Nie som si istá, či sa starí rodičia tešia

lillamama
3. nov 2018

Ahojte maminky.
Máme starsich starych rodicov (po 70- ke). Oni ku nam nikdy nepridu, nikam nechodievaju. Byvaju nedaleko od nas ( cca 20 min na aute). Ideme k nim na navstevu tak raz za mesiac, ani nie som si ista ci sa tesia... Niekedy mam pocit ze dedo ani nie... Je toto normalne?
Moja mama kym zila vzdy sa hrala s vnucatami, kupovala im vsetko mozne, zobrala ich na prechadzku...atd. Proste bola stastna z toho ze je babkou. Ale oni... nechapem... Aj ked su starsi, cudujem sa ze sa s nim nechcu hrat aspon v jeho izbe chvylku...alebo ho postrazit ked spí v kociku...alebo ze nemaju z toho radost ze mu kupia aspon malickost niekedy...
Ma niekto z vas podobnych starych rodicov?

evamarek77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
norulakp
3. nov 2018

po prve su relativne stari. Hoci to nemusi byt dovod, kedze ja mam 85 rocnu starku a sa neskutocne zakazdym tesi na pravnucika a hra sa s nim a pod. Po dalsie, jednoducho su ludia, pre ktorych znamena vnucik "cely svet" a dali by mu vsetko. A na druhej strane su ludia, ktorych deti az tak nebavia a ze takych poznam kopec, to je fakt. Moja svokra sa pohra chvilu s vnucikom, ale bohate jej staci raz za cas, nekupi mu nic ako je rok dlhy, max nejaku drobnost v cinskom obchode. Ale to neznamena, ze ho nema rada. Len to neprejavuje tak okate ako niekto druhy. Vobec by som to neriesil.

lilitela
3. nov 2018

@lillamama Suhlasim s predoslou odpovedou. Mozno by som dodala, ze taki ludia mozu a nemusia mat vztah ku svojim vnukom, napr. moj dedo si ma braval obcas von, no bolo to take vlazne, tak som to citila.
A co sa tyka venovaniu sa dietatu, skutocne kazdy clovek je iny, tazko povedat, co je normalne. My ked prideme k babkam, tak si vnuca vystiskaju, navaria, potom ho pekne posadia pred telku a viac ich nezaujima az do chvile, kym zas neodchadzame, vtedy zase pride narad stiskanie - a myslim, ze tak nejak to mali aj oni doma nastavene, proste deti su deti, nech "neotravuju", chodte sa hrat, nechajte dospelych sa bavit... co sa ale za tu dobu zmenilo je, ze ked sa volakedy rodiny stretavali kazdy vikend (lebo nebolo inej zabavy), tak je to mozno prirodzenejsie, ze nie vzdy sa to toci okolo vnukov, no v dnesnej dobe, ked sa ludia vidia 1x mesacne je to smutne.

hettinka
3. nov 2018

@lillamama mala som takých svokrovcov, v živote k nám neprišli. Svokor bol chorý, ale ani svokra neprišla, nezavolala. A na narodeniny, meniny, Vianoce dala deťom peniaze a vybavené.
Nikdy sa s deťmi nehrali, ak ich občas museli postrážiť, svokra niečo dobre navarila, aj koláč napiekla, ale dieťa sa malo hrať samo.
Moji rodičia sú ini, ale tiež sa nevedeli s deťmi hrať. Otec si vzal syna baviť a zaspal má gauči 😂. No stará škola, ani so mnou sa rodičia nahrávali.

katrin21
3. nov 2018

@norulakp vekom to nie je, moja mama ma 75r a otec 76 a tesia sa vnucat a prveho pravnucata rovnako ako za mladi, keby boli blizsie ku nam, aj vy mi vela pomohli..
Mamina sedi s malou a hra sa do aleluja, pomojka, vsetko... ocino sa tiez vie povenovat, kocikovat ked treba vzdy isiel...

