MMR a očkovanie v čase koronavírusu
Ahojte dievčatá dávate očkovať svoje deti teraz v čase korony na MMR na osýpky.Neviem sa rozhodnút či dať či nedať.
@lindusss2016 kristove rany. Okey 😅
@ivca88 nie ne to na smiech. Su zeny, ktore mozu po precitani tvojho komentu spanikarit a uplne zbytocne. Osypky sa momentalne na SVK nevyskytuju, taka je pravda
@lindusss2016 v case očkovania sa na dieťa môže nalepiť hocikedy a hocičo. Korona tu zrejme s nami bude este dlho kym pustia do obehu očkovaciu látku alebo lieky. Takze teraz prestanme húfne očkovať, to nám pomôže...
@lindusss2016 no kiežby začali očkovať ...
Nechápem prečo moje deti musia a deti iných su vynimka.
A potom budeme ako Ukrajina a pod.
Ale mne sa nechce hádať...
Nech si robí kto chce čo chce.
Ako píšem , lekár mi povedal že osýpky sa tu stále vyskytujú. Nie je to ochorenie, ktoré tu nie je.
Tak isto aj mumps viem, že aj v našom meste bol.
Ja mám dcérku dosť rizikovú, a aj napriek tomu ockovana je, preto nevidím dôvod nedať očkovať dieťa, keď lekár povie, že majú ísť dať očkovať.
Väčšina ľudí je len doma
V decembri keď mala moja dcéra operáciu, chodil môj muž do práce. Z celkového počtu 16 mužov boli chorí 14-nasti a väčšina aj chodila do práce.
Teraz sú všetci ok.
Mne príde že ľudia sú momentálne vďaka izolácií zdravší, než predtým ( samozrejme nie všetci, ale beriem to ako celok).
Bežné v škôlke bývalo isto kopec chorých detí a určite keďže sú teraz doma, tak je situácia lepšia.
Takže netreba robiť stále paniku.
Nebehaju vonka zombies
Tiez som váhala ci dat alebo nedať a odložiť. Odkladali sme ho 2 mesiace a minulý týždeň som s malou na očkovaní bola. Riešila som to s lekárkou, povedala mi, že nútiť ma nemôže, ale to, že je tu Korona neznamená, že ostatné choroby zmizli a ze teraz je to ešte relatívne dobre a nikto nevie ako to bude o mesiac, o dva, môže to byť horšie ako teraz. My sme všetci už vyše mesiac zavreti doma, mala bola zdravá, my všetci tiež tak som sa rozhodla, ze ju dam, 5.5 bude mať 18 mesiacov. Očkovanie úplne v pohode aj potom, včera jej začala večer teplota, po cipku klesne a je dobre, hra sa, rozpráva. Ale tu reakciu som očakávala, lebo to mala po každom očkovaní. Snáď to za 3-4 dni prejde ako vždy. Som rada, že už to mame za sebou.
@leelu tak to uz je tvoja sec, co do seba a tvojich deti pchas. Ale za to, ze so lekar, nemusis vyslusat na sebe vsetko. Ja som pravnik a vobec nemam chut so vyskusat ako "chuti" vraždu ci basa. A ano lekar by so mala vediet (ano je to dokazane), ze TBC odkopanie ma viac negativ ako pozitiv.
Po druhe: Cely svet si určitě neprecestovala, kdeže do určitých krajin sa len tak lahko nedostanes a do niektorych by dobrovolne ani nesla a uz vobec nie ako turista. Mame rodinneho priatela, ten precestoval vsetkych 196 uznanych krajin plus dalej cestuje a "odskrtava" na svojom zozname krajiny, ktore este stale nie su uznane ako suverenne staty alebo je prave nebezpecne tam cestovat. Ten by ti porozpraval o ockovani atd.
Apropo cestovanie. O tom "sedeni na riti" by som nie tak hlasno. Cudovala by si sa kolko ludi v tvojom ukoli cestuje kade tade a ani o tom navies. Nie vsetci sa chvalia, ze precestovali "cely svět". Len tak to püoviem, nasa starsia dcera ma 4,5 roka. Uz před jej 2. narozeninami sme jej museli menit cestovny pas, co bol taky plny všelijakých peciatok, ze na dlabej ceste by nas z letiska vratili. Za jej 4,5 roky bola uz v takych krajinach o ktorych sa tebe (pravdepodobne) ani nesnivalo. Najmladsia ma 15 mesiacov a v jej pase mozes citat ako v nejakom magazine o cestovani. A nie, najmladsia nema vobec nijake ockovania a starsia len Hexu. A nic ine nedostane (konzultovane s roznym lekarmi na margo nasho cestovatelskeho zivota). Obe deti uplne zdrave. nepozname rotaviry, kasel, horucky, sople obcas tak akurat z hotelovej klimatizacie, TBC neviem, kde by sme dostali, v slume nezijeme. Ako pisem, teraz mozes skor dostat coronu ako tbc.
