icon

Spánkový režim dvojročného dieťaťa

babatkoling
12. nov 2014

alebo ako ho unavit, aby isiel vecer skor do postele?
Nas maly (25mesacny) je na jadrovy pohon. Nie je hyperaktivny, len ma proste kopec energie. Rano vstava okolo 6-6.30, poobede chodi spat medzi 13.00-14.00 a potiahne 2 hodinky, niekedy aj viac, no a vecer ak mame stastie tak je o 21.00 v posteli...
Snaha o skorsi vecerny spanok zatial vzdy zlyhala - vecerna kupel ho neunavi, ak ho aj vezmem do postele o 20.30, tak si sice v pohode lahne ale bude sa krutit dalsiu pol hodinu...
Bez obedneho spanku zatial nevydrzi - ked sme to skusali, tak zalomil okolo 17.00- 18.00 a ked sa zobudil tak bol este o 22.00 plny energie. Zaroven sa nam neosvedcilo zobudit ho z obedneho spanku - ostane potom podrazdeny a uplakany a to trva skoro cely vecer ☹
Rady? Odporucania? Ako to robite vy? Ked citam, ze su niektore deti v posteli okolo 19.00 tak len nechapem 🙂
Dakujem.

ichbinich
12. nov 2014

@babatkoling:
Take deti mam aj ja 😉 Jedneho 5-rocneho a druhu jeden a pol rocnu 😉
Unavit: nechat behat vonku co najviac, chodit peso, s odrazadlom, len tak na ihrisko...
Inak, ako pises, iba zavidim ostatnym, co im deti chodia o 7 spat. Proste mame deti, ktorym staci menej spanku. A ja by som o tej 9 isla najradsej spat s nimi 😉
Na mojich detom poznat, ked je hnusne pocasie a neboli dostatocne vonku sa vyblaznit. Po prve vymyslaju jedna radost a po druhe nevedia zaspat/zaspavaju neskoro. Takze chodime zo skolky peso a este ostaneme vonku, sme tu asi 3 "skalni", rodiny, co ostavaju dlho vonku. V lete urcite do 6 vecer, teraz hold ked uz deti nevidime, tak odchadzame 😉 😀
No a potom nam pomoze sa iba tu navzajom sa "postazovat" 😉 😀 Ked viem, ze aj ini to maju takto, tak nemyslim na tie "vzorove" deti, co o 7 spia 😝

pribinak
12. nov 2014

Podla mna je to ok, vsak vstava rano normalne, aj poobede celkom dobre pospi a vecer 21.00 je tiez dobry cas. Bud rada, ze este poobede spi, kopec deti, ktore su viac energicke poobede uz okolo dvoch rokov spat nechcu

3kolka
12. nov 2014

No moja mala rok a pol a pobede už nespávala a syn má teraz rok a pol a spáva ešte 2x... ráno vstávala okolo 7:30 a večer šla spať okolo 21:30....malý vstáva 6:30 ide spať o 9:00 spí do 10:30,pobede ide spať o 14:00 a spí do 15:30 a večer ide okolo 21:00...každé dieťa je iné.....

siska53
12. nov 2014

@babatkoling to mate podobne,ako my.obe moje deti su nejak tak nastavene,ze az okolo 21zaspia. Vynimocne skor,alebo neskor.
Jsyn naor.v 2r.uz vynechaval popoludnajsi spanok,ale skir ako o20:30 zaspal malokedy.
Az teraz,ako ako 4,5r.zacal chodit do skolky avstava o 6:30najneskor a tam si obcas pospi,obcas len lezi,sme mu nastavili veceirku tak,aby bol do 20:00 v posteli a v pokoji. Teraz si zvykol zaspavat skor.
Dcera ma 2,5 a v 2r.tiez zaspavala okolo 21,spinkavala poobede medzi13-15,obcas aj do 16. Lenze teraz ju ukladam skor spinkat,jednak rano sa budi o 6:15,tak som ju poobede zacala ukladat na spanok tak 12:30 a najneskor o 14:30 ju nenapadko budim,vacsim hlukom,zaspievam si. Lebo ak spi dlhsie napr.do tej 15-15:30,tak zaspi az o 21:30-22 v poslednej dobe.
Takze ja som jej upravila popoludnajsie spinkanie.

