Mať či nemať tretie dieťa?
Chcela by som vedieť Váš názor, na to či mať alebo nemať tretie miminko, aj sa bojím( tehotenstva, prípadných komplikácii).Mám 5r. synčeka, a ročnú dcérku, a stále rozmýšlam nad tretím mimi, len mám obavy z tehotenstva, a ďalšou mojou otázkou je či začať s tretím mimi teraz pokial som na materskej alebo počkať kým aj dcerka nastupi do MŠ, to sa zamestnám a potom by som otehotnela, poradte mi prosím.
@helka193 - no to sa tu stava casto, ze sa diskusia obrati inam 😀 Moj manzel ma z prveho manzelstva 2 deti (14a 16)a nase dalsie 2 a hadam casom este jeden kus, a financne to stale funguje, len organizacne je to niekedy narocne a chce to velke auto, ked chceme vypadnut vsetci prec 😀 To male skvrna napriek tomu bude, a budeme ho lubit a aj ho uzivime na slusnej urovni...
@helka193 To vždy tak býva, zvrtne sa to tam, kde by nemalo 😒 Na MK je to pravidelne, už sme si zvykli 🙂 Ja myslím, že odpoveď na otázku mať 3. dieťa je v tvojom prípade jasná 🙂 Máš super manžela (ako ja 😉 majú rovnaký názor 🙂 , chcete dieťatko, tak smelo do toho 🙂 Do budúcnosti ešte nikdy nikto nevidel 😉 Jediné, čo vieš s istotou je vaše rodinné zázemie v súčasnosti 🙂 Máte sa radi, máte nádherné pokladíky, to je to najvzácnejšie, v mnohých rodinách to chýba 😒
@anjelicek26 ja neviem či len žijem v inom svete, alebo som ina ja ale absolutne nemam pocit, že by na nas nikto pozeral krivym pohladom len za to že napr milujem teplaky a chodim s nimi všade, kde si to ako tak môžem dovoliť... Možno je to len moja imunnosť, voči ostatnym ludom, kedže pre nich nežijem pre nich sa neobliekam. Pre mna je zaklad phodlnosť. Samozrejme bavlnka je zaklad. Isteže, žiadne umeliny na seba ani na svoje dieťa nenavliekam. Ale, že to nieje nove, ale darovane po bratrancovi, ktory už chodi do školy, takže to nieje nejako extra moderne, to ma teda vôbec netrapi a môjho maleho isto tiež nie. A poviem ti, šťastní ludia su tí, ktorí nežiju pre pohlady druhych ale pre svoj dobry pocit zo seba 🙂
@vejula - kiez by tvoje dieta zdielalo tento tvoj pocit aj ked prijde do skolky a skoly a bolo imunne voci ostatnym detom, to myslim vazne ;) Lahke to totiz nebude 😖
@anjelicek26 tak my sme s mm v tomto uplne rovnakí, tak ma to po kom zdediť 😅 Môj mm chodil celu zakladnu školu cely v štrikovanom od maminy 😀 😀 😀 😀 Sa na tom teraz smejeme.
Ale nemyslim to tak, že maleho nebudem pekne obliekať to nie, ale proste dufam, že po nas zdedi ten pohlad na ten materialzimus, že tieto veci ako oblečenie tu síce musia byť, ale nebudeme sa blbnuť pre take topanky a taku bundu. Teda, že je to nutnosť, ktora tu bohužial musi byť (hadry, peniaze) ale nežiť pre ne, nebyť ich otrokom. My sme viac zažitkoví obaja, a zažittky si obaja ovela viac važime ako to materialno. Ved ked len spominame na minulosť na detstvo čo sme zažili so surodencami, s kamaratmi... To je to prečo sa oplatí žiť. Mojmu mm je napriklad velmi luto, že nezažil svojich starých rodičov. V dobrom mi zavidi, že si poznam všetkych štyroch, že som k nim chodila na prazdniny, kedže on take nezažil 😔 .. Alebo keby si mohol vybrať určite by chcel viac surodencov ako len jednu segru. To vidno na ich vzťahu akí su na sebe naviazaní. A on velmi chce velku rodinu, vela detí.... Viac ako ja 😅 Ale nie kvôli peniazom, ale skôr aby som psychicky zvladla vychovu deti, pretože on by nedbal aj 5 detí, na to sa ja už psychicky proste necitim 😝
@anjelicek26 ja suhlasim s @vejula , ak dieta vyrasta s rodicmi, ktori nedbaju o to, co si o nich myslia ostatni na zaklade toho, co vlastnia, co maju oblecene, tak potom ani tie deti nenapadne nieco take riesit...ako som uz pisala, ja som ani v detstve a ani teraz uz ako "velka" 😀 nikdy neriesila, kto ma co na sebe....pre mna je podstatne, aby som bola oblecena cisto, slusne a aby som sa v tom dobre citila ( rovnako aj moje deti ), a je mi jedno, co si myslia ostatni...ak sa niekomu nepaci, tak nech sa nepozera 😀 a verim, ze moje deti budu mat podobny pohlad na vec...a ohladne toho, aby mali to, co maju ostatni - no asi som z inej planety, ale ja som nikdy nechcela mat to, co mali ostatni...neviem, nejak som netuzila stat sa sucastou "stada", kde sa vsetci predbiehali, kto ma lepsie a krajsie...
