icon

Mám hovoriť dieťaťu, že je zlé?

mayamibee
26. feb 2016

Maminky, prosím o Váš názor. Máme takmer 3 ročného syna, ktorý má obdobie vzdoru, také normálne by som povedala. Snaží a presadiť si svoje. Niekedy mu to umožňujeme ak je to opodstatnené ak nie tak usmerňujeme. Je to náročné ale snažíme sa. Moja mama si myslí, že sme naňho makky a vraj by sme mu mali povedať, že je zlý keď sa sprava tvrdohlavo alebo ked proste robí zle. Máme mu povedať "Ty si zlý chlapec". Ja sa s tým nestotožňujem, preto ma zaujíma aj názor iných. Ja mu vacsinou poviem, že toto sa mi nepáči, alebo tvoje spravanie sa mi nepáčí, nepači sa mi ked kričiš alebo takto. A ešte prosím o radu, ako ste zvladali vy usmernovat Vaše ratolesti ked na všetko bolo NIE. Dakujem, pekný den 🙂

Strana
z2
siska53
26. feb 2016

@mayamibee tak to mame aj my obcas - este pit,cikat. Ale vzdy len po jednom.kuse.. Asi jedine strcit do postele a drzat ho tam,nepovolit.. Nasa tiez obcas vymysla,tak ju musim vzdy drzat.

fra
26. feb 2016

Nie, nehovorila som deťom že sú zlé, dávala som si na to špecialny pozor a oddeľovala som zlé správanie od zlej osoby .... , a doteraz ma svrbí jazyk, keď počujem dospelých hovoriť deťom že sú zlé .... vyšší level je už len "neľúbim ťa, lebo robíš to a to" 😠
.
slová sú veľmi silná zbraň a mali by sa používať premyslene - zaujímavo je to vysvetlené napríklad v knihe Dereka Princa: "Požehnanie alebo kliatba- vyber si" možno by si ju alebo nejakú podobnú mala tvoja mama prečítať
.
a vobec nechápem, čo tým tvoja mama myslí, akože ste mäkkí a že ho máte vytrestať tým, že mu poviete že je zlý- to je akože aký trest? tym, že niekomu povieš, že je zlý, tak ho nejako vytrestáš? naopak, práve v nom ten dojem že je "zlý" utužíš a nabudúce môže byť ešte horší...
.
a to s tym nie- no treba to len vydržať, toto obdobie nebude trvať dlho.... a niekedy sa to dá obrátiť na žart.... napríklad prosíš si čokoládu? NIE a naťahuje za nou ruky 😀

lauricka
26. feb 2016

@mayamibee mama nepozbierala vela mudrosti v zivote. A chcete, aby vas syn bol zly chlapec, hovorte mu to. Vyhovie vam a bude zlym chlapcom. Staci ako odpoved? 😒 A ked uz, tak nepouzivat ty vyrok, ale ja vyrok. Takze ani ty si urobil zle sa neodporuca. Skuste si pozriet, ako to vysvetluje Gordon.

helenanovakova
26. feb 2016

podľa mňa si odnesie do života, že je zlý, ked bude chcieť urobiť niečo, čo iní chcieť nebudú. to by som nehovorila. bude utláčaný, bojazlivý, lebo všetko, čo s ním nebudú zdieľať iní bude smerovať k tomu, že le zlý. podobne ako keď dieťa dostane sem tam po zadku môže byť podľa mňa pre neho impulz, že zlé veci treba riešiť bitkou. keď moje dieťa vzdoruje alebo si presadzuje niečo, s níč nesúhlasím, tak ho momentálne zabavím inou činnosťou. vždy sa dá nájsť niečo, čo ho zaujme a hned zabudne na to, čo chcelo ono.

