Prečo sa moje 10 mesačné dieťa stále budí?

linda144
4. máj 2015

Ahojte maminky, potrebovala by som poradit ohladom spanku mojho 10mesacneho syna. V poslednej dobe strasne zle v noci spi. Hladam pricinu preco je tomu tak. Zobudi sa aj 5-6x, v poslednej dobe s dost velkym placom. Uz som rozmyslala nad tymito pricinami:

-zuby??? uz ma osem zubkov, a nevidim, ze by mu teraz isli dalsie. Ani cez den nie je mrzuty, je vesely, prehra sa, nepcha si vsetko do pusy ako ked mu isli zubky.
-separacna uzkost??? tiez nemyslim, pretoze ked ho v noci vezmem na ruky, dokonca ma niekedy odtlaca a vypina sa mi na rukach.
-hlad, smad??? vylucujem. V noci sice kojim ale aj ked som mu dala v noci vypit um, alebo cajik nic sa nezmenilo. Aj tak sa zobudil.
-potreba byt na prsniku??? ponuknem, prilozim. Niekedy pocucka,niekedy vobec nechce.
-choroba??? nie,chvalabohu je zdravy.

Tak mi, prosim, vysvetlite niekto, preco sa stale budi. Ved takto zle nespal ani ked bol male babatko. Nepotrebujem vediet, co robit, ked sa zobudi,vzdy ho nejako uspim dalej. Skor ma zaujima pricina. PRECO sa budi tak casto, niekedy aj po hodine.
Dakujem.

bonaqa2013
4. máj 2015

@linda144 niečo podobné sme zažili, podĺa lekára je to typ dieťaťa a len čakať kedy to blbé obdobie skončí. Na otázku PREČO Ti nedá odpoveď nik na MK.

bubula_007
4. máj 2015

@linda144 môj syn sa tiež casto budil, tak sme postieľku dali tesne k mojej posteli a od vtedy spal pokojne. Viem, ze niekto tento spôsob neuznáva, ale u nás to pomohlo a ako som písala, odvtedy spi pokojne on aj cela rodina. 😉

alchemilkazltozelena
4. máj 2015

@linda144 tiez som si tym presla....bolo to strasne, ani neviem ako som tie mesiace prezila...mala sa mi budila kazdu hodinu, nevladala som uz stat na nohach, myslela som ze sa to nikdy neskonci...potom sa to upravilo same....zacala sa budit kazde 2 hodiny, neskor kazde tri, teraz sa zobudi raz, maximalne dvakrat....tiez neviem preco to robila a dufam ze sa to uz nikdy nevrati......

linda144
autor
4. máj 2015

@bonaqa2013
@alchemilkazltozelena baby a po akom case to preslo? Ved to nie je normalne aby pekne zaspal trebars o 20.00a 22.00je uz s revom hore.a pritom nic nechce,ani pit, ani jest, anibyt na rukach ci prsniku. Len stoji v postielke a reve.
@bubula_007 uz som ho aj k nam do postele dala a nic. Metal sa aj tam 😉

alchemilkazltozelena
4. máj 2015

@linda144 zacalo to v septembri...porobili sme kadeco, postielka k posteli, postielka na druhu stranu, potom spala medzi nami, nic nepomohlo aj tak sa budila...ja som myslela ze osivejem uz...postupne pomalicky sa to zlepsovalo, ale minimalne pol roka to trvalo :-/

timea7
4. máj 2015

@linda144 myslím, že ako je starší, má viac podnetov, tak ich nestačí spracúvať a preto má nepokojný spánok, ostatné si vylúčila. To prejde, len vydržať. 🙂

lalia123
4. máj 2015

Linda, na toto ti nik asi jednoznacnu odpoved neda. U nas sa to rapidne zhorsilo po pol roku, dovtedy spala mala len s jednou prestavkou na kojenie a potom to bolo cim dalej tym horsie. Kojili sme sa aj 7X za noc. Ale teda nasu malu kojenie vzdy uspokojilo, len chcela sa pricucnut tolkokrat v noci, ze mi niekedy bolo do placu. Nasa ma 2 roky a stale neprespi celu noc bez kojenia, ale teda zlepsilo sa to, uz kojime len 2X.
U nas nastal vyrazny posun k lepsiemu, ked sme ju prestahovali do jej izby. Ked sme spali s nou, akoby citila, ze si moze dovolit zapytat prsnik, tak si ho zapytala aj x krat v noci.
Asi len s trpezlivostou preckat blbe obdobie s nadejou, ze sa to zlepsie...(zvlast, ak si davas pozor na vsetky tie klasicke rady - pred spanim nedavat vela novych podnetov...atd)

bonaqa2013
4. máj 2015

U nás tie hrozné noci trvali približne od októbra do apríla. Potom to bolo lepšie, len. Len vtedy som zostala zas tehu a potom prišlo ďalšie bábo. a tak sa budili navzájom.... Z blata do kaluže.