@vejula tvoj pripevok 18:03 ... nestačí mi dať lajk, na to by som chcela dať superlajk ... si moj človek
.
a k diskusii- jeden moj znamy ktory ma 3 deti často hovorieva vetu "Mať tretie dieťa bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote" ...
.
hoci tu zakladateľke- možno teraz hned by to bolo dost naročne pri takom drobčekovi, radšej by som tak rok- dva počkala...
@vejula - toto ano, ja si uvedomujem, ako tu moju malu priserku surodenec obohatil a dalsie babo - ked sa na to psychicky budm citit 😅 urcite bude..
@helka193 ahoj, podla mna by si mohla ak sa citis na to.a ak aj manzel chce tak preco nie?ja mam synceka ma1,7 roka a ma uz aj 5 tyzdnovu sestricku a su zlati.tretie aj ja uvazujem ale pre mna je to este zavcasu, lebo len nedavno som porodila, ale ja by chcela dalsie asi az ked do skoly pojdu tito moji, mozno trocha skor..ale bude veselsie, rodinka vacsia je nieco krasne, podla mna by si mohla..a dokonca teraz aspon dostavam matersku okolo 300 eciek , tak viac ako 190 a celkom to padlo vhod...ako pise aj janulap, cim neskor, tym viac sa budes vzdalovat aj od tuzby od dietata, ale urob ako citis, ako zvladas.ja som toho nazoru ze viac deti , viac surodencov, budu si navzajom aj kamaratmi, bude veselo a ked budu velki urcite nebudete lutovat a oni budu mat rodinu aj ked nas uz nebude, navzajom si pomahat a tak....
zapojila som sa do tejto debaty, na tretej strane, a nechapem kam sa to zvrhlo, je zbytočne vyratuvať koľko nás deti stoja, majte každý toľko deti koľko chcete a koľko viete vychovať, každy sa prisposobi svojim možnostiam, veď finančná situácia sa môže v dnešnej dobe zmeniť doslova zo dňa na deň, ale keď máte rozumné deti, pochopia to, ale zase to nie je len o financiach, na deti treba mať aj čas, obetovať z toho nášho a venovať sa im, tak len toľko som chcela
@helka193 citam si cely cas debatu a tiez sa nestacim divit kam sa to vysplhalo 😒
no ale idem reagiovat na prvy prspevok 😉 podla mna ked ste financne zabezpeceny a otehotniet nieje problem nevidim dovod preco nemat tretie dieta...ja skor pozeram z emas problemy so psychikou ake netusim kedze si pisala len o AD ale nic konkretne si nenapisala co samozrejme repsektujem...len z uhlu mojho pohladu si myslim ze toto je to co by si mala v prvom rade konzultovat so svojim dr a potom riesit co a ako dalej...nejdem tu robit odbornika zo seba,ale sama som prekonala PND a to mam "len" dve deti a viem ake velmi narocne to bolo nakolko su velmi tesne po sebe(ako su aj tesnesie ale mne toto teda uplne stacilo)boli to veru tazke casy nakolko druhy syn spaval max 2 hodiny za 24 hodin ☹ takze som s anamakala akio fyzicky tak psychicky....no ale nejde o to preco to vsetko pisem?myslim ze si musis najprv vyriesit toto v sebe ...ak tvoj stav neovlyvnuje tvoje spravanie k svojmu okoliu a vsetko to zvladnes tak nemas podla mna nad cim rozmysat...manzela mas podla vsetkeho suproveho 😉 kiez by boli vsetci muzi taky...a to ci je ten spravny cas..?co ja viem?ono nikdy nieje ten spravny cas...a ked s an to pozrieme z druhej strany tak je vzdy spravny 🙂 pre mna bol prvy rok ked sa narodil maly tak povediac hotove peklo...ziaden spanok ziaden oddych stresy a ponorka aaaaa hlavne unava..no teraz ked sa na to psatne pozeram bolo to celkom fajna a zvladla som to 🙂 ked musis tak musis 🙂 ale je to teraz ovela jednoduchsie aspon v tom ze drobec je uz samostatnejsi...nemusim ho na rukach vlacit ...je ciadne aktivny a obcas da zabrat...ale je to uz v pohjode...a chcela by som este kopu daaalsich deti no u na je ot o inom preco nie,ale ktovie mozo este motyka vystreli 🙂
