Pediater v Rakúsku, ktorý nenúti očkovať?

sellycka13
31. máj 2019

Dobrý deň, prosím o radu, momentálne zatiaľ žijem v BA. Potrebujem info ako vybaviť ecard a či môžem chodiť aj ak zatiaľ žijem v BA s dieťaťom k pediatrovi napr do Hainburg, Gatendorf... Atď Hľadám pediatra, ktorý nenúti k očkovaniu. Takého istého pediatra budem neskôr hľadať aj Linz a okolie. Nemôžem očkovať kvôli alergickym reakciám a nechcem tu riešiť to, že ma tu budú na SR naháňať úrady,kym sa úplne neprestahujem.

stormie
1. jún 2019

Ak mas potvrdenie od specialistu (alergologa) ze ockovanie neodporuca tak sa nemas coho bat, ale pochybujem ze nieco take ti na sr niekto napise.... takisto pochybujem ze mozes len tak ist k dr “za hranice” pokial tam oficialne nebyvas...
A este odporucam riesit konkretne mena doktorov cez ip, z dovodu ochrany takych co sa rozhodli ist “proti prudu”

ewell13
1. jún 2019

E card dostaneš len ak žiješ alebo pracuješ v AT. Príp. tvoj manžel pracuje v AT a ty si s dieťaťom k nemu pripoistená. Ale to len v prípade, ak si na úrade práce alebo na RD

prevenar
1. jún 2019

@sellycka13 v Rakusku je dobrovolne ockovanie. ziaden lekar ti nemoze zaockovat dieta ak ty nechces . inak to iste plati aj na SK , len tu dostanes pokutu ..v Rakusku bez sankcii .

hennyinnsbruck
1. jún 2019

@prevenar 👍

denisah1
1. jún 2019

@sellycka13 ak ma tvoje dieta alergie tak ockovane nemusi byt ma vyjnimku. Akurat ze musis mat potvrdenie o alergiach

paris3
1. jún 2019

@sellycka13 e-card dostanes ak si zdravotne poistena v Rakusku.
V AT ockovanie nie je povinne, takze tam ta lekar nemoze nutit ockovat.
Ak sa v dohladnej dobe budes stahovat do Rakuska, dohodla by som si s lekarkou na Slovensku odklad ockovania, nech to zatoal neriesi. A potom v Rakusku uz nebudes mat problem.

ladyblcha
1. jún 2019

@sellycka13 to tvoje 2mesacne dieta ma alergie? To si uz ako tak rychlo stihla zistit?

prevenar
1. jún 2019

@denisah1 v Rakusku je slobodny vyber ockovania ,,,nepotrebuje ziadnu "vynimku"

denisah1
2. jún 2019

@prevenar ja som myslela, že na Slovensku ju potrebuje

evittam
2. jún 2019

@denisah1 Ani na SVK nic také nepotrebujes.

denisah1
2. jún 2019

@evittam potrebujes inak ta nahlasia na hygienu a dostanes pokutu

evittam
2. jún 2019

@denisah1 No a? Nahlásili ma a zaplatila som pokutu. A hotovo. Nic strašné.
Btw.kto ti da nejaku vynimku na SVK?! Tvoje dieťa moze mat xy alergií, neurologických ochorení a nenajdes lekara,ktory ti da potvrdenie a odporucanie neočkovat verejne a na papieri. Bohužiaľ.

soldi
2. jún 2019

@denisah1 bohuzial, v praxi je opak pravdou. ani tazke autoimunitne ochorenie oficialne nie je prekazkou ockovania na slovensku. nanestastie vlastna skusenost.

sellycka13
autor
2. jún 2019

@stormie zatiaľ keď budem platiť ZP Rakúske môžem

jenny257
2. jún 2019

@denisah1 alebo vieš obísť aj bez pokuty aj keď ta nahlásia , to záleží od daného mesta 🤷‍♀️

sellycka13
autor
2. jún 2019

@ladyblcha po očkovaní mala fialové fľaky na chrbte a na rukách ružové fľaky, ja mam zdedene alergie po otcovi, zistené alergie na lieky... V Rakúsku, Nemecku a vo Švajčiarsku je očkovanie dobrovoľne...

