Pridusenie bábätka
Ahojte, v noci pri kojení som omylom zaspala (kojím po ležiačky). Ani neviem jak pametám si len, že som jej dala prsník a už si viac nepametám. Problém je v tom, že vždy keď ju idem kojiť prsník jej tlačí na noštek a musim jej ho držať aby ho nemala na tom nose a aby dýchala. Lenže teraz jak som zaspala sa bojím či som ju nemohla pridusiť tým. Keďže ten prsník jej naozaj zapchaval nosné dierky a vždy jej to tak musím držať aby sa neopieral o nos.. Keď som sa zobudila už ho v ústach nemala. Takže neviem vôbec čo sa stalo. Mám hrozný strach že som ju mohla pridusiť a tým že mala menej kyslíku jej mohli odumrieť mozgové bunky. :/ myslíte že keby sa jej ťažko dýchalo že by sa sama odsala? Alebo by jedla aj keby sa jej ťažšie dýchalo.a zabudla som ze dcerka ma iba mesiac..
Veru...davaj pozor...ja vzdy sedim a to mala vstava kazde 2h aj v noci aj cez den...z poslednych sil,ale sadnem...
@nikushka2108 na to, aby jej odumreli mozgove bunky by musela byt bez kyslika v bezvedomi, nie? vysvetlite to pls niekto z oboru, aby sa mamicka zbytocne nestresovala.
a tiez - ano, male dieta pre boha dokaze dychat aj ustami (nie pre zakladatelku, ale pre paniku vyvolavajuce poradkyne)
@nikushka2108 ak mas mat strach, radcej koj v sede, mne vyhovoval kojaci vankus ... neskor,ked uz bol tazsi, kojila som v lahu.
@nikushka2108 presne ako ti radia baby, uprav polohu, aby ale pokojne dojči po ležiačky, ak ti to vyhovuje. Lebo všetko je o tom, ako si to človek zariadi. Tým nechcem hovoriť že spoločné spanie je pre každého, ale mne to veľa zjednodušilo.
Viac o spoločnom spaní nájdeš tu (sú tam zásady bezepčnosti): https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spol...
Po prvom dieťati, akonáhle som prišla z pôrodnice som k malému vstávala, sadla si do kresla a dojčila ho v sede. Bála som sa že ho priľahnem. Bola som z toho ako zombie, hlava mi od únavy padala a ešte po sekcii vkuse vstávať z postele a sedieť. Bolo to hrozné. Akonáhle som si našla dobrú polohu, dojčila som v ľahu aj som sa lepšie vyspala. A odvtedy s deťmi spoločne spíme, všetky tri sú tak oddojčené. Nikdy sa mi nestalo, že by som dieťa priľahla. Aj keď mali nádchu, vždy sa vedeli dojčiť. Keď niečo nebolo ok, alebo sa zle dýchalo, začali plakať - odsala som noštek a bolo.
Dávať si hroznový cukor na noc sa mi zdá odveci :D
Presne pre toto som nikdy ale nikdy doma nekojila poleziacky.nevladala som hlavne po porode ani zit ale sadla som si k tomu a bdel so mnou aj manzel a pridrziaval mi ju len aby som nelahla.Nikdy som tomu neverila,to je sekunda.
A niekde som vitala ze vraj deti nevedia dychat ustami.
dieta tolko ovlada hlavicku, aby ju posunulo... na tak dlho, aby jej az odomreli bunky ju nepridusis, neboj ;) musela by tak byt niekolko minit. ale ako citam, ste este v sestonedeli, to vplyvom hormonov vselico napadne.
skus si upravit polohu pri lezani tak, aby mala hlavicku jemne v zaklone a uvolnenejsie dierky. osobne na polohu v leze nedam dopustit, nam este uplne nejde a ked musim sadat, som rano ovela rozbitejsia.
a neboj, cim bude starsia, tym to bude lepsie.
moj manzel pri mojich "co ked som mu ublizila" vzdy zahlasil, ze deti su odolne, inak by ludstvo vyhynulo ;)
@nikushka2108 Ahoj, par faktov- dietatko vie dychat aj pusinkou, dokonca maju taku anatomiu ze vedia naraz aj papat, aj dychat nostekom- to my uz nedokazeme. Ak sa mu upcha nostek a nevie pri papani dychat odpoji sa. Preto babatka zle papaju a hnevaju sa ked maju nadchu- upchaty nostek.
