icon

Prekonanie strachu z prvej noci s novorodencom

ala171
13. apr 2025

Prosím vás ako prekonať stres z prvej noci s novorodencom?
Sme v nemocnici, druhá noc pred nami a ja sa stále bojím ostať sama s bábätkom . Neostáva mi len ju dávať na novorodenecké kde sú našťastie ochotni.
Akú ste mali prvú noc vy ? Čo mám očakávať ? Ďakujem za odpovede plne pochopenia 🙂

Strana
z2
colsami
13. apr 2025

A coho sa bojis? Budes robit len to co nasledujuce tyzdne a mesiace. Krmit, uspavat, prebalovat. Uplne rovnako ako cez den. Len budes unavenejsia kedze sa vela nevyspis.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
anavixy
13. apr 2025

A co vlastne ocakavas? Coho sa bojis? V porodnici budes este 1-2 noci, je nacase sa odhodlat… ved dieta nadojcis a bude spat, das ho bud do postielky a zapnes monitor dychu, alebo si ho nechas pri sebe v posteli. Ak nebude spat, tak sa pomojkate, ponosite, mozno to bude narocnejsie skrz nevyspatost a mozno to bude uplna pohoda. Ale to zistis len tak, ze to vyskusas. Je to tvoje dieta vo dne aj v noci a nikde inde nez pri tebe mu nebude lepsie. Hlavne je sa nepos*at! 🤗

kavasmliekom
13. apr 2025

@ala171 zvládneš, materinský inštinkt ti nedovolí tvrdo spať. A ak náhodou to bude zle, zavoláš sestričku, vezme bábo.

kiki68
13. apr 2025

@ala171 coho sa bojis? My sme museli s detmi spat a kojit kazdu hodinu, spala som iba 4 hodiny, deti nebrali, lebo nie su babysitting. Iba ked som sa prvy raz isla osprchovat som im dieta nechala, ale nasla som ho same na vysetrovni. Vzala som po oznameni, ze keby ako zmizlo, tak je naspat u mna 😂🙈 Prezila som ja a aj dieta. Zase tie deti nie su z cukru, o den ides domov, musis si zvyknut

katulienka160
13. apr 2025

@ala171 ja ti úplne rozumiem. Posielam objatie❤️ nuž, ja som sa tiež bála..tak ako som vždy túžila byť matkou, keď som sa ňou stala, premkol má veľký strach lebo áno, manuál nik nedá 😁 a pozeráš na toho krehkého cervicka, ktorý je na tebe úplne závislý. Pamätám, keď sme prišli domov z nemocnice s prvým ako som sa roztriasla a že čo teraz... normálne si občas tie pocity bezmocnosti ešte viem vybaviť...
Aj keď zaspal, nevedela som poriadne zaspať ani ja, sledovala som či dýcha a tak..
No a pri druhom bábu sme si požičali z lekárne monitor dychu a hneď ako sme prišli domov ho nastartovali. A ked drobka spala,mala som uz v sebe väčší klud. Takze toto mne pomohlo pri druhom oproti prvému.. a teda uz aj skúsenosti a tak. Ale to boli teda už noci doma...v pôrodnici je ešte to fajn, že keby sa ti hocičo nezdá, môžeš sa tam obrátiť na sestričky.
Asi som ti veľmi neporadila... snáď dodám len toľko, že každá to prežívame inak. A máš tu už rôzne odpovede, ale ja teda suzniem, pretože som si to zažila.
Zvládneš to ❤️ posielam objatie

betulinka1
13. apr 2025

@ala171 coho sa bojis? Ze nebudes vediet kojiť alebo coho? Za par dni ides domov. Tak sa treba rychlo spamätať.

pribinak
13. apr 2025

Doma budeš úplne sama? Otec dieťaťa nemá aspoň na pár dni volno?

taktotedanie
13. apr 2025

@ala171 nechala som u sestriciek , v pohode nic sa nedeje

hederamonstera
13. apr 2025

A to ti to babo nechyba? Zvlastne

t1nusa
13. apr 2025

@ala171 ja som sa veľmi tešila, že môžem mať svoje dieťa pri sebe na izbe… nemáš sa čoho báť, je to tvoje dieťa, materinský inštinkt nepustí ☺️ a keď budeš niečo v nemocnici potrebovať, kedykoľvek zavolaj sestričku, poradí a pomôže ti

natalka13
13. apr 2025

Novorodenec robi v noci to iste co cez den.
Spi prijima potravu a vylucuje.

