icon

Mám ostrihať chlapčeka, alebo mu nechať dlhé vlasy?

kikush182329
16. nov 2024

Ahojte maminky. Mám trojročného chlapčeka, trošku je vyvojovo pozadu, takže mu ešte neviem všetko úplne vysvetliť, preto neviem ako si poradiť s touto situáciou. Chlapček má dlhšie kučeravé vlásky. Stále si pýta gumičky, sponky, čelenky. Na vlásky je hrdý a pýši sa nimi. Každý deň si aj pýta obliecť šaty. Popravde to my ako rodičia už prestávame zvládať. Aj keď mu stále vysvetľujeme, že len dievčatka nosia šaty a dávajú si ozdoby do vlasov. Tak on je neustupcivy a nevieme ako toto zastaviť. Rozmýšľali sme, že by sme ho ostrihali a možno to potom prejde. Ale bojím sa ako citlivo to vezme ak o vlásky príde. Čo by ste urobili vy?

zuzanockamt
16. nov 2024

@betulinka1 Zase psychológ je už trošku cez.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
16. nov 2024

@1ryba Nemyslím si. Vlasy by som nechala, keď chce. Pri ostatnom sa treba zdravo rozhodnúť.

deedol
16. nov 2024

@really8
@1ryba
rodicovske umenie spociva v tom, ze rodic vie rozlisit, co je podstatne a co nie. umyvanie zubov, hygiena, veci suvisiace so zdravim bez debaty. ale dlzka vlasov? len preto, aby "spolocnost" nepovedala, ze vyzera ako dievca? (apropo v minulosti nosili dlhe vlasy aj muzi, ale to je ina debata)
vy v tom naozaj nevidite rozdiel? ak nie, tak potom nema zmysel debatovat.

1mina
16. nov 2024

Keď má sestru a ešte dvojča ja sa nedivím, tiež mám 3,5 ročného chlapca, tiež je vývojovo pozadu (PAS) a vkuse berie sestre napr gorale na krk a chodí tak, minule si nalakoval nechty na nohách sestrinym lakom ja som nato vo frmole ráno zabudla a potom mu sestrička na kontrole na neurológiu vyzula ponozky 😂🤦 strihať vlásky si tiež nechcel dobrovoľne ale chodili sme pravidelne, a teraz si necha už krásne

1ryba
Odpoveď bola odstránená
really8
16. nov 2024

@deedol rodicovske umenie spociva v tom ze sa dohodneme. Ze mu dokazem vysvetlit ze to neboli, vlasky narastu atd. Ved vidime na celebritych detoch ked chlapci maju dlhe vlasy a dievcenske saty. Ved o nic nejde. Takze mu kupis aj ruz na pery? Lak na nechty?

liv1
16. nov 2024

Nasilu strihat dietatu vlasy este takemu co na tom zalezi a pacia sa mu? Len preto ze si dava sponky? Boze preberte sa. Dlhe vlasy chlapcovi neublizia, ved aj dospeli chlapi niektori nosia dlhe. Vyrastie z toho. Ak to chcete nenasilne, nech ho zoberie tatino so sebou ked sa pojde dat strihat, ukazat mu ucesy chlapcenske v casopise a tak. Moj syn maly kocikoval sestrine babiky, esteze sme ich kvoli tomu nevyhodili 🤦‍♀️. Je z neho futbalista, uplne chlapcensky typ

zuzanockamt
16. nov 2024

@really8 Zase netreba byť extrémista 🙂

deedol
16. nov 2024

@really8 nie, lebo v nasej rodine pouzivame minimum kozmetiky, takze vysvetlim, ze ruze a laky nie. nekupila by som ani dievcatu.

ostrihanie vlasov je zasah do tela druheho cloveka. ak ti to pripada v poriadku, ok, vychovavaj podla seba. z diskusie vyplyva, ze nie si sama. neskor v puberte a dospelosti uvidime, kto bude mat ake blizke vztahy s detmi, kto bude mat aky respekt a ci to bude ozajstny respekt, alebo len prezleceny strach. kazda z nas sa moze slobodne rozhodnut, ako bude vychovavat. moj pristup je, ze si rada vypocujem aj argumenty "druhej strany" a nemam problem zmenit nazor, ak ma presvedcia. v tejto debate ma nepresvedcili.

zuzanockamt
16. nov 2024

@deedol Presne, až neskôr sa to ukáže. Ja už mám veľké dieťa a viem už teda posúdiť výsledky výchovy.

akvi
16. nov 2024

Nechaj mu dlhé vlasy a kľudne aj sponku a gumičky. Čo je na tom také hrozné?? Dievča, ak sa chce ostrihať na krátko a nosiť šiltovku, tak nikto nezalamuje rukami. Daj si otázku, prečo ti to vadí. Môj mal najobľúbenejšiu farbu ružovú a prestal ju nosiť v 1. triede , keď sa mu deti začali posmievat. Čo by som dnes dala zato, aby nosil aj inú, ako čiernu 🙄.

