Prehnaný strach o dieťa
V mojom okolí žijú manželia,ktorí dlhé roky nemohli mať dieťa...Nakoniec sa podarilo a majú krásneho synčeka. 🙂 Chlapček je zdravý,krásny...nič mu nechýba-má toľko lásky...Raz som sa s nimi náhodou stretla u doktorky.Môj vtedy 6-mesačný synček bol chorý a aj ich malý.Na tom by nebolo nič zvláštne,no akonáhle vstúpili do čakárne plnej chorých deti-čo bol aj ich syn-boli zhrozený,že ich syn musí čakať aj napriek tomu,že má zvýšenú teplotu...Samozrejme všetky detičky boli choré a mali aj tú teplotu..aj môj malý mal teplotu...No ak nie som na rade-logicky čakám. 😅 Boli tam samozrejme aj menšie detičky.. 😅
Matka tomu chlapčekovi v kuse núkala čajík..cumeľ..jeho otec automaticky vyberal z tašky teplomer-merali mu teplotu...to sa opakovalo dookola...až kým sa neotvorili dvere k sestričke 😨 Vtedy ich malý začal tak hrozne plakať,že nikto nechápal čo sa deje.. 😕 Obaja ho začali čičikať..túliť si ho-no bol to krásny pohľad 😵 Obaja rodičia boli zhrozený,že ich dieťa plače..Takto sa to opakovalo pri každom otvorení dverí. 😨 Zhodou okolnosti došiel rad aj na nás a nich.No pri sestričke trebalo tiež čakať-no to už malý neplakal-ale reval..nebolo počuť slovka..Matka bola taka zhrozená,že jej syn plače,že plakala s ním a po chviľke sa k ním pridal aj ocino-oni plakali-a my sme len pozerali 😀 Bolo to naozaj smiešne..vidieť takto bez dôvodne plakať dospelé osoby..Medzi tým-matka odišla radšej preč na chodbu,aby sa malý odreagoval-lebo vraj bol v strese..Po chvíľke ak už boli na rade-zase zacal malý revať a zase matka odišla na chodbu..Sestrička gúľala očami 😀 a my tiez.. 😅 Potom nám opísala ako prebieha každé jedno vyšetrenie-každá ich návšteva doktorky..Malého doktorka počúva-len v náruči matky-lebo ináč by to bolo pre malého stresujúce.. 😕 A pri povinnom očkovaní plakal maly-plakal otec a plakala mama 😢 😔
Minule som s nimi strávila dve hodiny u doktorky...musela som to tu napísať...No ani neviem ako to pomenovať-ved usúdte sami..No podľa mňa je to prehnaná výchova..či skôr prehnaný strach o dieťa..Príde niečo vážne v živote,ako sa zachovajú?Zrútia sa.... 😒
@veve39 ja si za svojim nazorom stojim..mam dve deti-tiez chodime po doktoroch-tak sa nemusis obavat-aj ja vychovavam..no vobec o sebe netvrdim,ze som najlepsia matka 😕
Ja tym poukazujem na rodicov,ktori si myslia ze ak daju svojmu dietatu vsetko-tak z toho dietata vyrastie najlepsi clovek na svete..Kazde dieta v zivote spadne,udrie sa,rozbije si koleno-postavi sa a ide dalej..Dietatu treba nechat priestor..Urcite nie je najlepsi sposob nechat dieta za vsetkym plakat-dieta ak place bezdovodne..tak place len a len z jasneho dôvodu..dostane co che-ono si to dobre uvedomuje 😉
ked som si precitala tento clanok,tiez som nevedela,co nim chcel autor povedat...nemyslim,ze @nela82 mala v umysle ohovarat,len sa chcela podelit o to,co sa jej zda velmi cudne az smiesne..pisete nech sa nestara a podobne..naozaj si myslite,ze nestarat sa a nevsimat si je spravne??a co tyrane deti??aj vtedy mam byt nevsimava?a presne tak,bohvie co sa skryva za tym ich cudnym spravanim,ja by som si ich vsimala o to viac... hm,aby ta prehnana laska k dietatu nevyustila neskor az v moc prehnanu lasku!!aj take sa stava 😔
@mirka285 miri ale tyranie je uplne ina kapitola...co tym vyriesi, ze to tu pise - je to jej pohlad, nemusi byt uplne objektivny...
