Nezvládam povahu a správanie mojej dcéry
Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších mamiciek pripadne tých, ktoré si tým tiež prechádzajú. Mam dcérku 8r. a synčeka 3r.
Problém je hlavne so správaním dcérky,od babatka veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá..toto len naozaj v skratke..ale čo má trápi že každý boží deň prebieha tak ze sa musíme prosiť (nakoniec to skončí hádkami, zákazmi a príkazmi lebo inak to nejde proste)aby...si urobila úlohy a nachystali do školu,...aby si upratala izbu...aby šla osprchovať lebo je veľa hodin,...aby sa nenaplnila po byte večer o 8ej...nerobila zle bratovi...
Priala by som si zažiť jeden deň keď bude všetko v pohode a nemusím sa s nou hádať a zvyšovať hlas...neviem ako nato.
Dokola jej vysvetľujeme však je to dieťa,nevie,nezazila..ale nanu nič neplatí..
Keď ju nechám tak,neomielam vkuse dokola tak proste ona si neurobil úlohy alebo polovicu vynechá,chodia mi poznámky a zle známky,, neosprchuje sa,,neumyje si zuby..
Jedine co ide bez problémov,ani nechápem preco/ako je ranajsie vstavanie do skoly..tam ide všetko po masle.no problem.
A ešte keď ma mega motiváciu tak si porobi veci aj navyše..
Ďakujem vopred za vaše postrehy
@danana20 s tým ani ja nesúhlasím...tiež som názoru že by to malo úplne opačný efekt a spomeniem si na spolužiačky ktoré si neumyvali zuby a smrdkali...
Neviem poradit, ale aspon po prichode puberty nebudes mat taky sok😀vekom to bude horsie.
Nie syn oficiálne “diagnózu” nemá, ale teda ako čítam knihu som o tom už presvedčená. Muž tvrdí bol rovnaký, teta tvrdí musí vyzrieť ale že to je vysokým IQ. No ale zvladat ho musim po skole ja. …Vypustili sme jedno plavanie. Cize plava 2x, plus AJ 2x a z druziny co najskor domov.
On vykazuje veľké extrémy casto a ulietava pozornosť.
Počíta na písomke príklad a 3x za sebou napíše rovnaký výsledok pod tri iné príklady.
Ono to nesúvisí s intelektom. Ona môže byť nadpriemerná nadaná. Tam je to o niektorých centrách mozgu. Toto prosto nie sú deti do starého klasického systému školstva.
Vyhliadky sú, ze Ty ako dospelá nájdeš stratégie ako ju viesť v školskom systéme a budeš ju podporovať a vyťažíte maximum z jej talentov, silných stránok.
Škola nebude alfou a omegou jej zivota, ale musí sa naučiť to prijať a prekonať sa a to je už na tebe
Nechat vyzúrit ju, podporiť, uznať, pochopit. Neargumentovat!!!
Ale pustit sa do toho. U nas zabera vsetko oznamovat dopredu ! A vtedy je to asi lahsie.
Priklad, prideme domov, umyjes si ruky, dame si obed a pustime sa do ucenia. Zacneme matikou alebo citanim? … pofrfle a vyberie si. To ochkanie a cirkus je chlieb nas kazdodenny 😀
Do dospelosti sa vsetko zlepsi, naucia sa vela veci ovladat. Len to obdobie skolskej dochadzky je divoke.
A prečo jej niečo hovoríš 8x? Poviem 1-2x a idem riešim. Nie v zlosti, lebo som to povedala ešte len 2x, keby ze mam na to myslieť 8x tiež už budem mať nervy napate 😅
A este pre poriadok napisem, ze vsetko co ich zaujima, nadchne, bavi, chcu tak tam vsetko funguje ako má
Vsetko co je nezaujimave, neakcne, stereotypne, skolske tak tam zacinaju problemy.
