icon

Odplienkovanie dieťaťa ako zdroj stresu pre rodičov

somkatka
3. apr 2025

Ahojte, nejdem pytat radu asi sa len postazovat. Mam doma 2a pol rocneho a rozhodla som sa ze uz je na case dat dole plienku, od septrembra ide do skolky. Mam este dvoch starsich synov a u vsetkych je to odplienkovanie jak cez kopirak- jedna katastrofa a utrpenie pre mna. Toto akt. Odplienkovanie: nocnik najprv nechcel ani vidiet, uz tam aspon sedi, ale vacsinou tam neurobi nic. Je schopny tam sediet hodin bez efektu a len co ho dam dole vycura sa 5 cm od nocnika, alebo hocikde inde len nie tam. Teraz sedel zas na nocniku hodinu a led zisiel dole vycural sa na stolicku. Ja nerozumiem co sa odohrava tym detom v ich malych hlavickach ked toto robia. Robili mi to vsetci, obcurany som mala cely byt, len nie do nocnika. Kym sa to naucili tak hadam aj mesiac presiel. Takze nas caka opat ta ista tortura ktoru neznasam. A ano viem ze nemozem chciet aby sa to zo dna na den naucil, kem mal plienku 2 roky. Len proste toto je jedna cast materstva ktoru absolutne nedavam 😵‍💫. Potesi ak sa pozdielate prip. Ak ste to mali podobne, ako ste to psychicky zvladali.

Strana
z3
martinka17
3. apr 2025

Skúšas proste skôr ako je pripravený a systém "cvičenej opičky" nefunguje. Ja som toto nacvičovanie vynechala, syn sa odplienkoval sám v priebehu 1 dňa, keď bol pripravený, mal 2,5 roka.

ivinkapink
3. apr 2025

Ahoj, pridavam sa k tebe 🤣 uz som to raz skusala, potom co mi moj chlapcek dva tyzdne kakal do slipov som to vzdala...pojdem skusat teraz znova...toto mi robil pred dvoma mesiacmi, cize mal uz cez 2,5r, v juni bude mat tri a tiez ho potrebujem dat do skolky...aj s najstarsou dcerou to bolo strasne, vobec nechcela byt bez plienky, pocikana vydrzala sediet akoby nic, dokazali sme to az ked mala tri roky styri mesiace 😔 iba prostredna to dala super...

ivinkapink
3. apr 2025

@martinka17 jasne ze nie je pripraveny, ale co robit? Ked matka potrebuje dat dieta do skolky a nastupit do prace? Toto je zufalstvo, kto nezazil nepochopi...

januska12323
3. apr 2025

Máš z toho hrôzu lebo to robíš zle. Nemáš sa ty rozhodnúť ale dieťa vykazovať známky prípravy. Ak to nie je zbytočne máš ocikaný celý byt. Hodinu nechať na nočníku je už len riešenie. Daj mu plienku nazad a počkaj, keď bude pripravených zvládne to do týždňa.

somkatka
autor
3. apr 2025

@ivinkapink Presne to bolo aj u nas, pocurany pokakany a bolo mu to uplne jedno 🤦‍♀️

somkatka
autor
3. apr 2025

@ivinkapink presne tak

somkatka
autor
3. apr 2025

@januska12323 no nie vzdy to je take lahke, stredny syn plienku nechcel, zacal si ju davat dole a napriek tomu sa vycural vsade. Ked som mu plienku dala nasoat daval si ju dolea ocural mi cely byt pravidelne.

somkatka
autor
3. apr 2025

@martinka17 gratulujem, no u nas to tak nebolo sni pri jednom. Ked budem cakat a neodplienkuje sa ani v lete do skolky ho nezoberu.

mariska1989
3. apr 2025

Radšej som dala pienku ako mať mokré oblečenie a stale prať popripade umývať stále dlážku atď. Kúpila som tie na noc nohavičkove a tak sme cez deň stále dávali dole a sadli. U nás zabral spievajúci nočník u druhej zas že som sa do nočníka ( urobila co ma urobiť dieťa) a u ďalšieho ani nevieme ako a v 2 rokoch úplne prestala aj cez deň aj cez noc. Sucha plienka

maryetta
3. apr 2025

Ver ze ked je dieta pripravene tak to da aj za par dni. Max tyzden.
Mna to za chvilku caka po 4x. A kazde jedno skor jedno neskor. Ale az ked som videla ze je samo pripravene som skusala. Inac to nemalo vyznam. Presne ako pises. Na nocniku nic. Pri otazke ci potrebuje nic. A zrazu mlaka...

