Neovládateľné dvojročné dieťa v nákupnom centre
Mate skusenosti s detmi ktore su nekontrolovatelne v obchodoch, alebo na navstevach? Da sa s tym nieco robit. alebo z toho musi vyrast? Od prveho momentu ako vojdeme do obchodu je ako odviazany z retaze. Nie je hladny, unaveny, nechyba mu pozornost. Nefunguju zakazy ani dohody. Pride mi to akoby toho bolo na neho privela. Nove prostredie, ludia, privela vzrusenia. Akoby sa prepol do ineho levelu. Myslite ze ak budeme chodit castejsie, tak sa mu to okuka a prejde ho to, alebo je to len obdobie a radsej chodit co najmenej. Doteraz sme do obchodov chodili tak ze bol v kociku a museli to byt rychle nakupy lebo ho to nebavilo. To som chapala a respektovala. Ale teraz uz ideme aj bez kocika a to je uplne nemozne.
@andreatytler ak ti v nom vydrzi a kocik ho unesie - ries to kocikom, blbo povedane - az kym sa ti pod nim nerozpadne 😁 ale skor som presvedcena, ze syn dozreje a neskor to date peso 🙂 ja som neverila, ze moje dieta sa nauci v klude kracat a dame nakup aj peso, bola by som sa stavila aj o milion 😂 a ono to ide 🙂
@elizabet173 ako ktore - moj syn sa v kociku nikdy nenudil 😁 miloval ho a spal v nom takmer vzdy v akomkolvek case 😂
@simsalabim Ja viem ze nie obojok🙂... preto som tam dala tie uvodzovky. Mala som presne to iste ked zacal chodit v 10 mesiacoch. Cesta ho pritahovala ako magnet. To sme vyriesili tak, ze ak isiel na cestu, dala som ho sediet do kocika. Mal to ako vazenie... este aj teraz mu pohrozim kocikom, ak vidim ze ma chutky vybehnut na cestu a funguje to. Mozno skusim presne to iste aj v obchode. Aj ked kociku v obchode sme sa chceli zbavit.
@zuzuliennka1 môj odkedy chodil, tak v ňom odmietal byť, maximálne ho pár minút tlačil, nespal v ňom od hádam štyroch mesiacov nikdy
@elizabet173 no, to mi tiez vraveli, ze pockaj jak sa nauci chodit, tak kocik nie - hah vobec 😂 do 3,5roka sa vyvazal
@elizabet173 presne, aj u nas si maldsia nechala vsetko vysvetlit, u nej som tie traky ani raz nevytiahla.
@andreatytler urcite skus aspon ten kocik - dieta sa musi naucit spravat sa v obchode, pre bezpecnost svoju aj inych. Aj o tomto je vychova - stanovit hranice a ochranit dieta pred nebezpecenstvom.
@deedol Toto skusim... pripravit ho na to a potom vychvalit - dakujem. Urcite to budu musiet byt zo zaciatku rychle nakupy alebo vybavovacky alebo navstevy ale tiez vidim ze je hrdy ked nieco dokaze.
@andreatytler no moja so mnou na záchod aj do sprchy chodila asi do 4 rokov. Keď som využila chvíľu že je zapozerana do rozprávky a rýchlo ušla na wc do minúty sa rozleteli dvere a už bola pri mne. Ale v nákupnom centre jej bolo jedno či som tam či nie a tak isto to bolo aj na detskom ihrisku, nikdy som nemohla sedieť v kľude na lavičke ako iné matky lebo ona bola proste všade, minútu na hojdačke, chvíľu na šmýkačke a stačilo na chvíľu odvrátiť pozornosť a už bola mimo ihriska.
@zuzuliennka1 no je to tým, že deti sú rôzne, ja som ho používala na odvezenie nákupu, keby vtedy existovala donáška domov, mohla som ho kľudne vyhodiť, keď mal rok 😎
@andreatytler môj má rok a pol a tiež si to v obchodoch užíva. 🤦 Vo vozíku ani zaboha, nefunguje ani rožok do ruky. Musíme len počkať,kým dozrejú a skludnia sa. Držím palce!
