Riešenie konfliktov medzi svojím a cudzím dieťaťom

snezienka
7. aug 2008

ahojte mamičky, prosím poradte mi.
často sa stretávam s detičkami, ktoré nechcu požičať hračku, alebo zoberu hračku mojmu dieťaťu a to je samozrejmé. Ja svojho syna učím, aby hračky požičaval a aby si nebral nasilu cudzie hračky. Presadzujem taký citlivý prístup, no často sa stretávam v okolí s opakom, dokonca aj ked začne biť iné dieťa to moje mamička nezasahuje, vraj nech si to deti medzi sebou riešia.

wali
7. aug 2008

snezienka, pokial by islo o bitku, to by som urcite zasiahla! este sa mi ale taka situacia nestala. asi by som poziadala mamicku dotycneho dietata, aby mu to nedovolila. aj v opacnom pripade - neviem si predstavit, ze by som svoje dieta nechala bit nejake ine dieta. to by som tiez robila poriadky.
a co sa tyka hraciek, to je jasne, ked mu nechcu pozicat, tak vysvetlit tomu svojmu, ze to nie je nasa hracka. a v opacnom pripade - neziadala by som svoje dieta, aby poziciavalo hracky druhym detom. citala som, ze dieta je toho schopne az v neskorsom veku, cize je zbytocne ho k tomu teraz nutit, aj ked nam rodicom by sa take spravanie pacilo.

snezienka
autor
7. aug 2008

ked som žiadala mamičku aby riešila tu bitku, tak mi len odvrkla nech sa moj syn bráni sám, tak som to musela riešiť ja. Ja mu bránim čo i len hádzať hračkami a chápe to aj 15 mes. dieťa. Nechcem v nom podporovať zurivosť a agresiu.

lefika
7. aug 2008

mojej dcere ked niekto vytrhne hracku, tak ju povzbudzujem v tom, nech si ju vezme spat, ze ked bude chlapcek chcet, moze si ju vypytat 😉
ale este sa mi nestalo, ze by ju niekto zacal bit a mama "agresora" by nezasiahla. asi mam stastie...dufam, ze ma neopusti 😅

mirka
7. aug 2008

snezienka, keď nejaké dieťa strká do mojej dcérky, alebo jej proste robí zle, zasiahnem a jednoducho mu poviem, že to nesmie. Väčšinou sú to staršie deti, tak poviem, že ona je ešte maličká. Nečakám, čo spraví mama druhého dieťaťa, elbo moja malá je taká, že sa dá a nechcem aby to opakovala. V hračkách som taká, že chcem aby sa delila, keď nechcú požičať poviem, ako wali, že jednoducho sú to hračky toho druhého dieťatka, ael ak plače, keď jej berú hračku, vtedy to zas riešim tak, že tomu druhému sa snažím vysvetliť, že teraz sa hrá ona a potom sa bude hrať ono.

jarka007
7. aug 2008

S poziciavanim hraciek je to individualne. Niektore deti pozdiciavaju velmi radi, niektore nie. Ja som sa tiez vzdy snazila vysvetlit, ze sa krajsie je delit sa, a tak sa nasi niekedy podelieli ale niekedy na to proste nemalu naladu. Ale je to prirodzene, ze si deti chrania svoj "majetok". Aj ked ty by si to urobila inac, Tvoje dieta sa rozhodne po svojom 🙂.
S pristupom niektorych mamiciek "nech si to deti vyriesia medzi sebou" som sa bohuzial tiez stretla. Nepaci sa mi, ale niekedy s tym nemozes nic robit. Ak niektore dieta udrelo to moje, snazila som sa obom vysvetlit, ze to nebolo spravne a takto sa to neriesi a tomu mojemu, aby sa branilo slovne (ak je este male, aby povedalo nie, nie), v ziadnom pripade nevracat a tiez bit. Pri tak malych detoch ako mas ty, by si to mala vysvetlit obom ty, ako dospela osoba. Ak druhemu dietatu niekto nevysvetli, ze bit sa nema, ako ma vediet, ze kona nespravne (aj ono sa uci) ? Potom si bitie osvoji ako nieco prirodzene, a bude bit deti dalej.
Moja velmi dobra kamaratka mala syna, ktory vsetkych bil. A ona to nechavala tak, ze z toho vyrastie a nech si to deti vyriesia sami. Islo ma rozhodit, ale musela som akceptovat jej iny vychovny postoj. Syn z toho nevyrastol 🙂 a v skolke ma povest bitkara.

