icon

Rozhodovanie o ďalšom dieťati

neznakaramelka
7. nov 2012

ahojte
chodim sem dlhsie,ale az dodnes som nemala potrebu prihlasit sa.
potrebujem vsak pocut nejaky nezavisly nazor na moju situaciu.
citala som tu viac tem ohladom dalsieho dietata, ale myslim ze su vseobecne.
uz mam dvoch chlapcov, jeden ma 6 rokov, druhy mal 4 roky.
mladsi bol vo vaznom stave, preto som s nim na predlzenej DR zo zdravotn. dov. , ale teraz v novembri sa mi to konci, cize som 6 rokov doma
no a tu je problem, manzel velmi tuzi po dalsom dietati, ja tiez 😉 , ale mam strach do toho ist, pretoze uz teraz sa mi nedari najst pracu, a keby som ostala teraz tehotna, tak ju nenajdem uz urcite. ked priratam tehu a dalsiu matersku. tak by osm bola doma 10 rokov. no a samozrejme by som nemala narok na matersku, ale len na rodicovsky prispevok. mam obavy ze potom si uz do konca zivota nenajdem pracu.
manzel aj svokra tvrdia, ze mam VS nejaka praca sa potom najde.ze je jedno ci som uz doma 6 alebo 10 rokov. ale neviem. kvoli tomuto mam vazny blok ist do materstva
proste mam pocit, ze po tretej materskej sa mi zivot skonci....
viem len jedno, v tom mam jasno. ak sa mi nejakym zazrakom podari najst pracu, potom neskor uz nechcem ist na matersku, lebo mam hrozu, ze by som po materskej musela znova nastupovat na rozbehnuty vlak a hladat si pracu. proste aj teraz ma ubija ten pocit, ked posielam desiatky zivotopisov a ziadna praca sa necrta.
tak aky mate nazor? ja viem ze sa musim rozhodnut sama, ale potrebujem ziskat odstup. iny pohlad
dakujem za precitanie a privtam kazdy nazor

Strana
z2
lenkagabi2008
8. nov 2012

ahoj nezna karamelka. my mame dve deticky, som na materskej treti rok, a nedavno som dostala vypoved. o tretom dietatku neuvazujem, pretoze v bud. sa obavam, ked budu starsi, ci ich financne dokazeme zabezpecit, ale tiez som z troch surodencov a ked vidim fotky ako sme vsade v trojici, zalavuje ma super pocit, takze ak tuzis po tretom dietatku, myslim ze by si ho mala mat, deti su v zivote priority cislo jedna. myslim, ze zalezi od zametsvatela, ktory ta v bud. zamestna, ci sa bude pozerat na cas straveny doma, alebo na tvoje schopnosti. ak si schopny zamestnanec, tak to potom zistia a nebudu mat problem s tym, co si robila tolko doma. myslim ze 6 rokov ci 10 rokov je uplne jedno, bude zalezat len na ludoch na ktorych natrafis a ci budu vidiet v tebe potencial, ktory ak v cloveku je, sa nestrati ani za 15 rokov. takze ak mate v srdiecku dost lasky este pre jedno dietatko, drzim palceky.

simca06022011
8. nov 2012

@xlucia No upratovacku som uviedla ako extrem🙂)))) no ak chces vediet konktretne aku poziciu, tak na to mam trochu malo informacie. Pretoze je dolezity odbor studia ale tiez aj to co vobec chce clovek robit. Ak chce byt niekto uctovnik, pravdepodobne nedostane pracu ako hlavny uctovnik vo firme bez praxe. Bude musiet pozriet najskor nejaku administrativnu poziciu kde su napr. pomocne uctovne prace a pytat sa ci je mozny karierny postup alebo sa tam naucit co sa da a potom ist dalej... (to len tak na priklad).