@elizabet173 od 2 rocneho je vela ocakavat aby dokazal spracovat atmosferu nakupneho centra.. tam deti nepatria. ani dospel iudia... to je teiz taky "utek v podstate... a ina tema.. :D
aj ta preplnenost ordinacii je na dlhsie.. preco prave detskych psychologov.. lebo rodicia... od 5 rokov telefon/tablet v ruke..stupidne rozpravky v tv.. "musis byt rovnaky , musis vediet anglictinu co najskor, musis mat 20 kruzkov za tyzden,ataatd na deti je obrovsky tlak zo vsetkych stran .a rodic sa mnohokrat ani nezamysli co dieta naozaj potrebuje a ako so zavretymi ocami len odsuhlasuje, co mu je davkovane....
povedat 2rocnehmu-ked salies, odchadzme- jemu je tak u prdele,je mu jedno ci je v nakupnom centre alebo nie. to bude este stastnejsie ked tam nebude musiet byt :D
a salies- odchadzame- hej, ptom si to dieta spoji hlavne s tym, ze nieco s nim nie je v poriadku.ved 2rocne dieta ma "saliet! JE to dieta! co ma sediet a kukat do steny na navsteve? a neskor si to kompenzovatv v puberte ci v dospelosti, ze sa ako maly nemohol poriadne ani vyblaznit.. . pekny den. idem radsej do snehu ;) :-*
@michu_ s prvou polovicou príspevku absolútne súhlasím, deti majú milión podnetov aj mimo toho obchodného centra. Tablet, mobil dvojročný nemá čo mať v ruke, bez krúžkov sa celkom dobre zaobíde a aj v staršom veku by nemalo byť cieľom vyplniť mu každú minútu dňa nejakým krúžkom a okrem toho mu nonstop robiť animátora. Ja len verím, že išlo o nákup v Tescu, Kauflande, nie pobyt v obchodnom centre minimálne tri hodiny, lebo to by som začala šalieť aj ja 😎. Neznášam to, ideál je u mňa objednať od rožkov po auto všetko.
V druhej polovici si s tebou dovolím čiastočne nesúhlasiť. Psychiku dvojročných detí poznám veľmi dôverne, tu nejde o to, že ho potrestáme odchodom z obchodného centra, veď jeho to tam nebaví, preto robí to, čo robí. Ale treba mu dať určité hranice, že sú miesta, kde sa môže vybehať, skákať, váľať a sú miesta, kde je to neprípustné. Vôbec neočakávam, že dvojročné dieťa bude u nás na návšteve sedieť vedľa matky, ale ani nebude lietať po celom mojom dome, skákať po posteliach, otvárať všetky skrine a vyhadzovať z nich veci. Je naivné myslieť si, že dieťa bude sedieť a pozerať do steny, je jedno či v čakárni u lekára alebo na návšteve, treba mu poskytnúť hračky, knihu...ale tiež je naivné dúfať, že z ničoho nič prestane šalieť v tom obchode, ak mama nič nezmení.
@annm81 ja len k tým ihriskám v KE. Skus sídlisko KVP. Tu to urobili tak, že práve všade sú iné prvky. Dokonca by malo byt ihrisko aj 12plus. Teda niečo je rovnaké niečo úplne iné. Jedno má zapustené trampolíny do zeme, druhé je bezbariérové, tretie má preliezačky fakt už pre väčšie deti.
Nas to robi ale on ma pas. On akoby kmita, bezmyslienkovite pobehuje od jednej veci k inej, trosku akoby bol mimo. Ci sme v obchode alebo niekde prideme do noveho prostredia na navstevu, k dr alebo do restiky atd. Zda sa mi ze vekom sa to trosku zmiernune ale v 2 rokoch to bolo hrozne
@lilly2303 to o mojom dietati pises? 😂 tiez som si este na ihrisku nesadla 😂😂😂
@zuzuliennka1 neboj raz si posedíš 😂😂😂 naša už má 8 rokov a prehrá sa aj sama, aj opatrná už je, nelezie na všetko ešte aj druhé deti na ihrisku usmerňuje a postráži aby mali maminky pokoj 😊
@andreatytler moj 2.5 rocny robi to iste. Vyvadza tak ze ani na ihrisku sa tak nevyblazni. Jedine kde sa skludni je v potravinach ked sedi v kosiku a akoze ho soferuje alebo v DMke led tlaci ten maly detsky vozik. Ja teda s nim po obchodoch kvoli tomu nechodim lebo som len na prasky.
