icon

Stačí nám jedno dieťa

michaela18
6. apr 2012

najdu sa tu mamicky ,ktore sa so svojimi partnermi rozhodli mat iba jedno dieta z roznych dovodov?ja som mala tazke tehotenstvo,porod,problemi s kojenim a velmi silnym refluxom.nas syn ma 5 mesiacov a uz sa kazdy pyta, ze kedy druhe.ked povieme ,ze nam staci syn, tak hned kazdy utoci ako to mozme nasmu synovi urobit.ja milujem deti a vzdy som chcela spon 2,ale po tych vsetkych utrapach uz naozaj nemam odvahu.som stastna ,ze nas drobec ma uz 5 mesiacov a konecne si zacinam uzivat materstvo.mozno po rokoch zmenim nazor.uvidime.

svetllana
6. apr 2012

Ked mal moj druhy syn 5 mesiacov, mala som za sebou prvy mesiac tehotenstva s tretim 🙂 Ale planovane, chceli sme tak skoro - citila som sa na to. Ak sa Ty necitis po 5. mesiacoch alebo po 12.tich, ci po troch rokoch - je to jedno, ako dlho, je uplne v poriadku, ze pockate. Kazdy, na co sa citi 🙂 A reci okolia si nevsimaj, ludom sa nelubi ani tak, ani tak :o)) Ale nechat sa "dotlacit" do toho len kvoli okoliu? Naco, tamti Ti na chleba nedaju, tak nech sa kukaju do vlastneho hrnca 🙂 No Tvoj strach prameni vlastne len z negativnej skusenosti z porodu a to si myslim, ze casom odznie..resp. tento strach prevalcuje tuzba po druhom babatku...ked nastane spravny cas 😉

nadhera
7. apr 2012

Jedno dieta je malo, dve vsak vela. 😀 😀 😀

monika15
7. apr 2012

jaaaj neboj, ked budes vidiet ze ako krasne dieta mas, tak budes chciet dalsie 🙂))

ja by som brala aj hned ale moj mm nechce o tom ani pocut :((((((((((((((

mamavera
7. apr 2012

@michaela18 tiež považujem tvoje rozhodnutie za výsostne tvoju záležitosť. A na otázky typu - kedy bude druhé odpovedaj - uvidíme. keď Boh dá, keď priletí bocian...ty sa vyhneš odpovedi a nech si dotyčný láme hlavu, či to nechceš, alebo nejde otehotnieť. Prípadne odpovedaj otázkou - na čo to potrebuješ vedieť? Tiež som "zbožňovala" otázky typu - kedy bude svadba 😠 , po svadbe - kedy bude bábätko 😠 .....

neu.sona
7. apr 2012

@michaela18 Je to normální. Já jsem do dvou let syna tvrdila, že druhé dítě mít nebudeme... Že nám stačí jedno 😀 . Měla jsem hodně těžký porod a zanechal ve mě dost silný zážitek. I teď se bojím, ale vím, že to zvládneme...
No a v červenci čekáme dalšího prcka-kluka. Sice si teď říkám, jak to asi zvládnu, když je ten první hrozný raubíř, ale určitě to půjde 🙂
A nenech si kecat do vlastního názoru. Chcete mít jedno dítě, tak prostě řekni, že jim do toho nic není. Každý se rozhodne, co chce a co ne. Je to zcela normální a přirozené.
Já třeba hrozně toužila po holčičce a proto do toho znovu šla a on ejhle druhý kluk 😀 .

diviska
7. apr 2012

@michaela18 nenech si do ničeho kecat! Pokud chceš jedno dítě, je to jenom tvoje rozhodnutí a tvé právo! Jak píše @neu.sona možná to za pár měsíců/ let budeš cítit jinak a budeš chtít další, ale je to jenom tvoje věc a nenech si od nikoho vnucovat jeho názor! Já sama jsem jedináček a nějaké zásadní trauma z toho nemám. Každé má svoje, i být sám, i mít sourozence. Hlavní je, aby ty si bylo pro dítě opora! Hlavně klid, ať se jde každej bodnout 🙂

