Opatrovateľky

rikussa
24. apr 2012

Milé mamičky,
tretí rok pracujem ako opatrovateľka a preto by som chcela poznať názory mamičiek na opatrovateľky.
Chcela by som vedieť čo robíme zle a rodičia nám to nepovedia. 🙂
Zaujíma ma ak ste už mali opatrovateľku, čo Vám na nej nevyhovovalo a práve naopak čo sa Vám nesmierne páčilo.
Tie mamičky ktoré nemali opatrovateľku prosím tak isto aby sa zapojili a podelili sa s nami o predstavu dobrej opatrovateľky.
Týmto spôsobom by som sa chcela prezentovať aj ja a naviazať nové kontakty s mamičkami.
S pozdravom Frederika ;)

janka134
24. apr 2012

🙂 😉

kokorunecka
24. apr 2012

@rikussa Toto by zaujímalo aj mňa 😅 Mám vyštudovaný odbor učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, teda ako opatrovateľka môžem v pohode pracovať...Len sa mi tak zdá, že mamičky sa boja zveriť svoje deti do našich rúk... ☹

lenka_b
24. apr 2012

Ja som mala Au Pair od Zarkinych 8 mesiacov, ta s nami byvala cez letne prazdniny na 2.5 mesiaca.. Bola velmmi mila a sikovna, pomahala mi aj okolo domu (to som nevyzadovala), ale snazila sa. Co sa tyka malej, tak ju zboznovala a pekne sa spolu hrali a chodili plavat, proste robila to, o co sme ju poziadali, alebo co sme si zelali. Boli sme velmi spokojni s jej zodpovednym pristupom a laske k nasej malickej🙂

Druha opatrovatelka s nami potom byvala viac ako rok, tiez bola mila, ale vsetko som jej musela hovorit, co treba robit, nemala taku iniciativu sama od seba... S malou bola super, hrali sa spolu, ucila ju vela veci (hlavne slovensky jazyk), naozaj sa s nou vedela vyhrat. A to je podla mna najdolezitejsie... Aj ked nepomaha tak okolo domu, alebo si s nou nerozumiete ako s kamaratkou, pokial dieta pekne uci a pekne sa o ne stara, to je podla mna najdolezitejsie. Mohla som sa na obe spolahnut, co sa tykalo malej. A prave ta spolahlivost je dolezita 🙂

Ten kontakt 1 na 1 je velmi dobry, dieta sa nauci vela veci.. Teraz je v skolke a je to tiez super, ale mne vyhovovalo, ked sa len jej opatrovatelka venovala a ucila ju vela veci..

kathynka
24. apr 2012

@rikussa ahoj frederika 🙂 ja som tiez opatrovatelka, pracujem na zivnost, od januara mam uz aj vlastnu agenturu...presne takuto temu som tu otvorila pred polrokom 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ake-su-poziadavky-na-opatrovatelku-zo-strany-mamiciek/
ale reagovali len 3 maminky, z toho 1 je z nasej sukromnej temy, takze s nou sa poznam...cize by som bola rada, aby sa to tu aspon tebe rozbehlo, nech sa aj ja konecne podozvedam, co je na nas super a co naopak nie a co treba zlepsit a tak 😉

m.i.r.i
24. apr 2012

ja nemam opatrovatelku, ale asi ako mnohe dievcata aj ja sama som bola 1 rok au-pair. Starala som sa o 3 malicke deti ( 4r, 2r, a novorodenec). Malinkeho som mala tiez na starosti odo dna ako prisiel domov z porodnice.
Mala som 21-22 rokov. Nechapala som ale, co stale vsade ludia riesili agentury a kadejake referencie, ktore si aj tak vsetky dievcata vymyslali, lebo ved ziadne skusenosti sme nemali, ved hadam sa im vieme postarat o deti.
S odstupom casu, ked mam ja vlastne dieta si to neviem ani predstavit zverit ho cudzej osobe. A myslim, ze to je asi najvacsi problem nasich slovenskych mamiciek. A vyplyva to z viacerych skutocnosti - nezvyk, dlha materska/rodicovska dovolenka- teda nie nevyhnutnost, financie - opatrovatelky nie su lacne a slaby vyber/ malo moznych referencii/nespolahlivost.
Ja keby som si mala vyberat opatrovatelku uz ako nevyhnutnost, tak asi idem cez rozne seriozne agentury, pripadne cez referencie od kamaratok/znamych, ktori maju s danou opatrovatelkou uz dlhodobejsie skusenosti - pretoze na prvom mieste by u mna bola DOVERA.
A zial, nedokazem doverovat zatial dievcatu, studentke, ktora si ide privyrobit, aj ked moze byt uzasne mila a super a aj skusenosti sa musia nabrat casom - ja osobne by som male velky problem zverit takto dieta.
Potom by som bola rada ak by tato osobka respektovala moje poziadavky a postupovala v jednani s dietatom tak ako si to zelame my rodicia ( jedalny listok, denny rezim, tresty/netresty, aktivity). Mala by sa dietatu VENOVAT nie len DOZERAT. Teda nerada by som mala niekoho, kto pije kavicku a zabija cas a len dozera, aby moje dieta prezilo, jedlo a spalo a tym malo vlastne dospely dozor, ale aby bola pre dieta kamaratkou, "druhou mamou" a robila s nim aktivity, ucili sa spolu, hrali, spievali atd atd. ( takto som to robila aj ja kedysi). Na upratovanie si mozem vziat upratovacku, tu by mi islo vylucne o maximalnu pozornost dietatu.