Neviem teda ci je nutne to nejako riesit. Skor by som povedala ze deti z toho vyrastu. Ja to vnimam ale aj ako vyhodu trosku, muz ho zoberie na ihrisko pri nakupaku a ja mam svoju chvilku pre seba, vklude si pozriem/nakupim. A teda zaklad ako potraviny a drogeria absolvujem aj s nim v kosiku.
@andreatytler deti nechápu svet tak ako ho chápeme my. Sú čisté a chcú sa len hrať spoznávať a pozorovať. A chcú nás mat nablízku. Všelijaké povinnosti čo od nich chceme ako je obliekanie, jedenie, umývanie, spanie vtedy keď my chceme, proti tomu protestujú. Je umenie ich presvedčiť a motivovať aby to chceli robiť. Čas hra a vzory pomôžu. Násilu to ide tiež ale veľmi poslušné deti sú často zlomené deti.
@selest Tiez ma uz napadla diagnoza lebo ako vravis, pride mi ze je uplne mimo ked je v novom prostredi. On nic neobjavuje a vlastne ho to ani nebavi. Sice sa rehoce pri tom behani a saleni, ale je to taky ten smiech nasilu.... a este je tam zopar dalsich veci, ktore mozu znamenat diagnozu, ale to nema zmysel teraz este nejako riesit.
Dakujem kazdemu za rady a prispevky. Velmi mi pomohli. Prinajmensom v tom ze vidim ze je viac takych deti. Za tie dva roky co ho mame chodim do nakupneho centra tak na pol dna minimalne raz za mesiac ako relax a muz je doma so synom a vela si vsimam ine deti a iba raz som videla nieco podobne, ale vtedy tam boli dve deti a spolu sa nahanali a tak to je trochu ine. Nevidela som ani slaby odvar takeho tornada ako mame my. Idem skusit ho trochu usmernit podla vasich rad. Ak zaberie, super. Ak nie, tak len budem cakat a brat ho do noveho prostredia len v nevyhnutnom pripade. Nevadi mi to. Cas ide pri nom neskutocne rychlo.
@andreatytler teraz mi manželka vraví že nás bol rovnaký len ja si to nepamätám. A keď mal 3 roky úplne sa zmenil a už bol kľudný.
@slovakboy Urcite je toho na tie deticky dost vela. Najma tie prve roky. Jednak pochopit svet okolo seba a hlavne sam seba.
Z vlastnej skúsenosti (pri sestrinych dvojičkách ) ti poviem iba to, že nechaj tomu proste čas. .. mali cca rok aj pol ,keď robili presne toto isté ... Dozreli ... Majú skoro 3 a dennodenne chodia so sestrou do Billy ,Tesca atď a nakupujú . Mali zhruba 2 roky aj pár mesiacov ,keď sa ukludnili ,sestra im pekne vysvetlila načo do toho obchodu chodia a prečo tam nemôžu to a to a ony to spracovali .. 2 ročne dieťatko síce už chápe ,ale jeho hravosť a besnenie prevažuje a trápiť seba aj jeho 3 minutovymu odchodmi asi nemá veľký význam ... Budeš v strese jaj ty ,tak on . To je môj názor 🤷
@schokolade1988 dakujem za nazor aj za skusenost.

@simsalabim môj partner tak chodil s mladším synom, starší si dal vysvetliť, mladší síce prikývol, no vzápätí sa rozbehol na frekventovanú cestu...
@andreatytler aj to je cesta, nechať ho v kočíku, ale nebyť tam s ním dlho, dieťa to nudí.