@mila19 och môj bože..moja mama ma vždy vychvalovala aká som bola samostatná, že od 2.triwdy som si všetko robila sama do skoly..že isto aj moja dcéra bude pomne🙂))) vždy mám tieto reči v usiach
@domak2 ale čo ideš riešiť?a ako?? Keď ona povie nie tak ju tam síce dotiahnem nasilu ale v tej chvíli začne taky vzdor,rev a plač že si tu danú vec nevie urobiť lebo je v amoku...
Skus vymenit veceru a sprchu. Aj o tom som pocula ze tesne pred spanim sprcha.. Ze vraj to na niektore deti plati. Vyskusaj za to nic nedate. Rozumie kto je detsky psycholog?
@kiki234 už som jejspomenula psychológa aj také poradenstvo a rázne odmieta sa o tom aj bavit..
No sice to neni najlepsoe riesenie ale uprimne jej povedat ze jej sptavanie nie je ok a ze inu moznost mat ako rodicia mat nebudete?
Tak ono ja som uz od malička riešila to samotné zduvanie, nie len situáciu (úlohy, upratanie...) Proste ma limity ako sa so mnou môže rozprávať, lebo kamošky síce sme, ale odtiaľ potiaľ. 8 ročná už je fakt dosť veľká (a ešte mala-puberta😅) na takéto scény. Keď ona povie nie, tak aj ja poviem nie na čokoľvek co chce ona. Vysvetlím jej prečo iste veci chcem (úlohy aby nemala problém v skole a aby sme vedeli ak niečomu nerozumie atd) Ale fakt skúšam bez kriku a nech mi vysvetli prečo reaguje ako reaguje. (Bez kriku keď nie som v strese, vyspata a najedena, zas nie som svatica 😅 ) Už ma dosť rozumu aby ste sa mohli porozprávať o jej správaní hlbšie. Ale zas sú proste také povahy co hneď vybuchnú. Možno skus iné slová, postup alebo co. Niečo čo chce robiť (kolac), že počkáš na ňu keď si spraví úlohy a budete ho robiť spolu alebo tak. Ale verím ze mas nervy, len už ste sa asi zacyklili a nejak sa z toho musíte dostať. Lebo fakt až ta puberta bude naozajstná skúška 😅
@domak2 ver mi skúšala som už všetko.ta motivácia je super.ale tak dokedy sa to dá,dokedy vieš dostatočne motivovať,, úprimne ja už nemám nápady ako..rozprávame sa o tom,čo ju trápi,ako by si ona predstavovala veci ,ja sa jej rada venujem,vypočujem si ju,zdoverije.. sa mi...ale k týmto základným povinnostiam sa nevie postaviť tak ako by mala podľa mňa.zbytocne si to vyjasnime tisickrat..motivovať dokola stále a stále sa nedá...
@kiki234 toto sme jej povedali presne....
A aka bola reakcia? Neuvedomila si ze musi trosku upustit? Ak nie tak skuste dnes jej povedat ze teda buduci piatok ju vypytate zo skoly a ide k nemu. Zajtra znova pripomenut a kazdy den.
mozno ma ADHD
Vravím, že ja by som sa zamerala na to odvravanie. Keď poviem, že si ide robiť úlohy tak pindat síce môže, ale nejaké NIE teda radšej neskusa, lebo by som robila bordel ja. Nejde ani o to co ma spraviť, ale ako sa sprava
Mozno ma len prechodne obdobie. Mozno od nej viac ocakavate ako zvlada. Mozno sa deje nieco v skole o com nehovori.
V jednej inej knihe pisu, zostavit piktogramy vylepit a tym sa ma dieta riadit a rodic stat nad nim a postupne sa to nauci dodrziavat.
Ja som tiez bola samostatna a svedomita skola bol moj svet… opak mojho syna.