jana_eyre
26. feb 2016

myslim, ze som take nieco svojim detom nikdy nepovedala - ani ma to nenapadlo.. skor im hovorim "teraz si ma nahneval/a" alebo "hnevam sa na teba preto a preto"

neviem, ci to je z psychologickeho hladiska vhodne a urcite sa najde niekto kto by mi vedel povedat, co detom svojimi vetami do buducnosti sposobim, ale vlastne im hovorim pravdu, lebo sa fakt hnevam a vysvetlim im preco sa hnevam..

nikusssa
26. feb 2016

Ahojte ja mam tiez dcerku ktora bude mat o chvilu 3 roky a tiez mame obdobie vzdoru a niekedy je to fakt tazke a vela krat mi rupnu nervy a poviem jej veci ktore ma potom mrzia , myslim si o sebe ze som dost trpezliva a dcerke davam stale najavo ze ju velmi lubim ale uz aj mne sa stalo ze som jej povedela ze je zla ked uz som bola vazne nahnevana opytala som sa ze timka preco si dnes taka zla? Nevnimala som to tak ako tu pisete ze ju oznacim sa zlu osobu ale proste v hneve ked uz som bezradna tak sa jej spytam preco je taka zla... Myslim si ze kazdej mamicke obcas prasknu nervy ale priznam sa ked citam vsetky prispevky pripada mi ze som asi zly rodic ... Ja neviem ale proste v dnesnej dobe mam pocit ze vsetko sa tak prehana, vsade nam pisu a hovoria psychologovia ako mame vychovavat svoje deti a ked clovek urobi alebo povie raz nieco ine ako je odporucane tak mu povedia ake bude mat dieta z toho nasledky a podobne... Poviem vam uprimne niekedy naozaj neviem co robim dobre a co zle a aj co si myslim ze je dobre tak kazdy by mi asi povedal ze to mam robit inak. Ja svoje deti nadovsetko milujem ale kazdy robime chyby a snazit sa byt dokonaly je naozaj este viac na skodu... Myslim si ze nase deti citia ako velmi ich lubime a to ze ked raz v hneve povieme nieco typu ty si dnes zla tak to snad nemoze dietatu zanechat trvale nasledky...

karolinka2010
27. feb 2016

@nikusssa uplne s tebou suhlasim. Nechce sa mi ani verit,ze ziadnej z mamiciek co tu odsudzuju ak niekto dietatu raz povie ze je zle (nie ten kto to pouziva stale,ale naozaj v ,,sebaobrane"),nerupli nervy a nevyslovila to. Nie si zla matka! Mna ked moje dvojky vytocia na mraky,tiez po nich aj nakricim,dam aj na rit-ak je to nutne,a otazka,preco ste dnes taky zli?-tiez padne. A nemyslim si,ze som preto zla matka,alebo ze ma za to budu nenavidiet. Lubim ich nadovsetko,a viem ze aj oni mna,no tiez som len clovek

moni244
27. feb 2016

@karolinka2010 tu su same dokonale matky, co maju vsetko precitane, vedia len spravne reagovat, to si si nevsimla?

jeennyv
27. feb 2016

Ja neviem, ale nemam pocit, ze by nas rodicia vychovavali zle..aj povedali, ze sme zli, dostal kazdy raz po ricke, ked neposluchal... ked sa hadzal niekto o zem tak bolo ides nejdes..dobre cau..a nie nerob moj zlaty.....alebo takto a nemam pocit, ze po svete chodia sami traumatizovani ci zakomplexovani ludia..dnes je to same ofukovanie a nove metody a deti sa dobreze do koze nepomestia..nerobme z deti nieco z ineho sveta, lebo niekedy mam taky pocit...deti si vedia uvedmit aj sami ci robia zle...psychologia spravania prve stupne deti do 6 rokov sa ucia rozoznavat dobre a zle na zaklade slasti a strasti...za dobre spravanie pride odmena...v zmysle pochvali..nie materia a za zle spravanie pokarhanie atd...jasne s dietatom treba zaobchadzam ako s mensim dospelym a rozumnou bytostou...len tak pochopi zivot...inak take to ofukovanie je podla mna lenna skodu, lebo ak pride do sveta kolektivu zisti, ze tak ho ofukovat nikto nebude a to bude pre neho sok....

