Slobodná matka - ako ste deťom vysvetlili, že nemajú otca?

Ahojte hlavne slobodne maminky. Chcela by som sa vás opýtať ako ste svojim deťom vysvetlili že oni nemajú otca pri sebe a ich kamaráti v škôlke áno.

nelinka2009
4. jan 2019

@michaelahorvatova Ahoj, sice niesom slobodna, ale mam taku skusenost... Dcerka ma spoluziacku a ta je sama s maminou... Zrejme sa ta mala tiez na toto doma pytala a mama jej povedala, ze 'bez ocka je lepsie'... V skole bol z toho poprask, aj nasa mala prisla dom, ze ' kedy budeme bez tatika?'... daj pozor a prijatelne jej veku jej povedz pravdu, ale neurob z otca nic negativne... Mohla by si jej do buducna velmi uskodit... Jednoducho jej povedz, ze oni maju a ty nie... Ved nemozete mat vsetko tak isto... Ale aj mat ocka aj nemat ocka je uplne v poriadku...

11mirka22
4. jan 2019

@michaelahorvatova tak záleží aj na tom, z akého dôvodu s vami otec nie je. Ak preto, že nemá záujem A dieťa ho ani nepozná, tak primerane veku by som vysvetlila, že ocko s vami byť nechcel. Že ste sa ľúbili, ale nezostal s vami. Neklamat, primerane veku vysvetliť.

bobula46
4. jan 2019

@michaelahorvatova Určite by som nehovorila že tatinko nás neľúbil tak preto odišiel, nech už je pravda akákoľvek. Keďže to je už asi dieťa ktoré chodí do škôlky tak ešte maličké na to aby si rozoberala lásku ako tak.
Keď som bola malá mala som dve spolužiačky ktoré vychovávali iba maminky. Jedna vysvetlila že tatino odišiel ďaleko ale časom príde (verila tomu veľmi dlho a keď sa dozvedela pravdu tak skončila na posedeniach so psychológom, urobila si k "otcovi" nejaký citový vzťah, verila že raz určite príde) druhej to mamina vysvetlila tak že niektoré deti majú iba maminky, niektoré iba tatinkov a niektoré deti majú oboch rodičov. Niekedy prídu tatinkovia neskôr a niekedy vôbec.

erikavesela
5. jan 2019

@nelinka2009 preco bol v skole poprask z toho, ako jej to matka vysvetlila?

monikafeliz
5. jan 2019

@michaelahorvatova aj ja vychovávam syna sama, s manželom sa rozvádzame a tiež ma napadla táto otázka, čo mu poviem ked sa ma na to opýta? Má ešte len po roka, takže na vysvetľovanie mám etše čas. Ale segra mi hovorila že jej kamarátka to vysvetlila škôlkarovi tak že si ockom nerozumeli a tak spolu nežijú, ale že obaja ho veľmi ľúbia. A že keď príde čas, tak sa objaví nový tatino, ktorý s nimi bude žiť, len ho mamička musí ešte nájť =) podla mna je to pekné, a takto to chcem synovi vysvetliť aj ja ak si dovtedy niekoho nenájdem

nelinka2009
5. jan 2019

@erikavesela no pretoze dievcatko to dost nevhodnym sposobom prezentovalo dalej, v podstate to skoncilo tak, ze spoluziakov, ktory maju otca a surodenca ( toho chcela tiez) zacala fyzicky sikanovat... kedze tych deti bolo viac, viac rodicov sa stazovalo... tuto nevinnu vetu riesila uz aj riaditelka...

sbear
7. jan 2019

@nelinka2009 to je skorej dost ojedinely pripad. Ale treba si davat pozor, co sa povie. Ja na ex vyslovene ziarlym a zavidim im. Preto som synovy za tie 3.5 roka co ex s nami nezije nakecala kadeco. Tiez na ex kricim a nadavam mu. Ja som uplne odstrasujuci pripad... Syn mi pride ovela viacej drzy ako ine deti. Vidi to u mna. Ja sa len modlim, aby v dospelosti neporobil este viacej chyb ako ja. Ale ak sa da, snazit sa, aby dieta bolo aj s otcom. Neviem, ako na tom ste. Ale my si syna striedame 70%30% alebo u neho je aj viac. Co je pre mna uz zataz. Ale z mojich pozorovani viem, ze deti su hrde na svoju mamu aj na otca rovnako. Syn je prave na otca totalne naviazany. Hoci ja by som ho uz najradsej nikdy nevidela... Ak vase dieta naozaj biologickeho otca nema, tak potom treba vyuzit biologickeho deda alebo niekoho naozaj spolahliveho z rodiny - chlapa. Tiez ak by ti osud prial najst si partnera, ktory by tvoje dieta prijal naozaj za svoje a bral ho ako svoje. Ja teda citam kadejake spravy a romany... Takze toto vidim dost cierne. Ale ak si schopna a este by si druhe dieta prijala, mas velku sancu. Moze tam potom byt nejaka surodenecka ziarlivost... Ale moze to byt aj uplne v pohode.