dika
7. aug 2008

u nas je to tak, ze ked nam deti zoberu hracky - Natalka je v pohode, ale ked si zoberie ona cudziu hracku, tak je problem. Vacsinou deti nechcu pozicat svoje hracky a tiez vysvetlujem, ze to nie je nasa hracka a musim rychlo odputat jej pozornost na nieco ine - zatial to zabera.
Bitku som este nezazila ale casto ju starisie deti postrkuju a ona spadne - pokial to neriesi mamina, tak to riesim ja.

dika
7. aug 2008

Mne sa casto stava, ze cudzie deti na ihrisku odo mna chcu, aby som ich hojdala, zapla topanku, hrala sa na piesku atd.... ked sa spytam kde je mamina, tak vidim ze sedi na lavicke a cely cas telefonuje... celkom ma to irituje ... uz ste sa s tym stretli?

bubba
7. aug 2008

no ja som sa zatial nestretla s problemami na ihrisku moja dcera je velmi prispospbivy typ a vopred ju upozornim na veci ktorym treba predist(ako napr ak ma chut sa pohrat s cudzou hrackou)pomozem jej poprosit a slubit detom ze hracku za chvilocku vratime a naozaj zachvilocku ju maju naspat.skor som sa stretla s "obetavymi "maminami ktore "zachranuju "moje dieta ktore ide po preliezke a ja stojim pri nom 😅 😅 (davam jej moznost sa naucit,pripominam jej kam ma dat nohu atdatd ze nech je opatrna zato ju nemusim kmasat za ruku alebo nohu ak uznam sama ze je schopna prekazku zdolat.....)no a viackrat som sa stretla s tym,ze "nehnevajte sa ale ja vam ju musim drzat nemozem sa na to pozerat"a pritom ich decko visi s domceka na hranie z okna dolu hlavou 😅 😅 ano to je pripad co sa mi stal ...neznasam tieto obetave typy,ktore brania inym v motorickom vyvoji hadam som schopna sama posudit ci moje dieta ktotre chodi na preliazky casto a doma na dvore ma celu vybavu 😀 normalne som sa nasrala ked som to pisala....baby ak sa takto nahodou spravate zamyslite ssa aj nad tou druhou stranou silou mocou treba vyzerat lepsie ako matka dietata o ktore prave ide??
no a matky s mobilmi na uchu...take by som hned pri vsupe na ihrisko otocila naspat lebo ich deti byvaju fakt najhorsie,nekorigovane dospelou osobou mozu si ublizit alebo niekomu inemu....

bubba
7. aug 2008

a nemam problem povedat cudziemu dietatu ak sa mi nepaci co prave robi vacsinou ide o "slovnik"odrastenych deti na ihrisku a striktne a slusne im poviem ze nech sa vyjadruju troska lepsie lebo su tu male deti ...ti samozrejme zafrflu,niekedy mi nadaju do.....a odidu ale povacsine zostanu a naozaj obmedzia nadavky na minimum zaco im naozaj dakujem a cenim si to 😉 a samozrejme ze im to aj pri odchode poviem.vyrastkov tiez nikto nedoceni kazdy len kritizuje

