icon

Mám strach, že nešťastnou náhodou ublížim dieťaťu

29. jún 2021

Mam 11 mesacneho syna. Uz dlhsi cas mam myslienky, ze mu ublizim. Samozrejme nie vedome, ale nestastnou nahodou. Ze ho napriklad omylom v noci prikryjem celeho paplonom a zadusi sa, ze mi spadne na zem, ked ho drzim, ze nanho padne noz, ked sa motka na zemi v kuchyni. Vzdy, ked sa udeje taka situacia, chyti ma uplna uzkost. Ja ho nadovsetko lubim a nikdy by som mu neublizila. Preco mam taketo myslienky a ako sa toho zbavim?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
29. jún 2021

A to pockaj ked zacne chodit a vsade sa liepat. Ja mam reflexi ako ninja. Nerobim nic ine len ocakavam co sa kde moze stat a predvidam a predchadzam. Ale uz sa stalo ze mi syn doniesol noz. 😨
Musis ten strach vedome potlacat a prijat ho. lebo ako vravi @beata_k, uz sa ho nikdy nezbavis.

mariejenka
29. jún 2021

Ja toto nemam,ale moj muz. On ked je s detmi ide 4 kroky pred situáciou,ze čo sa moze stať, predvída,planuje..do lesa isli a on kúpil 3 druhy repelenty,klieste nemali šancu...ja si davam bacha najmä na horúce a ostré predmety v dosahu, kavu nikdy nepijem sa dieťaťom na rukách,a elektrické zásuvky, lebo toto všetko som zazila v mojom okruhu,...no a este pes,k cudzemu psovi moje dieťa neexistuje aby slo.
Inak normálne ze sa rodic strachuje,obava,ale nesmie ta to paralyzovat,a a by si tym strachom brdzila dieta vo vývine, napredovaní...
Si dobra mamka🍀

21anjelik19
29. jún 2021

Ako keby si o mne písala 😊

kulumulu123
29. jún 2021

Ja neviem ci ja som není nejak normálna ale mam 2deti ktoré nadovšetko milujem ale takéto myšlienky som nemala zatiaľ ani pri jednom.. Deti treba nechať skúmať svet samozrejmá v rámci ich schopnosti, byt nablízku ale nechcieť ich za každú cenu držať v ochrannej bubline zasiahnuť keď ide o ich vlastnú bezbecnost. Jedna vec je mať prirodzený strach a ďalšia vec je prežívať paniku pri každom ich kroku v tom prípade by som ti poradila dobrého psychológa pretože ak je to naozaj tak ako píšeš časom z toho cvakne nielen tebe ale aj tvojim deťom ak vyrastajú v neustálom strachu z toho co všetko sa môže stať. Nepíšem ti to v zlom. Držím palce ✊✊✊

nika23t
29. jún 2021

Aj ja som sa takto bála, hlavne kým boli maličké. Čím boli staršie, tým to bolo lepšie. A ak si nevieš rady, skus vyhľadať psychológa, mne pomohla moja psychologička veľmi, nakoľko som trpela až úzkostnými stavmi. Nehovorím o psychiatrovi a liekoch, len o malej pomoci pri zmene myslenia. Nevravím, že je to Tvoj prípad, ale mňa naučila premýšľať trochu inak. Ale toho strachu sa už nezbavíme 🤷‍♀️

hennyinnsbruck
29. jún 2021

Neviem mne to normalne nepride 🧐

marianarem
29. jún 2021

Podla mna ten strach prameni z toho, ze ti na nom velmi velmi zalezi a je pre teba hrozna predstava, ze by si onho prisla. Tak to ma samozrejme vacsina matiek a fakt je, ze ich zivoty nemame a nikdy nebudeme mat plne pod kontrolou, aj keby sme sa rozkrajali. Mne pomaha napriklad aj uvedomit si, ze okrem mna ma moj syn aj vela vlastnych prostriedkov, ako sa chranit - imunitu, zrak, sluch a dalsie zmysly, kopec reflexov....Proste ze nie je uplne bezmocny a odkazany na moju kontrolu vsetkeho a postarala sa o to priroda. No a tiez si hovorim, ze vacsina urazov nema fatalne nasledky, keby sa aj mieco stalo.

zuvelyn
29. jún 2021

Ja som tiez nemala nikdy taketo pocity, nechavam syna robit blbiny a lozit kade tade, neviem asi nemam ten spravny materinsky pud :D Ja by som povedala ze snazit sa predvidat tie velke katastrofy. Napriklad nikdy nenecham syna sa hrat pri mne v kuchyni ked varim, maximlane tak sedi vo vysokej stolicke, vsetko ostre je odlozene tak ze na to nedotiahne, preventivne mame zaslepky v ele zasuvkach ale aj tak dostal par krat upozornenie ze nesmie a od vtedy ku nim nechodi. Nemam zablokovane dvierka ani sufliky ale vysvetlujem ze nesmie sa tym hrat lebo si ublizi - par krat si stikol prsty a uz viac ich neotvara ;) V zahrade mame odlozene naradie tak aby nebolo na dosah. Nikdy ho nenechavm sa motkat pri nasich psoch (ktore by ho od samej lasky "zjedli" ) sameho.
No a zmierit sa s tym ze nehody sa stavaju, deti padaju, maju odreniny, urazy a pod. Musis potlacit ten strach lebo ak si budes neustale v hlave hovorit ze "co ak mi spadne z ruk" tak raz ta ten strach tak paralyzuje ze ho z tych ruk naozaj pustis a nie len ze ho pustis alebo nebudes schopna mu poskytnut prvu pomoc ak by nahodou sa stalo nieco vaznejsie.

hennyinnsbruck
29. jún 2021

@zuvelyn tvoj materinsky pud je na 100%v poriadku 👌🏻😂😂
To autorka neni celkom v poriadku tou prehnanou ustrachanostou robi zle sebe aj decku

ckatka
16. sep 2021

Strach nie je dobrá emocia. Oslabuje nás a priťahuje to, čoho sa bojíme.
Oslobod sa od tej negatívnej energie a viac sa sústred na to pekne čo spolu zažívate.
Treba predvídať, vytvoriť bezpečné prostredie, ale nenechať sa paralyzovat strachom....
Ja napríklad som mavala nočné mory z toho, že sa mi.dieta topí. Prihlásila som ho na kurz plávania s trénerom a odvtedy spim pokojne. Chápeš. Nezachránim ho pred všetkou vodou sveta, ale dám mu prostriedok ako si môže pomôcť sám. Viac urobiť neviem.