Neviem sa rozhodnúť, či očkovať

vanesateo
6. jún 2019

Ockovat či neočkovat? Fakt mám z toho strach. Jednak z toho že sa bojím vážnych nežiaducich účinkov a poznám take prípady osobne (nie že jedna babka povedala) ale na druhej strane sa bojím nedať zaočkovať aby niečo nechytil. Ocko sme už aj tak odložili (maly má 6mesiacov) kvôli neurologickým problémom, ale už je všetko ok a dr povedala že už môžeme. Fakt neviem že čo je správne.a ak sa rozhodnem dať ockovat tak rozdeliť vakcíny? A ako? Môžem urobiť niečo ako prevenciu pred nežiadúcimi účinkami? Budem veľmi vďačná za rady a hlavne nechcem rozpútať hádky medzi dvoma tábormi. Ja naozaj potrebujem radu.

pininka1
6. jún 2019

Ťažko ti v tomto radiť. Každá bude mať svoje argumenty prečo áno a prečo nie. Mám tri deti a ani jedno nemalo žiadne problémy s očkovaním a ani v našej širokej rodine nikto nemal žiaden problém. Ja osobne a to zdôrazňujem, že ja osobne nechcem aby sa tu vrátili choroby typu osýpky, čierny kašeľ,mums, ktorý som ja v detstve prekonala a bolo to strašné. Svojim deťom by som to určite nedopriala. Verím že sa rozhodneš správne a všetko bude ok. A nezabudni že aj sila myšlienky a myslenie negatívne môže mať svoje účinky.

anicka766
6. jún 2019

@vanesateo ahoj ja myslim si ze sa tu najde vela ludi ktorí su za a ktorí proti. Ty si matka a ty rozhodujes za svoje dieta, hlavne sa nenechaj ovplivnovat nikým a rozhodni sa podla toho co u teba viac zavazi. Moj maly ma prve ocko za sebou....vsetko ostatne sme nedali koli NU z prveho. Dodnes je nachylnejsi, byva velmi casto chorí. Trapila som sa rok ci dat alebo nedat ockovat a rozhodli sme sa ze nie. Lekarka to pochopila....po dlhej dobe 🙂 teraz ma maly 3 roky chodi do skolky a zijeme si aj bez toho....nikdy by som si neodpustila ak by sa nieco stalo. Pre mna je ro ruska ruleta. Toť moj nazor. Skus sa poradit so svojim lekarom a potom sa rozhodni. Pekny den zelam

vikusjk
6. jún 2019

@vanesateo Ja som malu dala zaockovat prve dve varky. Uz po prvej bola ako vymenena, ako celkom ine dieta, ale nevedela som, ze je to z ockovania. Po druhej varke sa to opakovalo a tak mi doslo. Nasledne aj lekarka povedala, ze je to v neziaducich ucinkoch. Viac sme neockovali. T.j.tretiu varku toho ockovania nedostala uz a ani nic dalsie. Ziadne dobrovolne ani povinne ockovania. Byvala v skolke chora, ale to je vraj normalne a nastupom do skoly sa to zmeni, hovorila dr. Tak aj je, klopem. Konci prvy rocnik a za tento sk.rok bola 2x nachladena. Co s predoslymi zapalmi priedusiek s astmou je neporovnatelne. Klopem... Teraz ma 7r.
Ja mam hlavne nervy na farmapriemysel, pretoze viem, ake peniaze sa tam tocia a ake zisky maju. A to na ukor zdravotbictva, na ukor ludi. Ale to je ina debata a nie je dovodom, preco neockujeme, to len tak na okraj

saurian
6. jún 2019

ja osobne - ak dietatko nema ziadne zdr.problemy, dala by som ockovat - samozrejme urobila by som to v case, kedy nie je ani po chorobe, ani nic nenaznacuje ze by na neho nieco "liezlo"...
Co sa tyka deti s nejakymi problémami, tu by som bola velmi opatrna. U nasho mladsieho chcel pediater vyjadrenie neuro ci ockovat, ci nie. Neviem ako to presne funguje, pretoze my sme sa rozhodli ho nezaockovat, ale neuro nam vysvetloval, ze ak ockovat tak nejak rozlozit a nieco aby sme mu predtým podali - ale uz si to nepamatam presne. Pises ze ste mali neurologicke problemy, takze by som to asi konzultovala (hlavne tie moznosti rozlozenia a co podat) s neurológom aj pediatrom a podla toho postupovala.