sonoga
7. aug 2008

Zina je na konflikty este mala, ale za to Mirko ich mal az-az. ja si svoje dieta poznam a viem, ako sa v ktorej situacii zachova. aj napriek tomu, ze sme sa mu snazili vtlc do hlavy, aby svoje veci poziciaval, lebo urcite si bude aj on niekedy nieco chciet pozicat, tak poziciava podla nalady. ale zasadne riesim vsetko s nim. aj ked nechce poziciat alebo ked si len tak zoberie. sice teraz uz je starsi, takze uz to nie je take hrozne. ale najviac ma dokaze nastvat, ked ho ludia nepravom obvinuju z niecoho, co neurobil. a hlavne, ked na nho zacnu kricat. nehovorim o cudzich ludoch, skor o rozvetvenejsej casti rodiny. napr. viackrat sa stalo, ze ho nejake dieta udrelo, on to vratil a bol zly on. az teraz pochopil to, co som mu stale hucala do hlavy, ze ked mu niekto ublizi, nema vratit, ale ma prist povedat, ci mne, manzelovi alebo babke, starym rodicom. a raz sa stalo, ze bol s manzelom u svokry a ona mala este inu navstevu s detmi. deti sa pekne hrali v izbe a zrazu najmensi z nich vysiel s revom. a toho maleho babka hned kricala na Mirka, ze co mu urobil. tak jej manzel povedal, ze odkial vie, ze to urobil Mirko, ze na nho hned krici. a isiel zistit, co sa stalo. kedze vacsinou take veci riesim ja, tak sa Mirko zlakol, ked k nemu prisiel manzel, aby sa ho opytal, ze co sa stalo a rozplakal sa. a hovoril, ze on nic neurobil. a zatial chvalabohu, nam hovori vzdy pravdu (lebo vie, ze ked klame, tak na to aj tak prideme a potom je horsie). no, nakoniec sa Mirkova sesternica priznala, ze ona nieco urobila. tak maleho babka sa potom ospravedlnila Mirkovi. asponze tak. a mohla by som napisat x takych situacii, kde bol Mirko nepravom obvineny. nehovorim, ze on je najlepsie dieta, ale pokial nieco urobi, tak to riesim ja a nenechavam to na niekoho ineho, resp. netvarim sa, ze to nevidim. a to iste ocakavam aj od ostatnych rodicov.

kukona1
8. aug 2008

ja sa s tým stretávam často,bo moja malá je velký lakomec 😠 ☹ som z toho neštastná lebo vždy ked ideme von tak jej celú cestu vysvetlujem ako sa má podelit o hračky a ked nebude poslúchat pojdeme domov..
ale ked sme boli na ihrisku kde bol taký plastový domček a v nom boli 2 deti tak moju malú nechceli pustit dovnútra. a sácali do nej.ich rodičia na to vobec neregovali ,posedávali a popíjali si v klude kávičku.tak som im vysvetlila že domček je pre všetky deti...boli zlaté ,pustili ju / aj ja by som rada,keby malá tak poslúchla 😀 /
ale zas moja malá potom nechcela pustit do toho domčeka druhé ročné dievčatko tak som je pripomenula že ked sa nebude pekne s druhými detmi vonku hrat pojdeme domov.A tá mamička dievčatka mi hovorí...nechajte ju nech sa moja malá prebije ved život je samá prekážka...fakt som z toho zostala šokovaná a mojej malej to len ulahodilo 😒
snád ked pojde malá do školky tam sa naučí nebyt lakomá...aj sa doma hráme spolu a vysvetlujem jej že jej nepožičiam hračku ked ona nepožičia mne....ale podla nálady aj požičia...nerada by som riešila všelijaké detské spory ...ale niektoré mamičky sú fakt toho názoru že nech si to deti vyriešia sami a my sa do toho nemáme miešat...dost často sa s tým stretávam na pieskovisku..

wali
8. aug 2008

no to je fat horsie, ked mama dotycneho dietata nezasiahne a necha svoje dieta bit druhe. to by sa mi urcite nepacilo, v tomto pripade podla mojho nazoru by tie dotycne maminy urcite zasiahnut mali a vysvetlit svojmu dietatu, ze toto nie! no ale kedze je toto niekedy zbozne zelanie, myslim, snezienka, ze si spravila dobre ze si to riesila ty. tiez by som si to nenechala a tomu dietatu v tom zabranila, ale urcite s tym, ze by som mu potom vysvetlila, ze sa to nesmie, nie je to pekne a ako by jemu bolo, keby ho ostatne deti bili. ale poviem vam, dufam, ze tuto situaciu nikdy nebudem musiet riesit!