somkatka
autor
3. apr 2025

@mariska1989 ak nam to nebude fungovat tak zrejme aj ja tu plienku vratim na nejaky cas naspat🤷‍♀️.

somkatka
autor
3. apr 2025

@maryetta a ako si vedela ze je pripravene?

januska12323
3. apr 2025

@somkatka skús o mesiac, máte ešte kopu času

somkatka
autor
3. apr 2025

@januska12323 vyskusam 😉

ivinkapink
3. apr 2025

@maryetta oki, znaky ktore ma udajne dieta vykazovat,ze je pripravene, vykazuje, ale ani za pana sa nevykaka do nocnika/zachoda...preco?len skusat?

maryetta
3. apr 2025

@somkatka reagovalo. A spolupracovalo.
A malo aspon snahu. Prvy syn bol bez plienky ked mal takmer 3 roky.
Teda posledne 3 mesiace mal uz iba na noc. To trvalo...
dcera cca mesiac pred 2.narodkami. Do tyzdna bola uplne bez plienky. Ani na noc nemala.
Dalsi syn cca 1,5 roka kakal iba do wc/nocnika. Cikanie kedy ako... Mohol mat 2r5m ked bol uplne bez plienky.
Teraz najmensia od 10.mesiaca ju davam na nocnik-ale spolupracuje co som pri starsich nepoznala.
A aj sa vycika. Vykaka. Ked prezliekam. Prebalujem. Kupem. Vzdy ju dam prv na nocnik. A takmer vzdy tam nieco necha. Ma 1r3mesiace.
A pri chalanoch bol super nocnik-co sa dala ta "nadobka" vybrat. Ze cikali postojacky. Resp ked uz "dociahli" tak cikali rovno do wc. Alebo von na dvore do travicky... im bolo neprijemne si sadat.. kym nemuseli kakat 😂

maryetta
3. apr 2025

@ivinkapink moji hlavne starsi dvaja absolutne nechceli nocnik. Dlho si zvykali. A ak trebalo tak som dala na wc sadnut. Hlavne u prveho to bolo narocne. Ten siel vzdy svoje.
Najhorsie ako aj so vsetkym bolo prvykrat. Potom zistili ze je to vlastne ok a bolo v pohode.
Napr aj ten treti... on mal 1r5m a nedalo sa mu kakat. Celkovo. Ani do plienky ani nijako. Uz plakal aj od bolesti ze mu treba ale neslo. Tak som ho vzala tiez na wc. Nozicky podvihla. Drzal sa ma okolo krku. Ja som mu hladkala krize. To nikdy nezabudnem ked sa vykakal aky bol stastny. Ta ulava. On uz potom ked mu trebalo kakat uz sam isiel k wc.

maryetta
3. apr 2025

Teda hlavne u prveho som tiez skusala ze jaaaa ho budem davat. Ja ho budem upozornovat a pTat sa ci mu treba....mohol mat 2roky. Potom zas o 2-3mesiace... ale proste skusim 1-2dni a proste on nic. Nechapal. Videla som ze to vyznam nema. Lebo co z toho ze ja viem co od neho chcem ked on spravil potrebu minutu nato.... akoby cakal kedy mu dam plienku ze uz moze...

ivangeline
3. apr 2025

Najprv treba hovoriť o tom. Ukazovať mu. Knihy. Na sebe, keď si ma wc. A keď budú náznaky, že chce aj on. Alebo si sám dáva plienku, tak hovoriť, že budeš bez plienky až budeš cikať a kakať do nocnika. Treba na to iste pomalšie a vycítiť, kedy je dieťa pripravené. Pri prvom som to silila… ďalšia chcela sama, lebo nechcela byt pozadu. Pýtala sa veľmi skoro. Už od roka sedela na wc no na spanok mala plienku dlho. A tretí… prišli leto, narodeniny v septembri, tak som ho chcela navnadiť. Nešlo to. Nechala som to tak a po mesiaci takýchto vysvetľovaciek dal sám dole plienku, že ide na nočník. Skutočne šiel! Odvtedy mal len pár nehôd a veľmi rýchlo nemal plienku ani v noci, lebo nepil mlieko.