janinah
6. jún 2019

Sme s mazelom zdravotnici.deti maju vsetky povinne ockovania +proti zltacke.dnes ludia cestuju po celom svete.aj tvoje deti budu.bala by dom sa nechat ich bez ockovania.dcera ma aj spec oclovania proti malarii.tyfu ....lebo cestuje a niekam ju bez toho ani nevpustia do ich krajiny.mysli na buducnost...v tomto pripade pozitivum pre zivot vysoko prekracuje negativum.

vanesateo
autor
6. jún 2019

Ahojte, radila som sa s pediatrickou, imunológom a aj s doktormi s rodiny, všetci samozrejme za očkovanie. Až na toho imunologa ktorý sa nevyjadril jasne. Naša pediatrička je proti rozdeľovaniu vakcín. Neurologické problémy mal po vakvovom porode a potom mi nevedel otočiť hlavičku do ľavej strany tak sme chodili cvičiť, potom sa to upravilo a neurologicka povolila očkovanie. Fakt sa bojím lebo maly bol už dva krát pod narkozou kvôli perianalnemu abscesu (tj. vriedok pri konečníku ) a narodil sa mi prisúdený s apgarom 2, takze aj to sú dvovody prečo sa tak bojím oňho, keďže bol rizikový novorodenec. Ja sa hrozné bojím že spravím nejakú chybu a budem to ľutovať do konca života....

dzulli1980
6. jún 2019

Ja som očkovať chcela dať, aj som dala, hoci som dva týždne pred každým očkovaním nespala, hrôzostrašné scenáre som mala v hlave, našťastie to naša Bublina zvládla super - okrem teploty a prechodného nechutenstva žiadne komplikácie ... no v priamom susedstve máme chlapca, u ktorého po očkovaní prepukla moc silná epilepsia, ťažko povedať, či je to očkovaním, osobne si myslím, že musí byť v organizme nejaká predispozícia a očkovanie ju proste aktivuje ... zas poznám osobne aj rodinu, kde po očkovaní dostal zdravý chlapec mozgovú obrnu, dokonca bol aj finančne odškodnený štátom (dôsledok očkovania) ... ťažko povedať, je to rozhodnutie každého jedného rodiča ... ja som za, aj keď hovorím, že pred každým očkovaním som bola od nervov zrelá na psychiatriu.

lucyluv
6. jún 2019

Ja som dieťa zaočkovať dala, ale dala som oddelene očkovať a zvolila som tu drahšiu vakcínu prevenar, kvôli nižšiemu obsahu hliníka. Tak ak očkovať, tak aspoň takto za mňa.

ktochytavzite
6. jún 2019

@vanesateo v Brne sa robia z krvy testy na gen ochorenia,daj si spravit a na zaklade toho sa rozhodni.

river_song
6. jún 2019

Ak ti uz lekari v tvojej vlastnej rodine radia ze ockovat, tak to hovorí za vsetko 😏 zle ti učíte nechcu a aj do toho vidia.. skôr by som sa radila s nimi, ako tu na mk..

vanesateo
autor
6. jún 2019

Ďakujem za rady. Je to veľmi ťažká voľba.
@lucyluv prosím ta a v akých časových intervaloch si dávala vakcíny keď si ich rozdelila? A prevenar13?

lucyluv
6. jún 2019

@vanesateo moja doktorka, keď iba počula, že malá mala teplotu, po prvej vakcíne, sama navrhla interval 2 tyzdne. Ja už iba viem, ze to bol prevenar, proste nie tá základná vakcína. Už to bolo dávnejšie čo sme očkovali.

nika898
6. jún 2019

@vanesateo moja rada daj ockovat od roka. Moja osobna skusenost. Dohodni sa Dr. Ja by som pockala hlavne ked ste mali problemi.

