icon

Spánok dvojmesačného dieťaťa

michaelamc
20. jún 2015

ahojte mamicky.Chcem sa opytat ako to vyzera zo spankom vasho babatka. Dcerka ma mesiace a cez den malokedy spinka.Vacsinou si zdriemne na 10 min a hned je hore. nie je problem ju uspat ale problem je aby spinkala dlhsie. vecer je potom podrazdena a nevie uz zaspinkat nechce papat s tej nervozity. Celu noc potom spinka pekne nie je kojena sme na UM. Takze nas problem je spinkanie cez den. Nepomaha ani kociarik ani prechadzky. Doobeda je este celkom v poho pekne sa hrame ale od tretej je to uz tazke lebo je podrazdena s unavy ale neako jej to spinkanie aj tak nejde. Co by ste mi prosim poradili? Viem ze spanok je pre babatka velmi dolezity Dakujem za nazory

Strana
z2
sardinka333
21. jún 2015

@origalaxis nechápem prečo si hned mnohí myslia, že ak sa sanžíme dieťa ,,nejako nastaviť,, tak hned štýlom ,,necháme ho vyrevať,,. Ako nič v zlom len často sa s tým stretávam - ,,len nech nereve,, ,,len nech je klud,,.
Dieťa si od narodnia určite ,,návyky,, osvojuje...priamo alebo nepriamo. To že dieťa aj chvilu pomrnčí alebo zaplače nie je žiadna tragedia. Nikto nehovorí o tom nechať zavreté v izbe revajuce a mama sedí na gauči a pozerá telku (prehnane povedané).
Je mi jasné, že nie každému sa tento štýl páči...a tak radšej ustupi a potom sa mnohé sťažuju lebo padli z blata do kaluže, dieťa sice konečne zaspalo ale na rukách, v nosici, priapadne už naozaj pre mna ,,nonsens,, vozia ho po meste v aute aby spalo!!

Krásne to bolo v tej knihe popísané : dieťatku sa venujme, hrajme sa s ním , maznajme, mojkajme ked je spokojné, sýte - tak naplníme jeho emocionálnu nadrž. Ked príde čas spania - zavedieme rituál, kupkanie, papanie a ukladanie do postielky podla možnosti bdelé dieťa! Prečo? Ak dieťa neustale zaspava na prsníku, flaši - spravý si z toho zvyk a je jedno kolko má mesiacov, nie je hlupe. Dieťa zaspí na prse, flasi, -mama ho uloží do postielky. Po čase sa dieťa zobudí a čo zistí? Kde je prso? Kde je mliečko? A začne plač až kým nedostane svoje a pritom nemusí byť vobec hladné, len proste toto je mu príjemné a to chce, tak sa mu dobre zaspáva - vytvorilo si tzv. spánkovu asociáciu - zaspím ked mám prso, flašu a to po každom zobudení nech je to aj 10x za noc (alebo aký zvyk ste vypestovali).
Zaspávanie by malo (podla tej knihy) byť čo najjednoduchšie. Je mi jasné, že mnohé ženy sa cítia previnilo ak by dieťa (primerane veku a okolnostiam) proste bdelé uložili do postielky, chytili za ručku, hladkali a tiško cca 10-15 miut rozprávali ako ,ideme spinkať,, ,,zavrieme očká,, maminka ťa lubi a podobne... ale ,,žial,, nevyberali z postielky, nedavali na ruky ani pri tom nekrmili, nenosili ...To je jedna z možností ako naučiť dieťa zaspavať samé, prespať väčšinu noci bez častého budenia a ráno su oddýchnutí všeti mamina aj dieťatko a možu sa spolu hrať, mojkať...Samozrejme ,,z neba to samé nespadne,,. Chce to trpezlivost, láskavu doslednosť kedže každý zvyk sa tvorí minimálne 21dní... 🙂

origalaxis
21. jún 2015

@sardinka333 ta kniha je urcena pre deti od 6! Mesiacov, citala som ju. Mladsie deti toto nechapu. Ale napisala som svoj nazor a mne to funguje a nechcem nikomu vnucovat svoj. Myslim, ze je dolezite si co to aj nastudovat a neriadit sa diskusiou, kde prispieva kde-kto, nemyslim teraz konkretne teba, iba vo vseobecnosti. A jasne ze na kazde dieta plati nieco ine. A jasne ze matky robia chyby pri vychove aj ked sa snazia robit vsetko co najlepsie. A jasne ze ziadna kniha nie je urcena na kazde dieta. Ja som pisala o novorodencovi, starsie deti to mozu vnimat inak. Nikto z nas nema 100%tnu pravdu. A uz sa k teme nejdem vyjadrovat, pretoze zadavatelka sa rozhodla, tak jej drzim palce, nech jej to vyjde.