My sme mali mat povinne ockovanie v july ale isli sme pred troma tyzdnami. Radsej skor, lebo neviem co bude.
@nikpa ja nikomu nehovorim, ze ma prestat ockovat 🙂 prestali ockovat lekari, nie ja, odo mna to nezalezi
@lindusss2016 ešteže 🙏😀
@nikpa veru, veru, takuto zodpovednost by som ja na seba nikdy neprebrala.
@yanni citis sa lepsie po napisani svojho siahodlheho prispevku na margo cestovania a "chvalenia sa", kde vsade si bola??? 😁 myslim hlavne tie krajiny, o ktorych ini, ako pises, ani "nesnivali" 😂
My nie sme z tych, co si "odskrtavaju" krajiny a nie, nesedime zatvoreni v hotelovom komplexe a ano, uz sme vymenili viacero pasov - svedci to o niecom?? No podla mna vobec nie.
Odpoved na autorkinu otazku sa v tomto balaste prispevkov uplne stratila, je to verejna diskusia - kazdy ma moznost prispiet svojou troskou a skusenostou a autorka si z toho vyberie to, co ona (nie ja a ani ty) uzna za vhodne.
PS: je krasne to chytanie za slovicka, to tu vzdy obdivujem
@leelu a tom si pocula ze napr who spolu s Bill Gatesom chcu znizit populaciu aj vdaka ockovaniu?Ze tam pridavaju rozne pridsvky a skusaju ma zensvh 3 sveta,?Ktovie mozno to uz aj na sk dorazilo,tieto vakciny.Ja nvm ockovanie malo kedysi vyznam ale cim dakej tym su ludia povazovani skor za experiment ako ludi.
@ktochytavzite "a tom si pocula ze napr who spolu s Bill Gatesom chcu znizit populaciu aj vdaka ockovaniu?Ze tam pridavaju rozne pridsvky a skusaju ma zensvh 3 sveta"
Pri vsetkej ucte - tento prispevok nemyslis vazne, vsak??
@leelu tak ja si ozaj nedovolim tvrdit, ze to je pravda, ale ani ze nie je 🙂 a myslim, ze ani ty ako lekarka nevies vyhodnotit, co sa za celym korona sialenstvom skryva a treba uznat, ze sa deju ozaj cudne veci. Pre istotu opakujem, ze netvrdim, ze nas ma ockovanie preriedit... ale...
@leelu a preco nie,mozne to ke ked uz GMO potraviny znizivali olodnost v Afrike.
@ktochytavzite aj vakciny na nich chcu testovat 🤢🤮 ved su to len ludia z 3.sveta, nepotrebni, menejcenni, ked poumieraju, nebudu nam chybat....
Fuj, naozaj strasny hnus, co sa deje na tejto planete, ako si nevieme vazit zivot...
Tiez riesim ci ockovat alebo neockovat. Uz sme to mali absolvovat v decembri, len sme boli chori doma vsetci, no a teraz mal maly pred 2 tyzdnami uraz, popalenina 2 stupna. Uz som pred tyzdnom hovorila lekarke ze prideme az sa to zahoji a teraz ma bombarduje znova. Tak neviem. Ale stale mastime a fasujeme ranu, tak mam obavy, kedze organizmus dostal zabrat :(
Neviete prosim do kedy je mozne zaockovat mmrkom ? Volala som so sestrickou ze este neprideme, az bude maly v poriadku a stale mi omielala ze aby nam to neprepadlo, neuveritelne tlacila, az mi to bolo uz neprijemne. Ockovat chcem, ale az bude maly v poriadku.
@amarilka26
Zo stranky sprievodcaockovanim.sk - "MMR vakcína sa má očkovať v 15. mesiaci, u nás sa interval predlžuje na 15. - 18. mesiac. Aj keď epidemiologická situácia je priaznivá, na Slovensku sú už rizikové oblasti nákazy (mumps - príušnice) a riziko vnímavých detí, čo znamená stratu kolektívnej imunity, pre zníženú zaočkovanosť v Bratislave (osýpky). Samotná horná hranica očkovania MMR nie je určená, pri Priorixe na základe klinických štúdií je určený interval na očkovanie s preočkovaním 11 mesiacov až 12 rokov."
Očkuj, až bude dieťa úplne fit a popálenina vyhojená a plne preepitelizovaná, skôr určite nie. Hlavne máš teraz dieťa chránené pred chorobami pre izoláciu z kolektívu, takže kĺudne máš čas do jeho plnej rekonvalescencie 👍
@leelu dakujem velmi pekne 🙂 Sestricka od lekarky mi dala ultimatum do konca buduceho tyzdna, co sa mi teda nepaci, ale ak bude uplne v poriadku maly, pojdeme. Inak nie.