vanesateo
autor
6. jún 2019

@nika898 ak dám od roka tak je to bezpečnejšie?

lubina
6. jún 2019

@vanesateo kazdy sa musi rozhodnut sam, ale ja by som dala ockovat, ak je uz dieta ok a ak to aj povedala Dr. Nase deti su normalne zaockovane

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika898
6. jún 2019

@vanesateo urcite ano. Neurologicky system a j imutita babatka je vyvynutejsia silnejsia 😊

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vanesateo
autor
6. jún 2019

@ptmt1011 čítala som už veľmi veľa o tom, aký bordel to tam vlastne je, koľko nežiaducich účinkov môžu vakcíny mat a aj to že to nie je 100% prevencia, na druhej strane sa bojím tých ochorení. Môžem sa spýtať koľko majú detičky rokov a či si platila pokutu ?

luckamorka
6. jún 2019

@vanesateo ahoj, ja ti radím rozhodne očkovať.

Mám dve očkované deti a tretie bábätko bolo včera na prvom očkovaní. Najstaršia mávala po každom očkovaní teploty, prostredný nemal nič a bábätko zatiaľ nič, akurát viac spí, uvidíme 😀 ale ak sa bojíš existujú čípky ktoré zmierňujú nepohodu dieťaťa po očkovaní.

Či rozdeliť prvé očkovanie - ak rozdelíš bude to naraz menší "šok" (hoci polročný by to podľa mňa mohol v pohode zvládnuť), ale zase bude to skôr za vami, lepšie než trápiť ho na viac krát..

Čo sa týka "bordelu" vo vakcínach a príbalových letákov - stačí si prečítať čo obsahujú bežné lieky na bolesť, chrípku atď, tam je tiež kopec bordelu a nežiaduce účinky často omnoho horšie než ochorenie ktoré majú liečiť. Navyše ak nedáš zaočkovať a nedaj bože malý chytí niektorú z tých chorôb, napchajú doňho toľko rôznych liekov vrátane ATB, a ver mi že vtedy si žiadne príbalové letáky čítať nebudeš. Plus život v strachu aby niečo nechytil, v škôlke, na dovolenke, atď. Ja som jednoznačne za.

Držím palce, aby si sa rozhodla správne 😃

terezka1947
6. jún 2019

@vanesateo moje deti.su.obe,ano....bala som sa,ale dnesna doba,kedy ludia koluju po svete,prebudzaju sa stare,aj nove choroby,mutuju...prislo mi to rozumnejsie. Hoci...starsi.syn,po hexe mal trosku problem,akoby sa vyvojovo vratil,resp.vyvoj sa mu par mesiacov pozastavil,z usmievaveho dietata bol.par mesiacov vazne dieta. Ale nikto mi nepotvrdil,ani nevyvratil,ci to bolo iba z toho. No nic ine to.byt nemohlo. Cize....je to iba na tebe. Poradila by som iba,nech je dieta pred ockovanim zdrave.

vanesateo
autor
6. jún 2019

@luckamorka ďakujem za názor , zvážim všetky možnosti.
@terezka1947 a už je v poriadku synček ?

terezka1947
6. jún 2019

@vanesateo jasneeeee...to bolo par mrsiacov....

evkamotka
6. jún 2019

Obavam sa, ze ty sa realne rozhodnes len na zaklade materinskeho strachu a clankov po internete (mimochodom, to co si citala bol medicinsky renomovany casopis/text podlozeny relevantnymi studiami, autormi, citaciami?) bez kontextualneho studia mediciny. Manzel je farmaceut s 2 doktoratmi a atestaciou a nasho syna dal zaockovat bez mihnutia oka. Asi nie preto, ze je to pre jeho vlastne dieta zle ;)

lenkaam_1
6. jún 2019

@janinah ockovanie proti malarii? Alebo mas na mysli malaron ?