a k tym brigadam...ja osobne som bola z tej chudobnejsiej rodiny 😒 takze brigady od 15 frcali na plny plyn 🙂 no musim povedat ze mne to robilo obrovsku radost 🙂 bola som samostatnejsia a nikto mi nefrflal do toho co si kupim a za kolko...boli to moje zarobene peniaze 🙂 a tak som s nimi nakladala ako som ja uznala za vhodne...sladky pocit ked moji spoluziaci ci kamarati prevalovali korunky v rukach s vedomim ze uz im rodicia a viac nedaju 🙂 a ja som vedela koko si mozem dovolit minut ,lebo boli moje ale som aj vedela ze ked miniem nebudem mat...@minewka ja si myslim z eje fajn ked "deti" poznaju hodnotu penazi...ked vedia ako tazko musia rodicia robit na to aby sa deti mali dobre...lebo ak deti ziju v tom ze sa tie peniazky "vyskitnu" tak potom si prestanu vazit aj pot a drinu svojich rodicov...
@vejula rada citam tvje prispevky 🙂 maju hlavu aj patu...su ludske a maju aj hodnotu cloveka 🙂 ja osobne tiez nie som nejak zaozena na znackove veci 🙂 i ked par vlastnim 🙂 no v prvom rade je cistota obeceniea nech je z tesca z nextu alebo z hospicu 🙂 hodnota cloveka tak ci tak po jeho smreti ostava v myslienkach a v srdci a nie v ociach 😉 to len tak na okraj 🙂 az tu nebudeme uz koho nenapadne to ako sme chodili obleceny ale co po nas ostalo za zmienku slova 😉
nuz a teraz som si ja uletela 😀
@liave vdaka 🙂 V tomto pripade je to obojstranne. Tiež rada čitam tvoje prispevky a nielen v tejto teme 🙂 A presne ako pišeš, to čo tu ostane po nas, čo neumrie s nami, budu prave spomienky a myšlienky na nas, na to akí sme boli, ako sme dokazali svojou pritomnosťou obohatiť ludí okolo nas, nie na to čo sme mali oblečene obute, či aký sme mali dom...
@vejula 🙂 dakujem moja ...lepsie som to ani napisat nemohla... 🙂
tiez by som svojim detom zniesla aj modre z neba 🙂 a rada im kupim aj pekne handry 🙂 a maju vsetko co im treba..hlavne strechu nad hlavou a hraciek tolko co ich bavia 🙂 no ale chcema by boli aj spokojny s tym co maju a tiez yvazujem nad tym ze ich naucim vazit si peniakzky 🙂 a hlkavne drinu ktora z atym tkvie...ze tie peniaze nepadaju z neba,ale ich musime my odrobit...niekto lahsie iny tazsie...a mozno aj to im da potom do hlavy to akym smerom s auberat 🙂 ci studovat a potom valat zadky v office za velke chechtaky ,alebo sa na studium vykaslu a budu potom nogat za par susnov vo fabrikach 😉 no uiidme zamer je jedna vec co sa podari druha...v dnesnej dobe je to naozja tazke ak to clovek pripusti 🙂
baby,ta tema zacala uplne o inom a zvrtlo sa to uplne inam 😅 @helka193 pisala,ze finacne su zabezpeceni aj pre tretie babo,su aj zdravi,aj ked nejaky psychicky problem Helka ma,ale ten bol v tehotenstve potlaceny.A vy tu zacnete ratat kolko stoja kruzky,doucovania,tabory....Ze treba sa zamysliet,ci dalsie dieta uzivime,dame mu vsetko co chce.Dobre,teraz ano,dame....ale financna situacia sa moze zo dna na den zmenit.Co potom urobite?nedajboze,pride jeden z manzelov o robotu,stane sa uraz,dlhodoba pn...co potom?Date dieta do decaku?lebo uz zrazu nie je na kruzky a znackove veci?Urcite nie,bude chodit na jeden kruzok-rozmysli si ktory,znackove veci nehradia aj obycajnesie z tesca.Tiez ,ked sme sa s manzelom vzali,prerabali sme dom takmer od zakladu z jedneho platu,ale manzel urobil na dome 98% prac uplne sam a mali sme dve deti vtedy.USKROMNILI sme sa.Deti mali vzdy co potrebovali,aj chceli,a my s mm sme kolkokrat vela veci ozeleli.A nelutujem.Situacia sa zmenila.Dom mame prerobeny,je nas-bez uverov,poziciek.Co ked si par povie...nie dalsie nie,nevychadza nam to....a o par rokov sa to zmeni,po financnej stranke su uz za vodou,ale na babo je uz neskoro?Nepovedia si?Mohli sme sa uskromnit a mat este jedno dieta 😉 ?
