Mám sa vrátiť do školy alebo zostať s deťmi doma?

lara81
1. sep 2019

Ahojte. Mamky, ktoré máte deti už "veľké", čo by ste zmenili keby ste mohli keď boli deti ešte malé? Som pred veľkým rozhodnutím či vrátiť sa do školy na dva roky alebo ešte zostať doma. Deti mám 4 a 2 roky. Neviem sa im popravde venovať čo ma dosť mrzí a viem, že v škôlke sa im venujú oveľa viac, no stále sa mi v duchu črtá otázka či nebudem ľutovať že som jedno dieťa dala do škôlky, druhé k starým rodičom a šla do školy. Mám pocit, že si budem vyčítať keď nebudem s nimi a zmeskam čas, kedy sú najzlatsie. Neviem čo by som pre ne mohla robiť viac. Pozerám videá a snažím sa aplikovať hry z videí no proste nie som na kreatívne veci :/

leeenka26
1. sep 2019

@lara81 ešte by som zostala doma. Ani ja nie som kreatívna, ale keď ostaneš, ľutovať nebudeš na 100%. Ak to nie je 100% ano, tak je to Nie. Stala som pred tou istou otázkou ako ty, skúsila som to a ľutovala som. Co myslíš, koľko som v tej práci vydržala?... Vrátila som sa po 2.tyzdnoch a bolo to dobre rozhodnutie.

sapetka
1. sep 2019

@lara81 dala by som do skolky (aj som dala ale do roboty som nešla) presne ako pises v skolke sa im venuju viac ako doma. A deti potrebuju byt v konatke s inymi detmi a socializovat sa

candii
1. sep 2019

Narobiš sa celý život, deti sú malé len 1x 🙂 zostala by som doma ak samozrejme nie je tvoja finančná situácia veľmi zlá

lenka2710
1. sep 2019

@lara81 ja mám 5 ročnú,dávam ju na pol dna do škôlky! Doobeda sa jej venujú učiteľky,je v kolektíve,má veľmi rada detičky,viem ze keby som ju nedala bolo by to zle voči nej,pretože škôlku miluje! Poobede som s ňou, takže ak si myslíš,že už jej nemôžeš odovzdať niečo viac,dala by som ju do kolektívu 😉

eliska13
1. sep 2019

@lara81 zostala by som doma a tak som to aj pred x rokmi spravila.Tak nie si kreatívna a čo je na tom?tak si budete kresliť, hrať puzzle, chodiť do lesa, na kolobežku....stavať snehuliaka, je veľa iných hier, možno pri pečení koláča sa lepšie zabavia ako pri nejakej montessori aktivite.

eliska13
1. sep 2019

@lara81 čo myslíš, že babka bude kreatívna?tiež sa bude s ním hrať len tak "obycajne"

sissy27
1. sep 2019

@lara81 nič by som nespravila inak. Netvrdím, že som dokonalá matka a v ničom som sa nepomýlila, ale po 16 rokoch si hovorím, že všetko bolo ako malo byť. Nekojila som, do práce som sa vrátila po skončení materskej (teda po pol roku) a nemám pocit, že by to zanechalo negatívne stopy alebo že by moja dcéra bola v niečom horšia alebo ochudobnená v porovnaní s inými deťmi. A nezáleží na kvantite, ale kvalite - môžeš s deťmi tráviť fyzicky menej času, ale o to viac si ho užiť a vychutnať než keby si s nimi bola nonstop.

sapetka
1. sep 2019

@sissy27 presne👍

lara81
autor
1. sep 2019

@eliska13 ďakujem. Presne aktivity čo si vymenovala robím a to fakt musím zapojiť všetky tri kreatívne bunky aby aj deti mali na mňa aké také spomienky že mamka s nami trávila nejaký čas.

Ďakujem baby, asi som len potrebovala počuť aj iný názor. Ťahá ma to do školy, už rok som doma a posledné tri mesiace každý deň s oboma deťmi a niekedy to bolo fakt už psycho... Ale myslím, že keď staršia pôjde do škôlky, že už si aj ja psychicky trochu oddýchnem a bude znova lepšie. Mladší nemôže ani do škôlky, musí ostať doma len okrem pečiatok, kreslenia, plastelíny, rozprávok a pesničiek s ním veľa nerobím :( nakúpila som takú sadu guličiek, pismeniek že budeme lepiť na kotúč od toaletaku ale ja na to nemám nervy proste :D tak preto som aj chcela že ja pôjdem medzi ľudí a on jedine k babkam ale zasa neviem či by som to potom neľutovala.. stačí že bude pri mne, nemusíme robiť tie detské veci, jemu stačí aj keď mi môže pomôcť roztriedit príbor z umývačky

siska53
1. sep 2019

@lara81 ja som.ostala doma. A nelutujem..jedine to, ze som.nemohla s mladsou ostat dlhsie.. v skolke sa im sice venuju, ale to zvladnes aj ty..

mooonika1975
1. sep 2019

Ja som bola doma 9 rokov, spravila som si popri nich školu, ale to už boli väčší kustik ako tvoji, moje deti šli do škôlky v 5 rokoch, obidvaja, dovtedy sme si užívali, je pravda, že mňa to bavilo, všetko s nimi, hrať sa, chodiť von, vymýšľať s nimi, naháňať sa, som proste také veľké decko. Neľutujem ani okamih. Nedávaj do škôlky a do školy môžeš chodiť, to bude zrejme po víkendoch, piatky..