bubula_007
4. máj 2015

@linda144 rozumiem. A ako píšu niektoré mamičky, je to obdobie, ktoré treba nejako prežiť. Hlavu hore, zaťať zuby a vydržať. 😉

oblecenieavecicky
4. máj 2015

@linda144 To je ešte dobré. Moja sa budí od narodenia každých cca 20 min., takže ja by so 5-6x uvítala :(

jano8
5. máj 2015

Niekedy sa budia deti casto, lebo im je teplo. Ak je v izbe normalne teplo, staci im tielko a celotelove pyzamo, pripadne prikryt nozky. Odkedy sme menej na noc obliekali, nasa zacala lepsie spavat.

juljul
18. dec 2015

@linda144
@lalia123 Ahojte baby, viem, ze toto je uz starsia tema, ale chcem sa opytat, ci sa u vas nieco zlepsilo. Mam 9,5 mesacnu dcerku a zazivame toto iste. Presne do pol roka to bol ukazkovy spac, budila sa tak max 3x na papanie, ale potom prislo peklo, vstavame teraz aj kazdu hodinu a tiez sa niekedy odtlaca, nechce ani prs, proste nic. Uz zacinam byt zufala. :(

juljul
18. dec 2015

@lalia123 Teda ty si vlastne uz pisala co pomohlo, tak beriem spat. 🙂

lalia123
18. dec 2015

@juljul no tak teda u nas je po probleme, kedze sme v maji malu odstavili. Prestala som kojit, malej sice trvalo asi 2 mesiace, kym si zvykla na flasu a zaspava s flasou mlieka a spi celu noc. Naozaj vyrazna ulava po vyse dvoch rokoch, co som sa riadne cez noc nevyspala.
Tvoje babo je malicke, skus tu samostatnu izbu na noc, aby Ta necitila a nepytala si v noci. Pred spanim by sa mala unavit - ale nie moc rozblaznit. Drzim palce, nech si nejako polepsite. 😉

katka1981
18. dec 2015

@linda144, odpoved nezistis nikdy, su deti , kt. zacnu prespavat celu noc ako 6 rocne, lebo ajked sa noci zlepsia, chodia aspon cikat, alebo placu lebo maju zly sen a tak ci tak sa zobudis. Nehladaj odpoved, zbytocna vec. Moze mat nepokojne sny, bolest dasien.....podla mna sa spanok vyvija, u kazdeho dietata je to ine.

jarmilienka
14. jan 2016

@linda144 na otazku preco som nedavno citala toto: Každé dieťa sa v noci budí, len niekedy si to rodičia ani nevšimnú, lebo dieťa sa pretočí a opäť zaspí bez plaču. Aj deti pri prebudení kontrolujú, či je všetko v poriadku: Ležím dobre? Mám dosť vzduchu? Je mi teplo alebo zima? Nebolí ma nič? Prekontrolujú teda svoje vlastné telesné funkcie. A to je veľmi dôležité. Ale tiež si preveria: Je všetko tak, ako keď som zaspával? Pripadá mi všetko normálne? Otázka teda je: ako ho uspávaš? ak na prsníku a potom prekladáš do postieľky? zobudí sa s plačom preto,lebo situácia je iná ako keď zaspával. Náš malý to robieval tiež, ale už 2. noc prespí celú vďaka tejto metóde: file:///C:/Users/Marek/Desktop/Kazde-dieta-sa-vie-naucit-spat%20(1).pdf

majuska77
25. jan 2016

U nas je to iste,9mesacna dcera,ale iba asi prve 2mesiace spavala celkom fajn,odvtedy byva vkuse hore..uspim ju vecer a za hodinu,niekedy aj pol hodinu je zase hore a zase uspim a zase,takto t je dokolecka,mam pocit že je aj 10xhore za noc..No nepocitam to,iba sa zobudim rano dolamana.Usoim ju jedine kojenim,nijak inak nezaspi.

