Odplienkovanie
Ahojte mamicky.
Zvazujem odplienkovanie, dcerka ma 2 r.
Skusila som jej dat nohavicky a povedala som jej, ze ked bude treba cikat musi ist na serblik. Ale behom 10 minut mi cvrkla do 4 prezlecenych nohaviciek a zacala plakat.
Neviem teda ako na to. Ked sa jej opytam ci ideme cikat, povie nie. Velmi sa bojim , ze ked sa pocika a pokaka dostane sa to na koberec, ktory nie je nas. Sme v najme. Poradte co spravit.
@nelly277
Na začiatku prázdnin som malej 2roky vzala plienku, tá sa pocikala a chytila taký záchvat, že mi potom necikala celý deň ani do plienky až v noci. Tak odplienkovanie som zrušila. Skúsila som zase pred 2 týždňami, cez deň som prala 5pocikaných gatiek, postel, všetko, ale v noci o 1.30 si sadla na posteľ a že cikať, dala som ju a ona sa vycikala. A tak hore dole, teraz je cez deň bez plienky a pýta sa, kakať je zrochu horšie, ale včera sa podarilo do nočníka. Ja neviem, to musíš Ty vedieť, moja bola vredy v júni zjavne ešte nepripravená a určite by som to neznásilňovala, lebo kamoška tlačila na dieťa a mali brutálny problém osplienkovať
@senta_sofia zabudas, že každé dieťa je iné a všetko pausalizovat podľa toho tvojho je alibisticke. A ďalšia, ktorá nečíta, ja som si určite v 2,5r nespomenula, že treba kvôli škôlke odplienkovat. PISALA SOM, že od dvoch rokov som jej začala ponúkať. SAMA sa rozhodla odhodit plienku, keď mala 2,5r. A do škôlky ju pre nedostatok miesta zobrali až ako 4rocnu. A od učiteľky v škôlke viem, že majú plno detí, kde sa rodičia ponáhľali s odplienkovanim, a potom to pocikavanie za nich riesia v škôlke.
@majusska202nedá mi nereagovať na tvoj príspevok, ja tiež nechcem moralizovať😉 ale možno to u vás dopadne aj tak, že bude mať tvoj malý 3 roky a ešte bude " mať nehody" ..ja mám zase opačný názor, že "odchytávať" dieťaťu stolicu a stresovať ho predčasne je úplne zbytočné a naopak škodí mu to..nie je celá výchova totiž len o odplienkovaní - dieťa sa má vyvíjať KOMPLEXNE - to znamená aj fyzicky, psychicky a sociálne..a každé má " svoj čas" , moja má 2 roky a 1 mesiac a tiež sa nepýta, hoci to nenásilne skúšame.. je to zdravé, šikovné dievčatko, čo výborne a všetko rozpráva, spieva ( intonuje), všetko si pamätá, je obratná a pod. A vôbec ma to netrápi, keď sama vidím, že to ešte nejde ( len raz sa vypýtala zatiaľ kakať do záchoda) inak nič.. prajem veľa úspechov vo výchove🙂
@nelly277 to isté je aj u nás, tiež nenásilne skúšam, vysvetľujem, ale nič sa s tým zatiaĺ nedá robiť, iba počkať, staršie deti sa mi tiež odplienkovali sami, keď boli nato zrelé (už si to presne nepamätám, lebo majú už 20 a 14 rokov 😉ale mali niečo vyše dvoch rokov), nikdy som ich nedrezúrovala a v noci mali plienky ešte relatívne dlho, kým vydržali celú noc.. do školy nikto s plienkami nenastúpi, zato do škôlok v dnešnej dobe pomerne dosť detičiek s plienkami ešte..