@ewellina nie nieje to tajomstvo... Tak 3 - 4 🙂 Uvidime aky bude druhy pôrod, kedže prvy skončil sekciou, a teraz by som rada rodila normalne, aj kvôli tomu počtu deti, kedže sekciou sa odporučaju maximalne 3 (aj to už niektorí gynekologovia vidia ako problem) Ale ak by nebol problem zo zdravotnych dôvodov, tak aj 4.... uvidime ako to všetko dopadne teraz v novembri
@helka193 idem reagovat na tvoj prispevok, ja mam tri deti po sebe s dvojrocnymi pauzami a ked mam pravdu povedat, tak momentalne teraz by som nechala casovy odstup medzi druhym a tretim dietatom a to z toho dovodu, ze dvaja starsi su uz samostatnejsi a potrebuju chodit von, chcu chodit plavat lyzovat, tancovat a jednoducho najmladsiu na tieto veci nemozem bravat, takze si vzdy musim niekoho vybavit kde ju dam, kedze mm pracuje v zahranici, raz ju dam ku babke ku sestre, alebo jednoducho nejdeme plavat a z tohto hladiska je to velmi obmedzujuce aj pre mna aj pre starsie deti, ze musia doma sediet, ale zase z hladiska veku deti je to super vec, pretoze su po sebe a preto sa aj same medzi sebou vyhraju,
a teraz by som ti odporucila si v klude sadnut a urobit si princip 10minut, 10 mesiacov,10rokov - ide o to, ze si sformulujes otazku ohladom problemu, ktory chces vyriesit a pozres sa na to z casoveho horizontu co ti to da a co na druhej strane moze vziat o 10 minut, o 10 mesiacov a o 10 rokov a zistis, ci rozhodnutie, ktore chces urobit vyhovuje predstave zivota po akom tuzis,
@janulap áno, téma nejako začala a nejako sa aj vyvíjala a tým sa prišlo aj ku cenám, nie ako prvá asociácia, že či bude dosť peňazí pre deti, ale pretože sa písalo, že na deti školákov nie sú až "také" financie potrebné, k tomu som oponovala, že sú také a nie malé, po otázke na podrobnosti som vypísala aj viac konkrétnych výdavkov, nehádžem tu také cifry hneď ako niekto nadhodí, že uvažuje nad dieťatkom. O tom decáku čo píšeš nechápem, ale toto je akože na koho, ja sa s láskou starám o naše tri deti od rána do večera, sú milované a chcené a takéto vyjadrenia sa ma dotkli. Inak z Tesca kupujem aj teraz, o nejakých značkových veciach nie je ani reči, sebe kúpim zriedka, uskromňujem sa dennodenne a som šťastná, že mi to vychádza tak ako mi to vychádza, som šťastná, že mám krásne a zdravé deti, chcem aby aj oni v živote boli šťastní a spokojní. Uskromniť sa viem a potom čo ušetrím dám napr.na krúžky, aby moje deti boli spokojné.
