Snobizmus na pieskovisku
Snobizmus na pieskovisku – keď sa maminy pretekajú, kto má viac Montessori
Tak, pekné popoludnie konikarky. Idem sa zdôverit a zistiť, či šibe mne a či okoliu. Mam jedno pubertalne dieťa a teraz dvojrocneho drobca... a musim povedat ze co teraz zazivam na pieskoviskach (byvame v BA) to je iny svet. vsetko je dnes montessori, vedome, sustredene na rozvoj, jemna motorika, zmysly, neverbalna komunikacia, este aj to ake hracky ma mat dieta je tema na hadku.. Ked som mala prveho syna, tak sme fakt riesili ci je najedene, oblecene, zdrave a spokojne... teraz mam pocit ze kazda mama bojuje o titul „najvedomejsia matka roka“ a do toho este porovnavacky aka flaska, aka deka, aky kurzik a co najviac „prirodzene“.. Držia mi miesto v práci, ale som obyčajná zenska - pomocna sila v kuchyni v skolkej jedalni. Ja si taketo caviky dovolit nemozem.
Je to tak aj vo vasich mestach či dedinach?
Toto som si nevsimla, ale dnes sme boli v medickej a som prekvapena ake drze matky su, deti nie, tie za to nemozu. Mozno polroka starsi chlapcek splhal a stal na ruke rocnej dcere a ked som ho upozornila, tak ignor( co chapem) ale jeho matka stala pol metra od neho a ignor tiez. Uplne ma to dostalo. 🙈
@nyphadora A to si ešte nevidela, ako matka dala vykakať dieťa do medzery medzi dve zaparkované autá. Toto ani bezdomovec neurobí.
Toto skôr tipujem na náhodne vypočutý rozhovor a zovšeobecnila si to autorka. Ja som si všimla zas iné a to veta: "My sa s hračkami nedelíme!" Nuž to bude iná sranda v školke s takým postojom.
Toto skôr tipujem na náhodne vypočutý rozhovor a zovšeobecnila si to autorka. Ja som si všimla zas iné a to veta: "My sa s hračkami nedelíme!" Nuž to bude iná sranda v školke s takým postojom.
@iqoska v škôlke sú spoločné hračky, to je trochu iný prípad. Toto sa obvykle týka konkrétne hračiek dieťaťa. Výstižnejšie by samozrejme bolo "My sa s NAŠIMI hračkami nedelíme".
A čo nie je snobské? Pár dní dozadu boli snobské dovolenky, teraz ihriská... Možno mi aj niečo ďalšie ušlo. Trošku ako za bývalého režimu, kto sa nedržal šedého priemeru a nejako vyčnieval, tak bol "nóbl", teraz je to snob. Hoci nie som tá, ktorá za všetkým vidí závisť, tak teraz ju tam vidím.
Ja tiež nemôžem kúpiť dieťaťu super barefootové topánočky za 100€ x krát do roka. Na druhú stranu nekupujem ani tie najlepšie. Našla som niečo s čím som spokojná aj ja aj deti. Ale v žiadnom prípade neopovrhujem rodičmi, ktorí si to dovoliť môžu a investujú do toho nemalé prostriedky. Šťastie nie je mať všetko, je to byť spokojný s tým čo máš. Potom Ti ani tí ostatní nebudú pripadať snobskí.
Ja na ihrisku s ostatnými matkami nekomunikujem a venujem sa tam svojim deťom. Nech dava každý co chce je mi to jedno
@kikusenka1 aj ja by som nekommunikovala, ale niekedy sa neviem tomu vyhnut. Ked moje dieta sa zacne hrat s ich detmi... musime na nich davat pozor a vtedy vzdy sa prihovorime
@kikusenka1 aj ja by som nekommunikovala, ale niekedy sa neviem tomu vyhnut. Ked moje dieta sa zacne hrat s ich detmi... musime na nich davat pozor a vtedy vzdy sa prihovorime
@tl999 ano to je pravda niekedy sa nedá ale ja vtedy idem za detmi 😂
tak montesori nie je ziadna novinka, mam 14+r babu a uz vtedy to bolo caste.. kopa hraciek doma sa robila svojpomocne :D Nic snobske na tom nevidim, vsak nikto ti neprikazuje aby si robila to, ci ono... ved rob si ako ty uznas za vhodne
My žijeme v KE, ale neriešim, kto a aké má hračky a ani matky. Každá nech si kúpi, čo chce a vychová dieťa, ako chce.