rose32
21. jún 2015

@sardinka333 suhlasim

sardinka333
21. jún 2015

@origalaxis tu knihu práve čítam a o tomto udaji viem - aj ho pišem v prvom prispevku. 6 mesiacov je jasný mílnik keby je to podla autorov 100% možné začať s nastavovaním spánku. ALe nikde tam nepišu že to nie je možné aplikovať skor, píšu že prvé týždne je uplne normálne, že sa mamička s dieťatkom spoznáva, jeho reakcie, nálady a kludne aj pri spoločnom spaní spolu v posteli. To tam vobec nezavrhuju. Je to prirodzené že sa mamina s dieťatkom potrebuju ,,spoznať,,. Dieťa pod 6 mesiacov (nehovorím že 6 týždnový novorodenenc) tiež nežije v emocionálnom a sociálnom vakuu že by ,,nerozumelo,, Minimálne svojim biologickým potrebám dobre rozumie a rozumie aj tonu hlasu matky, otca tých čo su s ním, pripadne aj ich gestám a mimike.

Ak si rodič myslí, že je vhodné ,,začať nastavovať,, režim tak začne - kludne može aj skor po malých krokoch - napr. večerný rituál a časom uvidí, možno niečo pridá a niečo uberie.
Samozrejme nie je cielom ,,žiť podla priručky,, bez citu, chladne, nezobrať dieťa na ruky a podobne. Aj z tých kníh si treba zobrať to, čo mi vyhovuje a prisposobiť to sebe a svojim potrebám. Ak nemám problém so zaspávaním, nevadí mi nočné vstávanie, tak knihy ani rady nikoho nepotrebujem. Ak mi to vadí a prispieva to k celkovému nepohodliu a vyčerpaniu čo sa odráža na mojom ,,výkone,, cez den tak potom je na mieste popremýšlať čo s tým. Takže skor aj ja hladám riešenia a ,,pravdu pre seba,, lebo si dovolím tvrdiť, že 90% rád čo čítam na nete je určených matkám s jedným dieťaťom! Tam je naozaj možné robiť psie kusy, nosiť sa aj nonstop, ležať v posteli aj cely den, kojiť aj celu hodinu, v noci vstavať aj čo 2 hodiny...ved ráno dospím, variť nemusím, iné neriešim...

My čo máme doma viac detí si tento ,,luxus,, často dovoliť nemozeme - su to rady ktoré je priam nemožné prakticky realizovať viac ako pár dní a žial aspon nejaký základný režim musíme nastaviť aj za cenu že moje dieťa bude 10 minut plakať, nepojde na ruky len čo si zmrnčí a budem ho ,,musieť,, navykať na večerný rituál, spánok bez 2 hodinového uspávania a nočného častého vstávania - ak to bude samozrejme možné. Ale v mojej situácií si nemožem dovoliť to aspon neskusiť nakolko ráno potrebujem byť ako tako vyspatá aby som mohla vstavať a byť k dispozicií pozostalým deťom, ktorým o 2 týždne začnu prazdniny.....

michaelamc
autor
21. jún 2015

Skúšala som hladkanie spievanie nič vôbec od pol6sme hore ešte sme nespinkali teda áno 10min

rose32
21. jún 2015

@michaelamc ako dlho si skusala?

michaelamc
autor
21. jún 2015

2hodonky

michaelamc
autor
21. jún 2015

Takto to vyzeralo bola som pri nej hladkala ju hajala 10min zobudila sa a ďalšie dva hádky už bolo márne skúsiť ju uspat

michaelamc
autor
21. jún 2015

Žienky myslite ze sú nejaké podnety ktoré ju rušia pokračovať v spánku?

rose32
21. jún 2015

Mozno ma zlu polohu,treba vela skusat co by jej pomohlo,alebo vetrat izbu..mproste musis sama na tobdojst,kazde babo je ine

saskia24
21. jún 2015

@michaelamc moja dcéra má 5 mesiacov a tiež spinká cez deň tak maximálne pol hodinky vkuse. A toto má od narodenia. Nejak som to prestala riešiť. Čo však chcem povedať je, že som ju naučila zaspávať samú v postieľke. Síce potrebuje moju prítomnosť poprípade hladkanie a spev ale zaspí. NIekedy spala len na rukách alebo v kočiari. Tak som nemala čas ani si oddýchnuť ani nič doma porobiť. Ale dá sa to naučiť dieťatko. Ked sa narodila tak som ju stále len hojdala a nosila po rukách aj v noci. Lenže ked sa nočné uspávanie po kojení pretiahlo aj na dve hodiny, povedala som dosť. Vzala soma ju k sebe do postele a proste ju nechala nech zaspí. a takto sa naučila. Presne pomáha navodenie atmosféry. Kým mala pár kíl šlo aj to nosenie, teraz ked má vyše 7 je aj pár minút na rukách pre mna zabiják. Proste som ju stále ked chcela spať dala do spacie vaku, v ktorom spíme v noci a dala do postieľky. Spievala hladkala a tak. Ked veľmi plakala tak som ju vzala na ruky a ukludnila. Ak nezaspala ani tak, tak som ju ešte nechala hore, hrali sme sa a po čase som to skúsila zasa. A takto dookola. Teraz mi zaspí za pár minút. Niekedy plače tak ju nedám spať ale hrať sa aby sa unavila. Chce to cvik a hlavne trpezlivosť. Takže odhodlanie a pevné nervy 😎

