Odplienkovanie 2,5 ročného chlapca

28. sep 2020

ahojte, prosím poraďte mi tipy (triky) ako motivovať chlapca (2,5+) na nočník alebo záchod. už si uvedomuje konečne že niečo spraví do plienky ale 1.príde povedať až keď je po potrebe 2. evidentne mu nevadí s takou plienkou ďalej behať. Keď sa ho snažím posadiť na nočník tak vrieska akoby sme ho týrali. skúšala som každých 10-15 minút na chvíľku aj ho zaujať hračkami, knižkou, ale radšej bude jačať a utekať a potom sa niekde vyciká na zem a kľudne po tom poskáče 🙈😒 SOS.. 😢

zooeynka
28. sep 2020

Nesil to. Musi dozriet.Skus opat o mesiac

marzuz89
28. sep 2020

Neporadím, tiež sa snažím odplienkovat 19 mesačného. Co ale určite pozor, každých 10-15min celý deň určite stačí na sprotivenie nočníka minimálne do 18tky 🤗

cookie29
28. sep 2020

No neporadím. Nemyslím si že to ponáhľa, aj keď si viem predstaviť reči okolia, že taký veľký mat plienku je hanba. Zažila som to. Poslala som do haja, že v životopise ani v občianskom to napísané mat nebude. Hlavne nestresuj, aj keď ak ho chceš dať do škôlky, viem si predstaviť že máš stres, ale je to najlepši spôsob ako ho zablokovať. Možno čítať nejaké knižky o cikani/kakani. Videla som loptičku do WC aby chlapca na ňu cikalo... možno nejaké nálepky keď sa vycika do wc/na nočník. Skôr pozitívna motivácia.

ckatka
28. sep 2020

Muž je urológ. Mame aj syna...
Tvrdí že nervové drahy (tie ovládajúce a kontrolujuce močenie), dozrievajú individuálne niekedy okolo troch rokov.
Niektoré deti skôr, ale väčšinou len preto lebo rodičia trápia ich aj seba a z nocnika spravia pomaly postrach.

U nás sme to nechali naňho. Bolo leto mal 2,5 roka, bolo mu teplo a v obchode zbadal nejaké slipky s obrázkom ze on také chce. Tak sme kúpili a doma obliekli. Pocikal sa. Slipky šli dole. Pocikal sa zas. Pochopil ze to nefunguje ako plienka. Vysvetlila som ze to si musí vyzliecť aby slipky neboli mokré. Tak sa potom chvíľu zabával tým že sťahoval.slipy a cural po dvore.
A odvtedy vždy prišiel, oznámil ze ide cikat.a.siel..

Co sa týka noci, dávala som mu plienku, a.raz.povedal ze nechce ze už je veľký. Tak mu vravím že okej ale ze.potrebujem aby ma.zobudil.ked v noci bude potrebovať cikat. A zoudil ma. Nehodu mal len párkrát keď bol prechladnuty a tvrdo zaspal...alebo mi zo spánku povedal ze cikat...A ja som sa neprebrala

Nikdy sa ho nepýtam ci potrebuje. On si je za svoje vylučovanie zodpovedny sam. A teda.fakt...mal 2,5 keď bol bez plienky celý deň...A asi 2 roky 8 mesiacov keď aj v noci.
Akurát občas ho upozornim, štýlom ze "teraz pôjdeme autobusom a tam sa nedá zastať a vycikat. Ak potrebuješ chod teraz inak musíš vydržať"... Alebo..."teraz ideme tam a tam, nebude tam.zachod, ak chceš chod teraz. "

ckatka
28. sep 2020

Čiže...aj pre ostatné maminky. Je úplne okej keď vaše dieťa v dvoch-troch rokoch nosí ešte plienku. Nesilte to. A viac mu verte.

nikpa
28. sep 2020

Akoby si opisovala to co sme mali doma so synom my. U nas pomohlo ked sme vynechali nočnik a začali sme ho rovno davat na redukciu na wc. Vtedy sa začal pýtať, myslim ze keby sme ho na ten nočnik nenutili, išlo by to aj skôr. Este ma plienku na noc a ked ju ma rano mokru, stale mu to nevadí 🙄 to su proste chlapi alebo čo 😀 Ale inak to nesilit, pride to ked bude pripraveny.

kittykat22
28. sep 2020

Nas vobec na nocnik nechodil, zacal hned na wc s podsedakom medvedik z DM. Ale ako pisu vyssie, tak k tomu musi dieta dozriet. U nas celkovo najlepsia motivacia odmena 😀 Akonahle sme sa dostali do situacie ze sme nieco velm chceli a ono to neslo, tak sme skusili odmenu - po dobre vykonanej praci 🙂 Ak odmena nefungovala tak nebol pripraveny.

autor
28. sep 2020

chápem že nemám siliť len preto som ho nemohla dať ani do škôlky. leto utieklo a nočník nepochopil. horšie je že ani nepovie, nehovorí poriadne. keď idem ja na wc tam by išiel so mnou asi aj na misu ale sám rozhodne nie. keď už mi stihne vbehnúť tak povie "cssss" ale na seba to povedať nevie.
máme tri nočníky aj taký čo hrá melódiu keď je dnu mokrý a nič- nelákajú ho. 😢 ani nálepky za odmenu (sladkosti za odmenu nedávam), ani chválenie, tlieskanie a tľapnutie..