lindusss2016
6. jún 2019

@luckamorka no tak ja sa tu nejdem vyjadrovat k tomu, ci ockovat alebo nie. Ale za prve "cipky zmiernujuce nepohodu dietata po ockovani" nie su ziadne lieky, ktore odstrania pricinu vaznych NU. Mozes podat max tak antipyretika, ale ak by nebodaj dieta dostalo nejake neurologicke ci imunologicke NU, tak tie cipky su ti prd platne...
Za druhe, myslim, ze matky, ktore uz aspon zacali o ockovani rozmyslat, nepchaju do svojich deti paraleny, lebo im idu zubky, alebo hned pri teplote 38° a ver mi, ze ak dieta ochorie tak, ze nejake lieky potrebuje, stale citaju pribalove letaky 🙄 sama s tym mam bohate skusenosti, dnes je bezna prax dr, na vsetko nacapat lieky a kadejake maste, no poviem ti, ze uz len od koznej sme dostali xy masticiek, ktore som sa po precitani pribaloveho letaku rozhodla ani len nevybrat z lekarne. Takze to su len tvoje domienky, ze potom niekto nebude citat NU liekov, ale velmi sa mylis, kto ma aspon kusok zdraveho rozumu, precita si kazdy jeden letak, ci od vyzivovych doplnkov, ci od atb a rozhodne nebude pchat do deti fenistil pri kazdom sopliku, ci ich nim potierat po kazdom ustipnuti komarom.

punka24
6. jún 2019

@vanesateo podľa mňa by si mala... malo by to byť v zákone podľa mňa a neočkovanie pokutované a poriadne... kedysi sa ľudí nepýtali, zaočkovali a hotovo... a dnes sú tu premúdrelé maminy ktoré ochotne riskuju život svojho dieťaťa lebo toto hento a tamto a sú to bludy... občas sa stane že dieťa nezareaguje bezproblemovo ale treba to ohlásiť ono lekári sú aj na toto zvyknutí... do škôlok by sa nemalo podľa mňa púšťať nezaočkované dieťa... proste ľudia vymýšľajú a nemali by... daj zaočkovať...

lubi40
6. jún 2019

@vanesateo ja som velky zastanca ockovania. Vzdy som bola a vzdy aj budem. Ale tiez som teraz jedno ockovanie odkladala kvoli soplom. Lekarka, ze ved nech sa nebojim, ked nema horucku, ale nedala som. V zime som dala a doma bolo 2 tyzdne peklo - chuda malinke, cim si ten moj poklad musel prejst.
Ale k veci - ak ti 2-3 lekari nezavisle od seba povedali, ze je to OK, tak to asi bude OK. Ak mas strach, tak daj ockovat vzdy iba jednou vakcinou (lebo mne niekedy ockovali aj 2 naraz) a zasadne iba vtedy ked je dieta 100% zdrave. Vakcina v ziadnom pripade nesposobi ochorenie, ale rozhodne moze zhorsit ochorenie, ktore prebieha. Cize mozes dat nieco na posilnenie imunity par dni predtym a par dni potom.
drzim palce!

luckamorka
6. jún 2019

@vanesateo pozri, zdravotníci v tvojej rodine určite vedia lepšie než ty alebo my, aké je zloženie vakcín, navyše na rozdiel od nás mu aj rozumejú - vedia, čo jednotlivé zložky znamenajú, aký majú účinok na detský organizmus. Navyše poznajú aj tvojho synčeka, vedia, že bol rizikový (teda predpokladám) a poznajú +- detaily. Napriek tomu ti všetci svorne radia očkovať. Predpokladám že ich nepodozrievaš že by mu chceli zle. Ak ťa ani to nedokáže presvedčiť, tak potom už neviem, čo chceš ešte počuť. Hlavne si nečítaj premúdrelé antivaxerské články na nete, zakladajú sa prevažne len na polopravdách a strachu z neznámeho, nenechaj sa ovplyvniť a ver svojej rodine

jenny257
6. jún 2019

Ja mám prvé dieťa ocko a druhé neocko . Starší sa po MMR akoby zasekol vo vývoji , neviem či je to zhoda náhod alebo to ma súvis - žiadny lekár to neprizná aj keby to naozaj tak bolo ale čo som čítala nežiadúce účinky v pribalovom letáku tak ten stav môže nastať . Nie že by som ta týmto odhovarala ale je to len čisto na tebe ako sa rozhodneš, môže sa niečo udiať a nemusí 🤷‍♀️