katarinamarkova
12. nov 2014

@babatkoling viac ako hodinku ho nenechavaj na obed spat....nezne, jemnulinko prebudit.resp. skus ho dat spinkat o hodinku skor.
ak na obed zaspi bez problemov o 13tej, mozno by ti uz zaspal aj o 12tej....a vecer by siel spat podla svojho rezimu o 20tej - co je akurat 🙂

m.i.r.i
12. nov 2014

@babatkoling nas mal v tom veku presne taky rezim len s tym rozdielom, ze na obed chodil spavat skor...a to sme takto tahali az doteraz..uz bude mat 5 rokov, tak obedny spanok je uz trosku neskor pripadne niekedy uz vynecha..ale v tom veku presne..rano sme vstavali okolo 6...obedny spanok 12:00-14:00 ( niekedy 14:30)..a potom vecer o 20:00 uz spal..podla mna ked ti o 6 rano vstane a az o 13:00 chodi spinkat , tak je to uz dost neskoro..a potom sa to natahuje cez den a vecer nezaspi..my sme zaviedli tento 'skolkarsky" rezim uz ked sme boli doma a ked potom v 2.5 roku nastupil do skolky tak nebol problem..rano vstava sam pekne o 6..v skole o 12 na obed spinkal..vecer siel spat o 20:00...v skolke tiez chodia o 12 spat, nie az o 13...mohla by si skusit...ci nezaspi na obed skor..

sosanna88
12. nov 2014

@babatkoling podla mna by si mala maleho ukladat skor cez den..aj ked bude vymyslat zo zaciatku vytrvala by som aspon tyzden a mozno si zvykni. davaj ho uz o 12tej...
moju som tak tiez zacla davat lebo vymyslala, jeden tak,druhy onak...vtedy vstavala 6-6:30 ako tvoj a pekne krasne isla 11:30spat, najneskor o tej 12tej. aj ked sa mi niekedy nezdala unavena, dala som ju vtedy. bud odkvicla hned alebo vymyslala, 30min, obcas aj hodinu, ale hold...musela ostat v postielke.
odkedy je zima, mala si rano kludne pospi aj do 8 a o 12tej nema problem zalahnut. proste tak si zvykla na ten cas. tiez pospi tie 2hodky, niekedy viac...a vecer najneskor o 20tej zalahne. musi. tiez mam pravo na oddych nie?
proste si na tie casy zvykla. sem tam sa stane, ze protestuje...a sem tam aj ma povolene porusit rezim (priklad navsteva), ale vynimocne a max. hranica je do 21-opakujem vynimocne.
no je tazko radit bo kazde deco je ine....no skusit mozes. ja by som urcite vyskusala ten obedny spanok dat skor. moja je tiez za troch a v pohode to na nu zabralo. ma 22mes...

babatkoling
autor
12. nov 2014

tak, 12.30 nasho casu a maly spinka, nechcelo sa mu, ale dal sa ukecat 🙂
Ja len ze to nie vzdy budem stihat na 12.00-12.30. Beriem ho 3-4x do tyzdna do baby clubu, kym sa dostaneme domov je po 12.00, treba ho 'skludnit', nakrmit, prebalit - preto sa my ukladame az okolo 13.00.
Ale skusim, uvidim, ci to nejako ovplyvni vecerny spanok.
Dakujem.

lucianka222
12. nov 2014

@babatkoling My to máme rovnaké - neriešim to... Malý je spokojný - to znamená, že som spokoná aj ja 🙂 Nič viac mi netreba 🙂

monhla
12. nov 2014

A čo riešiš? Že chodí spať až o 21.00? Ak To nevadí Tebe tak nerieš. Mne chodila staršia spať večer pred 11 hodinou od roka do 2,5 a prežili sme.
Moja mladšia má taký istý režim, len obedný spánok musíme stihnúť do 15.00 kvôli škôlke, takže poobede musí byť do jednej v posteli. Keby som nemusela chodit pre stariu tak ju nechám v pohode aj do druhej.

