Neviem sa rozhodnúť, či očkovať
Ockovat či neočkovat? Fakt mám z toho strach. Jednak z toho že sa bojím vážnych nežiaducich účinkov a poznám take prípady osobne (nie že jedna babka povedala) ale na druhej strane sa bojím nedať zaočkovať aby niečo nechytil. Ocko sme už aj tak odložili (maly má 6mesiacov) kvôli neurologickým problémom, ale už je všetko ok a dr povedala že už môžeme. Fakt neviem že čo je správne.a ak sa rozhodnem dať ockovat tak rozdeliť vakcíny? A ako? Môžem urobiť niečo ako prevenciu pred nežiadúcimi účinkami? Budem veľmi vďačná za rady a hlavne nechcem rozpútať hádky medzi dvoma tábormi. Ja naozaj potrebujem radu.
Moje staršie dieťa má postvakcinacne následky, mladšie očkované nie je. Ak by som mala mat deti "odznovu" (teda teoreticky mala úplne nové deti) s tým, čo viem dnes, asi by som dávala pomaly očkovať (tj. s väčšími rozostupmi a menejvalentne vakcíny) od dvoch rokov (pripadne negatívne účinky sú ľahšie zhodnotitelne). Áno, prudké vedľajšie účinky sú zriedkavé, ale ak si Čierneho Petra vytiahne práve tvoje dieťa, je ti dosť fuk, že je jedno z milióna.....
@vanesateo - ja som ockovala po prvom roku zivota, ale len hexavakcinu. Doockovali sme podla rozpisu - 3 davky, takmer 2 roky mala. Nijake priznaky, dobre to znasala, doktorka sa vyjadrila, ze starsie deti to lepsie znasaju. Asi 3 mesiace potom slo MMR. Ked mala viac ako 2 roky, tak sme dali prevenar, to uz stacilo iba 1x. Nemala ziadne neziaduce, je fit, tuto zimu ani velmi chora nebola - nejake prechladnutie sem-tam. Viac ako rok a pol nemala ani zvysenu teplotu.
@fiafia mi to nedopisalo. Mali sme vždy teploty ale zvládli sme. Raz dom ochorela po daných vyšetreniach pozitívny čierny kašeľ. Neviem kde som k nemu prišla. Mala som strašný strach čo ak mala... Kde ma pediatricka upokojila, že sa nemám báť, že je ockovana. Tie dni sme zvládli bez choroby len ja zo strachom. Neviem si predstaviť čo mohlo byť keby ju zaočkovať nedám a rozhodne to nebudem riskovať veď človek nemôže mať istotu kde a čo chiti. Každý má svoj názor a nikomu ho neberiem.
My sme vsetky ockovania davali neskor kvoli ekzemu cca 2 mesiace ako je schema. Plus vsetko na 2 x. Reci o dvojnasobnom soku si nevsimaj, dieta dva krat poplace, ale pre telo je rozdiel to dostat naraz alebo oddelene. Pediatricka vravela, ze este nikto nedelil boli sme prvi. Rozostupy maju byt 4-6 tyzdnov doktorka ta bude nahovarat na 2 ale to je malo. Len mierne zvysena teplota a placlivost pri prvom ostatne v pohode. Pri mmr sme sli na to opatrne, ockovanie v 18 mes ale na zmiernenie no sme mali byliny cinskej mediciny a super.
@lindusss2016 nepochopila si ma.. jasne ze proti zavaznym NU cipky nebudu, to by cele neockovanie bolo bezpredmetne 😀 mala som na mysli momentalnu nepohodu dietata, aj bez zvysenej teploty byvaju deti po ockovani casto mrzute, podrazdene, zle spia atd., tak proti tomu.
ad. pribalove letaky: samozrejme ze ich treba citat, ja sama citam vsetko, nevezmem ani len celaskon a ani dietatu nepodam kym si neprestudujem komplet letak. hovorila som skor o tom, ze keby bozechran dieta dostalo nieco vazne, kde by muselo ist do nemocnice a museli by ho akutne zachranovat, davat mu infuzie atd., tak urcite nebude studovat zlozenie a neziaduce ucinky tych infuzii, ked pojde o minuty. kamoske sa presne toto stalo, ma neockovaneho syna a chytil bakteriu proti ktorej sa bezne ockuje, islo tam fakt o sekundy a bol by sa udusil lebo mal spuchnute hrdlo, ledva mu mali kade zaviest hadicku a dat ho na dychacie pristroje. chlapcek lezal v nemocnici tyzdne, napojeny na infuzie, antibiotik dostal viac nez ja za cely zivot, a este mesiace po tom mal komplet rozhadzany organizmus a nulovu imunitu. ver tomu ze vo vakcine by tolko bordelu nedostal co mu vtedy pustali do zily, a to mal dake 4 roky tusim, aj menej. na to som narazala.
@vanesateo ja som dala starsieho zaockovat, po mmr v 18 mesiacoch mal nabeh na astmu, priedusky...teraz ma coskoro 7, vzdy mu to padne na priedusky a pouzivame ventolin. Potom uz zaockovany nebol. Mladsi ma rok a mesiac, zatial ziadne ockovania nemal....ockovanie zvazujem ale za podmienok...1. Musi byt absolutne zdravy minimalne 3-4 tyzdne.....najlepsie asi v lete.2. Vakciny urcite rozdelim, a cim neskor zaockujem, tym lepsia bude jeho vlastna imunita🙂
@luckamorka no tak na jednej strane citas letak celaskonu (mimochodom, ak ho citas, preco ho uzivas? Su na trhu ovela lepsie moznosti vit C), ale na druhej strane davas detom cipky kvoli nepokoju... presne na toto som narazala, treba sa vyvarovat akejkolvek chemii, pokial to nie je ozaj nutne, ale samozrejme kazdy nech si robi podla vlastneho uvazenia. Ja mam zas kamosku, ktorwj mala po mmr mala velmi zlu imunitnu odpoved, dostala alergie skoro na vsetko a niekolko rokov sa z toho dostavala von...