martinka17
3. apr 2025

@ivinkapink ona len zbytočne tlačí na pílu. Buď bude mesiac tlačiť a tlačiť alebo mohla počkať, potom to mohlo prísť samé. Môj sa odplienkoval v júli, do škôlky musel ísť v septembri. Ona má takmer pol roka, tak prečo to dieťa treba takto stresovať? Ak hodinu sedí na nočníku a potom sa počula, jasné že je v strede a netuší prečo tam sedí.
Ináč môj syn na nočníku nesedel pri čítaní, cikal po stíhačky, takže to sedenie by mu aj tak nepomohlo.

ivonadusa
3. apr 2025

treba odplienkovat skor. uz do roka vedia korigovat velku potrebu. ked tlacia, dat ich rychlo na nocnik. par krat som takto spravila a uz vedeli. s posadzovanim na nocnik na malu potrebu som zacala po roku a sice sa nepytali dlhsi cas, ale stale ked som ich posadila, vycurali sa. takze aj pre druhe zeny, nie je na skodu zacat skor s odplienkovanim.. u mna to 2x platilo

martinka17
3. apr 2025

@somkatka no nebolo to ani pri jednom, lebo si na deti vždy tlačila skôr ako boli pripravené. Neber to ako kritiku, ale ako radu. Máš pol roka, odloz odplienkovanie, počkaj ešte 3 mesiace, ak to do konca júna nepochopí sám, začni zase cvičiť, budeš mať 2 mesiace čas.

somkatka
autor
3. apr 2025

@martinka17 preco myslis ze ho stresujem? Ved on tam sedi dobrovolne, nestojim nad nim s vystraznym prstom. Skusam, ako to pojde, ak nepojde ok, skusime neskor. Ale nikto mi nezaruci ze v lete to urcite pojde lahsie.

maryetta
3. apr 2025

@ivonadusa ja som skusala u vsetkych a to boli hysaky. Nervy. Kopanie. Ze uz len stacilo ze ich vyzliekam a uz bol rev. Napli sa ako struna a nedas ich sadnut. To som nechapala kolo sily ma tak male dieta. Teda bavime sa o tom cca roku. Roku a pol.
Fakt co dieta to ine.... najmensia ako pisem vyssie od 10.mesiaca sedi na nocniku uplne v pohode bez placu.

somkatka
autor
3. apr 2025

@martinka17 je to mozne, nehadam sa. Pri synovi 1 synovi som potrebovala odplienkovat lebo mal v plienk. Oblasti ekzemy a chcela som aby bol cimskor v suchu. Vzdy som si myslela ze taketo “velke” deti 2 a pol rocne uz urcite su pripravene. Ale zrejme to tak nie je.

maryetta
3. apr 2025

Autorka. Hlavne ho nenechavaj sediet hodinu 🙈🙈🙈 max 5minut. Ty vydrzis sediet hodinu?
Radswj o pol hodky ho daj znova. Alebo 40-45min. Ale fakt tak dlho sediet na nocniku aj sa odvazim povedat ze nie je ok.

ivinkapink
3. apr 2025

@maryetta ja uz som hadam skusala vsetko 🙈 aj nocnik, aj wc, aj ho beriem so sebou na wc, ukazujem mu, dcery mu ukazuju, aj na nocnik si kvoli nemu sadli 🤣 muz ho vzal na wc....teoreticky vsetko ovlada, poviei co kde kam...pride, povie ze urobil kako, alebo ze chce cik (to mu trochu ide), neviem este ako mu pomoct, ci len cakat 😔

minesasubu
3. apr 2025

Treba najprv zistiť či dieta chape zmysel cikanie a kakanie mimo plienky a či si uvedomuje že činnosti robi
skuste po stojačky v sprche- vani nech trafi do odtoku
vela chlapcov chce cikať len postojačky takže kludne na velke wc dať stupienok a nech skuša

somkatka
autor
3. apr 2025

@maryetta oki, vdaka za radu, uprimne vobec ma to nenapadlo, ze to je zle. 🤷‍♀️ ucime sa na vlastnych chybach

ivinkapink
3. apr 2025

@martinka17 ano ja suhlasim v jej pripade...ja sa pytam na moj 🤣 co robit ked dieta je uz dost stare a zena musi nastupit do prace...ked jednoducho dieta ma byt pripravene...toto som chcela, ze to na zufanie...

Strana
z3