ak by som mala takyto pripad vo svojom okoli (a zakladatelka temy vie o rodine dost, tak sa urcite minimalne z videnia poznaju) mozno by som hladala cestu, ako sa dat s nimi do kontaktu ...a ak by som ich velmi chcela "usmernit" tak vyuzit radsej moznosti, ktore prinasa ten osobny kontakt....
tak by som postupovala ja...ale jasne, ze kazdy sme iny....
@nela82 ja som nikde nepisala, ze sa obavam o vychovu tvojich deti 😉
ale je pravda, ze zavidim niektorym mamickam "problemy", ktore riesia -preto som spomenula nieco v zmysle o vyzametani pred vlastnym prahom 😉
ja o sebe viem, ze "vyzametane" pred tym mojim stale dokonale nemam, takze sa zameriavam na to
pekny den 🙂
Hrozne. Nielen ze ich ohovaras a posudzujes, este aj verejne pretriasas veci, do ktorych ta nic nie je (napr ta interupcia)
NO a co sa sestricky tyka - tiez by jej mohol niekto pripomenut, ze kazdy pacient ma pravo na dovernost udajov a ich ochranu a nie ich este ohovarat kade komu. 😠 😠
@nela82 no myslim ze ani moje a ani tvoje pohnutky pisat do tejto temy nie su celkom zdrave (ty kritizujes svoju znamu a ja vlaste zasa teba ze kritizujes, co je skoro to iste) .. som si uvedomila ze vzacne minuty ked syncek spinka sa daju travit aj zmysluplnejsie 😉 ale celkovo je lepsie ked ludia neriesia inych pokial sa ich na to vyslovene ten clovek nepyta, takze uz sa toho budem drzat 😉
mohli by adminovia konecne zamknut tuto temu,pri precitani nadpisu som cakala iny clanok,konkretne chyby rodicov vseobecne,a nie tu rozoberat konkretnu dvojicu 😠 nie sme rovnaki rodicia kazdy ma inu vychovu,niekto ani len brvou nehne ked place jeho dieta,a co ked plakali? A a a????? Boze to je uz fakt trapne,ako niektore maminky sa nudia doma pri detoch a nemaju uz o com zakladat temu 🙄 aj ked je to verejna diskusia,neviem koho by potesilo,keby sa nasiel v nejakej teme 🙄
@kvetinka211 aj ja som sa nechala strhnut 🙂 , fakt zbytocne...
kazdy nech si robi co chce 🙂
a @nela82 uz len posledny koment - ta mamicka kludne moze byt aj tu na MK pod nickom, ktory ti nie je znamy - takato tema a opis ich situacie, podane tvojimi ocami, sa jej moze naozaj dotknut
@nela82 preco sa montujes do niecoho do coho Ta nic nieje. Takychto ludi mam najradsej. Urcite by to rodicov potesilo, keby si toto o sebe precitali, ako ich "ohovaras". Je mi luto, ked niekto nevie co so sebou a tak uz rozobera aj ludi, do ktorych je Ta nic. Kazdy si vychovava svoje dieta podla svojho vedomia a svedomia a to, ze tebe sa ich vychova nepozdava je len Tvoj problem, ved to dietatko miluju nadovsetko 😉
@bodka13 jasne ze sa treba ozvat, ved aj ja som mama a nedam si skakat po hlave, hlavne ked ide o moje dieta..... 🙂
je to dobra tema, ved treba o tom debatovat, akurat sa debatuje z tej druhej strany - zo strany pozorovatela a nevieme stanovisko dotycnych rodicov, takze tak by sme sa vsetci k tomu mali stavat a neutocit jeden na druheho - mozno len doslo k neporozumeniu, niekedy sa pismenkami neda vsetko doslova vyjadrit 🙂
a este jedna vec, toto je slobodne forum, kazdy tu ide s tym, ze hlada nejaku radu, ci informaciu a ked ju nenajde, zalozi temu, prida otazku, napise svoju myslienku. naco sa potom zapajat do temy, ked efekt je totalne opacny?
