Spánok 13 mesačného dieťaťa

mawisch
3. feb 2015

Ahojte maminy, chcem sa opytat na vas nazor, co sa tyka spanku mojej dcery. Pred tydnom sme presli uz len na 1 obednajsi spanok. Sama sa tak rozhodla, nenutila som ju k tomu. Pekne sa zobudila o 7 rano a vydrzala do 12 hod. Vecer zaspala pred 20 hod. Takto by to bolo super. Tesila som sa z toho. Ale hned druhy den sme vstavali o 5 rano, potom po necelych 2 hodinach bola zase unavena, uplakana, tak som ju dala spat. Pospala nejakych 30 minut a potom isla normalne spat zase okolo 12 hod naobed. Vecer zase v ten isty cas zaspala medzi 19:30-20 hod. Teraz toto robi pravidelne, ze sme hore dokonca aj 4:30, presne sa to opakuje, vzdrzi necele 2 hodiny a zase ide spat. Potom klasika obednajsi spanok ma zhruba 1,5 hod. a potom vzdrzi az do vecera do tej 19:30. Trapi ma to, ze byva dost skoro hore a neviem ju uz rano nijako uspat. Potom vidim, ze je unavena a potrebuje si rano este dospat. Neviem teda, ci sa mam vratit k dvom spankom, co by som nie moc rada, lebo vecer sme mali dost problemy so zaspatim. Asi boli uz dva spanky na nu vela, hlavne ten poobednajsi. Tak neviem, ci ste sa niekto s tymto stretol, ze dieta rano velmi skoro vstava, zachvilku je unavene, nevydrzi doobeda hore a musi si rano cca o 7 este pospat. Ako ju naucit, aby rano spala aspon o 1 hodinu dlhsie? Jej to evidentne chyba, A nam to tiez nie je moc pochuti vstavat 4:30-5 hodin rano :( Vecer nam dlhsie hore ako do tej 20 hod nevydrzi, uz je strasne nervozna, place, chce spat, tak aj hned zaspi.

oladuna
3. feb 2015

@mawisch ja mam tiez 13 mes dvojicky dievcatka.maju 2 spanky. Vstanu o 7-7.30 rano, potom idu spat okolo 10.30 na 1 hodinu max. Po obede idu spat okolo 3.30 na dve hodiny. Vecer idu spat okolo 9-9.30 .
Mozno tvoja ide skoro vecee spat a preto nevydrzi.

oladuna
3. feb 2015

@mawisch teraz ma napada ze mozno ten poobednajsi spanok jej posunies o hodinku neskor a potom by teoreticky vydrzala vecer do tej deviatej....?

mawisch
autor
3. feb 2015

@oladuna takto presne sme fungovali aj my donedavna, v takomto rezime. Ale vecer zacala strajkovat, nechcela spavat, nebola dost unavena. A k tomu v noci sa zobudila a bola aj 2 hodiny hore a nie a nie spat. To bolo posledne tyzdne pravidelne. A bolo to na nervy. Tieto "nocne prestavky". Preto sme si uz dlhsie mysleli, ze jej staci asi uz len 1 spanok. Sama potom s tym aj zacala. Doobeda nebola unavena, tak som ju nenutila spat. Vecer mi pri 1 dennom spanku dlhsie nevydrzi, fakt je uz umrncana. Neviem, co s tym.

oladuna
3. feb 2015

@mawisch tak potom vratit sa k dvom spankom ale skratit ten poobednajsi na polovicu a ona sa potom unavi vecer lebo jej ta hodinka bude chybat.treba experimentovat aby obe strany boli spokojne.

oladuna
3. feb 2015

@mawisch inak jedna moja mala uz tiez zacina menej cez den spat.v noci sa zvycajne 1 krat zobudila ze je smadna ale odkedy spi cez den menej tak v noci sa uz nebudi.

mawisch
autor
3. feb 2015

@oladuna ja mam pocit, ze na tu moju malu nezabera ziadny experiment 🙂 Niekedy spala poobede len 30 minut a niekedy1,5 h a vysedok bol vecer rovnaky 🙂 Isla spat, tak ci tak az po 21 hod a aj tak protestovala a v noci dobre nespala. Ale my s nou a s tym jej spankom mame od narodenia problem :/

kofoluska
3. feb 2015

@mawisch Nie je hladna? Ja dam malemu o piatej mlieko a spi dalej do minimalne siedmej.

oladuna
3. feb 2015

@kofoluska ja mojim malym uz nedavam v noci jest.ved uz su velke slecny.oni od 5 mesiacov prespia celu noc.akurat len ta jedna sa zobudila ze je smadna ale hned ako dopila bum na podusku a spala dalej.
@mawisch kazde dieta je ine.moze byt ze je hladna a mozno ze nevie tak tuho spat????

kofoluska
3. feb 2015

@oladuna Mne maly teiz spi od piatich mesiacov celu noc. Ale pat hodin ci pol piatej ja uz za noc nepovazujem, to uz je skore rano. Maly sa zobudi niekedy o piatej, niekedy az o siedmej. Ked sa zobudi, ponuknem mlieko a ked sa napije, zase pekne spinka. Takze pokojne aj toto moze byt problem. 🙂

mawisch
autor
4. feb 2015

@kofoluska
@oladuna zavidim vam, ze vam deti prespia celu noc. My take nepozname. Budi sa stale aspon 2 krat, vzdy dostane mlieko, inak by nezaspala. Takze aj o tej 5 to mlieko dostane a nespi. Chvilku sa prevaluje, lezi, potom si zacne rozpravat, usmievat sa a uz je koniec.Inak vcera sa nam podarilo posunut vecerny spanok o 1 hodinu neskor, teda na 20:30 a rano vstavala zase o 5. a teraz je 7:50 a uz zase pol hodinu spi...Toto je hrozny rezim.

tana2278
4. feb 2015

@mawisch Moja rada, nedavaj ju rano spinkat o 7.00, ale udrz ju hore co najdlhsie. Idealne do 10-11.00, resp. Snaz sa ju davat spat, co najneskvor postupne to natiahni az na 11.00. Musis ale vydrzat aspom tyzden. MALO by sa jej posunut ranne vstavanie. Alebo ju nechaj rano spinkat 30 minut.

mawisch
autor
4. feb 2015

@tana2278 dakujem za radu, znie to dobre a malo by to fungovat. Ja by som ju nedala spat. Ale neviete si predstavit aka je rano, zhruba po 2 hodinach. Neustale nalepena na mne, sucha si tvar o mna, je mrzuta a nic nechce robit, nic ju nezaujme. Neviem ju takto udrzat hore a bojovat s nou. Tak ju dam spat. 😖

mirkatrencin
4. feb 2015

Jupii...niesom sama...rano som.tu tiez davala diskusiu ohladne ranneho vstavania....takze presne viem co je to vstavat o 4 rano a skorej....

xevulax
4. feb 2015

Moje dvojky budú mat zajtra 14 mesiacov, ja zo riešim tak, ze ráno keď sa zobudia, dám im mliecko v postieľke potichúčky a oni pijú a zase zaspia. Vyskúšaj ak sa ti da tak. Aj statsiu dcérku SIM tak
Mala naucenu

tana2278
4. feb 2015

@mawisch Viem, co myslis, tiez som dceru 'prehadzovala' na jeden spanok. Treba to vydrzat, po niekolkych dnoch sa to urobi. Urcite nie po 1. Drzim palce.