Ak malo pri zlej polohe pri kojeni nostek zaboreny do prsa a Ty si pustila prs, ten mohol zatlacit na nostek, male sa nevedelo nadychnut a IHNED pustilo prs.
Na to, aby sa poskodil mozog, muselo by byt bez kyslika niekolko minut- novorodenec myslim okolo 3 (ale je to indi-vindi). Takze pritlacenie nosteka aj na niekolko sekund- kym sa stihlo odpojit- nesposobi absolutne nic.
Ak nemas dobry pocit a mas sa stresovat koj teda radsej posediacky.
Ja by som Ti ale odporucila- vyhladaj lakt. poradkynu, ukaze Ti spravnu polohu-bezpecnu- v lahu, urcite Ti bude vyhovovat.
Ja prave (aj doslova teraz) kojim tretie dieta a vsetky vzdy poleziacky- prveho som ani inak nevedela, v inej polohe ma strasne boleli prsia. Vzdy som pri tom spala, nebol najmensi problem.
Tie duchapritomne katastroficke spravy o prilahnuti dietata v posteli- nebodaj este vlastnym prsom (comu neverim)- sa musia sirit jedine od drbnu.ych Americanov, ktori su schopni sa nadopovat liekmi na spanie apod., alebo sa nacengat a lahnut si s dietatom spat... Normalnym ludom sa toto nestava, ver ze Tvoja cista mysel a materinsky instinkt by Ti nedovolil prilahnut dietatko, to by sa zacalo okamzite branit- to by Ta okamzite zobudilo. (Jedine by som k sebe nepustila ozaj podgurazeneho manzela, tam su zmysly otupene, inak neverim ze by sa to mohlo stat aj otcovi dietata).
Inak zaspat s dietatkom na rukach v sede sa tiez da a tam teoreticky hrozi ze male vypadne z narucia.
Postupne za par tyzdnov uz bude dietatko silnejsie, obratnejsie, uz sa bude tocit ako mu bude vyhovovat, najde si polohu, odtlaci sa ked mu bude tesno- to uz bude uplne v pohode. Bola by skoda nevyuzit ak sa budete vediet vyspat aj spolu v jednej postel- ten komfort, ten krasny pocit ze je pri Tebe, tie slzy dojatia ked sa v noci zobudis a budes pozorovat ako nadherne dycha a Ty nebudes verit vlastnym ociam ze je Tvoje-- to sa neda nahradit nicim.
Zelam vela krasnych spolocnych noci.
@nanervy_2 Presne 😀 Ved uz len ta cesta porodnym kanalom, toto ked da, tak nejaky prs ho nerozhodi 😎
@maminecka2 no su gumenne.. a co tam cesta porodnym kanalom.. starsi surodenec, to je len vyzva ;) a vlastna motorika, kym sa nauci poriadne behat
to ste zeny fakt hore ked kojite? vsak to by som tu uz nebola keby som to tak robila .. to ma jedine zachranilo ze som mohla pri kojeni spat ...
akurat teda pozor skor na makke matrace, pochybne gauce, velke duchny, opitych chlapov (o matkach nehovoriac) .. to nema v posteli pri babatku co robit ...
@nikushka2108 dieta zije? sprava sa normalne? nie je modre? klud.
@nanervy_2 Ved toto, ved toto 😝 Ja mam dvoch tigrov a po nich Smoulinku, tak presne viem co myslis 🤣 A z princeznicky sa stava selma zubata po vzore svojich bratov- najoblubenejsia hracka dinosaurus a dvojmetrovy had, najoblubenejsia cinnost- lozenie po vsetkom a mlatenie surodencov (najlepsie kovovym autom po hlave...) 😈

Jasné,že otvorilo pusu a dýchalo,ale problém by bol,ak by prsník privalil aj tú pusu,na to veľký pozor,nikdy už nekoj poležiačky.