Prečo ste sa rozhodli dávať deťom vreckové?

e_z
24. máj 2012

Ahojte,
naše deti sa intenzivne zaujimaju o peniaze, ich hodnotu a ako to s nimi chodi. Dnes cestou do skolky sme riesili vreckove (pretoze deti nemozu chodit do prace a peniazky si zarobit). Tak som si to vreckove pre deti zacala riesit aj ja v hlave. Otazku vreckoveho som ocakavala az v skole, takze som bola aj prekvapena.
Kazdy to mame doma inak - kazdy si mysli, ze je dobre zacat od ineho veku, davat takuto alebo onaku sumu a niekto vreckove davat nechce. Ak patrite k ludom, co vreckove detom davaju, budem rada ak sa podelite o to, co vas viedlo k tomu vreckove detom zaviest.

dada1212
24. máj 2012

čo sa týka veku, záleží aj od zrelosti dieťaťa, kedy pozná peniaze, nestratí ich, vie s nimi v obchode zaplatiť a vie, čo koľko stojí. myslím, že v troch rokoch je fakt ešte skoro.
a o to je to s tými menšími deťmi ťažšie, lebo nevedia hodnotu peňazí a napríklad v obchode chcú všetko a ak to nedostanú, robia často scény.
preto si myslím, že vreckové je často neskoršie aj odľahčenie pre rodičov, dajú dieťaťu pár € a samo sa musí rozhodnúť, čo si kúpi a čo oželie. a samozrejme to naučí deti aj s peniazmi hospodáriť.

bodka13
25. máj 2012

....aby sa naučili hospodáriť a vážiť si peniaze -hlavne viac uvažujú ako ich použijú 🙂 ...naši dostávali peniaze od malička na kadejaké sviatky,mali ich odložené vo svojich peňaženkách doma v obyvke...a keď sa už vedeli ako-tak rozhodovať(okolo 3 rokov),tak si sami rozhodli akú hračku ,či super oblečko si kúpia...a veľakrát sa rozhodli,že tú hračku ani tak veľmi nepotrebujú 😉

príklad zo včera : starší syn si pýtal na zmrzlinu nejaké drobné,tak som mrkla do peňaženky a hovorím,že "nemám,ale veď ty máš svoje prachy" ...hádajte aká odpoveď prišla 😕 "no,mám tam 10€,ale tak nebudem ju rozmieňať kvôli zmrzline,to radšej nechcem"...ale nad tým,že aj ja ich musím rozmieňať nechápavo gúľa očami alebo sa uškŕňa 😠 🙂

@dada1212...veď mamina dohliadne pri platení 🙂 samé by sme 3 ročné deti aj tak do obchodu asi nepustili 😉

digysa
23. júl 2012

@e_z Ja som sa rozhodla pre vreckove, ked syn dostal prvy krat peniaze od Babky. Vtedy zistil, ze peniaze su "uzasnejsie" ako hracka......lebo za peniaze si moze kupit taku "uzasnu" hracku, aku chce.....
OD toho momentu sa zaobera peniazmi. Nedavam mu ich pravidelne (ako tyzdenne vreckove) ale ak urobi a zvladne nieco vynimocne, alebo ma narodeniny, tak ich dostane.
Tiez ma vytacalo stale chodit do obchodu a kupovat mu blbosti. Teraz, ked ma svoje peniaze, tak si ich dobre "prekruca v ruke" kym si nejaku blbost kupi za svoje!!! U mna sa to vyplatilo, lebo normalne usetrim peniaze 😅 A dieta sa skutocne nauci spoznavat hodnotu penazi... Moj syn ju chape uz dost dobre.

Dcera ma uz vyse 4 roky a peniaze ju vobec nezaujimaju 🙂

Pravidelne vreckove zacnem davat synovi ,ked pojde do prvej triedy, co je uz o 2 mesiace. 😵

anjelicek26
23. júl 2012

My tiez planujeme z vreckovym - pravidelnym - zacat od prvej triedy. Chodi tu vzdy zmrzlinar, myslim, ze tam to vsetko padne, alebo v skolskom bufete 😀 Zatial ma svoju pokladnicku, kde hadze drobaky, co jej vytriedim z penazenky, nech neni taka tazka 😀

@e_z - urcite by som temu vreckove u trojrocnych deti neriesila. Nemaju zmysel pre to, co ktora minca a hodnota za nou znamena. Ten prehlad ziskaju, az ked sa naucia pocitat ;)