laura0
7. apr 2012

Presne takto som uvažovala aj ja.Mala som 24 rokov ked sa nam narodila vytužena dcerka ,povedali sme si s manželom že stačí na dnešnu dobu len ona.Ale posledne dva roky som sa začala pohravat s myslienkou este na jedno dieta.Dcerka je už velka,ma svoje zaujmy ,už to nie je to male dievčatko ,vyrastla z nej slečna so svojimi zaujmami.Teraz mam 36 rokov a som tehotná.Takže predsa len sme sa s manželom rozhodli mat este jedno dietatko.
Taktiez dcerka velmi pytala posledne dva roky surodenca,vzdy mi hovorila ze je v triede jedina ktora je sama.Tak isto kolegyne v praci ktore maju len jedno dieta to dnes uz davno lutuju ale žial ,uz s tym nenarobia nic,prešli im roky kedy este mohli mat deti a dnes je uz neskoro.Každa jedna mi vravela ze budem lutovat ak zostaneme pri jednom.Ale urcite je to vec každeho cloveka ,keby ze nechcem nadalej zostaneme len pri jednom.Velmi sa na malú tesime ,cakame zase dievčatko a uz sa jej nevieme dockat .Náš život sa už stal taký všedny,každy z nas troch mal svoj stereotyp.Viem ze ked sa nerodi nasa malicka to vsedne ožije a nas zivot nadobudne novu tvár.Ty si este velmi kratko po pôrode a verim ze teraz vravis ze uz nikdy viac,nechaj tomu čas a uvidite.Len nevrav dopredu že uz nikdy druhe.Ja som tak vravela a ked sme oznamili znamym a rodine ze som tehotna skoro odpadli a zopar ich bolo takych ze ,,ved si hovorila že druhe nikdy".Toto mi aj dost tazko padlo ale je pravda hovorila som to a preto som uz povedala ze uz nikdy tak hovrit nebudem.Nemyslim len v tomto smere nakolko uz mam svoje roky a dve deti uz naozaj aj stačia 🙂 .Ale tak celkovo ,nikdy nehovor nikdy "ako sa hovorí.

brisalek
7. apr 2012

@happy8051 presne souhlasim. Ja jsme mela tehotenstvi uplne bezproblemove, porod byl planovany cisar kuli poloze male a krome trochy strach pred pichnutim spinalni anestezie nevim o zadne bolesti, problemu talhle bych rodila treba 10x. Ale 6 mesicu po porodu by des bes a take jsem rekla, ze uz tu hruzu nikdy nechci zazit (mala porad plakala, kdyz se nenosila, prakticky pres den nespala do 3 mesicu, pak zacala vstavat i treba 10x za noc...byla jsme s ni porad doma , protoze v kocarku jen rvala, babicky neprijeli, manzel v praci...byla jsem fakt psychicky i fyzicky znicena), ale ted tak v jejich 30 mesiccih jsem zacala chtit dalsi, ale jsou to spis biologicke hodiny...je mi 37 a vim, ze kdyz nebude ted uz nebude nikdy. Mam se sestrou skvely vztah a take si obcas rikam, ze ona nebude mit nikoho. Ale pak vidm vztah meho manzela s jeho bratrem a ten je o nicem a jsou i sourozenci , kteri se primo nesnasi. Navic nas vztah s manzelem je jedna velka krize a lepe nebude. Je arogantni, sobecky pan reditel bez smyslu pro humor a jakekoli emoce a ja jsem ve vztahu jen sluzka, ktera sama sebe musi navic zivit a citim se jak ve vezeni se svym nepritelem☹, ktery nechce nic delat jen rozhodovat a jeste si ve svem okoli hraje na pana uzasneho. To, ze jsem si s timhle clovekem poridila 1 dite a tim ji zkomplikovala zivot, protoze nikdy nebude mit stastnou rodinu a milujici se rodice at uz budeme spolu nebo ne si budu vycitat do konce zivota a to si vzdy uvedomim, kdyz biologicke hodiny bijou napoplach a ja bych tak hrozne chtela, ze dalsi dite si to nezaslouzi. Nejhorsi na tom je ta masz okoli , kteremu nejde rict pravdu☹

yashmin
7. apr 2012

@michaela18 problem otehotniet problem v tehotenstve cisarsky obrovske problemy s kojenim zapaly prsnikov malo mlieka bolesti klbov brutalna kolika no proste nieco co som si nevedela ani predstavit ,ale teraz sa pristihnem pri tom ako rozmyslam o druhom babatku 😀 .ale ked si to predstavim co to bolo ufffffffffffffffff 😉 a to nestiham ani domacnost kedze so synom musim byt non stop....

renca3
7. apr 2012

@michaela18 - ja mam dve deti ani nie preto, ze by som tuzila po 2. babatku, ale preto, aby mal prvy syn surodenca. je to fajn, ked su dvaja. moj prvorodeny bol tiez velky - 4 380 g.
no mam plno znamych, co maju jedno dieta. tak im to vyhovuje a su stastni. uplne to chapem. 🙂

kristi
7. apr 2012

@brisalek kocko a proc neodejdes? Jsi vdana?