kukona, vobec sa s tym netrap, ze mala nechce poziciavat svoje hracky. skusaj jej to vysvetlit, to si myslim, ze robis dobre. a neboj, raz z toho vyrastie alebo sa to aj zmeni.

bubba
9. aug 2008

netreba sa zamyslat nad tym ze dieta nechce poziciavat hracky,dieta vie,ze je to jeho majetok,ale nerozumie tomu ze co to znamena ze sa mu to vrati zachvilu....deti nevedia rozlisovat casove horizonty a kazde jedno dieta tymto musi prejst(tym obdobim sebectva)samozrejme ze treba dietatu vysvetlit ze je pekne veci pozicat,ale nikdy nie nasilu zobrat alebo nutit ci vydierat ak nechce....ak nechce tak nechce je to jeho majetok nech si urobi co uzna za vhodne adekvatne svojmu veku..takze baby to ani nerieste oni raz na to same pridu tie nase deturence 😉

marorlinko
11. aug 2008

moj maly ma dobre srdiecko a vzdy hracky pozicia,este aj sam ponukne,ale ine deti co pozna,tak bez opytanie si beru este mu aj z ruky vytrhnu a maly sa rychlo vzda, paci sa mi na nom,ze sa nebije, nenechala by som,aby niekto bil moje dieta, ja ked vidim,ze cudzie dieta zacne trieskat s hrackou mojho syna, ci nicit ju, nedovolim mu to ,a hned zakrocim,ze to nesmie,ak nepocuvne, vezmem a odlozim, a je klud, ak ich to nevedia naucit ich rodicia k slusnosti , tak co ine mi zostava, moj maly ani na navstewve nikdy neberie cudzie veci ,bez opytanie,alebo bez toho aby som mu ja dala a to sa mi paci.

evickaleh
11. aug 2008

ahojte tak som nieco pocitala, marorlinko nenahnevaj sa na mna prosim, ale napr. moj maly aj napriek tomu, ze ho to ucim a nepaci sa mi ked berie inym detom hracky tak to robi, pride a zoberie si hracku lebo sa mu paci napr. niekedy ma to aj mrzi a vzdy mu hovorim nemozes si zobrat mas tu svoje hracky, ale myslim si ze v tej malej hlavicke to este nefunguje tak, ze nemozem si zobrat. nechape preco. neviem aspon si to myslim.

katy1979
11. aug 2008

tiež mám doma lakomca teda suhlasim s bubbou že to neviem pochopiť prečo by ju mal niekomu davat a že sa mu za chvílku vráti. mne to ostalo dodnes.
a tiež sa na to jeduje a je schopný strkať do toho druhého, ale nenechám ho ubližovať a strkať do druhých. snažím sa mu vysvetliť že to nesmie ale to asi ešte velmi dlho potrvá kým sa to ako tak naučí.
hračky druhých no tiež berie, hlavne loptu iné si nechá ako tak vyhovoriť.

sakura77
12. aug 2008

no,aj my mame momentalne obdobie "lakomec"-ale myslim ze tym kazde dieta v urcitom veku prejde,proste si uvedomuje ze je to jeho a chce dat najavo ,aby to aj ostatni vedeli,ale vacsinou to kazdeho po case prejde-ak ho k tomu vedu rodicia samozrejme.tiez sa mi nepaci ked sa drze velke decka hraju na "babetkovskych" smykalkach a podobne a tym malym nedaju sancu,nuz ale to uz svedci o vychove

majdiska
25. sep 2009

baby, chcem sa opýtať, na jednu vec, akého ste vy názoru.. jedna dotyčná osoba, moja švagriná dala syna do škôlky. za chvíľu má 3 roky, ale dostal sa do kolektívu detí 3-4 roky.. no a povedala mi že jej malého, ktorý teraz nastúpil zo dvaja krpci vo škôlke ťapnú a myslím si že on tiež nie je bez viny, no ako deti.. no a ten ich malý samozrejme to isté robí aj doma, len s tým rozdielom, že bije mladšie deti, sáče ich a buchnátuje.. a samozrejme aj môjho malého.. a nie je to kvôli hračke, proste k nemu príde a len tak mu vylepí, škrtí ho.. ked som sa na to ohradila, tak mi povedala, že to je v poriadku, že on sa len bráni a že nech je priebojný a vôbec ho neupozornujú že je to zle.. ked som jej povedala svoj názor, že aj mne to malý robil zo začiatku ked nastúpil do jasličiek a bol cez leto so staršími deťmi, že také správanie neakceptujem a jasne som mu dala najavo, tak s tým prestal..no oni ho obhajujú že to je správne.. 😖 čo si o tom myslíte??? čo mám spraviť, aby to dalej nepokračovalo??