Inak na Slovensku je praca tak zvlastne ponimana, ako nieco co clovek MUSI mat a MUSI robit, no nemusime pracovat tam a tam... podla mna kazdy si ma najst v prvom rade pracu, ktora ho bavi a vie sa tam realizovat (v prvom rade).. nie kazdy ma moznost toto splnit, ale mali by sme sa o to snazit. Cim vyssie vzdelanie, tym mame k tomu blizsie 🙂 Ved nie je nic horsie ako clovek, ktory nechce robit to co robi (to su tie "prijemne" predavacky, "ochotne" uradnicky a i.)... pre zakaznikov, aj pre sefa a aj pre vlastne zdravie...

xlucia
8. nov 2012

@simca06022011 bodaj by si mala pravdu, ale s tou pracou je to velmi tazko. mna by bavilo viacero veci, ale nestudovala som to 😒

dedikatessa
8. nov 2012

V tejto dobe ludia a aj zeny rozmyslaju tak ako si ziada tento svet a okolie. Prisposobujeme sa tím druhím, namiesto toho aby sme sa s triezvou hlavou opytali samých seba, co vlastne chceme a po com tuzime, kde budeme spokojné.
Ja si myslim, ze sa zbytocne obavas buducnosti. Buducnost nemozes nijako ovplyvnit uz teraz, a to nehovorim o buducnosti dalekej. Riad sa srdcom, a situaciou v ktorj sa nachadzas a si schopná prezit. Pokial mate dobre fungujuce manzelstvo a manzel pracuje, a ty citis ze by si este jedno dieta zvladla tak nemysli na karieru a peniaze ale sa riad srdcom zeny. Tak ci tak, to dieta urcite financne zvladnete. Tento zivot tu na zemi nie je oíba o peniazoch a kariere a byt financne zaopatrený. Su hodnoty, ktore sa nicomu nevyrovnaju. A kedze mas VS tak to mas urcite lahsie, aj ked to na slovensku nie je ktovie co teraz ale predsa ten titul je stale viac ako nic. Drzim palce, aby bolo tvoje rozhodnutie naozaj tvoje pripadne vase, nie aby rozhodovali materialne veci, ktoré ludom zbytocne zneprijemnuju zivot.

jaroslavapovraznikova
8. nov 2012

Ahoj neznakaramelka,ja mám 36 a keby mi niekto povedal že budem mat tretie dieta tak by som ho poslala niekam...Mám dceru ktora sa chysta na VS a syna ktory coskoro pojde na strednu a minule vianoce sa nam narodila Miska, do vtedy som žila len pracou a nemam pocit že som nieco zmeskala.Praca ta počka,verim že sama posudiš čo je pre tvoju rodinku a Teba najdôležitejšie.Prajem vel'a štastia🙂 🙂 🙂

simca06022011
8. nov 2012

@xlucia niektore veci netreba studovat, niektore treba.. to je riziko vyberu a ludia si to v 18tich velmi malo kedy uvedomuju

neznakaramelka
autor
9. nov 2012

@dedikatessa to si povedala krasne 🙂

tiviot
10. nov 2012

@neznakaramelka kedze mas VS tak by som sa toho nebala 🙂 ale mozno by bolo super najst si pracu, taky pol rok pracovat potom zacat skusat otehotniet,,,aby si mala narok aj na matersku a najlepsie by bolo keby si mala TPP aby si sa potom mala kam vratit do prace,, neviem kolko mas rokov a ako ta to 3 babo z tohto pohladu ,,nahana ,, 🙂

mima4
10. nov 2012

@neznakaramelka

ahoj, skusim ti napisat svoj nazor. Podla mna je dolezite sa riadit tym co sama citis, po com tuzis a pokial ti nevadi, ze nebudes mat sancu sa zamestnat vzhladom k svojmu vzdelaniu a nebude ti vadit robit niekde v hypermarkete, ci na smeny muklovat za pasom niekde, alebo upratovat... tak urcite sa tym netrap a chod aj na dalsiu matersku. Len pocitaj s tym, ze po 10tych rokov doma budes vykonavat pracu cloveka s ucilistim, ci iba zo zakladnym vzdelanim, ale ak to tebe neprekaza a je ti jedno, ci by si aj upratovala niekde, tak napln si svoju tuzbu po tretom dietatku.