Inak, moja skúsenosť, že mnohé ani nevedia, čo kupujú a čo s tým.
Ja som mala minulý týždeň nepríjemný zážitok v pieskovisku, jeden malý prišiel k môjmu synovi a začal sa hrať s jeho hračkami, neriešila som, nech sa hrajú. O pár minút mu vzal vláčik a udrel ho do čela, tak to som sa už zamiešala a potom dobehla mamička chlapčeka s mobilom v ruke, že veď ho iba jemne buchol,prečo to riešim a predsa jej šéfko ešte nevie, ako sa ma hrať s inými deťmi.
Vôbec.. a to sme tiež z BA.. práve naopak, u nás mám pocit že maminy sa chodia na ihriská socializovat, rozoberaju prácu, dovolenky, kamarátky atď. a na deti totálne kašlú. Minule práve takí 5 roční chlapci rozbíjali spoločné hračky a ich maminy veselo ďalej ,,kvakali". Ešte vzali hračky aj nášmu synovi tak som nahnevane okolo nich prešla hovoriac synovi dostatočne nahlas že poďme si vziať naše hračky späť lebo títo nevychovani chlapci ešte rozbijú aj tie naše 🙄 matky roka na mňa zazreli ale aj tak svojim deťom nič nepovedali.. určite nerozoberali nič z toho čo si písala.
@nyphadora A to si ešte nevidela, ako matka dala vykakať dieťa do medzery medzi dve zaparkované autá. Toto ani bezdomovec neurobí.
@done toto sa mi tiež rozum zastavuje.. viem že mnohé maminy nebudú súhlasiť, ale osobne neruzumiem trendu dať plienku dole aj na von pomaly v roku.. samozrejme doma nech je dieťa bez plienky, no vonku kým ešte nie je dostatočne zrelé vydržať aspoň do najbližších kríkov ju podľa mňa jednoducho mať má. U nás bežne na ihrisku deti kade tade cikaju, občas aj kakaju 🙄
Máš kus aj pravdu. Obávam sa aby tie deti neboli sebastredné upriamené len na seba. Z druhej strany, dnes naozaj vieme toho viac ako predtým a veľa sa v prístupe k deťom zmenilo. Potom príde ale príde dieťa do škôlky a tam mu prasknú interaktívnu tabuľu a rozprávky 🤦♀️.
Ja tiez nepocuvam vobec tie rozhovory, ani sa do toho nezapajam. Nic ma do toho neni a nech sa bavia, o com chcu, nech maju tie najdrahsie handry a kociky vyblyskane, mne je to jedno. Moju sebahodnotu to absolutne nenaburava. Nabuduce niekto napise na konovi o mne, ze mam mastne vlasy na pieskovisku a bavim sa s kamoskou, ze nezvladam upratovat a deti ma hnevaju 😅
A co keby si sa miesto hejtu trocha inšpirovala a tiež viac rozvíjala svoje dieťa, nie len jesť pit a spať?Nie je to nič nadštandardne, to len matky co na deti kašlú to vnímajú ako snobstvo a chvalenie. Co sa majú s tými detmi schovávať aby si ich nevidela?
Nechcela som tým pôvodným príspevkom hejtovať nikoho ani spochybniť snahu dať dieťaťu to najlepšie. Ak to tak vyznelo, nebolo to tak myslené. Skôr som chcela opísať ten pocit, keď si na ihrisku nepripadáš ako mama, ale ako outsider, čo nevie viesť reč o drevených senzorických podložkách, aktivitách podľa týždňovej tematiky ani o tom, čo presne znamená rešpektujúca výchova v praxi. Mňa proste len mrzí, že často sa necítim ako „jedna z nich“, aj keď sa tiež snažím, len možno nie s tou istou výbavou či jazykom. A niekedy to pôsobí ako súťaž – či už úmyselná alebo nie.