rikussa
autor
24. apr 2012

mile mamicky som rada ze ste sa zapojili do diskusie.
ja mam 19 rokov, viem kazda si teraz poviete ake skusenosti uz moze mat 19 rocne dievca.
je to neuveritelne ale mam, vyrastala som medzi detmi a odmalicka som sa zaujimala o vsetko co sa tyka deti.
byvala som na dedine a kym som chodila na ZS tak poobede som bola stale s detickami vonku, hrali sme sa, spievali, popripade sme sa spolu ucili, ked som prisla na strednu do BB tak som sa rozhodla ze budem opatrovatelkou. kamoska mi odporucila stranku domelia.sk kde som sa zaregistrovala a prisli prve ponuky.
chodila som opatrovat 3 deticky, 6rocne dievcatko, 4rocne dievcatko a novorodenca.
presne s tymto sa stretne kazda opatrovatelka na zaciatku, nedovera.
moj navrh bol taky aby som prisla jeden den zadarmo na skusku, aby videla ci jej vyhovuje ako sa staram o deticky. bola milo prekvapena ked zistila ze baby si ma hned oblubili a ja som bola tiez 🙂 ved prvy krat som bola 🙂 velmi mila rodinka to bola.
postupne som sa tomu viac a viac venovala a vypomahala som mojim starsim sesterniciam ktore mali babatka, zistila som ze viem od kupania babatka az po samotne krmenie skoro vsetko. takto som chodila kazdy den opatrovat sesternici babo a tak som sa aj nieco nove priucila ale aj skusala ci veci ktore viem, viem dobre. este aj sopliky malickemu som ja vytahovala a nie mamina 🙂 je to krasna praca, praca s detmi, potom som sa rozhodla pre vysokoskolske studium predskolskej elementarnej pedagogiky. pevne verim ze ma tam prijimu a mozem sa zdokonalovat aj v tejto oblasti.
teraz sa chystam ist do Ba a preto by som rada nasla nove kontakty mamiciek na opatrovanie.
ak mate nejake otazky kludne mi napiste 🙂 budem sa tesit
a este by som chcela dodat ,ze nie vsetky to robime len koli peniazom. 🙂

lucinka1104
6. jún 2012

@rikussa a kedy odchádzaš? ja by som potrebovala postarať sa o moje detičky krátyk dlhý týžden okrem víkendov od teraz do Septembra .....

rikussa
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katren
8. jún 2012

@rikussa Neponúkaj v príspevkoch tovar, alebo služby. Príspevky neslúžia ako inzeráty.
Nezverejňuj kontaktné údaje firiem (adresa, telefónne číslo, e-mail, www stránka)
pravidla 😉