gubcikova
7. apr 2012

@michaela18 ja ked som mala dcérku strašne som do jej pol roka túžila po dalšom.kedže naša malá je moc aktívna,tak potom tie emocie so mňa opadli a sme si povedali,že najbližších 5-10rokov nechceme a ani neviem a zrazu po roku a pol od dcérky mi svietili na teste // .keďže sme už boli tak naladení,že nechceme boli sme s môjho tehu veľmi nešťastný a poviem ti trvalo nám veľmi dlho kým sme sa s tým ako tak zmierili.potom som mala problémy v tehu a to tomu moc neprospievalo no a po pôrode som ešte chytila aj depresiu a láska k malému prišla až po 2mes.od pôrodu.ak sa na to necítiš neni o čom.predsa si nespravíte dieťa aby okolie malo radosť..

xenicka13
7. apr 2012

@michaela18 presne tak po troch styroch rokoch zatuzis znova po malom vonavom uzlicku chce to cas ked bude prve samostatne dopraj mu zazit surodenecku lasku ak budes moct

popellka
7. apr 2012

Ahojky,

já bych chtěla děti teda 2, ale nedá mně to a musím reagovat
@michaela18 - naprosto chápu, že ses rozhodla jen pro jedno dítě a časem možná změníš názor, možná ne. Přece je to jen na vás, kolik budete mít dětí. Ale musím ti napsat zase své pocity. Pro mě bylo těhotenství jedno z nejkrásnějších období 😵 ale! měsíc před porodem jsem musela ležet v nemocnici, takže pak už žádná sláva, sice jsem byla já i miminko v pořádku, ale měla jsem méně plodové vody, maličká byla dost drobná a špatně otočená pro přirozený porod, takže nakonec byl císař. Nechtěla jsem, aby doktoři něco uspíšili, ale nakonec chtěli, aby Lenička šla 30. května ven a tak i když jsem se svým Dr. kterej měl císař provádět byla domluvená na 1. června, se to posunulo 😠 Myslím si, že malá by tam v pohodě ještě týden vydržela, ale né, jim už se nechtělo čekat. No co už. Po císaři to teda není taky žádná sláva - po každý operaci si musí člověk odpočnout přece, ale po císaři - nechají tě jeden jediný den a pak už by byly nejradši, kdyby si maminky vzaly děti k sobě a hned kojily a já nevím co ještě ☹ přístup většiny sester v porodnici byl katastrofální. Nikdy před tím jsem nepřišla s tak malým miminkem, jak byla Lenička do styku a myslela jsem, že sestry tam jsou pro to, aby maminkám pomáhaly, poradily,.....no to jsem se spletla 😝 pořádně rozkojit se mně taky nešlo. no a v den, kdy nás měly pustit z porodnice domů jsem dostala zánět dělohy, byla jsem na X různých vyšetřeních, doktoři sami nevěděli co mně vlastně je a bolesti břicha jsem měla takový, že jsem myslela, že si jim půjdu dobrovolně lehnout na operační stůl, aby mě znovu rozřízli a podívali se, jestli tam náhodou něco nenechali 😢 ☹ Chodila jsem neustále v předklonu, pak už jezdila jen na vozíku, do toho ty sestry na dětským mě pořád nutily kojit, i když mě bylo strašně zle, nejradši by, kdybych si nechala malou u sebe i v horečkách atd....já z toho budu mít snad taky trauma do smrti nebo co 😖 no nakonec jsem dostávala tak silný antibiotika v kapačkách, že jsem kojit musela přestat a v tu chvíli jsem si fakt oddechla a věděla, že ke kojení už se nevrátím!!!! Stejně malá byla slaboučká, tak si nevytáhla co potřebovala, takže po každým kojení jsem ještě musela sjet výtahem o patro níž, dojet pro příkrm, dojet s tím zpátky nahoru na můj pokoj.....už to pro mě bylo strašný v těch bolestech. Na to se prostě zapomenout nedá 😝 nakonec jsem byla tak vyčerpaná, že jsem dostala i transfuzi. Pobyt v nemocnici jsem si tím pádem prodloužila o dalších asi 14 dní 😠 pořád jsem jen brečela.....ještě, že malá byla hodná a neplakala. No a pak už jsem se nechala pustit, i když OK to stejně pořád nebylo, ale já už v tý nemocnici prostě být nemohla. Já bych se tam snad sesypala úplně. Přijely jsme s malou domů, manžel koupil Nutrilon, kojeneckou vodu a Lenička dostávala už jen mlíčko z flašky - zaplať Pán Bůh. Manžel se mnou zůstal doma a hodně mně pomohl starat se o malou a mně mezitím vyléčil až můj gynekolog (pořád ten stejný co mně dělal i císaře) a zabraly až 5.té antibiotika. Navíc jsem byla dole celá opruzená, osypaná po jedněch těn ATB, pomalu jsem si nemohla ani utřít zadek, do toho ještě hemeroid - HRŮZA HRŮZ! Šestinedělí pro mě bylo tou nejhorší!!! dobou v celým mým životě, nic horšího jsem nezažila. V tý době jsem byla na 100% přesvědčená, že dítě budem mít jen jednou. I Dr. mně řekl na poslední kontrole, že další dítě by muselo jít taky císařem, už kvůli tomu zánětu a to je pro mě děsivá představa. Pořád jsem jen brečela a bála se toho, jak to zvládnu s malou sama doma, až půjde manža do práce. Sice i babičky jezdily, ale i tak. Vzpamatovala jsem se až pomalu po 3 měsících, ale úplně OK to myslím bylo až v půl roce. Ale všechno jednou zkončí - i tohle strašný období a teď už se ze svojí milovaný dcerušky maximálně raduju, mateřskou si konečně užívám.............a pomalu se těším na další miminko, i když ještě tomu asi pár let necháme. Možná je to taky tím, že su jedináček já a z mýho pohledu být jedináček není teda žádná výhra, jak si spousta lidí myslí!!! Tolik mně chybí nějaký sourozenec, že se přemůžu a tohle všechno jednou překonám a troufnu si na další. I když původně jsem chtěla děti 3 😖
PS: a taky přemýšlím, že až budu ležet v porodnici s druhým, tak rovnou řeknu, že kojit nechcu! a budem pít jen z flašky 😠