0silvia0
1. sep 2019

@lara81 nerozumiem, prečo máš také komplexy z kreatívnych záležitostí... veď triedenie príbora z umývačky je super kreatívna činnosť a vôbec nemusíš lepiť guličky... Veď činnosť okolo domácnosti je pre deti dostatočne kreatívna.
Ty si myslíš, že babka bude maxikreatívna? Pochybujem... Toto ti nikto nerozhodne, to musíš sama, každá sme iná. A treba pozerať aj na povahu detí. Ak máš deti také citlivejšie, introvertnejšie, určite by som s nimi radšej zostala doma.

ela_79
1. sep 2019

@lara81 obe deti som dala do škôlky keď mali cca 1.5 roka a neľutujem. Bolo to v čase keď dieťa začalo chodit a na ihrisku som si uvedomila že vpodstate sa už s dieťaťom menej hram a prevažne strazim. Keď som nastúpila do práce na skrátený úväzok a dieťa do škôlky videla som že s ním trávim viac času a oveľa efektívnejšie ako keď som bola doma. Počas materskej to bol kolotoc nachystať raňajky nakŕmiť upratať vybehnúť na ihrisko nachystať obed nakŕmiť a spať dat do poriadku domácnosť počas spánku , spraviť nejaký nákup a podobne .... Keď som začala pracovať tak som šla skoro ráno do práce, manžel hodil dieťa do škôlky na 9, najdeli sa zahrali najedli a poobede som prišla pre dieťa, spánok počas prechádzky a cesta domov spojena s nákupom a potom všetkom som bola plne oddýchnutá a nastartovaná sa dieťaťu venovať naplno ... Neporiadok doma nebol lebo sme doma neboli tak nebolo čo upratovať a čas bol len a len nas.

zeytin
1. sep 2019

Rozumiem ti, ako sa citis. Aj ja mam niekedy pocit, ze sa detom dostatocne nevenujem... ALE ked boli male, naucila som ich hrat sa same, neorganizovala som im non-stop cas, so mnou upratovali, chodili do obchodu. Rodic tu nie je na to, aby vymyslal detom hry... Ukazala som im ako na to a potom uz pouzivali vlastnu fantaziu. A druha vec, deti sa musia "naucit nudiť". Ja by som isla do skoly, stale ti zostavaju poobedia, vikendy, prazdniny a tento den mozes venovat im. Ja nastupujem do prace 1.10. Maly mal 2 roky v juli. V istom zmysle mi to je luto, ale na druhej strane viem, preco to robim. Aj prostrednu som dala v 23 mesiacoch. Teraz ma 7 rokov a nezanechalo to na nej ziadne nasledky.

lula313
1. sep 2019

@eliska13 to si zase nemyslím. Keď je dcéra u našich, tak sa jej venujú inak, učia ju iné veci/slova/je to iné prostredie, preto som rada, že ju berie aj muž na hodinu-dve von, lebo zase sa jej nejak inak venuje a ine veci ju uci.. aj ja mám pocit, keď je so mnou, že ten strávený čas je pomerne jednotvarny(nehovorim, že má deti dat autorka k starym rodičom, či do jasiel, len reagujem na to, že v inom prostredi by sa dieťa nerozvijalo a nerobilo by nove aktivity). K zaujímavému zisteniu som došla aj teraz cez tento vikend, kedy bola u nás strýkova zena(ktorá je učiteľka v škôlke, odchovala 3 deti) a zase som videla, že aké iné aktivity môžu byt realizované s detmi, čo mna by ani nenapadlo.. dnes mame vyhodu aj v YouTube, je tam dosť inšpiratívnych videí. Dcéra mi úplne ignorovala knizky, kým som si nenasla videonavod ako ich pútavo citat, napr. Na fotke je dievcatko, tak ho posteglime za nohy, je tam hudobný nástroj, tak napodobnim zvuk a dceru to hrozne baví..

hettinka
2. sep 2019

@lara81 ja by som nesla o 2-mesačnej pracovať. Ale bolo to tak, vtedy som to tak cítila, že robím dobre. A menej by som deti dávala baviť starým rodicom, oveľa menej.

pininka1
2. sep 2019

Mňa to teraz čaká, ale deti sú väčšie, 11,8 a dva roky. Tá najmenšia isla dnes do školy prvýkrát, študovať budem externé dva roky, aj kvôli tomu,že neviem čo a ako bude ona zvládať, takže si robotu nejako súrne nehľadám. Ak mám možnosť ísť a máš to zabezpečené, išla by som,len treba rátať s tým že niekedy to bude ozaj o drzku.

lara81
autor
2. sep 2019

@mooonika1975 práveže mám ešte 3 semestre denného štúdia. Nemusím chodiť na hodiny, stačí len na zapocty, skúšky ale veľa toho je na prácu doma, samé projekty, prezentácie...
@0silvia0 napr. Jedna babka ide do dôchodku a roky pracovala ústave a tam im vždy vymýšľali bludy že módna prehliadka, vystrihovanie na okno a pod. Tak myslím že zas niečo nové by sa naučil. Dnes som dcéru odprevadila do škôlky a syn 2r že on chce ísť do škôlky celé ráno vravel :( ale on aj tak nemôže ísť ale vidím na ňom že už by to zvládol. Zoberiem ho do detských centier keď bude chladno a uvidíme. Keď sa mu zlepší zdravotný stav tak možno od jari ho dám na skúšku na 1-2 dni do jaslí..

