icon

Režim dvojmesačného bábätka

28. sep 2025

Sme tesne pred dovrsenim druheho mesiaca s babatkom. Ak si pozrem, co by uz mala vediet urobit, chytaju ma uzkostne stavy. Na poslednej poradni doktorka hovorila, ze je s nou vsetko v poriadku, no my sa akosi neposuvame. Po prebudeni ju prebalim, nakrmim a je len naozaj maly casovy usek, ked s nou nieco dokazem robit - myslim vytiahnut nejake hracky, skusat ci reaguje na zvuky, kontrastne karticky.. Vacsinou ani nereaguje, alebo len velmi malo. Ocny kontakt je tiez taky, ze sa na mna zapozera na chvilu, no bez usmevu, alebo ten usmev je taky.. na sekundu..
Otacanie na bruska neviem kedy realizovat, kedze ako vstane a ponatahuje sa, hned sa rozplace (skor je to rev), tak som rada ak ju rychlo prebalim a idem ju nakrmit. Samozrejme medzitym jej rozpravam, spievam, srandickujeme, no ze by nejaky extremny zaujem prejavovala, to nemozem tvrdit. Na brucho ju sice nedavam, ale ako ju davame odgrgnut si, pekne drzi hlavku uz..
Je naozaj velmi pozadu? Moze to znacit problem? Ci je tu este niekto, kto ma podobne babatko ako my?

anonym_32a746
28. sep 2025

Prečo zanedbávaš polohy na brušku? Na jednej strane chceš niečo od 2 mesačného dieťa a na druhej zanedbávaš najzákladnejšie veci. Čudné.

vkatush
28. sep 2025

Mám rovnako staré dieťa (plus staršie, s ktorým sme sa natrápili s Vojtovkou)
Viem, že je to ťažké, ak je dieťa spavé, ak má reflux a stále grcá alebo jednoducho ak sa mu na brušku nepáči.

Ale DÁVAJ ju na bruško !!!!
Aj keby len minúta dve pred papaním. To, že sa dvíha na rukách alebo ak leží na tebe, je síce super, ale neráta sa to ako dvíhanie na rovnej podložke. Kde sa musí naučiť skladať ruky, napnúť brušné, krčné aj chrbtové svaly a dvíhať tú hlavičku. Takto si zarábaš na problem s ďalším vývojom, ak ju nebudeš dávať. Plus aj kvôli preležaniu hlavičky.

Ostatné... Môj ignoruje kartičky a hračky len chvíľu. On sa viac sústredí na zvuky a tvár. Ak len na chvíľu ti reaguje, Okey, postupne bude viac. Horšie by bolo, keby vôbec ani na zvuk ani na obraz nereagovala.

autor
28. sep 2025
@anonym_32a746

Prečo zanedbávaš polohy na brušku? Na jednej strane chceš niečo od 2 mesačného dieťa a na druhej zanedbávaš najzákladnejšie veci. Čudné.

@anonym_32a746 lebo pred krmenim sa neda, lebo je to naozaj strasny rev a po nom sa mi vygrcka..

vkatush
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_32a746 lebo pred krmenim sa neda, lebo je to naozaj strasny rev a po nom sa mi vygrcka..

@anonym_autor ignoruj ten rev. Lebo keď ti teraz vadí, nezvládneš rev na rehabkach a pri doktoroch. Neboj, neublíži jej, ak si minútu dve poreve, ale cvičiť a vyvíjať sa musí.
A odporúčam fyzioterapeutku navštíviť. To by malo byť povinné u takých malých detí.

To je podľa mňa to isté ako umývanie zubov. Radšej nech dieťa reve chvíľu v kúpeľni, kým si ich umyje, ako potom revať hodiny v kresle u zubára. A na preventívku treba ísť.

anonym_e0d629
28. sep 2025

Dávať babatkovske bruško je veľmi dôležité. Určite keď budeš chcieť nájdeš okno medzi revom a jedením kedy ju môžeš dať na bruško
Posilňuje svaly, posiluje stred tela, posilňuje šiju, je to dôležité pre trávenie a aj hlavička sa pekne tvaruje

zuzkaa1991
28. sep 2025

@anonym_autor tak presne ako pise vyse pani pri prvej som.nedavala na brusko kvoli kolikam nevedela som.vyznam preco sa ma davat ma brusko nemala som skúsenosti detsku lekarku sme.mali na ho.... nic neporadila ako prvorodicke
V 3m nam.hrozila cvičenie vojtovka kvoli tomu ze nezdvihala hlavu....ano na rukach pekne drzala hlavku atd ale na brusku nie....