Bola taka od narodenia? Take to narocne dieta, co neje, nespi, nasava vsetko ako spongia? Ked pride frustracia, tak chyti hisak? Alebo ked nie je podla nej? Ma svoje ritualy, ktore pravidelne robi? Alebo nejake specialne zaujmy, ktore dokaze robit hodiny? Ma obdobia stagnacie a potom naraz velmi poskoci vo vyvoji? Ake ma vztahy v skole, s inymi detmi? Povie ti vsetko, alebo nevie vyjadrit, co presne citi? Ako vychadza s bratom? Vyskusaj sa skontaktovat s dobrym psychologom, dobra diagnostika nie je na zahodenie. Ja mam vysokonadanu aspergerku a je velmi podobna tvojej. Niektore pribehy s nou su az bizarne, mamy, ktore take dieta nemaju, to nikdy nepochopia. Ja som sa musela kompletne zmenit od zakladu, aby som to dala. Trojdnove chodenie v pyzame po vonku, alebo na navstevu, alebo cely vikend bez umyvania su ten najmensi problem. U nas bolo bezne niekolkodnove nejedenie, nepitie, pobyty v nemocnici, zachvaty az na zadusenie. Bezne mi vulgarne nadavala az tak, ze som plakala. Zato od 4 rokov citala, pisala, naucila sa anglicky, spanielsky, precitala asi 100 encyklopedii, naucila sa na klaviri, malovat. Proste from hero to zero a naopak. Do 12 rokov som ju krmila a spavala so mnou v posteli. Bohuzial vsetci ma odbijali, manzel, rodicia, pediatricka ma vysmiala, ze z toho vyrastie a 2 psychologicky ani len nenapadlo, ze maju pred sebou ukazkovy priklad zamaskovaneho aspergera. Diagnostikoval ju az pedopsychiater, ked som mu to ja priamo povedala. Preto ak citis, ze potrebujes pomoc, ze nieco nie je ok, poziadaj o odbornu pomoc. Moze to byt cokolvek ine, ale nebud na to sama.
Pride mi zvlastne citat, ze ty spomenies psychologa 8 rocnemu dietati a ta sa s tebou o tom odmieta bavit? Zacne revat, kopat, chyti amok a ty co? Mne pride, ze vobec svoje dieta nezvladas. Co budes robit neskor? Niekto tu pisal, ze ju mas nechat tak, aky ma super zivot. No tak to chcem vidiet, ako vyriesis ked prepadne v 5, 6 rocniku. Totiz ak sa teraz neuci alebo ma blbe znamky - co ak nema, tak bude mat, co budes robit potom? Netvrdim, ze vsetky deti musia byt podla pravitka, alebo ze sa im nema tolerovat nieco podla ich povahy, ale z toho co ty tu pises - mas doma cirkus opic. Tvoja dcera v 8 rokoch nema co rozhodovat o tom, ci pojde alebo nepojde k lekarovi. Podla mna, na nejaku vychovu je uz neskoro. Doplatis na toto prosenie a ukecavanie a 8x jej poviem a nic. Videla som to v okoli a tie deti ked su starsie su arogantne, nekontrolovatelne, neschopne zaradenia do bezneho zivota. Nic nie je na 100% ale tam to obycajne smeruje. Ak si myslis, ze nieoho na svete zaujima, ze si niekto dupe nozkou - tak to asi uz vies ze nie. ked tieto deti vyrastu a spravaju sa neurvale, tak sa im ludia jednoducho otocia chrbtom ... nikoho clovek co sa nevie vpratat do koze nezaujima. A nielen v priatelstvach ale ani vo firmach. A ze bude pracovat sama a zarobi si na seba sama? Tak to aby sa naucila absolutnej sebadiscipline, pretoze bez tej sa v podnikaniu nepohne.
Nechaj ju,nech dostáva poznámky,hoc aj zlú známku. Netreba na ňu tlačiť . Ona na to príde. Možno po týždni a možno po roku,ale príde. Nestresuj,nebuď nervózna ,neber to až tak k srdcu. Ma takú povahu,vieš formovať v určitých situáciách,ale nie vo všetkom. Buď v kľude. Deti sa menia zo dňa na deň. Bude to fajn. Dôležité že je zdravá .