viki2912
7. apr 2012

ahoj,my mame jasno v tom,ze chceme mat len jedno dieta.uplne nam staci....jednemu dietatu mozes dat vsetko a ja nechcem delit lasku,chcem dat malej vsetko,absolutne.viac nechceme,sme sa dohodli,zhodli...sme spokojni.viac by ma ani nenapadlo mat,proste jedno a dost.

kvetinka211
7. apr 2012

@viki2912 ahoj, jasne, je to vase rozhodnutie a pre vas spravne ... len jedna poznamka ... delit sa musia finacnie, majetok ktore vies detom zaobstarat, pripadne do istej miery cas, pozornost ktoru detom mozes venovat ... ale lasku netreba pri viacerych detoch delit, ta sa nasobi 😉 tiez s tym budem mat problem ked budem cakat druhe aby som ho rovnako lubila ako prve, zatial si to neviem predstavit, ale som z viacerych surodencov a viem ze vdaka tomu ma v najuzsej rodine lubili nie len dvaja ludia, ale hned styria .. a nemam pocit ze by ma mali rodicia menej radi nez surodencov, urcite by som nechcela byt jedinacik ...

viki2912
7. apr 2012

@kvetinka211 ja som zo 4 deti,aj manzel...chceme mat trosku pokojnejsi zivot....jedno nam staci,pri 4 by zo mna bola len putka domaca,zdevastovana a zdeformovana osoba...je to kazdeho vec....mne staci jedno..mame krasnu dcerku a sme stastni

nice202
7. apr 2012

@michaela18 aj ja chcem len jedno

mandragora22
7. apr 2012

@michaela18 aj nam staci jedno dieta. niekedy je za piatich. a to mam vyse 2 roky od porodu, tak pohoda, klidek tabacek a okolie maj v pazi 🙂 🙂

denduska
7. apr 2012

@michaela18 nečítala som všetko, ale čo sa mňa týka, vždy som chcela aspoň 2 deti, lebo ja som jedináčik, moja mama je jedináčik a už vidím, aká je osamelá, "teším sa" až budem v jej veku 😖 Ale to je o inom. Ak chcete len jedno dieťa, je to vaša vec. Z vlastnej skúsenosti, prvá dcéra nemala ešte ani rok, keď sme čakali druhú a väčšina ľudí reagovala či nám nestačilo len jedno, kedy chcem ísť do práce, či sme nenormálni, kto "to" bude živiť atď atď...ľuďom sa nijak nezavďačíš, preto je najlepšie sa na také reči vykašľať...(keby oni vedeli, že chceme aj tretie raz 😀 )

mariakajelova
7. apr 2012

Ja sa tiež nechystám mať zatiaľ druhé bábo. mala som rizikové tehotenstvo hneď od začiatku. po celý čas som sa bála, že čo bude s bábom, lebo mám zdravotné problémy, Bolo prekrásne ju čakať, ale celý čas mi tiekli z toho nervy. Rodila som cisárskym rezom, čo tiež nezanechalo vo mne najkrajšie spomienky. Pozbierala som sa jedine kvôli dcére. V dnešnom čase je aj trošku náročné mať viac detí. Ťažko sa to zvláda finančne aj pri jednom dieťati. Niekedy si myslím, že je lepšie mať naozaj len jedno bábo a tomu bábu poskytnúť všetko čo sa dá. Ale na druhej strane je tu túžba mať aj ďalšieho anjelika. Je to na zváženie.

