Rozpravanie 3-ročného dieťaťa

29. máj 2020

Mam taku otazku. 3rocne dieta ktore vydava len zvuky. Nemyslim teraz zvuky napodobnovanie nieco ako hav hav mnau alebo tak. Proste len ako keby skriekanie.
Nehovori nic ziadne mama tato atd. Myslite ze to treba uz riesit s logopedom ci nie?
Niekedy vobec nereaguje na matku ak mu chce nieco povedat nedokaze nadviazat s nim ani kontakt proste dieta si robi svoje a odchadza.
Druha vec to iste dieta vie ho nahnevat uplne banalna vec. Viacere deti niekde a ono pride tak sa mu nepaci ze sa napr hraju tak zacne uplne revat hadzat sa o zem dupat nohami atd.
Pripadne ide auto po ceste auto odide neni ho vidiet a dieta dostane total zachvat ze to auto zmizlo. Alebo auto stavajuce na parkovisku na svojom mieste zrazu neni a uplne hysak ze tam auto neni.
Moze to naznacovat daku chorobu?
Alebo len obdobie?
Je toho vela co robi

sapetka
29. máj 2020

Urcite by som sa poradila s ped. Dieta v takom veku by malo tvorit jednoduche vety ked uz nie normalne rozpravat.. a podla toho co pises (ak to nie je vtip) vyzera to na autizmus

autor
29. máj 2020

@sapetka nie nieje to vtip. Je toho naozaj viac co si vsimam. Nejedna sa o mojho syna ale kamosku. Snazim sa ju naviest ze by zacala trosku premyslat ci je vsetko ok ale moc sa zatial nechyta. Jej vyjadrenie je take ze ked ho vezmu do skolky sa rozkeca. Alebo ze tam sa nauci posluchat. No moc sa mi to nezda. Akoze nemam v plane sa do toho miesat len sme dost casto s nimi a niekedy neviem ako reagovat na jeho spravanie.

kiki68
29. máj 2020

Urcite uz riesit, do 3 rokov ma rec nabehnut. Chce to screening zo strany pediatra aj psychologa.

autor
29. máj 2020

Obcas ho strazim ked potrebuje odbehnut a stalo sa mi ze napr boli sme na zahrade a letelo lietadlo. Pozrel hore na lietadlo ukazal nan vydal divny zvuk zo seba a zacal nenormalne plakat a museli sme ist dnu a plakal este dost dlho. Aj ked som sa mu snazila vysvetlit ze to lietadlo nic neutobi ze ono len vozi ludi niekam ako autobus napr.
Alebo som sa snazila ze ukazem mu knizky ake doma mame. Vytiahla som take jednoduche kde su tozne obrazky auticka zvieratka a tak.
Prisli sme na vcelu a zas nenormalny zachvat placu hadzania sa o zem

sapetka
29. máj 2020

Zvlastny pristup. Ona je matka a mala by si vychovat dieta, no zjavne to nezvlada , skolka tu nie je na to any deti vychovavala... urcite sa potesia takemu decku , ak ho do tyzdna mevratia s tym ze odporucaju vysetrenie pediatrom. A ked boli na 3rocnej kontrole u ped co im doktor povedal na toto soravanie? A jeho reagovanie

mogaa
29. máj 2020

Môže to niečo znamenať a nemusí...tým že dieťa nevie vyjadriť čo chce, sa bude hnevať, hádzať o zem, plakať....aspom jednoslabičné slová by už ale hovoriť mal, takže určite nech sa objedná logopedičke....ak ho už prihlásila do škôlky, tak tam jej to určite odporučia aj učiteľky.....naša má 2,4roka tiež rozprávanie pozadu len také bežné mama, baba, papam, čaj, ahoj, nejde,nechce...ale má snahu dorozumieť sa - čiže u nej to je určite len otázka kým na to dozreje....a tiež sa jeduje ak nie je po jej, napr.že musí ísť preč z ihriska....u nej je to ešte také smiešne že každému hovorí žene -mama, mužovi-dede....vie kto je mama aj kto je dedko ale keďže nechce povedať teta miesto toho použije mama a miesto ujo -dede...ale trojročný by už mal hovoriť minimálne pár jednoslabičných slov- tam treba logopedičku a tá ho možno pošle aj detskej psychologičke aby sa vylúčila nejaká porucha....a mala by to riešiť čím skôr, ak je tam nejaká porucha s tými deťmi treba čo najskôr pracovať

autor
29. máj 2020

@sapetka dr ich poslala na vysetrenie neurolog,usne,logoped. Lebo dost aj zakopava s tym ze pada na zem. Ze ho dr skusala ci vie napr vyskocit z drepu alebo skakat ako zabka chytit loptu atd. No a ze vela veci nedokazal. No povedala ze oni to doma ani nikdy neskusali nieco take robit.
Ja som napr raz skusala s nim kreslit. Viem ze ani moj syn nedokazal nic zmysluplne kreslit v 3rokoch ale napr ked som mu povedala ze daj zltu pastelku nakreslime slnieco. Nevedel co je zlta. Netrafil ani jednu farbu. Akoze viem ze sa nedaju porovnavat deti len mi to proste stale neda a fakt neviem ako sa chovat k nemu

autor
29. máj 2020

@mogaa tomu by som chapala ze z ihriska sa jej nechce to robi cirkus aj moj ale napr take ze pridu a deti sa hraju s hrackou a jej syn pride zacne nenormalne revat zoberie tie hracky a zacne im ich schovavat ze sa nemozu hrat. To mi pride take divne. A naviac niekedy robim rozhodcu a musim ho zastavit lebo proste ona nato vobec nereaguje ze im to berie

mogaa
29. máj 2020

A kamarátka sa tomu dieťaťu venuje? lebo trojročné si už bežne hádže loptu, jasne nemusí ju vždy chytiť ak mu ju dospelý hodí, ale má snahu....to isté kreslenie, aspom šmárať skúša...farby nemusí poznať ak mu ich nehovoria....také deti všetko opakujú, čo robíš ty chce vyskúšať aj on alebo čo vidí u iných detí to chce aj on ....podľa toho čo píšeš mi to naozaj príde že bud má nejakú poruchu alebo sa mu nevenujú a dieťa si robí len čo chce.....

