Je možné, že sa malej pomliaždila ruka len tak bez prudkého pohybu?

lana11
16. okt 2019

Ahojte mamičky prosím poradte mi, stala sa mi taká vec, že hrala som sa s mojou maličkou dcérkou ktorá ma 9 mesiacov a postavila som ju na nôžky o postielku a držala som ju za hrudník.Trošku sa jej pošmykla nožička ale nič sa nestalo ja som ju stále držala a zrazu veľký krik, plač, tak som nevedela čo sa deje lebo ani nespadla ani sa nič nestalo.Zavolala som taxik a hned som s malou bežala na pohotovosť, lebo veľmi plakala tam sa ma pýtali čo sa stalo tak som im povedala o čo šlo.Spravili jej RTG ručiek a zistili že ta ručka akoby bola posunutá, alebo pomliaždená.Tak jej ju lekár akoby napravil mykol malej s rúčkou.Bola som v takom šoku že som nevedela ani čo sa deje.Podotýkam že nikdy malú nestaviam na nožky bolo to 1X.Moja otazka znela na doktora že ako je možné že mala niečo s rúčkou ked ani nespadla ani sme s nou nespravili prudký pohyb. NO nič mi nato nepovedal.... Nevedel.Preto sa pýtam vás, viem že tu nieste lekári ale je normálne alebo možné aby sa dietaťku vyvrtla alebo pomliaždila ručka iba tak ?Bez pádu, bez prudkého pohybu ? Lekári mi nato nedali odpoved.Mali ste niektorá taku skúsenosť ?

nikpa
16. okt 2019

@lana11 malé deti sa nesmú ťahať za ruky presne kvôli tomuto, nemusela si spraviť ani prudký pohyb. Nemá ešte poriadne vyvinuté kosti, chrupavky, preto ľahko vykĺznu zo svojho miesta, môžeš poškodiť väzivo alebo natrhnut sval. Proste žiadne ťahanie a vyťahovanie za ruky aspoň do 5 rokov. Dobre si spravila, že si ju hneď vzala k lekárovi, dufam že dcerke je už fajn.

lana11
autor
16. okt 2019

@nikpa ahoj ale ja som ju neťahala za ručky vôbec čosi, ja som ju držala za hrudníček preto sa pýtam ako je možné že mala problém s ručkou ked ani pád tam nebol ani nič iné .

nikpa
16. okt 2019

@lana11 aha, asi som to zle prečítala, no potom tomu tiež nerozumiem keď si ju ani za ruky nedrzala

laajla
16. okt 2019

Nedrzala sa ona postieľky a neublížila si tým ze sa zľakla tak mykla? Rúčkou

lana11
autor
16. okt 2019

@laajla nie nie nič také nebolo proste je to divné že sa nič nestalo a tu ručku ma akoby vyklbenu

lula313
16. okt 2019

@lana11 vieš, ono sa mohlo stať niečo svokre, mužovi, (stavali ich na nohy) keď si tam nebola a teraz ju to zabolelo, preto sa rozplakala.. podľa opisu sa to nemuselo stať teraz..

lana11
autor
17. okt 2019

@lula313 určite nie, prvykrát sme ju dali na nozky nikdy ju tak nedávame :/

rainbow82
17. okt 2019

Ak ju niekto učil chodiť a držal za ručičky sa to mohlo stať.Mozni ani o tom neviete.Babatka sú veľmi krehké bytosti.S nimi veľmi opatrne.Prajem skóre uzdravenie malinkej

klarissa25
17. okt 2019

@lana11 a načo si ju stavala? Dieťa sa musí same postaviť.. M.

lana11
autor
17. okt 2019

@klarissa25 tento príspevok mi pomohol, ked nevieš poradiť tak tu nepíš prosím ťa, stalo sa to iba raz a lutujem to.

lana11
autor
17. okt 2019

@rainbow82 nie neučili sme ju chodiť

silesias
17. okt 2019

Nám sa stalo presne toto isté. Mala nám sedela na gauči a zrazu hrozný rev, rúčka ju veľmi bola nemohla sa ukľudniť ani nič, tak sme šli na pohotovosť a presne toto isté len jej potiahli rucku a bola. Tiež sme skúmali či si nedala medzi matrace na gauči alebo čo ale nič.tak isto sa nám to stalo ako vám. My to neriešime. Stalo sa a fungujeme ďalej. Mala už má 4,5roka stalo sa jej to keď ešte ani rok nemala.

lana11
autor
17. okt 2019

@silesias Ahoj a ako dlho ju ta ručka bolela? Dávali ste aj obklady ?

silesias
17. okt 2019

@lana11 Nie ono ju to bolelo len kým to mala "vytiahnuté" keď dal dr rucku do poriadku už jej nič nebolo, vysmiata bola. Mne to dr vysvetľoval to sa robí niekde pri lakti ono sa posunie to vazivo sa niekde zaštipne a oni to dajú naspäť a je to v poriadku.

lana11
autor
17. okt 2019

@silesias Tak ručku jej napravil včera večer už neplače ale ešte ma tam taký akoby opuch, vidno ze ju to ešte boli.

jeltica
17. okt 2019

@lana11 No ak sa ona drzala postielky a posmykla sa tak je to jasne, ze tam na ruku bol vyvinuty prudky tah, netreba deti staviat vobec, nechat nech skusaju same a je to mozne ze sa taketo stane chrupavky a aj klby su velmi slabe, ale ak chces mat istotu nech jej spravia nejake vysetrenie ci netrpi krehkostou alebo tak

lana11
autor
17. okt 2019

@jeltica a to ako sa robia také vyšetrenia ? z krvi či nejak inak?

barbellka
17. okt 2019

@lana11 podla mna tym, ze sa smykla si sama ublizila, spravila nejaky blby pohyb, ktory si ty ani nezaregistrovala 🙂

silesias
17. okt 2019

@jeltica Naša to nemala opuchnute ani sa netvarila že by ju to bolelo.

h2so4
17. okt 2019

Mojim dievčatám sa to tiež stalo obidvom okolo jedného roka a potom sa to už nezopakovalo. Staršej na vychádzke, už vedela chodiť sama, držala sa ma za ruku a odrazu zakopla, padla a začala veľmi plakať. Doktor na pohotovosti napravil a bolo po plači. Mladšej pri lezení na gauč, šmykla sa jej nožička, padla na zem a začala plakať opäť sme išli na pohotovosť, napravili a bolo po plači. Lekár povedal, že sa to stáva deťom a starším ľudom, máme na ne dávať pozor.

lana11
autor
17. okt 2019

@h2so4 hej len mne toto vrtá hlavou že ona nespadla vieš,preto to nechápem.

h2so4
18. okt 2019

Moje dievčatá si tiež ručičku neudreli. Staršej sa to stalo preto, že som ju držala za ručičku a pri zakopnutí došlo v ručičke k ťahu a trošku zrotovala. Mladšej sa to stalo preto, že pri lezení na gauč sa držala látky na gauči a ako padala snažila sa pádu zabrániť tým, že sa stále držala gauča jej ručička zrotovala. Lekár ma upozornil, aby sa to ak sa dá viac nezopakovalo pretože detičky majú ešte mäkké chrupavky a ak by sa to opakovalo nemuseli by sa dobre vyvinúť a potom by mohli mať problémy.
Myslím si, že tvoja dcérka sa inštinktívne zachytila postieľky a tak u nej došlo k zrotovaniu ručičky.