P.S. Poznám tiež dieťatko čo ako -ročné spí už pred 20.00, ale nechci vedieť, kedy je už ráno hore 😀 😀 😀

sisinka88888
12. nov 2014

Moja 2 rocná dcerka vstava kazdé ráno o5.30 a o12.00 uz ide spat,spí 2 hod,vecer ide spat ale uz o 19:00!skusala som ju" prevychovat" davat ju spat neskor ale aj tak sa mi zobudi vzdy zavcas rano a vecer sa uz sama pyta sa kupat a spinkat hlavne teraz v zime ked sa uz stmieva o piatej......nám to ale vyhovuje...aspon vecer mám cas ajtak rano vstavame skoro najskor manzel sa zobudi s najmensou potom ja o6.30...a budim vacsiu dceru do skoly.

babatkoling
autor
12. nov 2014

@monhla No praveze mi to (nam to) velmi nevyhovuje, preto riesim...
To uz je zakazane riesit aj svoje vlastne deti?

monhla
12. nov 2014

@babatkoling To bola normálna otázka 🙂 Lebo som z príspevku nepochopila či Ti vadí že ide spať neskôr ako iné deti, alebo že ešte spí poobede?
Ak neskorý čas večerného zaspávanie, tak skús postupne ráno budiť o cca 10 - 15 minút skôr a skôr skús uspať. Tak sme staršiu naučili chodiť spávať skôr - namiesto popolnoci zaspí už pred desiatou.

sonia.
12. nov 2014

@babatkoling
Nam ked zacal maly takto neskoro zaspavat, tak som zrusila obedny spanok, lenze to si skusala uz.. On ho proste uz nepotreboval...tiez mal 2 roky, ale mal teda problem naobed zaspat, zaspaval aj hodinu, potom sme teda zaviedli iba taku oddychovu hodinku cez obed - nemusel spat, ale citali sme si. Vecer isiel o to skor spat. Mozno by som na Tvojom mieste ten obedny spanok posunula skor. To by mohlo pomoct.
Ale naozaj je to o detoch - nasa mala este v 3 rokoch spavala cez den 3 hodiny a pritom vecer chodila spat o 20-tej a rano spavala aj do 10-tej - ja som sa normalne pri nej nudila 😀 😀. Maly zas v 2 rokoch cez uz nespal vobec...
Teraz maju 7,5 r. a 4,5 r. ale mame taky rezim, ze vecer idu do postele medzi 18:30-19:00 a aj teda zaspia. Vacsinou uz okolo tej 19-tej spia... Vcera sme boli na jednej akcii zo skolky a prisli sme o 19:30 domov a deti sa uz pytali do postele 😀 .

darkadm
12. nov 2014

My mame presne to iste. Človek s tým neurobí nič. Prispôsobili sme sa dcére.
Niekedy zaspi až o 22,00 hod. Ked som ju nútila ísť spať skôr, bolo to trápenie pre ňu - aj pre mňa.
Treba len vydržať. Želam veľa síl a trpezlivosti.

babatkoling
autor
12. nov 2014

@monhla no potesil by nejaky cas vecer pre dospelakov 🙂 Ja som okolo 22.00 uz mrtva, som s malym cely den sama, ale co ked on bezne potiahne do 21.30 ☹

monhla
12. nov 2014

@babatkoling To verím. Mala som obdobie keď chodila malinká spať okolo 20.00 a staršia o pol dvanástej. No a malinká vstávala pred šiestou a staršia až o ôsmej. Bolo to na prášky 😝 Teraz som rada, že večer a ráno majú takmer rovnaký režim.

ivetoy
12. nov 2014

Tak to ste nemali doma este poriadny jadrovy pohon . 😅
To mozte byt rada ze spi do 21 00 s poobednajsim spankom...Nasa mala nemala ani dva roky, je aprilova a v januari prestala poobede spat...Byvame v lese,cele dni beha jak pojasena,ked sme vonnku tak dva krat denne na prechadzke a to nehovorim ako daleko,lebo sa nestacime cudovat .......a ked sme dnu tak skace po posteliach ci jazdi na motorke,nevie sediet...Nikdy nebola mrzuta unavou,ani pred vecerom ...
Tomu ja hovorim pohon... 😀 .No co mna trapy je ,ze hlad nepozna..ale aspon ovocie a zeleninu neodmietne... Zato vecer jej staci 5 minut a je TVRDA JAK DREVO ..o pol 8 uz mam cas pre seba 😀

ewisam
12. nov 2014

@babatkoling sport. Nas, ked sa poriadne vyjasi s loptou zaspi....