kristinka.s
2. júl 2012

ahojte maminky, tiez mam skusenosti s opatrovatelkami, alebo skor mensimy jaslickami. Dcerka chodila od 1,5 roka k jednej pani. Je to mali domcek, kde sa dcera s mamkou staraju o 7-8 deticiek. Zacali v malom, teda pani najprv fungovala ako samostatna opatrovatelka priamo v domacnosti deticiek. Postupne ale rastol zaujem o jej opatrovanie a tak si zriadila opatrovatelsku sluzbu doma. Pomaha jej pri tom mamka. Je to velmi prijemne prostredie v domceku s malou zahradkou, v tichej casti BA, kde pre deticky postupne vybudovali male ihrisko - domcek, smykacka, mini pieskovisko, male posedenie. Varia denne vzdy cerstvu domacu stravu. K detickam sa stavaju naozaj ako k vlastnym. Moja dcerka mala tiez tazke obdobie, kym si zvykla. Preto jej prisposobili cely denny rezim - ak nechcela jest s detickami, jedla sama aj ked len suchy rozok na gauci, ak nechcela s detickami, spinkala sama v ich privatnej casti,...V jaslickach mali samozrejme aj mladsie deticky. Ale nikdy!, ked sme pre dcerku isli, tam ziadne dieta neplakalo. Nikdy sme nepoculi krik. (A to som tam parkrat skutocne isla len tak si to tam otukat). Asi aj preto sa dcera stavia k malym detom inak ako ine deti (hned ako ich zacuje plakat im nosi svoje hracky a utesuje). Postupne som doma pozorovala, ako sa krasne dalej rozvija. Naucila sa kopec detskych pesniciek, je priebojnejsia, ukecanejsia a velmi slusna. Slovka prosim si, dakujem zacala pouzivat s uplnou samozrejmostou. Jasne, ze by som bola najradsej doma az do jej 3 rokov, ale ked sa neda tak sa musi najst nahradne riesenie. Pri rozdhodovani sa, som navstivila viac podobnych zariadeni, ale tieto vyhrali! A som skutocne velmi rada, ze som sa rozhodla prave pre ne. A na moje velke pocudovanie to boli zo vsetkych navstivenych jasliciek tie cenovo najvyhodnejsie!

Takze podla mna recept na naj opatrovatelku: zodpovednost, pristup, pokojne vystupovanie, nejake tie pedagogicke vlohy 🙂 a samozrejme laska k detom. Ak vidite, ze deti, bez vahania utekaju a sadaju si k takymto tetuskam, mate vyhrate - su to tie prave opatrovatelky!

kristinka.s
9. júl 2012

ahojte maminky, objavila som dnes stranku, kde je mozete vyjadrit pochvalu (skutocne len pozitivnu 🙂 )na overenych ludi, napriklad aj opatrovatelky, jaslicky. Pomozete tak ostatnym rodicom prekonat problem patrania po dobrych, skutocne overenych opatrovatelkach pre vase deticky. ak mate overeny typ, nechte sa inspirovat: http://www.zariadim.sk/supplier/references

ludmila6969
21. jan 2013

Ahojte maminky, nestalo sa vam niektorej, ze vam opatrovatelka najdena cez inzerat uradla oblecenie? Mne sa take nieco stalo a chcela by som to nejak riesit. najhorsie je, ze to nemam ako dokazat. dakujem

majka1981
21. jan 2013

@rikussa jeden z dovodov, precosom sa nakoniec rozhodl a pre jasle bol, ze ked opatrovatelka ochorie, tak nemas moznost dat dieta do opatery a musis si tovyriesit sama, ak chces ist pracovat.
no z ineho hladiska si myslim, ze pre velmi male deti - hranica niekde okolo roka aj pol plus minus - by bolo lepsie, ked by dieta bolo pri opatrovatelke, kedze opatrovatelka ma menej deti na starost. v jasliach je to väcsinou inak.
ked som hladala opatrovatelku, tak ma odradilo, ako sa opatrovatelky spravali k detom. na priklad u jednej ani jedno dieta cez obed nespavalo. moja mienka je, ze opatrovatelka nevytvorila podmienky, aby deti radi isli spat. nezelala by somsi, aby moj syn nespaval, ked to este cez den vyslovene potrebuje.
u inej bolo zase milion hraciek, privela na mojvkus, ja by som z toho likvidovala 90 percent. bez srandy.
ja som mala to stastie, ze sa mi o syna nakoniec postarala starka a nastupil do jasiel ked mal 22 mesiacov.

majka1981
21. jan 2013

este ma napadlo, ze co som pocula od inych matiek bolo: dieta od rana nebolo prebalene, plienka bola preplnena. opatrovatelke to nevadilo. nehovorim, ze to je u kazdej opatrovatelke. v jasliach by sa to tiez mohlo stat, ale tam sa aspon mozes stazovat pri riaditelke, ktora je za to zodpovedna to dat do poriadku.