@ela_79 presne to som si vravela aj ja. Neustály kolotoč len variť, upratať, ihrisko a dookola každý deň to isté. A dokopy nič nové sme nerobili...
@zeytin áno aj moji sa hrajú sami. Len keď sú spolu tak väčšinou sa mlátia, vytrhavaju vlasy, kopance, kusance na dennom poriadku. Ale čím sú starší tým sa viac zahrajú a menej bijú. Ja som jedináčik a so mnou sa rodičia nikdy nehrali. Nemám ani jednu spomienku na nejakú hru s nimi. Ešte aj keď som bola staršia, človeče som hrala sama :( preto nechcem žeby zas aj moje deti mali taký pocit

@lula313 presne aj ja si toto vravím. Raz sme boli v čakárni a neboli tam lavičky len úzka chodba a čakala som tam s oboma deťmi a dcéra už bola nervózna, unavená a hladná a nemala ani kde sadnúť a už plakala. Vedľa stála jedna učiteľka a len s prstom kruzila a hovorila úplne primitívnu riekanku: letí mucha letí letí mucha, bum do brucha a s prstom tukla do brucha a dcéra sa začala smiať. Ja neviem ani takéto primitívne veci :/

zeytin
2. sep 2019

@lara81 Nas bolo sest deti a som najstarsia. Ani so mnou sa mamina nehrala a nemam z toho ziadnu traumu 😉 A ani sestry sa so mnou nehrali, lebo su dvojicky a vystacili si same... Citala som vela knih a bolo mi fajn.

salonka22
2. sep 2019

Išla by som do školy, ty najlepšie vieš, ako sa cítiš a ak je to doma psycho a potrebuješ aj ty podnety, urob to. Rozmyslieť si to mozes vzdy.

ela_79
2. sep 2019

@lara81 vieš ono to bolo naozaj super, neskor aj spavala ale hneď po spánku som letela do škôlky. U nás to nebolo že späť musíš ale staršia sa sama pýtala že detičky majú v škôlke postieľky ako trpaslíci a kedy bude môcť aj ona s nimi späť tak sme skúsili. Ja som sa pozvolna dostala do obrazu v práci a medzi kolegyňami to bolo super, taká kancelária matiek, každá z nás mala iným spôsobom upravený úväzok a konečne to bolo iné ako len o papni kakani cikaní a podobne. Po práci som šla oddýchnutá od malej natešena že ju uvidím a s plnou hlavou nápadov či budeme robiť 😊 naozaj neľutujem a pri mladšej som to spravila rovnako

naniki
7. jan 2020

@zeytin výborný príspevok, aj z histórie,kto kedy vymýšľal animácie a hry pre deti..a sú z nich menej hodnotní ľudia?Áno,dieťa sa musí naučiť aj "nudiť"....nech aj samo niečo vymyslí,veď ako bolo v minulosti? lopta,guľky,hračky z kartónu, rozvíjala sa fantázia,predstavivosť a zručnosť - matka nie je otrokom dieťaťa - nemyslím to v zlom..a dieťa potrebuje rovesníkov, potrebuje režim v kolektíve,potrebuje naučiť sa kolektívnym hrám a iným vlastnostiam - deliť sa s hračkami,ustúpiť,odpozerať niečo a pod.

brainn_magazine
10. jan 2020

Dobrý deň,
V prvom rade vôbec netreba mať výčitky, pretože chcete študovať a naďalej sa rozvíjať. Je dôležité, aby ste si uvedomovala jednu vec a to, že aj napriek tomu, že máte deti stále ste človek, ktorý má svoj život žiť plnohodnotne. Ak je matka spokojná, spokojné budú aj deti. To , že idete na pár hodín do školy neznamená, že sa svojim deťom nevenujete. Deti potrebujú byť aj s inými ľuďmi a tým, že mladšie dieťa bude so starými rodičmi len utuží ich vzťah. Musíte dať trošku voľnosť sebe aj svojim deťom, pretože závislý vzťah nie je v budúcnosti prospešným, ba naopak vie v budúcnosti narobiť šarapaty. Nechajte rásť seba aj deti a uvidíte, že to ľutovať nebudete. Držíme palce v štúdiu a aj s deťmi 🙂 🙂

izabela333
10. jan 2020

hrabala som sa do prace a lutovala som to, lwbo som mavala casto chore deti a v praci vyzadovali moji pritomnosti aj pocas OCR.