maartinkaa
7. apr 2012

@michaela18 nevrav hop, kym nepreskocis 😀 😀 😀 my sme tiez chceli len jedno a hla,,,,,mame styri 😀 😀 😀 😀 😀 a to som mala hororove tehotenstva zo vsetkymi ☹ od zasitia, po niekolkomesacne lezanie dole hlavou 😉

janinah
7. apr 2012

je to na každej žene ako sa rozhodne,ale podľa mňa je jedno dieťa "málo",z rozličných dôvodov 😉 ber to tak,že ja som dve dokonca tri deti zažila,ty nie /zatiaľ/ 🙂 preto takto píšem 😉

jeudi
7. apr 2012

take jsem rikala par mesicu po porodu ze uz nikdy 🙂 a cekame treti 🙂 je to kazdeho vec.ma to sve vyhody i nevyhody .ale sama uvidis casem a ver ze se to zvladnout da 🙂 a i kdyby jste zustali jen u jednoho tak je to jen a jen vase vec kor v dnesni dobe. 🙂

juliagregor
7. apr 2012

najvacsi dar rodica dietatu, je dat mu surodenca...

maminy nepozerajte len na svoje potreby ale skuste trochu aj z pohladu dietata...

mircalla
7. apr 2012

@michaela ja som chcela vzdy aspon 2, ono podla mna po case zmenis nazor, teraz to je narocne, ale budes sa na to pozerat s usmevom. je to samozrejme len tvoja vec.

k_a_j_k_a
7. apr 2012

@michaela18 Ahoj. Tiez sme planovali len jedno dieta. Do dcerkinho 10,5mesiaca sme boli o tom na 110% presvedceni. Planovane som druhykrat otehotnela, ked mala 11 mesiacov. Keby sme mali vacsi byt alebo domcek, tak sa pustime aj do tretieho babatka. 😀

carodejnica
7. apr 2012

Ja som už staršia "mladá" mamička (v lete 37), ale keby nebolo istých okolností, tiež by som sa rozhodla pre jedno dieťa. Teda hlavne kvôli veku... Tak nejak cítim, že to už celé horšie zvládam.. 😕 🙂
Ale tie "isté okolnosti" sú také, že proste nechcem, aby bola dcéra sama. Navyše už dnes je jasné, že moje deti nebudú mať bratrancov, ani sesternice (môj a ani manželov brat nemajú a ani nebudú mať deti), takže by bola široko ďaleko sama a to jej nemôžem urobiť. 😎

hajanka
7. apr 2012

@michaela18 mna sa tiez kazdy vypytuje ... ze uz by bolo na case... uz mi to lezie poriadne na nervy, nehovorim, ze druhe dieta nechcem - chcem, ale o tom kedy bude rozhodnem ja (my), nie niekto druhy 😉 momentalne som spokojna tak ako to je.

saminomimino
7. apr 2012

ahoj,jsi teprve krátce po porodu, a i když si jak píšeš měla těžké těhu i porod,máš to moc čerstvé a v živé paměti,je to udělané tak že maminka pozapomene a chce další dítě,možná i tobě se časem zasteskne a budeš chtít další,já po porodu syna,kdy porod byl těžký,říkala že další nejdřív za 100 let a 5 měsíců po porodu bych bych o dalším dítěti nechtěla ani slyšet,ale po čase to přešlo a podruhé jsem otěhu když měl syn rok a půl,nelituji,vše bylo lepší,tedy co do porodu,teď je opravdu vše čerstvé a za rok dva může být vše jinak,každopádně je jen a jen vaše věc kolik dětí budete mít,já bych jedináčka nechtěla ani za nic,je krásné vidět vyrůstat sourozence,ale každý na to má jiný pohled,ale opravdu mi věř že 5 měsíců po porodu se nedá na pevno říct,že už další dítě nebude,já teď s třetím dítkem otěhu 5 měsíc po porodu,byl to šok a úplně mimo plán ale těšíme se moc 😉