tajka1986
12. nov 2014

Teraz mi budu vsetky maminy zavidiet 😝 My davame malu do postielky 18.30,do 10 min.tvrda. Rano vstava medzi pol 7,az 7 ako kedy. Je tak jednoducho naucena od malinka. Cez obed spi od 11.00 do 12.30. Ja som uz skusala davat ju od roka spinkavat neskor vecer okolo pol 8,lenze to sa mi krutila v postielke aj hodinu a nie a nie zaspat a rano bola uz o 6 vyspata... Tak sme sa vratili k povodnemu rezimu 😅 a snazim sa ho dodrziavat

lyrra
12. nov 2014

@babatkoling my mame podobny rezim a podla mna je to v pohode 🙂 dcera vstava rano so mnou medzi 6,00 a 6,15, o 11,30 mame obed, snazim sa, aby do 12,30 zaspala, pospi si maximalne 1,45 hod., cize okolo 14,00 je uz hore a vecer zaspava okolo 21,00, skor sa nam malokedy podari a ked ju aj dam do postele skor, tak ju musim dlho uspavat. Ked ju nedam cez den spat, spi o pol osmej a bez dlhoho uspavania. Mne tento rezim vyhovuje, rovnaky som ho mala aj pri synovi - len on vedel vecer skor zaspat. Tiez som rozmyslala nad tym, ze ju nebudem davat cez den spat, ale ked nastupi do skolky, tiez bude musiet rano vstavat skor, obed tam maju o 11,30, potom hygiena, spanok maximalne do 14,30, takze my uz v podstate teraz fungujeme ako v skolke a hadam nam to pomoze 🙂

danielita18
12. nov 2014

@babatkoling 🙂 , nie si sama náš má 1,5r. a večer chodíokolo tej 21h ale tiež sa to nedá vždy presne lebo ked poobede potiahne dlhsie spanie tak mi skor a po 5h nezaspí, ak by som ho dala skor tak by sa mi za hodinku zobudil vyspatý a bol by dalsie 2h hore skor by mi nezaspal to už mame overené a ked u nas zacne nejaký rezim platit tak len chvilku lebo nam ho dokazia zuby tak preto ani na režim neverím to sú asi výnomočné deti, náš vstava vacsinou ráno oklo 8h a po 4 h ho davam vždy spat a ani nemusím lebo on sa pýta aj sám a vie potiahnut 2,3 a ked spí dlhsie tak otvorím dvere a šramotím aby s apomaly začal prebudzat, nikdy ho nebudím na silu lebo to by bol hrozne nervozny a zlý, vacsinu casu trávime vonku pokial neprší, ked prší tak sme na prášky všetci lebo malý je nervozny, vnutri vydrží tak hodinku, nič ho nebaví, žiadne hračky, rozprávky len sa pri mne motat, ked chcem aby sa trošku zabavil musim sa mu venovat alebo mu dat niečo vyjedat s čím sa trošku zabaví, myslím že režim mu môžem vytvorit až ked zacne chodit do skolky teraz stým moc nenavymyslam aj tak si to vzdy vsetko upraví sám, tak sa netráp nie si sama, a co z toho ked deti idu spat zavcasu ked potom ráno zavcasu vstávajú, mne ked malý vstaval o 6:30 tak vtedy mi este 3 krat za den spával

jonas17
12. nov 2014

naša malá v dvoch rokoch začala vypúšťať denné spánky. proste som ju ukladala aj hodinu a pol a nezaspala. ja som bola nervná, ona tiež. tak sme ich zrušili. večer zaľahla aj okolo 6-7, spala 12-14 hodin v noci. ale my sme sa ešte kojili, tak sa budila niekoľkokrát za noc. ale mne to vyhovovalo, mala som celý večer pre seba. ked v tri a pol roku išla do školky, prvé mesiace tam nespala. stále chodila spať večer skor, do tej 7-7,30 spala. ale ráno som ju budila o 6. postupne začala v školke spať. a vtedy začali nerváky. večer tým pádom zaspávala okolo 10-11. celý večer sme nemali pokoj, ráno som ju musela budiť, chcela spať a tak zase v školke zaspala na obed. no a toho roku sa to nejak upravilo samo. v školke spí len výnimočne, aj ked zaspí , max o 9 večer je tuhá. ale ked nespí, tak do tej 7.30-8 sa snažím, aby už spala. zaspí väčšinou hned, ale ráno vstáva sama o tej šiestej..podľa mna ste vo veku, kedy už toľko nepotrebuje spať cez den, ale musí si na to zvyknúť, nájsť režim. treba vydržať...