@amarilka26 nedaj na seba dat tlacit. Ze 15-18 mesiacov. Aby som sa nezasmiala. Lekari si budu vzdy mliet svoje. Ty uvazujes logicky a spravne. Ak silou mocou chces ockovat, pockaj pokym bude dieta zdrave. nasa pediatricka ockuje az ked je dieta minimalne mesiac v jednom kuse zdrave. Uplne zdrave. Ani sople nesmie mat. Aj keby si mala cakat roky. Nic nepremeskas a dieta tym len zyska, kedze organizmus je vyzretejsi .
@yanni samozrejme. Ockovat urcite chcem, len sa mi nepaci ze tak naliehaju. Nechcem byt neprijemna na nich, ale uz z hlasu sestricky bolo citit ze im prekaza ak niekto namieta. Pritom doteraz bol male riadne ockovany.
@lindusss2016 tazko povedat kde je pravda,ale verim ze nic co sa prezentuje v dnesnej dobe za uplne neskodne take sj je;)Moja sestra ribi v osobitke a maju tam dvoch surodencoch na vozicku po ockovani,3 dieta zakaz ockovsz,cosi maji v genetike.Cize vakciny urcitym sposobom skodia
@ktochytavzite sporit sa s nikym nebudem v tom, ze nikdy v nicom nie je vsetko na 100% .. preto sa (rovnako ako v inych odboroch) v medicine uplatnuje princip cost/benefit a je jedno, ci to je liecba tabletkami vysokeho tlaku, indikacia k onkologickej operacii alebo k cisarskemu rezu a patri tam samozrejme aj ockovanie.
Vzdy bude na vazkach riziko a prinos konkretnej metody u konkretneho pacienta.
Skratka nikdy nebude u kazdeho cloveka fungovat jedne pristup uplne rovnako. S tym sa neda nic spravit. Len sa snazit toto riziko v maximalbnej moznej miere minimalizovat.
@leelu no to je jasne a spravne,len dokial nerobia na ludoch pokusy,no.
@leelu tak tento tyzden asi pojdeme na ockovanie. Len som citala pribalovy letak anglicky a je tam uvedene ze sa nema ockovat ak matka alebo dieta ma problem s krvou. Neviem aky konkretne myslia, no ja mam gen.mutaciu. uz som vdaka tomu prekonala cievnu mozgovu prihodu minule leto :( tak teraz neviem.
@amarilka26
Opat si pomozem citatom z SPC Priorixu - "U pacientov s trombocytopéniou alebo s akoukoľvek poruchou zrážanlivosti krvi sa má uprednostniť subkutánne podanie očkovacej látky".
Subkutanna = podkozna aplikacia je preferovana, ale da sa aplikovat aj intramuskularne = do svalu.
Podanie do svalu je vsak u dietata s trombocytopeniou - malym mnozstvom krvnych dosticiek alebo poruchou zrazanlivosti kontraindikovane.
Taktiez sa pise - "Po očkovaní živými očkovacími látkami proti osýpkam, príušniciam a ružienke boli u jedincov s trombocytopéniou po podaní prvej dávky hlásené prípady zhoršenia trombocytopénie a prípady opakovaného výskytu trombocytopénie. Trombocytopénia súvisiaca s očkovaním proti MMR je zriedkavá a zvyčajne prechodná. U pacientov s už existujúcou trombocytopéniou, alebo ktorí majú v anamnéze trombocytopéniu vyskytujúcu sa po očkovaní proti osýpkam, príušniciam a ružienke, sa má starostlivo zhodnotiť pomer medzi rizikom a prínosom podania Priorixu. Títo jedinci majú byť očkovaní s obozretnosťou a má sa u nich uprednostniť subkutánne podanie očkovacej látky."
Ak tvoje dieta netrpi trombocytopeniou alebo inou potvrdenou poruchou zrazania, nemusis mat ziadne obavy. Ine vynimky v suvislosti s "problemom s krvou" a MMR ockovanim - ako pises, nie su. Prepac, som sa trochu rozpisala 🤦♀️
@leelu Dakujem velmi pekne 🙂 Manzel ma sice stale presviedca aby sme to odlozili este, lebo pracuje v sklade a vyklada talianske kamiony, no ja uz by som to rada mala za sebou 🙂

@ivca88 ale ja ti nehovorim, ze ho uznavat nemas. Ani nepisem, ze sa tu osypky nemozu kedykolvek objavit znova. Len netreba podavat dezinformacie.