hruskaskiku
25. sep 2009

Moja dcera tiez nechce poziciat veci, niekedy sa rozhodne, ze pozicia kriedy, ale potom uz loptu nepozicia. Urcite ju vediem, ze ma veci poziciavat, ked chce aj ona si poziciat. Moja mila dcera inym detom hracky teraz neberie, ak sa jej uz naozaj nieco paci tak, si vie poprosit o pozicanie.
Spory sme vyriesili na vonku tak, ze nosime len 1 hracku, ked chce pozicia, ked nie, schovame, aby ine deti neplakali, ze ju chcu. A navyše dokaze sa hrat vonku aj bez svojich hraciek, nejake hry si uz vymyslime.
Myslim, ze keby som mala ine problemy, toto ani neriesim, ako by moja krsna mama povedala, to su male veci. ALe dieta treba vychovavat a urcovat spravny smer.

sjuzi
25. sep 2009

Aj my sme "lamkomí" na svoje hračky... ale tiež to beriem tak, že sú jeho a on sa môže rozhodnúť, či požičia, či nie. Bohužiaľ zrovna prechádzame obdobím strkania a sácania, už len keď sa k nemu dieťa blíži... 😔
Snažím sa mu vysvetľovať, že nesmie nikomu ubližovať. Niekedy pochopí, niekedy je to horšie. Vtedy odchádzame z ihriska preč.
Ak sa dieťatko napr. zľakne a začne plakať, je to lepšie, lebo ho to fakt mrzí, že niekho rozplakal a ide povedať prepáč a vtedy hračku požičia.
Väčšinou bez problémov ale požičia svoju hračku vtedy, ak dieťa má svoju a vymenia si. 😅 😉

Myslím si, že to chce len čím viac chodiť medzi deti a praxou sa naučí, ako s nimi vychádzať. Takže máme to také striedavo-oblačno. Dúfam, že sa z toho "súkromničenia" čoskoro dostaneme... xixi 😉

maznacik007
25. sep 2009

majdiska.. pokial sa synovec tak sprava a rodicia nereaguju tak by som nedovolila aby sa hral s mojim malym..

sjuzi
25. sep 2009

Aj mne to jedna kočka z môjho okolia inak stále vyhovára, aby som to neriešila... lebo tým ho na to viac upozorňujem a bude to robiť stále... čo si nemyslím, že je v poriadku, keď sotí dieťa i mladšie, tak že spadne na zem a začne plakať... to fakt neakceptujem a som nekompromisná... !!!

bosa_noha
26. sep 2009

majdiska: skus sa este raz porozpravat so svagrinou, ze take spravanie nemienis akceptovat a kym to nevyriesi, tak sa nestretavajte. Dalej by si ju mala upozornit, ze by to mali rozhodne riesit, pretoze je dost mozne, ze ich maly je v skolke sikanovany starsimi detmi (co je uplne normalne, pretoze ucitelky v skole dost casto ignoruju taketo spravanie u deti). A argument, ze sa iba brani je smiesny! Brani sa pred kym? Zbil ho niekto starsi v skolke, a teraz on bije mladsieho? Neskor budu prekvapeni, ked bude maly bit mladsieho surodenca, pretoze pre neho bude normalne, ze ak je niekto slabsi, tak ho moze udriet. Na druhej strane, ak svagrina pouziva bitku ako vychovny prostriedok tak je uplne normalne, ze sa dieta vyvrsi na niekom kto je slabsi.

