ked mu nieco nechceme dat tak zacne revat az cerveny je zbije ma a hodi niecim co ma po tuke
moj brat bol taký nic nepomahalo len ked sme mu dali studenu sprchu a bol klud...
ahoj, katka159..necitam si uz moc prispevky inych lebo sa len rozculim ale to nieje podstatne, postatne je, ze nas 3.3rocny synator je taky isty..mam kamosku ucitelku v skolke a naozaj fest vystudovanu, specialnu pedagogiku a vseliake terapie a neviem co vsetko..pytala som sa jej, bo uz sme si nevedlei tiez rady...maly teraz ze do kosa mame ist a prec a ze sme zly a neviem co vsetko a reve a krici a cape...tak sme vysvetlovali, kricali, bili, ano bili po ritke a rukach take vychovne a myslim, ze aj po ustach dostal, nic silne, skor silnejsie pohladkanie a to ho jedine trosku soklo..no a naposledy sme zacali s nasimi potmavsimi spoluobcanmi, ze pojde k nim a bude tam v zime, hladny a bez lasky...dotiahol to tak daleko, ze sme ho dali pred dvere, ze nech ide, zacal revat a tak sme ho zobrali dnu, no a za 5sekund robil zas zle..no a vies co jedine pomaha, mlet ako koza dokola, ze co spravil zle a vybozkavat ho alebo mu posielat pusky na dialku ked kope a nechce normal pusku aaalebo ho ignorovat a nechat v izbe vyzurit a vykricat...najlepsie oboje po sebe..potom pride ako madik, maminka moja, lubim ta, a hned na rucicky...klud je potom niekedy aj polhodinu....niesi zly rodic, ked capnes dieta alebo nakricis..deti skusaju a bohuzial nik z nas nieje nadprirodzene trpezlivy a neskutocne zhovievavy...bo ja si myslim, ze je divna doba, ze dieti mozu vsetko, ja som nemohla a niesom drza, neokradam ludi, nerobim zle ludom ani zvieratkam a myslim, ze je to tym, ze poznam hranice...dufam, ze moje deti budu ferovy a slusny ludia a myslim, ze tapnutie po zadku alebo krik im neublizi aby sa takymi stali, tak ako to neublizilo mne:o)
prajem vytrvalost a nech sa do zadari..este mi povedala ta kamoska, ze to ma kazde dieta take obdobie a lepsie ked to ma teraz ako starsi ked bude..tak to berem pozitivne:o)
Ahoj...ja tiež som tu prišla po radu, kedže mám veľmi zlé dieťa...bojím sa, že bude mať nejakú vadu, ale ako čítam, to isté bolo aj u Vás...a teda asi to je normálne vo veku 3 rokoch...Len by ma zaujímalo, ako ste vy riešili problém, keď idete po chodníku s dieťaťom a zrazu vybehne...utekáte za ním, dieťa nechápe, že na ceste sú auta...vysvetlujem, kričím nič....no a píšete, že mám ho nechať tak, nevšímať si...ale veď mi ho zabije auto!? Ja fakt neviem, ako mu to mám vysvetliť, že to je niečo zlé, že nemôže na cestu...učím ho, že stojíme, že auto tadeto ide, zrazilo by nás...atď...a on síce pozrie na mňa, ale myslím, že nechápe, potom ho zoberiem na ruky, a začne sa jedovať, fackať ma, atď..... som z toho zúfala a obdivujem všetkých, ktorý to s deťmi zvládli...ako ste to prosím Vás prekonali? Však ja som už v koncoch.... už ma huba bolí, čo vysvetlujem, aj po zadku dostal a nič...presne ako píšu niektoré mamičky, ešte sa usmieva a robí to naschvál aby mi vytočil... Prosím Vás, ako dlho trvá toto obdobie vzdoru? Poradí niekto? Ďakujem
U nas to nie je take caste, ale postupujem ako @k_a_j_k_a.