@nela82 ok,beriem že doktorka nevie kedy prídu s chorým dieťaťom,ale ak mamička od nej z ambulancie vybehne 2x tak to už hádam riešiť môže 😉 ....a myslela som,že ťa hnevá aj to ich predbiehanie sa,ale asi som to nesprávne pochopila 😒
@mirka285 ak si niekto všíma a chce sa starať,tak to musí tým dotyčným osobám aj povedať 😉 ...@nela82 napísala,že o nich vie viac-tak ak jej záleží,aby sa z ich dieťaťa stal priebojný človiečik možno by sa im mohla prihovoriť a na "chyby" ich upozorniť
@bubinko83 omyl...som na "koníku" od októbra 2008 a zatiaľ som vždy napísala to čo cítim a čo si myslím ja,nie to čo chcú počuť druhé kočky 🙂
akosi mi uniká pointa 😕
trochu som sa najskor pousmiala na style akym to napisala autorka, ze plakala mama plakal aj otec....
no kazdy sme iny, niekto je citlivy viac iny menej. ale zato nemusia to byt zly rodicia. kazdy si vychovava dieta podla vlastneho uváženia. ja som vsadila na ztalu strednu cestu. niekedy jednoducho citim, že je vsetko ok, a niekedy sa tiez bojim až kym ma neupokoji skusenejsia mamicka ze ide o beznu vec.
a pristup lekarky sa mi vobec nepaci... co ak @nela82 odides z ambulancie a bude zas teba lekarka "ohovarat" ze ako sa smejes druhej matke alebo nieco podobne... nie je to košer. a podla mna takymto "pousmiatim sa" nad druhymi davame zly priklad nasim detom.... ktore budu neskor len ukazovat a smiat sa nad druhymi, ale nepozastavia sa nad sebou aky su. su aj ine rodiny, kde deti naozaj trpia a tie by si zasluzili nasu pozornost a pomoc.
No necitala som uplne podrobne celé ale
@nela82 ak si to nemyslela ako ohováranie, tak ti mozem napisat ze poznám podobné mamičky. Proste to beriem tak, že niekto zvláda viac niekto menej. Niekto zvládne vypätie, niekto vyjsť na Kriváň. Proste takí sme, samozrejme ma to stoji nesmierne mnozstvo energie, ale vážim si tých ľudí, sú užasní, citliví a práve tým, že prežívajú všetko tak intenzívne mi pripomenú, že nie všetko je samozrejme.
Keby si im aj chcela pomôcť oni o to proste nestoja, ich stredom je dieťa a nemajú žiadne alternatívne záujmy, nič čo by ich naplnilo aspon trochu a odputalo od dieťaťa..Ale zase sú tak spokojní, nikdy nevieš ako to dopadne, možno vychovajú syna, ktorý bude mať postihnuté dieťatko a preukáže mu rovnakú oddanosť. Alebo dcéru, ktorá sa bude s láskou starať o nich dvoch ked bude ležať s Alzheimerom.
Ešte možno toľko, že je stále lepšie od bezmocnosti plakať ako útočiť- a to by si mohla uvedomiť aj pani doktorka.
Ja tiez neviem co autorka tym chcela povedat. Nikdy nevies co si rodicia museli prejst, co ich dieta prekonalo. Aka bola ich cesta vobec mat dieta. Mozno keby si tieto vsetky odpovede poznala by si sa necudovala. Nakoniec kazdy sme iny. Jeden dostane rakovinu a dokaze sa cez to preniest, zit a niekto skonci na psychiatrii. kazdeho psychika vydrzi nieco ine. Nikdy nikoho neodsudzuj. Radsej nech sa boja akoby sa nemali bat.