Vďaka, že ste sa zapojili. Niektoré reakcie ma naozaj povzbudili. ❤️
Zmysly - nezmysly.... Za prvé keďže máš pubertacka tak je to len pár rokov dozadu a neverím,že nebol boom lebo ja mám 11 ročnú dcéru a v tomto zapadakove sa montesori už vtedy predháňalo hlava nehlava. Za druhé je to celé na hlavu ,to súhlasím a za tretie : môže ti to byť jedno 😆 pekný deň.
Som z Ba, denne travime vonku a na ihriskach 4 hodiny najmenej bez ohladu na pocasie, a ani raz za 3 roky som cosi take nepocula. Neviem ci mam uz 3 roky len stastie. Zial vacsinou vidam mamky na mobiloch alebo sme pri deckach a riesime s nimi alebo len posedavame a oddychujeme ak sa da.
nerob si z toho nič, pozri sa jedného syna si vychovala správne, dobre, naučila si ho slušnosti, všetko vie, čo má vedieť dobrý človek, svedomitý, rozhodný - proste chodiť - vie, čítať vie, rozumie všetkému, jesť vie, má svoj názor .... a to nemal nič z toho, čo tu tie mudrmaminy hovoria, / baby neberte ako urážku / alebo spomínajú, takže ja by som na tvojom mieste si z toho nič nerobila, či vieš novinky, alebo že nejaké výskumy prišli to a na to .... a zrazu je iba toto hit, alebo móda alebo najlepšie ... je to bizniss.
Maminy našich mamin rodili na "poliach" a sú / boli / z nich doktori, advokáti ...... učitelia
mňa vtedy - keď som mala malé deti, zarazilo, že nedávali očkovať svoje deti - šak že nemusia a bla a bla .... tak my sme chceli ochrániť svoje deti pred rôznymi chorobami a ich deti kľudne možnože boli nosiči - to má neberte za slovo, baby.
Áno, aj ja poznám pár takých mám. Ale v mojom okoli sú to mamičky, ktoré sa na materskej nudia. Denne trávia čas v kaviarňach, herniach a na krúžkoch. Takže nič iné ako Montessori hry a kútiky nepoznajú. A potom ešte moja kamoska, ktorá sa po 40tke stala mamou, ma vytúženú dcéru a ich dom pripomína jeden veľký detsky kútik. Ale tak ona chce dať svojej malej všetko na svete. Proste vytúžené dieťa po x rokoch..
Ja osobne to neriešim. Nikdy som nemala potrebu kamošiť sa s každou mamickou v mojom okoli. Stretávame sa asi 3 mamičky a ani jedna z nich sa nepredbieha alebo neporovnáva. A celkovo toto Montessori hodnotím ako trend tohto desaťročia. Potom príde zase niečo iné a tak dookola. My sme vyrástli bez montessori a sme tu, vzdelaní, svetoznali, ani sme o nič neprišli..
Ja si skôr všímam iný trend - mamičky zabúdajú, že deti majú byť deťmi. Detstvo si maju užiť so všetkým, čo k tomu patrí, a nie ho presedieť v hernickach a nad vzdelávacími hračkami a pomôckami. Áno, patrí to k rozvoju, ale všetko má mať svoju mieru. Deti potrebujú hlavne mamu, pohyb/cerstvy vzduch a spoločnosť rovesníkov, aby sa naučili žiť a pracovať v kolektíve a socializovať sa.
Mam dve deti a môžem povedať, že žiadna drevená senzoricka podložka ma absolútne nezaujíma. Máme Montessori hračky ale máme aj kopec plastových hlúposti. Proste z každého rožka troška.
Tu skor citit z prispevku zavist troska 😁 ved nemusis sa do tychto "pretekov" zapajat.
A odporucam dostudovat vyznam slova "Montessori".
Pozeram nanete montes.hracky - vkladacky skladacky veze pexesa.....vsetko co sme mali ako normalne hracky pred 30-40 rokmi.
Co je na nich snobske?