diewcatqoo
13. apr 2025

A to ti ho vezmu sestricky? Ja som nedavno rodila druhe a gynekolog, aj pediater mi odporucili, aby som na noc dala dieta sestrickam, nech sa vyspim, lebo som nespala takmer 36 hodin a takmer som skolabovala od unavy, ale aj tak mi dieta odmietli vziat k sebe na noc.

kiki68
13. apr 2025

@t1nusa presne toto mi povedali „ nie ste zdrogovana, opita, instinkt nepusti „ a mali pravdu, doteraz spavam ako ostrelovac, mozog spusti program „ mama“ a ficis. Aj ked je clovek unaveny a v bolesti, ale to Ta nepusti. Lebo to dieta je Tvoje a chce len mamu. Nie nejake sestricky okolo. Ja som vela na dieta rozpravala, vsetko som mu vysvetlovala, to dost pomoze podla mna racionalizovat tu rutinu. Jedine co som ako robila vo dvojici prve dva tyzdne bolo kupanie, ale to tiez iba sila zvyku podla mna. Vzdy sa drz toho, ze jedna ruka na dietati ked prebalujes, nieco hladas a dieta lezi na prebalovaku. Uzivaj si to, deti rastu a tie momenty nevratis, zrazu bude mat mesiac, tri, rok

majlo1234
13. apr 2025

@diewcatqoo myslim,ze v porodnici “musia” aspon u nas. Ale nie je bezne, aby to zeny ziadali.
Ak sa necitis este, kludne ho daj a vyspi sa, lebo za par dni uz tu moznost mat nebudes😆na druhej strane, kde si to vyskusas lepsie tu noc ako v porodnici, kde mas vluse pomoc, ak treba

t1nusa
13. apr 2025

@kiki68 kúpania som sa bála aj ja, museli sme byť na to dvaja kým som sa naučila ju držať a sama s ňou manipulovať

diewcatqoo
13. apr 2025

@majlo1234 mne povedali, ze pokial nemam nejake zjavne problemy, tak sa mam o dieta postarat sama a ze na noc mi ho urcite nevezmu. Unava predsa nie je problem, u matiek je to standard. Este ze to bolo uz moje druhe, tak som nebola taka vydesena zo vsetkeho a nakoniec sme to spolu zvladli nejako.

mamickalisticka
13. apr 2025

@ala171 ja som mala dvojky, a vždy si jedného vzali na noc k sebe sestričky, po cs by som to nedala, aj prvú noc doma bola u nás mamina a boli sme na nich traja 🙃 prvého syna som mala v pohode na noc. Zvládneš. Keby nie, zvonis a prídu pomôcť 🩵 avšak prvú noc na pôrodnici so synom som mala takú že on plakal a ženy na izbe ma nevedeli zobudiť, musela prísť sestrička. To bolo asi absolútne vyčerpanie alebo neviem, avšak doteraz sa zobudím aj na malé šuchotanie v noci 🥲

3petka
13. apr 2025

@ala171 tak keď sa bojíš prečo si to nevyskúšaš kým si pod dohľadom? Čo budeš robiť keď budeš už sama doma? Neodkladaj dieťa a nechaj si ho pri sebe

anavixy
13. apr 2025

@majlo1234 naopak, nemusia (fakt nemusia, su to vase deti) a je to uplne bezna poziadavka

cimage
13. apr 2025

Neboj sa nicoho, to zvladnes. Prve dni a noci dieta 90%casu spi. Ja som zavolala sestricku aby mi ukazala ako mam vobec prebalit dieta. A tiez som sa bala co budem robit s dietatom sama v noci. Len som sa modlila, aby nereval a nezobudil ostatne deti. Takto malinke aj tak len papaju, kakaju a spinkaju. Neviem ci dojcis, ale ak ano, tak je najlepsie aby bolo dieta pri tebe a zacalo sa ti tvorit mlieko.