majuska77
25. jan 2016

@jarmilienka a kde najdem tu metodu lebo ?dakujem

timea7
25. jan 2016

@majuska77 tvoje dieťa má spojené uspávanie s kojením, s tým už teraz asi veľa nenarobíš, len vydržať, kým ho odstavíš. Dieťa ti na prsníku zaspinká, ale keď prejde do plytšej fázy spánku, uvedomí si, že prsník nemá, že sa zmenilo to, čo bolo v čase zaspávania a zobudí sa, ty ho opäť uspíš kojením a takto dookola. 😒 Dieťa, ktoré je kojené, ale po nakojení je vložené do postieľky sa nepreberie celkom, lebo v plytšej fáze spánku je všetko okolo neho tak, ako keď zaspávalo, spí ďalej. A zaspala by aj bez kojenia, predstav si, že musíš odísť so slepákom do nemocnice, alebo prídeš o mlieko. Raz bez toho prsníka zaspať bude musieť, verí, že je to ťažké, dieťaťu odopierať to, na čo bolo zvyknuté mesiace a počúvať jeho plač. Ja by som to tiež nedokázala, preto som na prsníku nikdy neuspávala. Ostáva naozaj asi len vydržať.

majuska77
25. jan 2016

@timea7 no ved ja rozmyslam ako inak by som ju už uspavala,lebo ma dost hryze a niekedy mam z toho strasne nervy už lebo to ozaj boli..Len neviem ako inak ju uspat,lebo v kociku nezaspi, cumel nechce tiez a ani na rukach uhompalat.Takže aj po odstaveni neviem si to este predstavit ako to asi bude vyzerat aj ked už rozmyslam nad tym že najviac do toho roku by som ju chcela kojit.

timea7
25. jan 2016

@majuska77 ona si z teba urobila cumeľ, zrejme ani tak nepotrebuje mlieko, ako cumľať bradavku 😒 😒 A vôbec neuvažuj nad tým, aby si ju uspávala v kočíku, hompáľaním na rukách a pod., o pár mesiacov by si tu riešila, ako ju od toho odnaučiť....Nemá postieľku? Zrejme bude jačať, ako keby ju na nože brali, samozrejme, lebo je zvyknutá zaspávať inak. Najlepšie by bolo, keby ju aspoň pár dní uspával manžel, ten kojiť nemôže 😀 , takže slečna bude musieť zaspať bez prsníka. Skús nejakého plyšáka, hračku na zaspávanie, otec, alebo ktokoľvek z rodiny (kto má pevné nervy 😎 😎 😎 ), ju pomojká, položí do postieľky, chytí za rúčku, pustí tichú hudbu....a vydrží. Len v prípade, že je navyknutá len na teba, to bude ťažké.

majuska77
25. jan 2016

@timea7 je dost navyknuta,ale bude sa to musiet nejako naucit..ja ju prehadzujem v noci aj do postielky,ale samozrejme dlho tam nevydrzi spat,asi teda tym ze tam nezaspavala..A dakujem za rady 🙂

luba41
25. jan 2016

@majuska77 ak dojčíš, spi s nou v posteli a v noci sa len natočíš k nej. nemusíš vstávať, ani prekladať.. uspávaš na prsníku? to máš najlepšiu metodu na uspanie..ak prestaneš dojčiť ako uspíš? ak chceš dalej dojčiť, tak by som odstavovanie v noci neskúšala,aj tak by to išlo nasilu a s revom..a dieťa može pradepodobne odmietať dojčenie aj cez den..proste mu prsník zhnusíš..

timea7
25. jan 2016

@majuska77 nemáš za čo, vieš teraz je ti ťažko radiť, keď si slečna na niečo navykla. No bude sa musieť naučiť zaspávať inak ako na prsníku najneskôr vtedy, keď ju budeš chcieť odstaviť. Skús ju začať kojiť večer v kuchyni, v obývačke, skrátka nie v spálni, nečakaj, až ti na prsníku zaspí, ak by zaspávala, prsník vytiahni. Prenes do postieľky, ešte lepšie, ak ju tam zanesie iný člen rodiny a bude pri nej, kým nezaspí. Držím palce.