@lindusss2016 celaskon neuzivam, to bol len nazorny priklad, nastastie ziadne vyzivove doplnky nepotrebujem, imunitu mame aj s detmi dobru aj bez toho, napriek ocovaniam.. tie cipky su homeopatika, mne ich odporucila dr, preventivne som ich kupila ale nakoniec som nedala lebo ani nebolo treba. len som poradila, ze keby daco tak aj toto moze byt riesenie.
pripadne viem ze aj v cinskej medicine existuje nieco co sa podava detom pred ockovanim, kto sa chce vyvarovat chemie moze skusit aj to, ja som to neskusala neviem detaily len viem ze to existuje.. kamoska s tym aj robi keby niekto chcel poradit.
@luckamorka nikoho na nic nenahovaram, ani sama to neuzivam, len uvadzam ake rozne moznosti su. nech si kazdy vyberie co sa jemu zda spravne. to len tak aby nevznikali nedorozumenia
prva očkovana vtedy ešte TBC, a potom 2x hexa + 2x pneumokoky, po druhom kole sme skončili na neurologii - samozrejme v karte napísané formou - možná postvakcinačná reakcia - žiadny lekár nenapíše narovinu, mohol by prísť o licenciu, dalej už neočkovaná, dalšie dve deti neočkované vôbec. z celého očko kalendára povinného sa bojim 2 chorôb, avšak zrovna tie dve su tak zriedkavé - že davať kvoli nim očkovať nebudem.
Rozhodnutie je na rodičovi, tak ako je na nom starať sa o to dieťa v prípade že dostane niektorú z chorôb preventabilných očkovaním, alebo aj v prípade nežiaducich účinkov po vakcinácii.
Každopádne želám dobré rozhodnutie nech je akékoľvek.
Ďakujem všetkým za rady, na otázku či som očkovana áno som, mám alergie a astmu (netuším či to má súvis), lenže vtedy boli iné vakcíny. Podľa toho čo ste tu písali, dám určite rozdeliť vakcíny minimálne s 4 týždňovým odstupom....asi je aj výhoda že už má pól roka. Strach budem mat stále, ale to by som mala aj keby ho nedám.
Máš.
Nečítala som diskusiu ale každý ti poradí ako to vníma on. Ale nikto ti nepovie že tvoje dieťa bude alebo nebude mať NU a tak isto neznámena že ak iné dieťa nemalo tvoje tiež mat nebude alebo bude. Moja 2,5 ročná neocko. Tiež som riešila tieto dilemy už celé teho a prvý rok jej života. Ma AE a v rodine je viac ludi s autoimunym ochorením. Vrátane nás rodičov. Pre mňa je to ruleta a risk. Nikdy nevieš čo si tvoje dieťa nesie do vienka. Imunita ako taká je veľmi neprebadany odbor. Zástancovia očkovania často krát strašia chorobami ktoré tu boli, mimochodom čierny kašeľ tu je stále, bežné sa vyskytuje u ocko populácie co nepopieraju ani Dr a osypky dostal väčší počet zaocko dospelých ľudí ako neocko deti. Rozhodnúť sa ale musíš sama. Dr ti nepovedia neockovat ani náhodou. Mali by z toho pruser. Dnes tlačia vakcíny aj v prípade ze to ako kontraindikáciu určuje sám výrobca. Nastuduj všetko pre a proti. Držím palce pri nech si vyberieš ktorúkoľvek cestu
@vanesateo ja pisem z pozicie maminy, ktora ma dieta s neziaducimi ucinkami po vakcine, skoncili sme v nemocnici a ja osobne by som babatko ako tvoje, s tym vsetkym cim si preslo zaockovat nedala. Nehovorim ze nikdy, ale momentalne isto nie. Ockovanie neskutocne oslabuje organizmus a imunitu, ockovat sa maju len uplne zdrave babatka, tvoj chlapec je pol roka na svete, uz si presiel neurologickymi problemami, narkozou, nie jednou, ja by som urcite pockala. Nevidim dovod preco sa s ockovanim ponahlat. Ja by som svoje dieta nechala nech sa zotavi, nech si vybuduje poriadnu imunitu, nech sa zoceli, nech sa vyvija ako ma, nech mu nic nekrizi cestu. Aj ked sa hovori, ze mladsie deti znasaju ockovanie lahsie ako starsie, ale to starsie ti bude vediet uz povedat, co mu je, ak sa nahodou dostavia neziaduce ucinky. A skor s tym zabojujete, ak by nieco. Neponahlala by som sa s ockovanim, nie je dovod.
@raffaella prosim ta, vies mi povedat, v com je rozdiel medzi tym polio a hexa? Prvykrat pocujem, ani mi nic take nasa dr nespominala
@raffaella a este kvoli comu ste odkladali, ci ste mali aj nejaku diagnozu uvedenu ako dovod
@raffaella ale podla letaku je to len booster davka 🤔

@lindusss2016 ved to,nechcu ockovat ale pri zuboch do deti pchaju paraleny,mastia dasna gelami a pod,to si dobre vystihla,to ke podobne ako ked chce mat prirodzeny porod bez oxy,lubovolne polohy ale napichs si epiduralku;)))