maciatkolulu
2. jún 2019

@jenny257 aj ja som prešla bez pokuty.
@prevenar inak v at to také jednoduché nie,treba tu žiť reálne,mať tu dieťa či navštevuje školy....a potom písať,že je to "dobrovoľne"

ladyblcha
2. jún 2019

@sellycka13 ja som vsetky ockovania predlzovala. Vsetky dostali moje deti neskor. Mladsia rocna este nema hexu a tu druhu povinnu resp este ju caka tento rok. Mmr dostala starsia az v 3rokoch, mladsia bude takto isto. Ja zasadne nie som proti ockovaniu, ale ked su problemy, si matka a vies povedat nie. Za odlozene ockovania ani nehlasia, resp pri dovodoch. Viem, ze keby som starsiu tento rok nedala mmr, tak uz by ma hlasili. Ale skor ma nehlasili. Neviem presne kedy musia hlasit, ale sestricka mi vravela, ze tento rok ma uz v auguste budu musiet, ked nedam. Ale dala som, ja som len cakala na tie 3roky, lebo do 3rokov sa najviac mozog dietka vyvija. Neziaduce si hlasila?

stormie
2. jún 2019

@sellycka13 takze staci si platit rakuske zp a mozes nahlasit dueta k dr ?? To si mozes len tak zacat platit ci ako?

evittam
2. jún 2019

@ladyblcha Oni nemusia hlásiť menovite. Lekárka ma povinnosť hlásiť,ze ma neočkovane deti-staci tak ako pisem, nemusí menovite. A potom ked pride kontrola z RUVZ tak uz je len na náhode alebo iniciatíve lekarky ci sestričky ci na teba "prídu". Pracovníci RUVZ maju právo k nahliadnutiu do lekárskej dokumentacie.

ladyblcha
2. jún 2019

@evittam vidis, toto som nevedela, iba tolko, ze v auguste hlasia a to ani nie vzdy, iba uz ked vedia ze spekuluju maminy, mna 2roky nenahlasili, az teraz by ma teda hodili do tabulky ako +1 cislo teda. A to sme meskali vlastne tie 2roky. Ale ako som pisala, zasadne nie som proti, len som proti tak skoro a podla mna tento celoplosny povinny ockovaci kalendar je mi proti srsti, lebo sa neberie ohlad na individualne stavy.

sellycka13
autor
2. jún 2019

@prevenar ja bohužiaľ keďže mám zatiaľ plne kojene dieťa práca do úvahy neprichádza, keby som nekojila a nemám ešte tak malé dieťa, nevaham a idem ihneď znova nastúpiť do práce do at ako predtým..

maciatkolulu
2. jún 2019

@sellycka13 ktorý pediater ťa vezme,keď tu nemáš pobyt? Majú tak plno,možno súkromný,ale tam sa ti nevzťahuje poistné v plnej miere. A navyše ich je nedostatok,dlho sa čaká atď.

kulumulu123
2. jún 2019

@sellycka13 k sukromnemu mozes chodit Kamoska tak chodi z ba.... AJ ked netusim co ju to stoji... Skus zistit sukromneho pediatra a zavolaj si tam povedala ti....

sellycka13
autor
2. jún 2019

@ladyblcha ešte budem hlásiť nežiaduce

maciatkolulu
2. jún 2019

@kulumulu123 určite nie málo😉

staromodna
2. jún 2019

@jenny257 ako? To by ma zaujimalo

evittam
2. jún 2019

@staromodna Nie vsade dávajú pokutu. U nas som dostala len 25Eur za nepreockovanie syna v 5.rokoch a celkove neockovanie dcerky.

staromodna
2. jún 2019

@evittam My sme bratislavský kraj

sisaka
2. jún 2019

@denisah1 súhlasím. Kamarátka ma 2 deti - obidve koli alergickej reakcii neboli ďalej očkované, ten starší ma 20 rokov. Takze už pred 20 rokmi mali deti so zdrav. problémami výnimky a žiadne pokuty rodičia neplatili. Načo sa tu zase šíri panika, ako sa očkuje rad radom nechápem.