lucia13022023
13. apr 2025

@kiki68
@t1nusa Ježiš ženy ste mi pripomenuli to hrozne kúpanie 🙈 ja som malého kupala až keď mal dva mesiace... Prvé dni mi ho chodila kúpať mama a sestra, potom sme boli dlho v nemocnici a tam som vždy uprosila sestričky skrz infuzky atď a potom ked sme sa vrátili zas chodila mama a sestra... Fakt som nabrala odvahu až ked trocha zosilnel😁

anavixy
13. apr 2025

@lucia13022023 teraz supnes dieta na lehatko, pridrzas a vybavene. Ved tie prve kupania trvaju 5 minut aj s utieranim. Ale mali sme veru nedavno tretorodicku, ktorej sme museli ukazovat ako kupat, lebo jej deti kupala mama a ta medzicasom zomrela 🙈 oni ti novorodenci fakt nie su taki krehku ako sa vsetci boja 🙂

katies0410
13. apr 2025

@ala171 viem presne ako sa cítiš..tiež som to tak mala. V nemocnici som ju síce mala pri sebe, ale prvý deň keď sme prišli domov sme mali veľký strach. Ale chcem ťa upokojiť, neboj sa , každou nocou to bude lepšie a budeš v Tom zbehlejsia. Len to musíš prekonať.

lucia13022023
13. apr 2025

@anavixy no len mne pri vybere vaničky ani len nenapadlo, že bude treba nejaké lehatko 😁 akože verím, že xy žien lehatko nemá a vie kúpať, ale mne ti novorodenci prídu ako malé bezsrste mačiatka ktoré sa dajú tuknutim prsta zlomiť 🙈😁

maryetta
13. apr 2025

Skus napisat preco sa bojis? Coho. Ved kebynieco hned zvonis a personal je pri vas.
Ja si pamatam uplne prve.... prvu noc som stravila na pooperacke. Vlastne sekcia bola o pol noci. Takze aj ta dalsia noc bola bez babatka. Noooo potom ta dalsia.... celu noc som pozerala na hrudnik ci dycha. To fakt dost dlho. Mala som mini svetielko doma a kazdu chvilku pozerala. Kontrolovala.
V takejto "stresovej" situacii urcite monitor dychu. sice zvykne aj "falosny poplach". Ale radsej hoc aj falosny ale...

ivka21
13. apr 2025

@ala171 není nič zle na tom si po pôrode oddýchnuť a dať ho na noc sestričkam,kazda sme iná máme iný pôrod iné dieťatko. No nič pripravis bábätko spinkať okupes prebalis nakojis uspinkas a dáš do postieľky a zapnes monitor dychu keby nieco začne pípat takže sa o bábo báť nemusis. Ja som bola tiež v strese s prvým babom ale manžel mi aspoň prvý deň pomohol.

kiki68
13. apr 2025

@majlo1234 No nemusia, ak zene nic nie je ( zle, lieky atd ), tam na jednu nahucali, ze nie su babysitterky, ze co chce robit potom.

pl2y
13. apr 2025

@diewcatqoo ja som mala to iste😀23:15 som porodila..dlho ma zasivali zasivali a nejak pred 2 ma priviezli na izbu, že vyspať sa, o cca 5 som sa pokúsila ísť na wc s asistenciou a odpadla som tam a o 5:30 došli sestry z novorodeneckeho, že mala place, nakojte ju a položili mi ju na hrudnik..ja v ležiacej polohe, neschopná ani ruky zdvihnúť od toho, ako mi bolo na odpadnutie, som ich poprosila, či mi aspoň opierku postele nezdvihnú, nech si viem sadnúť..keď som ju ukludnila,tak sa pytam, že či si ju nevezmú na chvíľu naspat a že veď o 7 je aj tak vizita a už by mi ju doniesli 🤷‍♀️takze pre toto druhýkrát už v Ružinove nerodím😀

t1nusa
13. apr 2025

@lucia13022023 ja som nabrala odvahu keď sa mi s prepáčením posrala až za ušami v strede dňa a muž nebol doma, tak či som sa bála či nie musela som ju sama okúpať 😃 dieťa spokojné okúpané a mama hrdá, sme to konečne zvládla sama

Strana
z2