Poslem ukludnit sa do izby, ked sa nechce obliekat, fajn, nikam nejdeme. Ked nechce jest, fajn, nejedz, ale potom nebude nic do dalsieho jedla. u nas to pomah, zatial.
ahojte...aj ja potrebujem zufalo poradit.mame 3,5rocneho chlapca.od narodenia bol anjelik...doslova.od 1,5roka zacal byt zly a rovnako vtedy zacal odmietat aj potravu.najprv druhe jedlo,potom ine veci a poslednu odmietal polievku...cize uz dva roky je len chlieb a rozok s maslom,krupicu,ovocie,parky,croasant,termix a vecer a na obed pred spanim mlieko.skusali sme ho vyhladovat.nejedol 3dni.na treti den sice zjedol vajicka...co odmietal,ale hned na to rano som mu ich ponukla zas....a zase nechcel.no bohuzial nemame problem len v tom.odplenkovany je od 3rokov...no po par mesiacoch,ked sa mu narodil surodenec,prestava sa pytat,radsej zdrziava,pokakava sa do slipov(to od kedy je odplienkovany),nechce ani za svet kakat do wc..uz si myslime,ze ma mozno aj nejaku poruchu...lebo uz dva roky kyve s ruckami(psycho vravela,ze je to preto,lebo nerozprava,nevie vyjadrit radost.),no je toho viac,nerozprava,len slovo,dve....treba ho stale doslova ntit...pr.:povec co chce inac ti nedam..tak povie..hy su tiez primitivne si myslim.kreslit,este nechce,chce pisat len cisla a pismena,nic ine ho nezaujima,dalej rozpravky,kruti si kolieska na auticku,riekanky,...nic moc ine..vsetkeho sa boji...mixera,vrtacky,vysavaca,...a napr..ked sme v det.centre,nepojde sam do guliciek,musi s nim ist manzel,alebo ja.este ani nebicykloval,lebo nechcel,na dvore ma lopty,obchadza ich,len z piesku kolaciky,to ho bavi...je to tazke,lebo uz su dvaja a som na nich sama,stale musim niekam odbehnut koli mladsiemu(uspavat,krmit...)a tak on pozera aj 3h.rozpravky...v noci vstavam k dvom detom,lebo aj starsi ma vola k sebe aj 2x za noc,potom som vycerpana cez den a poviem pravdu uz nemam energiu hrat sa s nim.v skolke bol dva dni.no ucitelke na nom vsetko vadilo.neje,nechce spat,nehra sa s detmi,ignoruje...tak ostall doma,zase by mall nastupit o par dni do inej,kde je len 6deti a uč.vravela,ze bude mat cas sa mu venovat,no desim sa toho,obcas sa bojim,ze ma nejaku poruchu

ahoj, prechadzate obdobim vzdoru, treba pevne nervy a trpezlivost . nie som svata, aj starsia dostala po zadku, ked bola, zla, aj sa mi hodila na zem ale to iba raz a vsetky maminky co to videli, hned zhikli a povedali, ze ich deti to nikdy nerobia a opak bol pravdou, videli sme ako sa dieta valalo doslovne ak prasiatko v blate a kricalo ako o dusu. mojej som dala hned po zadku, a preskocila som ju a isla som prec. a hned vedela ktora bije a uz to nikdy neurobila. ked chytala amok ,ked s jej nieco nedovolilo, moja odpoved znela utekaj do izby a zatvor za sebou dvere a vykric sa tam a ked budes kludna tak prid. bola tam 5 minut a potom stacila len minutka a bola vysmiata a kludna. teraz ide mat 4 roky a vie co si moze dovolit, jasne skusa ale uz pozna hranice odkial dokial.
nechcela si napisat ze dostane po zadku, a nie ako sinapisala Facku? to je pre mna silna kava, nik si nezasluzi facky, ani dieta ktore fakt vytaca rodicov. potom to iste si zasluzi aj druha strana aby citila ako je tomu dietatku. 🤐 🙄