betulinka1
16. nov 2024

@really8 si v poriadku? Pisala som tebe alebo autorke? Empatia, pochopenie potrieb druheho aj ked je to dieta? Vsimla si si aj ine veci co tam napisala autorka v príspevku alebo iba “ostrihat vlasy”.

betulinka1
16. nov 2024

@zuzanockamt vysvetli rodicom, co sa tu nedozvedia a tu im to nebude normalne podane. Maju ist oni a nie maly. Maly je v poriadku. Prave detsky psycholog rodicom vie krasne vysvetlit aby sa upokojili, lebo otazka autorky nie je podaná spravne na MK. Toto potrebuje hlbšie vysvetlenie rodicom aby sa upokojili.

slavomira236
16. nov 2024

@kikush182329 ja ked cakam na dcerku pod skolo vidim chlapcov 1-5chodit s dlhymi vlasmi vo vladoch plaslikove cele ky dievcenske no mne sa to nepaci. Alebo farebne gumicky a cop

dota6
16. nov 2024

Ak myslíš na spoločenský tlak, tak to by som vôbec neriešila. Ak je to z hygienických dôvodov, tak áno.
Poviem ti tak, moja svokra nechávala môjmu mužovi celé detstvo dlhé vlasy, lebo ich mal blond a kučeravé a jeho sestra mala len také riedke nič. Má plno fotiek kde má tie svoje kučery nastajlované. A keď už bol na zš, sám sa rozhodol dať to dole a už nikdy nemal dlhé vlasy. Hoci ich má naozaj krásne :D
Táto dlhovlasá problematika ma utvrdzuje v tom, že naozaj majú veci len takú silu akú im pripisujeme. Ľudia majú strach z dlhých vlasov u chlapca, u dieťaťa? Obavu? Sú to vlasy.

marca12
16. nov 2024

3 rocny sa pysi svojich kucerami? Robis si z nas srandu?

really8
16. nov 2024

@deedol ano mas pravdu. Vztah s rodicmi mam zniceny lebo mi mama strihala ofinu.

gabikaa96
16. nov 2024

Môj syn teraz bude mať 3roky, tiež má dlhé kučeravé vlasy ale on neznesie nič vo vlasoch,v lete sme mu chceli spraviť cop utekal radšej do druhej izby. Akurát dnes pôjdeme s ním na strihanie.

aurelia2000
16. nov 2024

Celý príspevok je vymyslený, normálna žena by hneď napísala, že ma dvojičky a chlapček sa chce podobať na sestričku.
Ty si začala o dvojičkách až po otázke, odkiaľ máte dievčenské šaty.
Je to účelové, na rozpútanie gender diskusie.

sweaaa
16. nov 2024

@aurelia2000 Asi áno. Ale aj tak som prekvapená, koľko žien má problém s dlhými vlasmi u mužov/chlapcov. Vôbec tomu nerozumiem, dlhé, krátke, však je to jedno.

huxy
16. nov 2024

Troll, autorka nereaguje, akurát "obhájila" odkiaľ akoze má sponky, šaty k dispozícii

deedol
16. nov 2024

@really8 vies, ten nerespekt sa potom prejavuje vo viacerych sferach. ale ved rob, ako myslis 🙂

zuzanockamt
16. nov 2024

@aurelia2000 Áno, je to vymyslené, no zakazovať dieťaťu akýkoľvek účes, lebo bude vraj nevychované, tak neviem 🤷

majlo1234
16. nov 2024

@really8 nemusim kupovat, ako zena mam take veci doma. Syn trojrocny nosi nalakovane nechty, nasiel moje laky, tak si nalakoval. Pre mna taketo veci naozaj nie su dolezite, alebo vobec na debatu. Nikomu tym neublizuje

nevenka
16. nov 2024

@betulinka1 pride este obdobie, ze bude neznasat svoje kucerave vlasy...aj ja som take mala, aj moj muz. Az ked sme si ich prestali za sucha cesat v puberte, tak zacali mat tvar. A zacali sme ich povazovat za pekne.

kikush182329
autor
16. nov 2024

Vám to niektorým pekne je*ka.....

nevenka
16. nov 2024

@kikush182329 no ale teraz si to zabila, uff...😳

vilma7
16. nov 2024

@galixx ešte žiadnej matke nebolo prujemne keď si mysleli ze jej syn je dcéra a tak isto ani tomu dieťaťu, keď ho oslovovali ako dievčatko.

sweaaa
16. nov 2024

@vilma7 No napríklad mne by to jedno bolo. Ak by sa niekto pomýlil, slušne by som ho opravila a za pár sekúnd na to zabudla. Ja vás baby naozaj nechápem.