@kittykat22 preto som zakladala diskusiu lebo som si vedomá na 100% že ju nezvládam.. ale cítim a viem ze to nieje spôsobené výlučne chybou vo výchove.. a ver mi sú veci o ktorých s nou nediskutujem a nepripomína 8x. A keď sa rozhodnem ze ideme k psychológovia tak tam s nou pôjdem. Aj keď bude robiť cirkus. Už tu písali a čítala som aj inde kde mamicky vraveli ze pri rôznych poruchách správania resp.ucenia treba byť s tým dieťaťom a venovať mu maximálne svoj čas a pomáhať aj s učením.takze keď sa mi tieto veci potvrdia tak k tomu budem aj ja tak pristupovať a nenechám aby prepadala alebo pobavila v škole lebo je šikovná a veľmi nadaná vo viacerých oblastiach.dnes sme mali rodicko,triedna ju vychvalila a žiadny problém u nej neeviduje..písomky píše teraz na jednotky..keď som jej spomenula naše problémy vravela ze je to zialcaste a treba venovať deťom čas keď si to vyžadujú a sedieť pri nich,učiť sa s nimi..povzbudzovať ich..
@kittykat22 k tej druhej časti tvojej správy....absolutne súhlasím.. a tohto sa obávam.. aký bude mať život v dospelosti,,prča, štúdium,rodina atď. Ale aj tu len spomeni jednu mamičku ktorá bola v detstve veľmi podobná a napriek tomu sa neskutočne ne vedela uplatniť.ma rodinu a skvelú prácu.je šťastná.takze netreba hneď hádzať všetky tieto deti do jedného vreca. Veľkú rolu tam zohráva aj rodič si myslím.. ci fakt sa snaží viesť to dieťa správnym smerom alebo sa nato úplne vykašlem.. ja patrím k tej prvej skupine.
@lenusiatko odpoveď je na všetky tvoje otázky áno...s deťmi vychádza dobre,patrí k tým akcnejsim..niekedy až príliš.. je taky zabávač ktorý chce putat pozornosť.. a takto to je aj s bratom,ona miluje keď sa on zábava na nej a smeje sa,,a tým pádom nevie kedy je dosť, ľúbi ho veľmi ale nevie mu nechať jeho priestor,,bola by vkusena ňom nalepena keby to on nechal...a ona je väčšinou "príliš vela" ,ak chápeš co tým chcem povedať
@akvi to co tu píšeš, nechať dieťa rozhodnúť, to nie je také jednoduché a niektoré veci radšej nerad iným.
Naš syn má teraz 14 a je ako dcera autorky. Ale veci ako "nechce si umyť zuby, zabudne, tak nech, nič sa nestane...." no stane. Roky mu vysvetľujem, prečo a ako si ich ma umývať, často zabudol, nechal tak, povedal, že umyl, ale len to odflakol, lebo on sa tak rozhodol a teraz? Absolvoval u zubára už pekne tortury a sama Dr povedala, že take veci v jeho veku nemá zažívať! Ale to bola jeho voľba, on sa rozhodol.... Lebo keď som za ním chodila, že ich treba umyť, nedajbože použiť nit a medzizubnu kefku, tak mi tam nervacil, že ho tryznime a ničím mu život....
Takže s tým, ako sa osobnosť môže rozhodnúť, či si urobí a neurobí nieco, to je také.... Nepoužiteľné.