@lucka1987
@bodka13
@cherry1981
@veve39
@jazmina83
@kvetinka211
@saza007 fakt nechapem,kto tu koho kritizuje..ja som ich uviedla ako PRIKLAD 😅
@bubinko83 napisala spravne-ak nenapisem presne to co vy chcete pocut-je zle vsak? 😀 OK-teraz napisem vsetko presne tak,ako to vy chcete pocut...Najlepsia vychova a vzor pre dieta je dat dietatu VSETKO.Uplne vsetko..ako 3-rocnemu kupit vsetko na co si ukaze... 😅 ved je este dieta 😒 Hadze sa po zemi,ak mu nekupite dalsiu vec?NEVADI-rychlo hodit do kosika to co si ziada-len aby bolo ticho 😅 Ako 6-rocnemu kupit mobil...pocitac...vsetko na co si len pomysli-ved je to nase dieta predsa,ktore taaak velmi lubime 😅 No kym dieta dovrsi 15 rokov je problem....ale vsak nevadi-dam mu na cigarety,alkohol...aj vreckove primerane vysoke-len aby bol pokoj 😎 A co na 18-stku????Vsak rovno auto 😎 No,dieta dovrsilo vek dospelosti-moze si zit svoj vlastny slobodny zivot a byt zodpovedne...no nevie to..
Ja som touto diskusiou nikoho konkretne nepoukazovala-dala som ich ako priklad-no tam kde su len zeny...tak to aj vyzera 😒 Dobre viem,ze sto ludi-sto chuti...No ja som si z nich vzala priklad/z tych dotycnych/Ja si budem svoje deti vychovavat tak,aby vedeli ze placom nikdy nic nedosiahnu....A kto ma problem s touto temou
@lucka1987
@bodka13
@cherry1981
@jazmina83
@saza007
@veve39 bud nereagovat,alebo to nahlaste adminovi 😉 Pekny zvysok dna Vam prajem 😉
? 😀 😀 no myslim ze @nela82 nerozumies co som ti chcela povedat mojim prispevkom... povedala som ze kazdy rodic si vychovava dieta podla vlastneho uvazenia.. a potom s tym bude musiet aj zit.. ci uz dieta vychoval zle alebo dobre... ja nemam pravo sa starat do vychovy uplne cudzej zeny ani ju najekym sposobom komentovat, kedze neviem co je u nich doma... ak by som ju poznala asi sa vyjadrim... iba tolko.
zial takí sme my dnes obmedzení narod, ze si vsimame len to co netreba a veci na ktore sa treba upriamit, sa snazime prehliadat.
@nela82 Wau ! 😲 ...ako si prišla na to,že mám problém s touto témou? ...neviem čo by som mala nahlásiť adminovi 😕 napísala som svoj názor k tvojim príspevkom...spýtala som sa na pár vecí,ktoré ma zaujímali ...nijako som ťa neurazila,ani nekritizovala-ale ak si myslíš,že toto je dobrý spôsob na ukončenie normálnej diskusie,tak potom nie je o čom 😒
a nemôžem si odpustiť: ak dieťa plače a hádže sa o zem,lebo chce cukrík pred obedom tak mu ho nedám a je to OK(podľa mňa) ale ak dieťa plače,lebo sa pre nás pozorujúcich z nejakých neznámych dôvodov bojí vyšetrenia,tak ho plakať určite nenechám-mala by som brať ohľad aj na ostatných ľudí v čakárni 😉
@nela82 takých rodičov je veľa 😒 ...osobne poznám takých,ktorí dokázali kričiacemu a trucujúcemu dieťaťu odolávať aj 4 hodiny,ale potom pre mňa prišiel nepochopiteľný jav : zakázanú vec,dieťaťu podala s vetou "hlavne už buď ticho" - bola to kamoška,a svoj názor som jej povedala hneď....pochopila ma však až oveľa neskôr ,keď malá presne vedela koľkokrát musí "zavrešťať" aby dosiahla svoje ☹ ...toto sú chyby pri výchove,ktoré sú pre mňa nepochopiteľné
...a ak poznáš bližšie tú spomínanú rodinku,alebo aj keď z videnia,možno by sa im dalo nejakým spôsobom prihovoriť a nenásilne im nejaké dobré rady a inšpirácie ponúknuť...no zase je to len na nich,či si z toho niečo zoberú a stanú sa "odolnejšími" voči plaču 😉