Teraz mam.14dnove.druhe dieta a som si povedala ze nezanedbam vyvoj a davam ju an brusko od 10dna asi párkrát za den tiez vkuse mi spi...ale akonáhle prebalim dam ju na brusko na par sekúnd nech si zdvihne.hlavku a skusi pretocit na.jednu a druhu stranu ....
A co chcete od 2m dieťaťa? Aby sa hralo azda samo?? Kazde dieta ma.svoje.tempo...mne prvá sa nesmiala.dlho.neblabotala.skoro.vobec.je zdrava šikovná. 7r..ano bola v nejakom.vyvoji pozadu ale všetko dobehla

veronikah96
28. sep 2025

Dávať na bruško je základ, keď to budeš odkladať prídu väčšie problémy - fyzio, vojtovka a pod. Na brušku si deti práve spevňujú a cvičia/posilňujú bruško,šiju a chrbticu, čo je potom základ pre prvé a druhé vzpriamenie, sedenie, štvornožkovanie a chodenie. Keď to podcenis, všetky tieto veci pôjdu ťažšie alebo neskôr a ešte len vtedy budeš nervózna,lebo dieťa nebude robiť veci, ktoré by minimálne už malo skúšať, lebo na to nebude mať masť dosť silné bruško. Na jednej strane riešiš či je dieťa pozadu s vývinom, ale na druhej strane zanedbávaš tu najzákladnejšiu vec potrebnú pre pohybový vývin.

euka210
28. sep 2025

@anonym_autor vsetko je ok, ja som tiez nemala kedy nieco s takym malym robit...otacali sa na 6mes...to staci.
Ale ako pisu...davaj ju na brusko...hoci chapem...zobudi sa je hladna a place a potom je najedena a potom uz ide zase spat. Ale skus vystihnut nejaky cas, staci na 5 min.davat.

anonym_1e778d
28. sep 2025

Musis davat na brusko lebo potom bude zaostavat .. staci ze das na minutu viac krat na den a aj ked place

reela
29. sep 2025

Pocuj... aj mne krical na brusku... ale krical uz predtym ked sa mu otvorili nad ranom oci... pokracoval s kricanim pri prebalovani... pri mlieku si durdil (kricat nemohol s plnymi ustami)... po mlieku znova zacal kricat... pri noseni, kolisani, tuleni krical... ak videl jednu hracku dlho (viac ako 3 minuty) tak krical...
Proste su deti, co ti budu kricat a ty to musis vydrzat. Davaj na brusko, najprv 30 sekund, potom otoc. Viackrat denne. Postav sa pred nu, aby ta videla. Zongluj jej pred ocami hracku, aby sa zamerala pri zdvihani hlavicky na nu... Predlz to o par dni na 45 sekund...
Moj neskor pri polohe na brusku pridal mimiku mrzuteho stareho deda... proste su deti, co to nemaju radi, ale musis vydrzat... neskor sa daval na brusko sam.

maryetta
29. sep 2025

Pri kazdom prebalovani som davala babatko aspon na 1-2minutky na brusko. Za ten cas neumrie od hladu. A to ze place? Aj moji plakali. Neboli spokojni. No chcela som im dobre. A casom si aj zvykli. A na brusku aj spali.

autor
29. sep 2025

Od rana ju davam na brusko, velmi som sa hanbila po precitani vasich prispevkov a dufam, ze sa to da este napravit.. beriem to ako moje zlyhanie..

veronikah96
29. sep 2025
@anonym_autor

Od rana ju davam na brusko, velmi som sa hanbila po precitani vasich prispevkov a dufam, ze sa to da este napravit.. beriem to ako moje zlyhanie..

@anonym_autor jasné, že sa to ešte dá riešiť, len to netreba podceňovať. My sme s týmto problém nemali a aj tak sme skončili na fyziu. Naozaj to neber v zlom,ale toto je základ pre pohybový vývin a keď sa to zanedbá, ešte len vtedy príde dôvod na stres. Niekedy treba aj cez plač, nie každému bábu je to príjemné, ale zvykne si časom.

vkatush
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neber to vôbec ako zlyhanie. Učíš sa. Dôležité je snažiť sa, vedieť prijať vyžiadané a opodstatnené rady. Nebáť sa opýtať, poradiť, požiadať o pomoc.

Môj nechcel pred týždňom vôbec dvíhať. Za 3 dni som ho vymordovala a krásne dvíha.
Kamoška má tiež 2m dievčatko, mali zdravotné problémy, že prvý mesiac a pol nemohla dávať na bruško. Teraz dobehujú a malá to pomaly doháňa.
Neboj sa, isto si super mama a robíš najlepšie ako vieš ❤️

autor
29. sep 2025
@vkatush

@anonym_autor neber to vôbec ako zlyhanie. Učíš sa. Dôležité je snažiť sa, vedieť prijať vyžiadané a opodstatnené rady. Nebáť sa opýtať, poradiť, požiadať o pomoc.

Môj nechcel pred týždňom vôbec dvíhať. Za 3 dni som ho vymordovala a krásne dvíha.
Kamoška má tiež 2m dievčatko, mali zdravotné problémy, že prvý mesiac a pol nemohla dávať na bruško. Teraz dobehujú a malá to pomaly doháňa.
Neboj sa, isto si super mama a robíš najlepšie ako vieš ❤️

@vkatush dakujem za podporu, velmi si to vazim 🙂

anonym_52c3ad
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor davaj na brucho, ma 2mes! Moze sa od narodenia, na co cakas? Hlavne ze pchas decku popod nos kontrastne karticky ale zakladne veci to nie!

autor
30. sep 2025
@anonym_52c3ad

@anonym_autor davaj na brucho, ma 2mes! Moze sa od narodenia, na co cakas? Hlavne ze pchas decku popod nos kontrastne karticky ale zakladne veci to nie!

@anonym_52c3ad ulavili ste si?

anonym_52c3ad
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_52c3ad ulavili ste si?

@anonym_autor to ta mala poucit pediatricka

michaelaoravcova70
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor môjho keď je nepokojný tak otočim na bruško a hneď je dobre, takže treba skúšať cvičiť