Rozhodne si nenechaj svojho maleho bit a v krajnom pripade obmedz stretnutia so svagrinou a jej priebojnym synom!

lauraaaaaa
18. okt 2011

ahojte,citam niektoré príspevky,no stále nenachádzam odppoved,respekt.radu ako na moju ,,potvorku,,.Ona je ináč kludná so mnou velmi az velmi rozumná na svoj vek,venujem sa jej,no ked prestupime prah medzi vnutrom von,neviem co snou.svoju hračku nepozičia, a dokomca aj iným detom zoberie,este ze iné deti,niektoré to akceptuju, 😅 ,na čas,potom je plač a krik,uz si pripadám ako debil ze len ja si okrikujem dieta.aj jej vysvetlujem aby nebrala od detí hračky,alebo sa spýtala,ci moze,proste neviem co s nou má 32mesiacov,uz raz presla týmto,,to je moje,,alebo ani nevisla z toho neviem...Aeste iní podporuju moju v tom dohováraju svojmu dietatku,vnučatku aby mojej pozičal,aj pozičia,no najblizsie sa to zoopakuje a uz berie bez vsetkého a začina plač oboch strán.

lauraaaaaa
18. okt 2011

no zabudla som nenáme surodenca mozno aj to je v tom 😒

katkabg
16. jan 2015

Neviem kde napisat-pisem teda sem.Dnes idem pre moju dcerku a pani ucitelka mi vravi ze aby som vedela ze moja mala strhla svojej spoluziacke nahrdelnik svietiaci z krku.Pytam sa mojej malej ze ako to bolo a ona zacala hrooozne plakat az sa zajakavala.Tak pani ucitelka zavolala tej pani uc.co bola rano snimi ze ako to bolo a ta ze nech sa netrapime ze sa hrali a moja je to asi nahodou roztrhla pri hre.Tak a isli sme domov s mojou malou a ona stale plakala vravi nik mi neveri maminka lreco mi nik neveri.Dosli sme domov a klakla som si a vravim jej,pozri ja som to dievcatko a akoze mam nahrdelnik ukaz mi ako sa to stalo.A moja zacala: aminka ja som akoze robila kavicku do poharikov a Ivan ten lietal ako lietadlo,plesol ma po tvari a potom dosiel k Simonke zo zadu a strhol jej nahrdelnik a hodil o zem,ja om zacla zbierat gulicky z neho a vsetky deti zacali kricat ty si na vine ty si na vine :( aj ten chlapcek Ivan jej hovoril ze to urobila ona.A stale mi plakala a vraavi maminka ja viem ze sa nema klamat ved ja nechcem aby mi narasol nos ako pinokiovy.Poradte mi.Nechcem urcite nic riesit len ma bude mrzet ak moja dcerka vravi pravdu a kazdy bude vtom ze klame ze to neurobila.Nikdy snou nebol doteraz konflikt ma 5 r.Nikdy mi neklamala.Vzdy len v ramci hry napr.mami ja som to tam neschovala a usmieva sa sibalsky.Tento krat ked mi vsetko vysvetlovala velmo plakala.Aj jej. Ravim ze aj ked ho roztrhla ze ju nebudem hresit,to este viac zacal plakat a ze nik jej neveri ani ja.Ja jej vsak verim.Viete ona je citliva osoba,minule jej vravim ze ziadne zvieratka sa ani nezabyjaju ani nezaslapuju a ona ze joj maminka ja som minule zachranila celu rodinu slimacikov,lebo chlapci jch chceli poslapat.Alebo kolko razi mi vravela ze niake spoluziacky jej vraveli ze je p...a,mala ....k...a a ja ju vzdy ucim ze nech im neodpoveda nech sa otoci a ide prec.To ju za to aj pochvalila pani ucitelka ze neni taka ze by sa bila ci nadavala len zo zciatku kvoli tomu plakavala kedze neni zvyknuta aby ju niemto tak nazyval skaredo.Dakujem ze som sa mohla vyrozpravat.Vy ako riesit ked sa mate dozvediet od dietatka pravdu.Mne srce vravi ze moja dcerka neklame.Ten chlapcek uz v minulosti robil zle