To su take proste zeny niektore, ze akoby chladne a nedokazu sa pohrat a venovat sa , nemaju zaujem, uz spohodlneli aj niekedy a nechce sa im ... ja to nechapem, dufam,ze taka nebudem raz...

katrin21
3. nov 2018

@lillamama mozno nemaju ale ak vztah k malemu, kedze ste od seba iba 20min cesty a chodite len raz za mesiac.. to chodim ja k nasim tak casto a to sme od seba 2h cesty.. takze..... preco im nedate sancu viac sa zblizit s dietatom, stravit viac casu aspon u nich, ked oni sa mozno uz na cestovanie necitia? MOja mama nerada cestuje, neciti sa dobre a vsetko ju boli , ale tak 2-3x do roka k nam pride, tie 2x mininalne, ale ja som tam ovela castejsie...
A keby si im navrhla, aby u vas prespali?? mali by menej cestovania v 1 den a mohli by stravit cas s nim viacej....
Ked ani to nepomoze, tak potom asi bohuzial mate smolu... ine vnucata maju? ako sa chovali k nim??

prevenar
3. nov 2018

@lillamama co vidim v okoli , tak je to pomerne bezna situacia. z mojho pohladu to normalne nie je , ale bezne ano LOL ..co ti mozem poradit , neries. spravte si svoj zivot / program a kasli na nich. 🙂

ivkakaska
13. jan 2019

Moji rodicia aj svokra sa venuju vnucikom na 150%, ci ked su u nas alebo my u nich, mam pocit, ze mam vtedy o par deti viac a normalne sa predbehaju, ze kto s nim bude.. Svokor zase nie, ten ma svoj klud PC a TV a ked ma postrazit, tak len kuka jak dozor a diriguje zo stolicky/kresla, ze toto urob, tam poloz atd.., vonku chodieva so synom ale opat len poodbny scenar ako doma

kvetinka75
6. nov 2019

každý je iný , každý má iné predstavy, treba rešpektovať toho druhého. Ty tiež neviem aká budeš keď budeš v ich veku. Môžeš si povedať že takáto nie ale čo ty vieš? Niečo si už prežili, a to čo človek prežíva ho formuje, možno na to dôvod majú, možno nie, len sú proste takí. Tak to nerieš. Aj tak to nezmeníš. Myslím, že to vyplýva aj z pováh.

mogaa
6. nov 2019

@lillamama prepáč ale sama píšeš že vaši starý rodičia majú po 70-tke, takže pre nich určite nebude radosť kupovať hračky tvojmu dieťaťu - zrejme ledva výdu z dôchodku....k tomu aby k vám chodili na návštevu sa vyjadrovať ani nebudem.... vy k nim prídete na návštevu raz za mesiac a majú byť happy?ak by išlo o 3-4ročné dieťa tak s tým už sa vedia zahrať, ale keď ho nechcú voziť v kočíku zrejme pôjde o naozaj maličké dieťa s tým sa veľmi nezahráš....nie každý je na také ťuťuli -muťuli...a vôbec sa nečudujem že k nemu nemajú veľmi vzťah keď k nim syn s nevestou a dieťaťom prídu raz za mesiac(a sama píšeš že bývate 20minut cesty)....nie všetci 70-tnici sú čiperní, veľa ich má zdrav.problémy a chce svoj klud a keď ste k nim chodili raz za mesiac len na krátku návštevu tak si ani nemali ako vytvoriť vzťah k tomu dieťaťu.

lilitela
7. nov 2019

@katrin21 Ono kazdy vladze v 70-ke inak.

@lillamama U nas napriklad, moja mama, prisla tiez tak 1x mesacne, na 2 hodky, normalne som mala pocit, ze si to stopuje. Dokonca raz som ju pozvala na 15,30 (kedy sa budilo dieta zo spanku) a prisla teda o 15,00, co nevadilo, ale teda dieta este spalo, a uz o 17,00 sa zdvihala mama domov a ja ze uz ides? A ona ze ano, ved som tu uz 2 hodiny - akoze nielenze si to "presne merala" ako dlho tu bola, ale ani ju evidentne nemrzelo, ze s dietatom stravila este menej casu, lebo samozrejme po zobudeni bolo treba este prebalit, a nakrmit, a pod.
Dnes chodi k mojmu bratovi 2-3x do tyzdna aj na 5 hodin (rozhodne by som netvrdila, ze to tam ma nejak lepsie, aj sa mi kolkokrat stazuje), ja to proste nechapem a nikdy nepochopim - hold, aj ku kazdemu dietatu mozme mat rozne vztahy. A to som si ja vravela, ze ja som bola vzdy ta poslusnejsia, snazivejsia, napomocnejsia - a mozno prave preto. K blbeckovi si clovek viac dovoli.
Jedine co pomaha, je to akceptovat, nezmenime to.

almia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alexandra2010
3. máj 2020

Bezny fenomen obdobia. Nezaujem ludi. Bolo to v rodine. Ked mi povedala jedna v rodine ze uz na to nema tak som podakovala aspon za upromnost a dala som za tym bodku.