nikusssa
27. feb 2016

@karolinka2010 presne tak som naozaj rada ze sa tu sem tam objavia aj mamicky ktore nie su take "dokonale" 🙂 🙂

gabika0825
17. dec 2018

Ja nevidím nič zlé na tom keď povieš malému aj niečo ráznejšie... kamarátka má tiež teraz syna v skoro takom istom veku ako ty, no ten čo vyvádza tak to je hrôza. Neviem presne čo tvoj malý vystrája, ak je to ešte v norme, tak áno netreba zbytočne preháňať. Ale poviem ti, že kamoška musí koľkokrát mu dať aj po riti, lebo slová sú zbytočné keď chytí amok. Určite však aj v tvojom prípade musíš byť ráznejšia, neboj, malý sa ti neskôr za to poďakuje. Lebo keď práve v tomto období nebudeš dostatočne v strehu, budeš mäkká, tak ti bude ochvíľu po hlave skákať, bude vedieť že si to môže dovoliť a ty s tým nič nespravíš. Preto sa neboj niekedy zakročiť poriadne. Veľa šťastia😊

gabika0825
17. dec 2018

@jeennyv tak tak, my sme dostali tiež na riť tolkokrát od ocka, aj mami a sme tu. Neubudlo z nás a myslím si, že v dnešnej dobe ako sú niektoré deti vychovávané samé ťuťuli muťuli, tak z nich nikdy nebudú plnohodnotní ľudia, hlavne nie v dnešnej dobe. Treba myslieť aj dopredu.

simcika
17. dec 2018

@timea7 ale vezmi si napriklad aj to, ze kym my sme behali po vonku, mamy mali cas na kavicky so susedou a taky ten bezny zivot. Nemali nas na krku vkuse. My, vsak musime s deckami na besiedky, na ihriska, do skoly, na treningy, tie deti nie su tak nezavisle ako sme boli sice my, ale na druhej strane, mali rodicia viac casu, Cize na jednej strane su deti casto odkladane kade tade a prichadzaju casto domov ako jeden zamestnanec firmy, po 8 hodinovej sichte - no na strane druhej im chýba sloboda. Vlastne ako aj nam, rodicom. Nic nie je ciernobiele, a tým som chcela povedat, ze kedysi rodicia nemali deti pri zadku a ked s nimi travili cas, vedeli im ublizit. My nasim detom teraz ublizujeme inak. Mozno budeme lepsie pouzivat svoj jazyk a formulovat svoje emocie, ale mame pred sebou dalsie psycho socialne tazkosti, ktora zo sebou nesie kazda doma. Dolezite je podla mna vychove, na zivote vobec, sa posuvat k tomu, aby sme sa stavali lepsimi ludmi - lepsimi rodicmi. A vsetci vieme, ze to nie je jednoducha cesta. 🙂

simcika
17. dec 2018

@nikusssa to ze nejaka matka nepovazuje vetu - si zla/ zly, za vhodnu, neznamena ze je dokonala. To vobec nic neimplikuje. A neznamena to ani to, ze to ma nacitane.... Bola to len ironia, ak si pouzila takuto dedukciu? V niecom zlyhava jedna matka, v niecom druha - nezijeme rovanke zivoty. Kazda sme ovplyvnena niecim inym. A ak niekto na sebe pracuje, alebo intuitivne vnima, ze takto nechce svoje dieta vychovavat, neznamena, ze sa budeme odvolavat len na minulost. A ak ano, prave z nej sa treba poucit. Autorka pisala, ze ta jej ju poznacila. Ma svoju optiku a to ze je v sulade s modernou psychologiou - je vec cisto neosobna.

nikusssa
17. dec 2018

@simcika neviem ci toto patrilo mne?

simcika
17. dec 2018

@nikusssa nie, prepáč :(

nikusssa
17. dec 2018

@simcika v pohode☺

Strana
z2