majuska77
25. jan 2016

@luba41
@timea7 dakujem baby,budem premyslat este nad tym ako to vsetko spravim..ono na jednej stranke ked ma tak strasne hryze mam 100chuti ju odstavit ale potom mi to zase pride luto, takze ono sa to bude dat asi najskor ked sa aj ja na to psychicky pripravim, ale to s tym nadojcenim a naslednym prenesenim do postielky urcite skusim.

timea7
25. jan 2016

@majuska77 ak hryzne, hneď vyber prsník a pripoj k tomu dôrazné nie! No-no alebo podobne.

luba41
25. jan 2016

@majuska77 ja by som neprekladala, nechaj zaspať a spať u seba.. s najväčšou pravdepodobnostou sa ten počet dojčení v noci zníži.. a je tu aj skupina o dlhodobom dojčení, ked si vyhladáš..

paris3
25. jan 2016

@linda 144 my mame nespavu dceru od narodenia. teraz ma 4 a pol roka a uz neprebudi uplne v noci, ale stale spi nepokojne. celu noc kope, vrti sa, niekedy rozprava zo sna. je to take drazdive dieta, aj take su... nikdy som nezistila preco je to tak a uz som davno aj prestala patrat po pricine.
neviem, ci je u vas problem od narodenia, alebo len poslednu dobu. ked som este kojila, riesila som to tak, ze dcera spala s nami v posteli a ked sa prebudila a chcela prso, tak som jej dala a ona sa skoro ani neprebrala a spala dalej. postupne sa znizovala frekvencia kojenia.
tiez treba zistit, ci mu nie je prilis teplo, zima, mozno polohovat trochu postel, aby bol hlavickou hore (my sme mali reflux do 1 roka), skusit, ci sa nepocikal a nevadi mu mokro v plienke. nezavadzate nove potraviny, ze by mu nieco nerobilo dobre? aj tie zubky to mozu byt, neda sa to uplne vylucit. mozno sa jednoducho preberie a hlada ta. moze ho to tak rozrusit, ze tam nie si, ze sa uplne preberie a place. takze to spolocne spanie by mohlo pomoct. samozrejme docasne, casom sa to upravi 😉

timea7
25. jan 2016

@paris3 dobre, že si to spomenula, tú teplotu v spálni, tá je veľmi dôležitá a ja na to vždy zabudnem, najlepšie okolo 18-20 stupňov, ak je teplejšie, deti spia väčšinou zle. A čo sa týka toho pátrania po príčine toho, prečo je tvoje dieťatko dráždivejšie, je to naozaj strata času, je to tak, treba to prijať. Mala si výhodu, že si dokázala s dieťaťom spať, ja nezaspím 😒 😒 😒 , ani som to teda nemienila praktizovať, zaspával od narodenia vo svojej postieľke, ale v situáciách - zuby, zdravotné problémy by to bolo pre mňa pohodlnejšie, ale nezaspím. Možno aj dobre, lebo nemal šancu si na to zvyknúť 😉 .

paris3
25. jan 2016

@timea7 presne tak... je to podstatna informacia, ci jej syn je taky od narodenia a len sa to momentalne trochu zhorsilo, alebo spaval dobre a teraz je to vynimocne zle. vtedy sa da predpokladat, ze nieco mu vadi. inak to mozeme uzavriet tak, ze dieta je jednoducho take nespave...
a k tomu spaniu s dietatom... tiez som mala taku predstavu, ze dcera bude spavat vo svojej postielke (v spolocnej izbe) od narodenia. ale ked som kazdu noc mala sto krat k nej vstat a sediet pri postielke vzdy 15-20 minut, kym nezaspi (inak rev a pritom sa neda spat), tak som to kvoli neskutocnej unave vzdala 😒 pretoze vzdy ked som k nej vstala, som sa uplne prebrala, uspala som ju a pol hodinu, hodinu som nevedela zaspat. akurat, ked som zaspala, mala zase rev ☹ a dokolecka dokola takto.... bola zo mna chodiaca mrtvola. takze sup k nam do postele... tiez som nespala s nou dobre, ale vzdy to bolo lepsie, nez takto vstavat...
neodsudzujem ani jedno, ani druhe riesenie, kazda matka nech si vyberie, co jej a dietatu lepsie vyhovuje 😉