Je osmak. Úlohy si odmieta robiť, učiť sa odmieta. Je to OK, pretože sa tak rozhodol? A čo ďalej, kam ho vezmu? Co bude robiť? Ako 5 rocny počítal príklady pre 11 ročných... Bol extrémne pohybovo nadaný a aktívny... Donedavna. Teraz nič. Známky horšie ako zle, nerobí, nepomôže, zahniva.... Ak ho niečo nadchne, podáva brutálnejsie výkony ako dospelí, ale o chvíľu ho to pusti a zas nič. Nie sú naňho páky. Rozhovory, vysvetľovanie.... Nič. Nula bodov. Necháva všetko tak. Potom zvýšime hlas, lebo človek má aj inú robotu, ako 30 krát prosiť, aby urobil úlohy, keďže už je medzitým večer. A začne plakať, že naňho len hucime. To už mám dosť, keď si spomeniem, ako milo som naňho celý deň šla. No, obávam sa, že prístupom "nechať, nech sa rozhodne" z neho vyrastie lenivý bezohľadný tvor, muž, ktorý svojej žene nikdy nepomôže, bude riešiť len seba a svoje záujmy a ako mladého chalana ho budú považovať za lenivého povalaca. Jeho ak niečo bavi, tak fanaticky. Žije len tým, robí len to (napr dokázal skladať rubikovu a iné kocky 8 hodín v kuse), na bicykli dal za deň 100km ako malé dieťa. Lebo mal obdobie fanatickeho športu. Vždy sme sa tešili, ak ho niečo bavilo, podporovali ho. Ale keď ho nebavi nič, je to hrozne.
@1gabriela13 môjmu synovi už tri roky nevadí, že dostáva poznámky. Ešte je za triedneho frajera. Jemu je jedno, že čoskoro konci ZŠ a ma všetko na háku... To sa nemusí len tak samo zrazu skončiť, netreba si to nahovárať
@mamutka autorka spraví tak, ako uzná za vhodné, nie je nesvojpravna. Moje rady vychádzajú z mojich skúseností a z môjho prístupu k životu, ktorý je iný, ako ten, ktorý zažila moja generácia. Pre mňa rešpektovať druhého je niečo, čo je prioritou a je jedno, či je to dieťa alebo dospelý. To, že ty máš inú skúsenosť, inú realitu, to je v úplnom poriadku a môžeš to sem slobodne napísať. Nepotrebujem, aby si mi dovolovala, čo radiť môžem, či nemôžem. Tiež sa budem snažiť ti to nehovoriť. Mám trochu problém pochopiť tvoj komentár, pretože na jednej strane píšeš, že syn ma pokazené zuby, čo pripisujes odflaknutej hygiene, na druhej strane píšeš, že mu to roky vysvetlujes. Čiže mi z toho vyplýva akurát to, že aj napriek maximálnej snahe z tvojej strany prinútiť dieťa čistiť si zuby, to nefungovalo a má ich pokazené. 🤷 Ale možno som to len zle pochopila. Ďalej píšeš, že odmieta sa učiť a robiť úlohy. Pre mňa je to úplne ok, mne to nevadí. Tebe evidentne áno a máš z toho obavy. Ale opäť som nepochopila, čo tým chceš povedať. Či to pripisujes tomu, že si ho do uloh nenutila a teraz v tom cítiš vinu, alebo naopak, že si sa usilovala a napriek tomu on má takýto prístup. Ty máš obavy, čo z dieťaťa, ktoré sa môže slobodne rozhodovať, vyrastie. Ja tie obavy nemám. Pre mňa ako som už písala, je rešpektovať druhého to hlavné. A tým, že ja rešpektujem, tak učím aj rešpektovať. Nemyslím si, že slušný človek sa vychováva príkazmi, zakazmi, krikom a pod.
@mamutka úplne akoby o mojej dcére si písala..

@majah212 tak jednoznačne si nas zvolila za rodičov aby nás niečomu naučila.. alebo dala lekciu🙂
A máš pravdu veľakrát sa obzriem a poviem si ze toto by som nechcela počuť od rodičov keby som na jej mieste...alebo si uvedomím ton akým jej to poviem keď ma už vytoci...musí to byť hrozne prenu...