Ahoj. Áno. Väčšina je takto pre mňa tiež mimo. Za mňa vyhodené peniaze. Ale to lebo žijem na dedine. Tu je zase opačný extrém. Mne tie všetky montesorri blbiny prídu zbytočné, ale chápem, že v meste toľko podnetov nemáš. My tu máme na záhrade potok, kde sú raky, kamene, deti sa bežne hrajú s paličkami, sadime spolu, presádzame, polievame..ak by som žila v meste, zrejme sa im to tiež snažím niečim dohnať. Našťastie nemám v hlave už priestor toto riešiť, že kto ako vychováva. Uvidíš, ešte to len príde - kto má koľko krúžkov, jazykov, výletov... Najlepšie je sa s nikým neporovnavat a žiť si podľa seba.
Ja teraz pri druhej po 8 rokoch uz tiez naozaj rozmyslam aku hracku kupim radsej sa loskladame s babkami na jednu rozumnu drevenu didakticku nez 4 kikirikajuce trubiace svietiace plastove vtakoviny z číny.a ano tiez chodim na kurzíky s nou a vidim rozdiel vo vyvoji pretoze sme s nou na zaklade kurzu inak manipulovali ako so starsou a ten rozdiel je neskutocny a v dalsom rade deti potrebuju socializaciu a ja ako matka tiez. 1 hodina raz za tyzden baby balance ma vide na asi 10e ktore by som nechala aj na prechdzke s kocikom na kave.. oblecenie a vybavu vobec neprezivam vela sme dostali a co chybalo nasla som na bazari.. rovnako kocik..
Su to len debaty mamiciek neprezivala by som to tak na tvojom mieste.ak si myslis ze co robis pre svoje dieta je to najlepsie tak nechaj aj ostatne mamy nech si to robia po svojom.ved tie deti budu vsetky v konecnom dosledku rovnako rozjašene usoplene a neskor aj chlpate..
@iqoska aj my sme sa prestali delit o hracky,a je to uplne normalba vec.xy krat sa mi stalo ze sme si doniesli vlastne hracky na ihrisko a domov sme doniesli hadam polovicu,alebo polamane,znicene.a to nehovorim o tom,ze gro mamiciek berie ako samozrejmost,ze inemu dietatu vezmu hracku lebo ved: musi sa podelit.ale sami nic neprinesu.nie,nikto sa delit o svoje hracky nemusi.aj moje deti ucim,ak si chcu nieco pozicat,treba sa opytat.ked nepozica dieta,tak je to ok.
Ja viem čo myslíš. To už nie je o tom, že chceš dieťaťu dať to najlepšie, ale o tom vytiahnuť sa pred ostatnými mamičkami. Áno, sú to také malomeštiacke preteky, ktoré dieťa sa skôr postavilo, ktoré skôr chodilo, ktoré prespalo celú noc, ktoré dobre že v prvom mesiaci nerecitovalo básničky. Nerieš to. Dáš to najlepšie čo si môžeš dovoliť 🙂
@a_alexandra_a "Malomestiacke" preteky sa podla mojho nazoru objavovali praveze v starsej generacii, cize ked som bola ja dieta. Tam sa davali sediet 4 mesacne, alebo sa im daval hovadzi vyvar jest, v roku klobaska, co najskor do choditka, co najskor "odplienkovane", atd. Dnes si myslim, ze je tento trend vyrazne slabsi.

Ja viem čo myslíš. To už nie je o tom, že chceš dieťaťu dať to najlepšie, ale o tom vytiahnuť sa pred ostatnými mamičkami. Áno, sú to také malomeštiacke preteky, ktoré dieťa sa skôr postavilo, ktoré skôr chodilo, ktoré prespalo celú noc, ktoré dobre že v prvom mesiaci nerecitovalo básničky. Nerieš to. Dáš to najlepšie čo si môžeš dovoliť 🙂
@a_alexandra_a To je chvastunstvo, ktore z duse nenavidim. Vypocujem zo slusnosti a rychlo premostim na temu, v ktorej dotycna osoba uz sa nema moznost vychvalovat. 🤣