kathynka
21. jan 2013

@ludmila6969 @majka1981 fuha, tak to vy ste museli natrafit na riadne opatrovatelky...a to ste mali na ne aj nejake referencie? ja nepochopim ako sa mozu tak nezodpovedne starat o deti a este aj okradat...hovorim to preto, ze som opatrovatelka (chodim priamo do rodin) a v zivote by som si to nedovolila...mna ta praca zivi a naozaj som sa v nej nasla, ale ved takto by som si len klinec do rakvi zatlkla, keby som sa tak spravala...potom to tak vyzera, ze maju opatrovatelky taku reputaciu ako maju...mlade studentky alebo aj panie na dochodku (samozrejme cest vynimkam, nebudem hadzat vsetkych do jedneho vreca) v tom vidia lahko ziskane peniaze (sak deticky sa pohraju...) a tie, co to chceme a robime naozaj, mame potom nelahku ulohu sa presadit a presvedcit, ze sme naozaj dobre a dokazeme kvalitne nahradit jasle ci skolku...
inak, choroba opatrovatelky nie je v podstate to iste ako choroba dietata v jasliach? musis s nim ostat doma tak ci tak, nie? akurat, ze ked ti ochorie dieta pri opatrovatelke a ona s tym suhlasi, tak moze s nim ostat ona (teda aspon ja som aj s chorymi detmi)

majka1981
21. jan 2013

@kathynka ja som bola obzriet 3 opatrovatelky s referenciami, z toho som 2 vylucila s opisanich dovodov a 1 by som aj bola zobrala, ale ona sa potom rozhodla pre ine dieta. Moja kamoska ma priblizne rovnako staru dceru ako je moj syn, a ona je s opatrovatelkou spokojna, dokonca mala aj miesto v jasliach a rozhodla sa, ze dceru naha o 1 rok dlhsie pri opatrovatelke. Takze su aj opatrovatelky, ktore robia svoju robotu dobre.
Choroba opatrovatelky = dieta doma, takze otecko alebo maminka na dovolenke...

kathynka
21. jan 2013

@majka1981 tak to je smutne, ze aj ked maju dobre referencie, tak vies na ne napisat take negativa...
s tou chorobou opatrovatelky mi je to jasne, ale ked mas dieta v jasliach a ochorie ti, tak s nim musis ostat doma tak ci tak...ked ti ochorie a mas opatrovatelku, tak nemusis ostat doma (jasne, ze ked ma dieta 40ky horucky, tak by si urcite do prace nesla)...cize co sa tyka chorob, tak je to skoro jedno...

kolinia
21. jan 2013

@majka1981 choroba opatrovatelky nie je taka casta, ako choroba v jasliach ci skolke, tam su chore pomaly vsetky deti kazdu chvilu, co tu citam a pocuvam, takze si myslim, ze opatrovatelka je vyhoda, ja nemam zatial a nepotrebujem, no podla mna, vsetko ma svoje pre a proti

majka1981
22. jan 2013

@kathynka @kolinia ja som nemyslela ze ked je dieta chore, ze ostane matka doma. ved to je jasne. ale som myslela, ked opatrovatelka ochorie a da sa na pn-ku.

kathynka
22. jan 2013

@majka1981 sak jasne, my sme to pochopili...len ako ti napisala aj @kolinia , tak vacsia pravdepodobnost choroby je u dietata v jasliach ako choroba opatrovatelky...a ked ti ochorie dieta, ktore bezne chodi do jasli, tak s nim musis ostat doma...mne sa preto aj stava, ked ma chce nejaka rodina na full-time, ze sa pytaju na moj zdravotny stav...

majka1981
22. jan 2013

@kathynka aj ja som teraz pochopila, ze väcsia pravdepodobnost choroby je v jasliach, mensia pri opatrovatelke 🙂

mirinda10
22. jan 2013

ja mam opatrovatelku ked dcera mala 10m a opatrovatelka bola asi 3x u lekara na par hodin a to ma 65 rokov, nikdy nebola chora viac ako den, ja som malu s nou nechavala aj ked mala 39 a bola chora, sef ani nechce pocut o ocerke
mala od 2 rokov perfektne rozprava, mala velmi velku slovnu zasobu, vie vsetky pesnicky zo spievankovo a verim, ze je to aj tym, ze sa jej plne venuje jedna osoba, kreslia, citaju, modeluju , nestacim kupovat farby na sklo, papiere farebne,ja len pripravim jedlo a opatrovatelka ohreje. nikdy sa nestalo, ze by mala zaparenu ritku ked mala plienky. Chodia pravidelne von za kazdeho pocasia. Je ako druha babka a stale mi povie, ze ju lubi. O mesiac ideme do
by som sa opat rozhodla pre opatrovatelku aj ked je drahsia ako jasle alebo skolka a mne opatrovatelka chodi domov.

