Prvý príkrm pre takmer 6 mesačné plne dojčené dieťa

katyax
15. mar 2014

Môžem poprosiť o radu? Naša malá kočka bude mať o týždeň 6. mesiacov, bolo by osožné začať s prvým príkrmom, pretože keď jeme my - dospeláci, naša malá tiež naťahuje rúčky a mľaská 🙂 Ako mám postupovať? Dočítala som sa, že najprv na obed jeden druh zeleniny - napr. mrkvy a to aj 3 dni za sebou, potom pridať na ďalšie 2-3 dni k mrkve aj ďalšiu zeleninu a tak postupovať ďalej? Je podľa Vás rozumné namiesto napr. čerstvej brokolice alebo karfiolu podávať mrazený? Po akej dobe mám potom prikrmovať aj doobedu a poobede? Pred spaním stačí už len nakojiť? Ďakujem za odpovede.

saska.t
15. mar 2014

@katyax presne ako si popisala,kazdy druh zeleniny sa skusa 3 dni,koli pripadnej alergii... 3-4 tyzdne po zacati sa pridava do prikrmu mäsko - biele (morka,kralik,kurca) a zaroven sa zavadza ovocie z nasich kllimatickych podmienok - nie citrusy a ani jahody su alergene, jedine exot. ovocie ktore je povolene je banan...Do kazdeho zelenin.ci ineho prikrmu sa dava kvapka cisteho pnenskeho oleja,kedze vitaminy a mineraly su rozpustne len v tukoch.
Zelenina by sa mala davat v zimnom obdobi mrazena,kedze je dopestovana v sezone a hlboko zamrazena,tie co su v zime v regali so dopestovane umelo alebo postriekane takymi sajrajtmi,aby prezili cestu z daleka,v lete sa pouziva cerstva sezonna zelenina-ovocie. Ako prilohy k zeleninkovym obedom mozes pridavat -pohankove vlocky ovsene vlocky pseno proso a daju sa pouzit aj k ovociu vo forme domacich kasi
Vecer sa treba vyhnut tazkym umelym kasam,kedze nemaju skoro ziadnu vyzivovu hodnotu a su tazke na noc na
travenie,najlepsie je nakojit ako aj ponuknut kojenie po kazdom prikrme,aby sa MM neznizila tvorba 😉
Mäsko nie je nutne podavat v kazdom prikrme ako sa kedysi udavalo..

siska53
15. mar 2014

@katyax presne tak,zacina sa mrkvou. Inak cely postup ti mala dat doktorka,co a ako.
skusa sa 3dni jedna zeleninka,mrkva,zemiak,cukina,tekvicka a td.po cca 2tyzdnoch sa zaraduje aj ovocinko na desiatu jablko,hruska,banan,marhula,broskyna(posledne dve v zime radaej nie,maju otras chut). Niektore dr.kazali ovocie varit,moje nie,ze radsej surove.
ja som,kojila aj po prikrme,ved na zaciatku toho vela nespapaju. Co a kedy davat,som,mala napisane na chladnicke pri oboch detoch,lebo predsa,clovek,pozabuda. Masko jedna dr.kazala davat tyzden po prikrme,druha zas az po mesiaci. Telacie,morcacie,domace kuracie,kralika,jahnacie. Kvapku oleja alebo masla. Papat mozu i ryzu,ci bezvajecne cesroviny,ja som neskor varila i pseno ci pohanku.uprava dusenim ci naparovanim,bez soli ci korenia.

katyax
autor
15. mar 2014

ďakujem vám krásne za rady 🙂