Napíšem ako to plánujem ja 🙂 aj keď pochybujem, že nám to tak vyjde, predsa len to neriadime 😉
Momentálne snažilkujeme 😀 a náš drobec má 8 mesiačikov 🙂 Potom by som mala možnosť ísť na čiastočný úväzok, keď prvorodený pôjde do škôlky, a keď druhé mimi pôjde do MŠ, tak by som plynule chcela prejsť na plný úväzok 🙂 A dať si pauzu. 2 roky pracovať, a potom ešte ísť na materskú. Chceme aj 4. mimi, tak uvidíme, či nám bude dopriate 🙂 Ako na tom budem zdravotne, a podobne.
@mamkabeika Ďakujem moc 🙂
@vejula Som rada, že zdieľame podobné názory a že viem, že sú tu aj rodiny, ktoré takto zmýšľajú. Keď niekomu poviem, koľko chcem detí (vrátane rodičov a svokry) zažívam výsmech a počudovanie a nedôveru, že to zvládnem. Vraj nemám mať ani druhé, že potom môj prvorodený bude o veľa ukrátený, atď.
Ahoj. ja mám dve detičky, s dva a pol ročným rozdielom, máme s manželom dohodu, že ked bude mať mladší 5-6 rokov, potom... možno... ked si to nerozmyslíme. Mala som oba tehotenstvá rizikové, ležať od štvrtého mesiaca, avyše, dva a pol ročný rozdiel je dosť nevhodný, aspon mne tak pripadá. Dalšie, tretie, by som si chcela užiť viavc :D :D :D ak otehotniem skôr, budem tak či taks a tešiť :D :D
Keď váhaš, počkaj. Časom sa Ti to v hlave ujasní a urob rozhodnutie až vtedy, keď si tým budeš istá a nebudeš potrebovať radu od nikoho.
@helka193 radšej som nečítala už ďalej všetky vykonštruované blbiny ohľadom "úchylov" 🙂
K tomu oblečeniu - je to len o výchove...deti vedia byť poriadne kruté, to je fakt. Každopádne, ako to tu už niekto napísal - ja osobne som tiež nikdy neriešila, čo mám oblečené, ani som sa nehanbila - mala som slušné, čisté, vyžehlené veci, často doma ušité, upletené, pekné, niečo podedené - ale vždy všetko v dobrom stave....neporovnávala som sa... nemala som Barbi auto - a ani mi nechýbalo...a prečo? Lebo môj brat mi postavil perfektné z lega, aj kolesá malo otáčacie...sranda, už som na to aj zabudla - až teraz som si spomenula... 😀 😀 😀
Ja osobne som strašne rada za súrodencov, ktorých mám, neviem si to inak ani predstaviť...fakt. Máme pekný vzťah, stretávame sa, sme stále v kontakte....Inak je medzi mnou a dvoma je veľký vekový rozdiel - medzi najstarším bratom 10 rokov, druhý brat 8 rokov a potom tretí brat - ten je odo mňa mladší o 1,5 roka.
Vieš čo je sranda? Mám odo mňa staršiu kamošku, má 13 ročné dievča - a sú skutočne veľmi solventní - toto dievča bolo v New Yorku, Londýn, Seychelly, Brazília, kopec ďalších zaujímavých miest a destinácií....a vieš, kde najradšej chodí? K nám na chalupu... 😀 😀 😀 😀 dosť som sa bála, že ako sa jej tam bude páčiť - predsa len je zvyknutá na iný komfort - ako na drevenú kadibudku, pec, drevo, atď... klasická stará drevenica...a dodnes spomína ako na jeden z najkrajších večerov, keď sme sedeli okolo pece, horela petrolejka, robili sme lokše na peci... 😀
Ja mam tri detičky 5ročneho chlapca, 3,5 ma dcerka a ta najmensia mala prave rok.Mame z nich velikansku radost a ani si neviem predstavit ze by tu ta tretia s nami nebola 😉 ,ani jedno z mojich deti sme presene neplanovali kedy by sa mali narodit. Prisli , su tu a hotofka 🙂 Avšak nebudem sa tu hrat na super hrdinku, pretoze vychovavat deti s takym malym vek.rozdielom da zabrat a aj ked s detmi nemam ziadne vychovne problemy, je to niekedy psycho🙂 ale v dobrom slova zmysle.Myslim, ze ak mas tento druh ochrenia a pochybnosti ako to zvladnut zohladni urcite vekovy rozostup.Ale urcite neobanujes, u nas to stale žije 😀

@helka193 zvladnes vsetko, co budes musiet zvladnut 😉 a dietatko prinesie vzdy viac radosti ako starosti 😵