Môj 9 mesačný syn ešte nesedí
Ahojte maminky,viem,že sa táto téma bude opakovať,len mi napíšte vaše skúsenosti.
V utorok mal môj syn 9 mesiacov a vôbec mi nechce sedieť,som proti obkladaniu vankúšmi,čakám kým si sadne sám,ale aj keď ho trošku posadím na zem,hneď sa mi váľa a nechce sedkať,zatiaľ sa len plazí,ani neštvrornoškuje,je to živé dieťa,myslím,že chorý nieje,ale by asi mal sedieť,alebo je len lenivý?
Ďakujem za každú skúsenosť
plávať chodíme asi 2 mesiace,boli sme dnes na poradni a mudr.nás poslala na rehabilitáciu,na brušku je malý ako drak,na chrbátiku je minimálne
tretia dcera zacala otacanie na 7 a pol mesiaca, plazenie na 9 a pol mesiaca, trvalo tri tyzdne, potom zacala skusat dvihat ritku a lozit. samostatne sama sadla az na 10 mesiacov a tri tyzdne. o tyzden na to sa postavila a na 12 mesiacov zacala chodit.
je to uuuuuuplne normalne. neriesila som ziadne rehabky, lekara, ani nic podobne, napriek tomu, ze prvorodena chodila na 9 mesiacov a tyzden a druhorodena chodila na 10 mesiacov, cize sedeli uz skor.
je to o prirodzenom vyvine a temperamente dietatka. ta posledna mala pohyb na salame. ale uz to dobehla skoro vsetko. ine deti uz sice v jej veku vedia skakat a ona este nie, odplienkovanie nehrozi, vobec nevnima mocovy zvierac este, ale za to rozpráva po slovensky ako trojrocna a zacina aj anglicky. vyvija sa inym smerom rychlejsie.
Môj malý začal sedieť v 11 mesiacoch a v 12 už chodil, teraz má 9 rokov a nechodí len keď spí 🙂
Moja dcerka sa zberala sediet tiez az okolo 11 mesiaca, potom rychlo na to zacala chodit
Ďakujem za príspevky,vidím,že nemusím stresovať🙂
kazde dieta je ine, moja prva dcera sice sedela asi v 6-7 mesiacoch, ale nechala sa nosit ako princezna, az zrazu ked mala rok, postavila sa na nohy a zacala chodit. Zo dna na den. A mladsia, ta zase sedela uz ako 6 mesacna a ako 10 mesacna stvornozkovala, lietala po chalupe ako vichor. A este pre srandu, moja prva dcera mala rok a ani jedneho zuba, stretla som mamicku, ktorej syn bol narodeny ten isty den ako moja, a ten uz zubov ako krokodil..A ona zhikla -preboha ta vasa nema este zuby ? Tak ma vystrasila, ze som bezala k doktorke a ta mi hovori, nebojte, bez zubov nezostane... A po roku jej narastli vsetky naraz v priebehu mesiaca a nadherne zdrave, do 18 rokov ani jediny kaz.
@rusalkablack tak mu narastli az v dvoch rokov zuby? Mam kamosku ktora tuez stresuje tak to by sa teda ukludnila
Ja som ho davala sadat vo vani s vodou, tam je nadlahcovanie a tiez aj statie s mojou pomocou v bazene. Drzal sa kraja, po hrudnik bol vo vode. Vtedy nie je taka zataz na chrbticu. A je to pre nich velka motivacia. Velmi dobra rehabilitacna nam dovolila sediet s oporou, to ako v kociku das podperu do takeho 45 stupnoveho uhlu. Pokial hlava sa mu neskliaga, moze tak byt. Vtedy je akoby rovnomerne rozlozeny tlak na chrbticu, nie dole. Nemoze sediet v pravom uhle a tak byt vyskladany vankusmi. Nas zacal na 9.5 mesiaca. Ale za to nelozil vobec a kym zacal stvornoskovat, tak to teraz na 10 mesiacov. A uz aj stoji a chodi okolo nabytku- rychlo vsetko za 2 tyzdne.
@katka503, necitala som celu diskusiu, ale mozno uz tvoj syncek sedi. A ak nie, tak mozno o par dni. Dcerka bola leniva, syncek naopak zivy, a pritom dcerka sa posadila skor. Pokial sa ti javi v poriadku, neboj tak sa posadi neskor, ale netrap sa. Pri prvom dietati sa clovek trapi a pri druhom to uz neriesi.
@sona222 nie ten chlapec mal rok a uz bol zubaty a moja este nic, az po roku jej zacali rast 🙂
v poho - norma je do 10 mesiacov. moj syn sedel ako 14 mesačný, chodil ako 20 mesačný, ale má pomerne silný svalový hypotonus, ale dnes je to normálny 2 ročný šajo - furt behá a vyvádza. radila by som ho vobec neposadzovať, nech si sadne sám, nech štvorkuje - to posilnuje chrbátik, nie pasívne sedenie. môžeš sa isť poradiť s lekárkou - neurologia a tak, ale ak mal doteraz vývin normálny, asi je to ok. čítala som, že sedenie je na silné svalstvo ešte náročnejšie ako chôdza. sed je najťažší prvok v hrubej motorike, takže je to ok.

@ukulela dnes sme tam boli,poslala nás na rehabilitácie☹