icon

Oneskorenie vo vývoji batoľaťa: Čo je normálne?

eli60
28. júl 2025

Ahojte, ja uz pomaly zacinam byt dost zufala, lebo som si neni ista ci s mojim baby je vsetko v poriadku o tyzden bude mat moje babo 9 mesiacov. Stvronozkuje stavia sa na nohy a snazi sa na nohach pohybovat po stranach (ked pridrziavam samozrejme). Teraz co ma trapi je, ze este stale nic neslabikuje, vydava len hmm zvuky a fuka perami, ziadne baba, mama a pod. Vobec nic neopakuje po mne nerobi ziadne gesta ako mavanie, tapkanie rukami a podobne a ani grimasy na tvary sa nesnazi opakovat len na mna pozera ked nieco robim ja. Na meno reaguje nekonzistentne a ocny kontakt je celkom ok. Dokaze sa hrat samo ale aj so mnou. Reaguje napriklad na postavenu vezu ktoru zhazuje alebo ked si citame tak obracia stranky a pocuva...nie je to malo co vie? Ked sa spytame kde je mama alebo tata nepozera sa nasim smerom...vsetko strasne porozuje ....je to normalne? Alebo ma oneskorenie?

lol2219
28. júl 2025

Preboha, ved nema este ani 9m.. na svoj vek je sikovny, ked sa uz stavia na nohy. Je v poriadku, ze neslabikuje, uplne staci, ze blaboce.
Mojho (takmer 2r) napr doteraz nebavi tlapkanie, mavanie na povel. Robi to, ked chce on, nie ked chcem ja.
Hlavne sa trosku ukludni, zjemni naroky na babatko. Ked bude mat 2roky, budes od neho ocakavat nasobilku?

eli60
autor
28. júl 2025
@lol2219

Preboha, ved nema este ani 9m.. na svoj vek je sikovny, ked sa uz stavia na nohy. Je v poriadku, ze neslabikuje, uplne staci, ze blaboce.
Mojho (takmer 2r) napr doteraz nebavi tlapkanie, mavanie na povel. Robi to, ked chce on, nie ked chcem ja.
Hlavne sa trosku ukludni, zjemni naroky na babatko. Ked bude mat 2roky, budes od neho ocakavat nasobilku?

@lol2219 dakujem za reakciu, no blabotanie robi len to hmmkanie a fukanie, resp prdkanie perami... a viem ja nechcem neviem co len podla milnikov by to slabikovanie malo byt a mozno aj nejake to gesto...

letfenixa
28. júl 2025

Nejak moc chceš od 9-mesačného.

evcagabi
28. júl 2025

Ma 9m. Omg

anonym_5eede7
28. júl 2025

Syn ma o 2 týždne 9 mesiacov, tiež neslabikuje, len aguu aguu agii agii je počuť😄 prská slinami, že všetko naokolo je mokré, špúli pery, plazi sa ale nestvornozkuje aj keď na 4 sa hojdá už dost dlho… bez opory este nesedí, dáva sa do šikmého sedu na jednom stehienku a opiera sa o rúčku, slovu nie asi aj chápe ale úplne ho ignoruje😂 na meno tiež nie vzdy reaguje, ťap ťap nerobí, strany v knižke nevie otočiť, len zavrieť tu knihu vie… chodíme k fyzio aj neuro (fyzio z vlastnej iniciatívy, neuro nas poslal pediater keď malý mal 4,5m, trochu zaostával ale dobehol všetko za 2-3 týždne), čiže dieťa je sledované aj inde okrem pediatra a každý mi povedal nech na nho netlačím, nie kazde dieťa je tabuľkové, niektoré sa naučí niečo skôr, iné zas neskôr a je to úplne v poriadku. Prvý polrok života syna som bola vzdy na nervy a vystresovaná že nerobí toto a toto, kolko krat som plakala kvôli tomu🫠🫠 potom som si povedala že dost, takto si vôbec neužívam vlastne dieťa, uvoľnila som sa, netlacila som naňho a zrazu ožil a začal robiť veľa nových veci aj keď podľa tabuliek meškal🤷‍♀️ čiže moja rada nestresuj sa zbytocne, tabuľky veľa znesú plus je tam časové rozmedzie +-6 týždňov, čiže to čo v tabuľke je v 9m dieťa kľudne môže ovládať aj v 7,5 aj v 10,5 mesiaca a je to stále norma
Menej stresu, menej tlaku na babo, viac spoločných hier a bude všetko ok

leidin
28. júl 2025

Mne babu spadol mobil na tvar ,co mne tiez kopec krat spadol na mna lebo mam nizky tlak a niekedy mavam take prihody ze sa drzim silou vole a som na to tak zvyknuta ze ani neviem kedy sa daco stane. No odvtedy ma opuchnute a mozno z toho ma nejaky problem so sumernostou. Povedala par slov jasne ale neslabikuje. Mama, dada, daj. Ajajaj, nejde, v hore. Tak dufam, ze to bude dobre. A furt ma zapchaty nos, takmer od narodenia (a nenavidi, ked jej donho babrem), aj ked dovody mozno nepomozu tiez. No a tiez proste same hhhhhhhhh, ked sa pocika, ked je unavena. Ale reaguje na meno, resp vsetko spravi tak raz, ale ide si svoj mod, ze autoritu nechape v plnom rozsahu zatial :D ze naco, to musim ja sa jej prisposobit a uprimne mi to pride z podstaty dietata vyslovene definica charakteru babatka a potomka ale to je moj nazor…), tie zvuky kriciace, dajme tomu vyskajuce, ked sa hra s hrackami. Myslela som, ze je autisticka, moc ju nic nezaujimalo ( take to ze hned po porode sa usmieva a blablabla absolutne vobec, ale ked som videla ako proste drzi prikryvku som jej strkala do ruky veci, flasku a hybala som jej rukami ked ich natiahla a vzdy co naznacila som rozvijala aby netapala do prazdna a mali spojenie. Ked som videla na co je pripravena. Napr ako dviha nozicky, dala som jej schodiky a uz na ne vlezie sama. No uvidime. Tesila som sa na toto cele detske vyvijanie tak snad to bude ok este. Ona si tak pre seba ale nutno poznamenat ze som tiez dost individualista a trosku stoik.