icon

Ročné dieťa spí v noci horšie ako keď bolo mladšie

andrea_za
7. jan 2015

prosim poradte alebo aspon povzbudte. uz som z nasho synceka zufala a unavena, vobec sa z neho netesim a pritom je to zlatucke, usmievave dietatko. problem mame v noci. ako vela deti zacal nam horsie spavat ako 3-4 mes. avsak odstupom casu sa to ako tak stabilizovalo. ako 6-8 mesacny - cez den to sice nebolo bohvieco, ale s tym som sa zmierila. a v noci sa budieval 1x, nakojila som a pekne spinkal dalej. vtedy som ani neriesila, ci po kojeni spi alebo nie, dala som ho do postielky, pomrvil sa a zaspal. ak sa aj nahodou este v noci zobudil, stacilo ze som sa mu prihovorila alebo polozila ruku na chrbatik a spinkal spokojne dalej, ani cumlik nepotreboval (mame postielku prisunutu k nasej posteli).
dnes ma uz rok a s nocnym spanim je to katastrofa. neriesim denne spanky, tie su take ako predtym. ale vystraja nam vecer a v noci. ulozim ho na nocny spanok, aj to ho musim uspat na rukach (predtym som ho ulozila do postielky, lahla vedla neho a pomaly zaspal. to uz nefunguje). a odvtedy sa budi aj kazdu hodinu. pricom ho musime zobrat na ruky, uspat ho a aj to vacsinou po ulozeni do postielky sa po chvilke zobudi a zacne neskutocne plakat. skusali sme ho aj nechat plakat, hoci to bolo neunosne a ja som plakala s nim, ale po case chytil vyslovene az taky amok, zacal sa hadzat v postielke ako zmyslov zbaveny. vtedy sme sa uz zlakli a vybrali ho z postielky. taktiez je uz neskutocne zavisly na cumliku, predtym ho potreboval len kym zaspal, teraz ho potrebuje dudlat aj celunoc.
este jedna vec, mam pocit ze sa nam to takto pokazilo, ako zacal stvornozkovat ako 11-mes. vsetci mi hovorili, ze prave vtedy sa mu spanok zlepsi, lebo sa viac unavi, no u nas je to presny opak.

preco je to tak? ked sa predtym budieval 1x, tesila som sa, ze sa blizime k celym prespatym nociam. no teraz je to v nedohladne.
syncek je stale kojeny, po roku som ho chcela odstavit, ale teraz sa toho obavam. moze to suvisiet aj s tym? ze ho uz menej kojim (v noci 1x, potom rano a vecer a este cez den 2x), ze potrebuje viac kontaktu so mnou?
clovek si povie, ze kazde dieta je ine a potrebuje svoj cas. ale nas to trapi aj z toho dovodu, ze sme chceli druhe dieta, co v tomto pripade vobec neprichadza do uvahy :(
prosim, kto ste mali nieco podobne, poradte alebo aspon povzbudte, ze raz sa to zlepsi. co sa urcite aj zlepsi, len sa bojim ze budem k 5-rocnemu dietatu vstavat, pretoze nebude vediet prespat noc
vopred dakujem

Strana
z2
prasiatko30
19. jan 2015

toto mi robila moja mladsia - a pokial som jej nezatrhla nocne kojenie - ktore jej uz aj tak bolo len na to aby sa hrala a vobec nespala - bola nekludna, kopala, spavala s nami v posteli, ak som sa nahodou od nej pohla a nedala jej prsnik tak uz zacinala mrncat - horsie ako ked bola novorodenec. ked som uz mala toho plne zuby a bolo vidno ze absolutne jej to prso cez noc neprospieva tak sme prezili 2-3 noci bojove ale potom sa naucila a cuduj sa svete spanie sa zlepsilo o dost uz sa nepreberala kazdu hodinku ale pospala aj 2-3 h postupne aj viacej, namiesto kojenia isla flasa vody a cez den sme este kojili asi pol roka dalej bez problemov

nicicka
19. jan 2015

@andrea_za tak toto presne poznam, od roka to bolo so spankom katastrofa...bola som z malej na prasky. Vsetko to bolo kvoli zubom a trvalo to do roka a pol. Bolo to hrooozne. Po roku a pol som myslela, ze mi dieta vymenili, lebo bola na nepoznanie. Krasne spala celu noc, cez den mile, usmievave dieta a bolo po probleme. Teraz mame dva roky, vyliezaju posledne stolicky a sme tam kde sme boli v roku 😉 Ale uz viem, ze ked vyjdu tak to bude zas OK.

pixma321
19. jan 2015

@andrea_za no aj ja som badala po pričinach...a skušala všetko...dodnes neviem pričinu....

vierkac
19. jan 2015

@andrea_za
Andrejka, my sme si presli roznymi fazami. Ano medzi 3. a 4. mesiacom sa spanok totalne pokazil. Dovtedy zaspaval na prsniku, ale zacal sa budit kazdu hodinu, aj castejsie. Naucili sme ho zaspavat sameho, raz bolo lepsie, raz horsie, budenie od 1x do 5x za noc. Podla toho ci sa prave nieco nove ucil (lozit, sediet, chodit), to mozog v noci spracovava. Ked mal 13 mesiacov, stahovali sme sa a manzel rozhodol, ze ked uz zmena, tak ho rovno dame do vlastnej izby. A zazrak, do 3 dni prespal celu noc, tzn 12 hodin v kuse!
Ked niekde ideme a spi znova s nami v izbe, vzdy sa parkrat v noci zobudi. Pre mna poucenie, ze proste ked ma citi v noci blizko, pri slabej faze spanku ho "rusim". Tiez je stale kojeny, ale iba rano.
Kazde dieta je ine, ale prave preto ked nieco nefunguje, treba skusit inu taktiku 🙂 Ale treba zase vytrvat, aby v tom maly zase nemal zmatok 😉

andrea_za
autor
23. jan 2015

@vierkac
@nicicka
@prasiatko30
dakujem velmi pekne za reakcie a vase skusenosti. neostava mi nic ine len vydrzat. ak mam byt uprimna, za tych par dni, co som tu nebola sa noci trosku zlepsili ale dni naopak zhorsili. spi este dvakrat, ale po polhodine je hore. skusala som aj jeden denny spanok, ale to este nedal, o piatej odkvecol 😅 a sranda je na tom ta, ze ked cez den ostanem v spalni pri nom, ja na nasej posteli a on vo svojej postielke, tak po tej polhodine sa pomrvi, pootvori oci, uvidi ma a spi dalej. ak tam nie som, tak nie. a ak sa aj potom vytratim z izby, tak sa hned zobudi. no nieco neskutocne. moze byt, ze ma takto citi, ci tam som alebo nie?

@vierkac
a mozem sa opytat ako sa vam podarilo naucit ho zaspavat sameho? dakujem

Strana
z2