@nela82 popisana udalost podla mna naozaj vyjadruje strach rodicov a prehnanu starostlivost. Ako pises, dlho nemohli mat dieta, su na neho neskutocne zamerany, je zmyslom a stredobodom ich zivota. Z jednej strany krasne, ale z tejto situacie mam pocit, ze z tej lasky az strasne trpia. Niekto mozno povie: neries! Je to ich dieta, ich zivot a zodpovednost. Neviem aku ty mas moznost im pomoct. Ak ich poznas a si s nimi v kontakte, mozno mas prilezitost im nejako naznacit, ze ich nezdravy strach a uzkost ublizuju im aj dietatu, mozno im odporucit psychologa, ktory by im vedel erudovane pomoct. Ak nie, si pre nich cudzia, asi by im bolo vysostne neprijemne, keby si sa do nich "starala". Myslim si, ze raz to dieta bude doslova v klietke, aby si neublizilo, aby necitilo ziadnu bolest a pod. kazda matka chce pre svoje deti len to najlepsie, ale zaroven asi vsetky vieme, ze bohuzial od kazdej neprijemnosti dieta v zivote neochranime, a aby nejako dospelo, musi si prejst aj neprijemnymi zalezitostami. Ak ti na nich zalezi a mas chut im nejako skusit pomoct, skus sa s dotycnou mamickou skamaratit, zavolat ju niekam von, do materskeho centra, a nenasilnou formou jej skusit ukazat, ze o dieta sa netreba tak velmi bat. drzim palce 🙂
@bodka13 ja nemam pravo sa miesat niekomu do vychovy...ja si to plne uvedomujem..no tym,ze sa tu stale opakujem,ze ja som ich uviedla iba ako priklad 😅 Kazdy rodic si mysli,ze robi len to najlepsie pre svoje dieta-a zvlast ked ma len to jedine 😉 Tiez teraz ked mam druheho syna...vekovy odstup je 7 rokov..tak riesim niektore veci inac a s nadhladom..No taketo veci sa nam nestavali 😔 Tymto nechcem samozrejme zase nic naznacit-nie,dokonala matka samozrejme nie som.No v obchode sa mi dieta po zemi este nehadzalo 😉 A tiez ked prideme k doktorke...place-az ked vidi injekciu ☹ No neriesim to prestávkami a neodbieham prec...mne je jasne,ze kazdy si vychovava podla svojhoa nepripusti ani trocha pochybenie..
@vianne taketo chyby robi strasne vela rodicov-lebo to je chyba...len malo kto si to prizna..Este ked som isla so starsim synom na zapis do skolky-deti boli na preliezkach,samozrejme hned utekal aj on.No ja ako ustrachana matka som ho zadrzala a isla som mu pomoct/keby nahodou/no vtedy mi ucitelka povedala,ze dieta potrebuje byt v urcitych veciach samostatne a samo dokazat urcit/samozrejme do urcitej miery/nasledky a svoje schopnosti.. 😉 A mala pravdu. 🙂 Prehnany strach-to uz nie je zdrave...

@nela82 nemala si v umysle ohovarat - ale (mozno nevedome) ohovaras, posudzujes druhych
uz ti v tomto zmysle dalo reakciu viacero diskuterok, tak si skus z toho nieco zobrat - asi ked to takto viacere vnimame, nieco na tom bude......
aj ked je pravda, ze toto je otvorene forum, snad by mohlo pribudnut dalsie pravidlo - nezakladat temy s "problematikou" ohovarania druhych
zameraj sa na vychovu svojho dietata a rob vsetko s najlepsim umyslom pre jeho dobro
nesturajme sa v zivotoch druhych - nesmierna moda a "zaluba" dnesnych ludi - zial aj mamiciek na MD
vsetko, co mozes s nimi riesit, ak je to potrebne - ries s nimi priamo
a na margo Dr. a sestry, ktore komentuju vysetrenie a jeho priebeh cudzieho dietatata pred inymi mamickami - no comment (pre mna by to bol mozno jeden z podnetov na vaznu uvahu o zmene pediatra)