luba41
21. jún 2015

@michaelamc to je škoda že si to pochopila po svojom ...dieťa potrebuje maminu cítiť, mať pri sebe a v tomo veku duplovane .. bez nej je bezradané..tá šatka a Tvoja náruč je to čo potrebuje..žiadne naučenie na nosenie neexistuje, je to prirodzené, ved doteraz sa stále nosilo a bolo s Tebou.. 😒 v postielke, v kočíku je samé..ja som za to -nosiť, nosiť, nosiť..

sardinka333
21. jún 2015

@michaelamc zvyk sa vytvára minimálne, aspon 21 dní!! Takže po tejto dobe možeš povedať ,,nefunguje to,,Výsledky nemožno očakávať za jeden den alebo za dve hodky......ale žial mnoho matiek sa príliš skoro vzdava a potom hovorí ako ,,to nefunguje,,. (netvrdím že ty si taká na to ta tak samozrejme nepoznám) Niečo fungovať bude na 100% a ty na to musíš prist že čo...ale z neba to samé bez snahy nespadne.

origalaxis
21. jún 2015

@michaelamc ja som vyskusala vsetko, ked bola mala mensia. Velmi trpezlivo. Mne naozaj pomohla len satka. Inak satka je uplne ergonomicka. Mozes robit co chces, ked babatko potrebuje teba, nicim mu to nenahradis. A moja dcerka sama prestala mat potrebu takej blizkosti, dnes zaspi uplne jednoducho. Dva mesiace je velmi malo a este sa ti jeho spanok velakrat zmeni. Take male babo si necie na nosenie zvyknut. To hovoria len matky, co nemalo deti ako my. Ale tie netusia co to je. Potom sa hrdo pysia ake su sikovne, ale je to len o tom ze ich deti maju ine potreby 🙂

origalaxis
21. jún 2015

@michaelamc inak nosenie v satke nie je zdialky tak narocne ako len na rukach. Vaha je pekne rozlozena a chrbat z toho neboli.

michaelamc
autor
22. jún 2015

Po dlhom uvažovaní som. Objednala satku

rose32
22. jún 2015

@michaelamc tvoja vec,potom pochopis😂prajem stale zdravie

laura0107
22. jún 2015

Ahoj.je velmi skoro riesit taketo nieco..uvidis sa!a zevu tak maleho babetka sa bude spanok menit zx tyzdna na tyzden..ono to rychlo utecie...len pevne nervy..drzte sa!

michaelamc
autor
26. jún 2015

maminky idem sa pochvalit satku som sice nepouzila ani raz ale emka uz treti den cez den krasne spinka ono to prislo tak zrazu samo takze pravdepobne ako ste pisali bolo to len obdobie

mizu89
28. sep 2020

Ahojte chcela by som sa spýtať ako ste vy riešili spánok vášho bábätka.Drobec bude mať za týždeň 2 mesiace ale u nás spánok vyzerá takto:
1. spánok ráno okolo 8:30-9:00 v kočíku pod altánkom.kocik len vytiahnem a spíme cca 2-2,5 max 3h(ale tie 3h len málokedy).nekocikujem len keď zamrnka tak vyjdem von a trochu pohrkam
2. spánok snažím sa v postieľke.zaspi pekne v postieľke cca Max do 15 min. Ale potom je po 30 min. hore a uspať nanovo skoro nemožné.Dam cicík a aj tak nezaspi.spi v zavinovačke a v pyzamku.ma spravené prítmie lebo za svetla mi nechce vôbec zaspať.cumlik odmieta.😖
3. spánok zase v kočíku ale to ideme von na prechádzku.cize kočík sa hýbe.ako náhle zastavím tak do 10min je hore.vcera akurát keď som odstavila kočík tak pospal v ňom ešte takmer 1h.
Viem že v kočíku sa mu spí lepšie lebo je von na čerstvom vzduchu a ešte je k tomu chladnejšie.
Ale ide mi o ten spánok v postieľke.Kocikovat sa stále nedá a ani za katastrofalneho počasia.a teraz keďže je jeseň tak to počasie bude už len horšie ( neustále pršanie).
Tak mi poraďte ako ho naučiť spať v postieľke a nie sa budiť po 30 min.
Poprosím nejaké typy, triky.Snazim sa ho zatiaľ naučiť na plienocku aby sa k nej pritúlil a zaspal,ale zatiaľ nič moc.😟
Ďakujem za každú radu ❤️

Strana
z2