@cickamon presne som si spomenula, ako bola švagriná spokojná, že 9 mesačná jej krásne kaká každé ráno ( vždy presne ako švajčiarske hodinky) do nočníka a všetci sme to s úžasom počúvali a potom bum - mala už skoro 2 roky a malá jej začala kakávať jedine večer pri kúpaní do vane ( inak ani za nič) taká bola s prepáčením " zblbnutá" z toho - a nevedeli ju to odučiť niekoĺko týždňov..preto hovorím, že to môže aj škodiť nesprávne odplienkovávanie..vznikne blok a prejaví sa to aj inde, možno aj v dospelosti, ale to sú zase také vedné disciplíny a literatúra, do ktorých tu teraz samozrejme nechcem zachádzať, len je dobré si toho viac preštudovať niekedy, nielen názor niekoľkých ľudí..
@lacibo a ešte doplním - ja som tiež z tých " lenivých" mamičiek, čo by doma pooštiavané koberce a sedačky jednoducho nezniesli..(nedá sa to vytepovať poriadne, ten smrad sa skrátka odparuje roky z toho..) takže tiež " čakáme" kým bude dieťa pripravené, ale samozrejme má nočník aj dosku na záchod, aj gaťky dáme niekedy, ale vonku na trávniku, takže snažíme sa, ale tak normálne, zdravo..
@siska1313 nezabudam a nepausalizujem, keby si pozorne citala, mam deti viac, bez plienok boli do 2 rokov vsetky, aj napriek ich odlisnostiam a osobitostiam. Reagovala som na teba v tej casti, ako nechapes matky, co davaju deti skoro na nocnik a nevidis v tom vyznam, tak som si dovolila oponovat ti. Zvysok je tvoja vztahovacnost.
@senta_sofia tak sme vztahovacne asi všetky😁😁 pozri, so svojimi deťmi si rob, čo uznas za vhodne, ja robim to isté s mojimi. A ziadnu traumu, ani pocit, ze by nieco zmeskali, u nich nevidim. Prave naopak.
Je to strašne skoro, zbytočne ju stresovať, aj ty budeš mať len nervy. Má ešte čas, ja by som zase skúsila o pol roka. Môj malý mal tri, keď už bol úplne odplienkovaný.
@majusska202 uvidíš ako začne chodiť, už na nočníku neobsedi a môžeš začať odznova 😁
Pár tipov: treba dať tréningové nohavičky, predávajú ich aj s milými obrázkami, napr. princeznovské alebo so zvieratkami. V pravidelných intervaloch (napr. každé dve hodiny) posadiť, dať nejakú knižku, aby sa nenudila a keď sa podarí, pochváliť. Ak príde nehoda, nepovedať nič. Na začiatok stačí naučiť, aby povedala, že sa jej chce ísť cikať.
@baska1 chodi už sám a ver mi ze obsedi
obe dcery sa odplienkovali, ked mali necele 3 roky. predtým sa to nepodarilo a videla som na nich ze je uplne zbytocne to silit.
A prečo to máš potrebu siliť ? Každé dieťatko na to dozreje samo ;) Dcéra sa odplienkovala sama keď mala 2 roky a 10 mesiacov, syn 2 roky a 7 mesiacov. a druhý syn keď mal 3 roky a 2 mesiace ... urobiť dieťaťu traumu z cikania a kakania je oveľa horšie ako strpieť plienky do 3 rokov ;)

@nelly277 nemozes hned prvotny neuspech povazovat za neuspech. Neviem, ci si ju davala na nocnik predtym, ci vie, co sa od nej ocakava, to, ze jej das gatky, neznamena, ze sa nepocika. Treba ju nabadat, pripominat aj ked zacne cikat, ze vodicku treba vycikat inam a zo zaciatku musis byt iniciativna ty, odsledovat si ju, posadit na nocnik hoci aj kazdu stvrthodinu na zaciatok.Ak nie na nocnik, daj ju vycikat do vane, sprchoveho kuta, vonku, hocikde kde sa jej podari, aby si mohla pochvalit a hlavne pomenovat ten uspech, aby vedela, co sa od nej ocakava. A koberec das lahko vytepovat, nestoji to svety a este spravis prenajimatelovi aj sluzbu. Ak sa pocura, daj tam dobre savu handru a postupaj, nech co najviac vypije a vysuchaj este s cistou handrou s troskou pracieho prostriedku alebo avivaze, kvoli voni