Vela ludi ti tu radi, aby si sa netrapila co bude o par rokov, ... aby si riesila pritomnost, no chcem ti uprimne povedat, ze iba ty, TY a tvoj manzel budete niest dosledky svojich rozhodnuti, a ako pises, ze uz teraz ste na financnej hrane... nikto sa vam potom nebude skladat na nic..

Moje odporucanie je teda take, ze pokial vam nevadi zit v biede, z vyplaty do vyplaty... a pokial ti staci hocijaka praca... dajte sa na tretie dietatko.

xlucia
12. nov 2012

@mima4 hadam to nebude take zle, aby napriek tomu ze by bola tolko rokov doma, robila dokladacku tovaru. tak nebude mat prax, zacinat sa bude tazko, ale ved sa hadam postupne dostane vyssie. ak spravila VS, tak hadam ma aj nejaky rozum. nie?

mima4
12. nov 2012

@xlucia to netvrdim, ze by nemala rozum, ale prvy kontakt s potencionalnym zamestnavatelom pre cloveka je zivotopis. Zamestavatel ma volnu poziciu, dostane na nu cca 50 zivotopisov... z ktorych vybere 4-5 najvhodnejsich uchadzacov, ktori splnaju jeho predpoklady. S clovekom, ktori bol po skole 10 rokov doma sa ani nebude v 99,99 % pripadov bavit...

xlucia
23. nov 2012

@neznakaramelka ahoj. ako ste na tom?

nrvipka
2. feb 2013

som stara na dalsie dieta? mam 38...nedavno som mala iny problem..casto som krvacala a lekar ma poslal na vybratie maternice..to sa odlozilo,lebo som mala problemy s plucami ☹ uvazujem ci je to znamenie a to som nikdy nebola poverciva 😝..s partnerom mam len 5rocnu..ostatne mam z ineho vztahu a su uz velke..18,17,10 ..nejak mi je luto,ze som nepoordila synceka..akoby ma chytilo druhe materstvo 😉 ..bola som na RD malo,vzdy som pracovala,nikd ynebol probelm najst si pracu..no teraz som nejaka usedena..som doma sice manej..tiez som zacala skoro pracovat po 4dietati...ale nikdy mi to nevadilo..teraz neviem,ci je praca to,co by ma naplnalo,mam tolko veci,co robim..a uzivam si tu pohodu,ked pridu deti domov zo skol a mozem byt doma,mam navarene,napecene ,upratane a kecami napr. pri cajiku ...a jasne aj moja choroba vylucuje pracu na dlhsie ako 4 hodky..mozno by ma tehotenstvo omladilo 😀 ..dievcata by boli za..a partner?? este som nenasla odvahu sa opytat..ale keby bolo,asi by bol rad..hlavne ten syn..uz sme sa bavili aj o adopcii a nahradnej profi rodine a bol za 🙂..kym u nas nebola moja chora mamka..no verim,ze sa to u nas zasa vrati k starym dobym casom 🙂 a jedno je iste..aj starsie coskoro vyletia z hniezda 😎 ..niekomu to bude asi divne...no mne deti robia radost 😵 😵 😵

janinah
2. feb 2013

@neznakaramelka je to o prioritách, ja čím som staršia,tým viac je pre mňa práca "nič" a deti "všetko"...v starobe chcem počítať svoje deti a vnúčatká a nie koľko rokov som odrobila..ale to som ja,ty si to dobre rozmysli,ty si ešte asi poriadne nerobila,ja už som sa narobila dosť,tak to možno inak beriem..ale ak máš podporu manžela,rodiny,tak by som sa na to tretie dala na tvojom mieste 😉

avanti
4. mar 2013

@neznakaramelka - zakladatelke tejto temy gratulujem, tretie dietatko je, ako sa zda, na ceste.

A este pripojim jednu vec - jeden pohlad - ohladne rozhodovania sa o dalsom dietati - prave dnes som niekde v rozhovore s Wandou Hricovou a jej mamou natrafila na toto :
Veronika Hrycova - "Navyše som šťastná aj z Wandinho predsavzatia, že chce tri deti. Po tragédii, ktorá sa nám stala, prišla na to, že jedno či dve sú málo“.

neznakaramelka
autor
21. mar 2013

@avanti dakujem ku gratulacii

Strana
z2