boka79
23. jan 2013

ahoj, no na etse neviem uplne povedat, my zijeme v nemecku, a maly pojde o dva mesiace k opatrovatelke, s ktorou sa uz ale stretavame a som s nou vysostne spokojna, ona ma 2 deticky, je uz starsia, ale ma k detom velmi pekny pristup, sprava sa podla vztahovej vychovy, ked treba , tak s dietamom aj zalahne, ked dieta nevie same zaspat. chodime sa tam uz hravat, aby si na nu maly zvykol.. Byvanie ma pekne, byva blizko mna, takze supoer. a co sa tyka chorob, lekarov riesi poobede a ked je ona chora, je to len zrieka. ked si spomeniem na velku dceru a jasle, bola som s nou doma kazde dva tyzdne. takze myslim, ze choroba opatrovatelky je urcite menej pravdepodobna, ako choroba dietata v jasliach.

Maly bude mat rok, a zvolila som opatrovatelku poreto, lebo sa mu moze individualne venovat a take male deti este z velkeho kolektivu nevedia az tak profitovat

adelinuska
25. jan 2013

Ahojte, tak aj ja pridam svoju skusenost. Pracovala som ako opratorvatelka v Ba a poviem vam, ze nikdy viac. Rodina prachata, ale ja som bola len za sluzku. Povodne som nastupovala k polrocnemu dievcatku. Mali svoju firmu, takze som bola klasicky zamestnanec. Pol roka po nastupe mi sefka len tak medzi dverami oznamila, ze o mesiac mi pribudne dalsia baba do starostlivosti. Ani som si nevsimla, ze by bola tehotna. Aj ked je pravda, ze chuda zrovna nebola. Dva tyzdne po porode si len tak odisla z domu, ze vraj len si odskoci a od vtedy som sa starala uz aj o druhe dieta. O necely rok mi vylozila na stol caj pre tehotne, cim chcela naznacit, ze o mesiac pribudnu dalsie 2 deti. A zase 2 tyzdne po porode mi ostali na krku. Moj pracovny cas od 7 rana do vecera, casto som deti ukladala spat sama. Mzda sa mi nezmenila od nastupu a ked som povedala, ze chcem pridat, sefka, ze ano, ale musim aj upratovat. Tam bordel neskutocny, spina, vlasy, padnute jedlo na zemi. Casom som za dakujem pekne aj upratovala, prala a varila. Nemohla som sa pozerat v akom prepacte prasacinci zili tie deti. Moja prestavka nikde a o strave sa tiez neda hovorit. Sefka este mala dceru z prveho manzelstva a to bola kapitola sama o sebe. Skoncilo to tak, ze ked prisla zo skoly, este som sa s nou ucila. Casom si nasli upratovacku, ale tych sa tam vystriedalo tolko, ze si uz ani ich mena nepamatam. Takze asi tolko.

kathynka
25. jan 2013

@adelinuska a co ti branilo v tom odist od tej rodiny, ked vravis, ze to bola pre teba natolko zla skusenost, ze uz nikdy viac?

adelinuska
25. jan 2013

@kathynka v prvom rade citova navaznost na deti, kedze som s nimi bola od rana do vecera, ci boli chore alebo zdrave

kathynka
26. jan 2013

@adelinuska tak ale podla tvojho popisu sa to pokazilo po prvom polroku, ked ti oznamili, ze bude dalsie dieta...cize naviazat si sa mohla dovtedy len na to prve a ked to tam bolo take zle, ze si sa sama necitila dobre, tak mi je proste divne, ze si neodisla...ked sa totiz ty necitis dobre, tak deti su v tomto take male "potvorky" a vedia to velmi dobre vycitit...a zas byt samaritanka niekde, kde si robia z teba otroka a necitis sa komfortne je podla mna hlupost...ty s tymi detmi predsa nebudes naveky, cize trapit sa len kvoli tomu, ze mas citovy vztah k detom mi pride zbytocne ublizovanie si...a este ked aj vravis, ze tam boli take "super" hygienicky podmienky...
pri opatrovani nestaci len, ze si sadnes s detmi...hlavne pri dlhodobom a pravidelnom na dennej baze...

111bublinka111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rikussa
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monikiri
22. feb 2014

@rikussa ja byt ich matkou tak sa urcite nahnevam. Je vysoko neprofesionalne len tak hocikde na web zavesit fotky cudzich deti bez suhlasu rodicov.