autor
29. máj 2020

@mogaa neviem ako doma ci s nim nieco robi vacsinou ked som tak vyzvedala tak viem ze ho zaujima tablet no knizky ako citanie pozeranie obrazkov kreslenie ze ho nezaujima vobec. Ked sme vonku tak vacsinou sa hrat nechce bed sa vozi na takom 4kolesovom auticku alebo len tak pobehuje sem a tam.
Viem ze je tazke s nim nieco robit na mna sa par krat tiez nahneval ked som mu nerozumela co chce no je to tazke porozumiet ked bud len robi zvuky alebo divno ukazuje. A zas nechcem jej hovorit ze nepostrazim chvilu ked potrebuje.

tatinka
29. máj 2020

Ako som citala tvoj prispevok,prve co by som povedala autizmus,ale ako citam dalej,mozno sa mu doma nevenuju a tym padom je priecny,lebo nikto mu nerozumie kedze nevie vyjadrit co chce, ani on nikomu nerozumie a nevie co chcu od neho,Mozno chce uputat pozornost matky kedze ako pises ona to neriesi....vysetrenie psychologom by bolo na mieste a aj ten logoped by nebol marny,plus neurolog,ale skor asi tvoja kamoska potrebuje vysetrit ked to neriesi,ak ide o autizmus ,s dietatom treba zacat pracovat a moze mu to len prospiet.....drzim palce nech sa kamoska cim skor spamata....

jedlee
29. máj 2020

uff, jednak to nie je tvoja vec, ako by sa ti pacilo, keby sa niekto takto do teba staral a o tvojom dietati vypisoval pod anonymom na fore.
druhak, verim ze jeho mamina sa mu venuje najlepsie ako vie, skolka pomoct urcite pomoze, a ak ho nechces strazit a vadi ti to, tak to proste kamoske vysvetli a neries tu bludy. ako si pisala, moze to byt obdobie, moze sa rozbehnut neskor, moze to byt aj vaznejsia porucha. nikto ti to tu neurci co sa deje, akurat sa bude ohovarat mamicka, ako sa nevenuje, a ako ma dieta urcite tazky autizmus.

lucyluv
29. máj 2020

Jedine zvlastne mi pripada ta absencia reci, to by som riesila. Tie zachvaty placu nemusia byt nic specialne podla mna, ked sa nevie vyjadrit inak, vyjadruje sa revom.

elizabeth175421
29. máj 2020

@jedlee veď autorka píše, že občas to dieťa stráži a opisuje, ako sa dieťa správa. Tiež píše, že ho postrážiť chce, ale nevie, ako sa k nemu správať. Čo je na tom ohováranie?.. Treba si to zobrať tak, že ak je to zdravé dieťa a napr. Nevychované alebo nedozreté, tak môžeš na neho zvýšiť hlas, usmerňovať ho, ako bežné dieťa. Alebo má dieťa skákať ľuďom po hlave? Ale ak má nedajbože nejaký zdravotný problém, tak aspoň by vedela, ako zareagovať, či sa to dá nejako ovplyvniť to správanie alebo treba dieťa nechať tak.. Niekedy môže pri deťoch, ktoré nie sú zdravotne v poriadku zlá reakcia ešte uškodiť.. Viem, o čom hovorím.. Takže neviem, prečo by to malo byť ohováranie, navyše práve preto to píše anonymne, aby sme nemali ako zistiť, o aké dieťa sa jedna, čo by pri písaní z profilu mohol niekto zistiť.. A to, že niekto tu píše, že dieťa je nevychované, že sa matka nestará, to už nie je chyba autorky.. Skús sa na to pozrieť z druhej stránky - aké by bolo tebe, keby náš choré dieťa a takto sa správa a tvoja kamoška by sa k nemu neadekvátne správala, lebo by to nevedela. Neviem, čo je horšie..

anastazia93
29. máj 2020

Určite je na mieste aj logopedicke vyšetrenie. Dnes chodia k logopedom bežné aj deti mladšie ako 3 roky, v prípade detí s identifikovaným rizikom ( neurologické, genetické, vývinove typu autizmus) aj malinké deti,pri ktorých logopedi davaju rady rodičom ako sa s dietatom hrať, nadviazovat kontakt , ako komunikovať...

autor
29. máj 2020

@elizabeth175421 presne tak som to myslela ako pises. Nemam ani som nemala v plane ju ohovarat ani nic podobne preto som zalozila anonymne.
Skor ma zaujimalo ze ci nema niekto skusenost pretoze fakt neviem niekedy ako sa k nemu chovat reagovat atd

elizabeth175421
29. máj 2020

Napiš mi ip, ak chceš 🙂

sashabb
29. máj 2020

Mne hneď napadla táto diskusia https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-pomoct-sestre-ktora-nezvlada-svoje-5-rocne-dieta/ príde mi to správanie porovnatelne 😕

nikpa
29. máj 2020

Tu uz malo byt vyšetrenie neurológ, psycholog, logoped. Určite to nie je ok. 3 ročne dieťa len škrieka a nehovori ani mama?! Toto nie je problém, že ešte nerozpráva ale celkovo komunikácia, správanie. Treba sa mu začať co najskôr venovať a pracovať s ním, ak to teda ešte rodiča nerobia.