akvi
28. sep 2020

vie uz chodit po schodoch hore aj dole bez toho, aby sa drzal zabradlia? To je skvela pomocka, ci uz je pripraveny fyzicky. A suhlasim so vsetkym, co ti pise @ckatka. Inak moj syn do nocnika cikat odmietal, chodil na normalne WC.. Na velku zase opacne - jedine nocnik. este aj 4 rocny. Tiez to podla mna suvusi s fyziologiou, na velkom WC sa detom zle tlaci, lebo su v neprirodzenej polohe. Cika sa zase lepsie postojacky, teda chlapcom myslim 😀.. Tak skus ponukat WC, nie nocnik na cikanie.. Mojho syna bavilo aj to splachnutie, vzdy sa fascinovane dival 😀..

jarnajar
28. sep 2020

@akvi tie schody ma zaujali, prečo to súvisí? Moja dcéra v deň, keď sa začala pýtať, zároveň začala skúšať schody bez držania. Prišlo mi to zaujímavé.

autor
28. sep 2020

@akvi môžem skúsiť len musíme dokúpiť stupienok najskôr..
@jarnajar myslím že je to k tomu aby vedel používať stupienok pri WC aby vedel vyliezť..

cookie29
28. sep 2020

Vieš napadá ma môj bol suchý v noci pomaličky od roka. V 18mes nemal problém vycikat sa na povel. A potom regresia a nakoniec až v 3 rokoch. O tých schodoch som to počula aj ja. A ešte ma napadá, že som počula veľa poznámok, že rodičia deti učia príliš zavčasu a že potom je veľa problémov vo vyššom veku.

mogaa
28. sep 2020

U nás to bolo to isté, naša má 2,8roka a naučila sa v lete.....ale predtým ako píšeš nočník ani vidieť, na záchod sadla ale nešlo....jednoducho nevedela to ovládať.....v lete sme ju nechali len nohavičky a legíny, stále pocikaná, síce už vedela že sa pocikala a musí povedať ale nechápala že to ttreba povedať vopred....čiže dieťa musí byť zrelé na to aby pochopilo že mu treba a zároveň musí vedieť ovládať močový mechúr aby ešte vydržalo....naša tiež hovorila až ked sa pocikala...a veľakrát mokrá sa nechcela ani prezliecť.....potom zrazu za týždeň pochopila a ostala odplienkovaná aj cez deň aj na noc....ten stupienkok na záchod ti zatiaľ netreba, skôr redukcia aby do záchoda nepadal aby sa tam nebál sedieť....

autor
28. sep 2020

opravím sa redukciu máme ale bez stupienka sám na záchod nevylezie keby náhodou pochopil čo od neho chceme..

basska_b
28. sep 2020

@akvi
@jarnajar
u nás to presne sadlo s tými schodami. Vie vtedy ovládať zvierače... zobrala som zo dňa na deň plienky, krásne zadrží, beží na nočník, pustí. Aj v autobuse napríklad zadrží, kým nie sme vonku. Ale je to dievčatko. A podarilo sa nám to v 2 rokoch 5 mesiacoch nátlak nepomohol, práve naopak. Ja som jej oznámila, že nebude mať plienky a že to spolu zvládneme. Kúpila som pekné gatky... nehody boli len prve dva dni, aj to len 6 nehôd a odvtedy už krásne chodí, sama si to rieši. Treba počkať. Chlapci s tým majú väčší problém. Špina a mokré im nevadí až tak

nikaeli
28. sep 2020

nič.. naozaj nič.. ak si už vyskúšala všetko možné a nemožné, nechaj mu čas.. sme na tom rovnako.. keď som v máji dávala žiadosť do škôlky, netušila som, že ešte v septembri bude behať s plienkou.. na nočník ani náhodou, na záchod s redukciou sa ani nepozrel, detský pisoár s vrtuľkou chodí pohľadom kontrolovať dokonca sme mu kúpili spievajúci zachodik.. všetko ok, zadržať vedel, na zachodik si bol ochotný aj sadnúť, akonáhle mu trebalo pišať, vstal a s revom utekal k plienke.. zadržiaval tak dlho, až ho bolelo bruško a nevedel sa už vypišať ani do plienky.. do škôlky ho samozrejme nevzali, museli sme požiadat o prerušenie a keďže obaja pracujeme, narýchlo sme ešte riešili súkromné centrum, ktoré nám dočasne nahradí škôlku.. prestali sme neho tlačiť, doma chodí bez plienky a už sa vypišká do zachodíka, v centre zatlieska všetkým deťom, no sám na záchod nesadne.. mimochodom reč s tým súvisí, aj náš drobec ešte veľmi nehovorí.. jednoducho musíme počkať a veriť im 💙

akvi
29. sep 2020

@jarnajar schody suvisia s ovladanim istych svalov, ktore maju suvis aj so zvieracmi.. a ak nefunguju este tie svaly, darmo trapite dieta pytanim sa na WC, ono to nevie ovladat