Stužková a 11 mesačné dieťa
Pekný deň prajem. Mám malú dilemu a rada by som vedela aký máte názor poprípade skúsenosť. Budúci mesiac ideme synovi na stužkovú, bude to vlastne iba večera spojená s odovzdaním stužiek, rátam tak do 21 - 22 hodiny. Problém je, že mám ešte malú 11mes. dcérku a nemám nikoho komu by som ju nechala, moji rodičia sú už v pokročilom veku a svokrovci sa moc nezaujímajú. A malá zas nechce byť s hocikým. Otázka znie - Mám ju vziať so sebou? Boli ste niektorá s babatkom na stužkovej ?
Hmm, dieta co nevydrzi s opatrovatelkou by sa medzi tolkymi cudzimi citilo dobre ? Ako ja viem, ze mamka by ho mala na rukach zavesene, ale vidiet to casto ako je dieta nespokojne a nervozne v spolocnosti neznamych, takze fakt by ste niektore tahali dieta so sebou na stuzkovu?? Nepredstavitelne dost pre mna... Len preto, ze je to rodina, zabavny argument toto🤣🤣😅 dobre, ze sme take mamy nemali na stuzkovej my, fakt premotivovane matky a dieta pojde do skolky, ale kedze sa tam nebude citit dobre tak mama zostane doma lebo ho neda hadam cudzim ludom strazit, nie ? 😂😅👍
@jaroe - áno, plačúce dieťa vynesú von - a keď to dieťa začne plakať akurát vtedy, keď bude slávnostný príhovor (časť z toho nebude počuť, lebo tak rýchlo nevybehne rodič) alebo keď bude zrovna ich syn dostávať stužku, takže o to prídu (aj syn, aj rodič)? Keď to dieťa síce nebude plakať, ale bude si džavotať alebo chcieť chodiť, bude potrebovať niekoho, kto sa mu bude aktívne venovať? A ten rodič čo, bude vkuse behať von-dnu, utišovať dieťa, aby bolo ticho, nerušilo - počas programu, príhovorov, aktu odovzdávania stužiek? A všetkých dookola rušiť behaním a zabávaním dieťaťa? To nie je svadba, že prídeš na hostinu, povie sa pár pomerne krátkych príhovorov, počas ktorých tiež môžeš pokojne odísť zo sály a nič sa neudeje, všetci jedia a sa zabávaju, tak si môžeš s dieťaťom behať hore-dole, ako uznáš za vhodné a nerušíš nikoho.
Ale maturanti tam majú program, ktorý si nacvičujú dlho dopredu, príhovory, ktoré si píšu, je tam príhovor riaditeľa, učiteľov... Zobrala by si ročné batoľa na 2-hodinové predstavenie v divadle a dúfala, že to odsedí a nebude nikoho rušiť?
@foxyfox - každému normálnemu človeku vadí iný človek, ktorý si priveľa vypil a nevhodne sa správa. Tak isto je to nevhodné od rodiča maturanta na stužkovej, ako je nevhodné ročné batoľa na stužkovej. A prirovnanie je úplne od veci teda... Akurát je spoločné to, že oboje nie je vhodné, každé z úplne iného dôvodu.
@katrinka8 nie, do divadla by som ho určite nezobrala. Divadlo nie je dolezite, počká, kým bábo vyrastie. Stužková dôležitá je. Čo sa na tom nedá pochopiť? Ty by si za žiadnu cenu dieta nezobrala, ja by som v prípade núdze asi zobrala. Ty si nevieš predstaviť, že niekto naozaj nemá kde nechať dieťa, ja si to predstaviť viem. Hádam si každá mater pozná svoje dieťa, čo zvládne a čo už je cez.
@katrinka8 cudzia opatrovatelka v podvečerných hodinách, ešte nebodaj aby ho ukladala spať - pre mňa momentálne dosť sci-fi predstava. Zdôrazňujem pre mňa a moje dieťa. Že to niektoré deti v pohode zvládnu, mi je jasné. Moje by malo problém. A teraz mi tu napis, že čo by som robila, keby som skončila v nemocnici alebo pod drnom.....
@jaroe - takmer všetky deti v takom veku by mali problém, aby ich uspávala cudzia opatrovateľka, častokrát aj iná osoba ako mama/otec. Nielen Tvoje - najmä, ak na to nie sú zvyknuté, je to úplne normálny jav.
Ale za ten čas, ktorý uplynul od bodu, kedy som zistila, že moje staršie dieťa bude mať stužkovú, do bodu, kedy tento deň konkrétne nastane, si minimálne skúsim zabezpečiť niekoho, kto s tým dieťaťom ostane doma - či už kamarátka, suseda, starý rodič alebo aj tá zaplatená opatrovateľka, a budem robiť všetko preto, aby si to dieťa na túto osobu VOPRED zvyklo, čiže ju párkrát ku nám zavolám, alebo pôjdem s nimi spolu von, alebo ku nim, alebo starého rodiča, ak je ďaleko, zavolám na 3-4 dni k sebe dopredu a pod. Možností je dosť - problémom je, že rodičovi sa takáto možnosť nezdá dostatočne vhodná a ani sa len nepokúsi hľadať spôsoby. A ak to dieťa nebude spať na stužkovej, tak nemusí spať ani doma, ak má problém s uspávaním cudzou osobou teda - a tá osoba ho teda doma môže pokojne len zabávať a strážiť, kým neprídu rodičia. Tak, ako by to robili aj tí rodičia na tej stužkovej.
Môžem pridať moju skúsenosť, veľmi čerstvú, dva týždne dozadu sme boli na svadobnom obrade. Iba na obrade, necelú hodinu. Ja som absolútny odporca nosenia deti po svadbách, ale na túto svadbu sme sa boli iba pozrieť a zagratulovať ku kostolu, hoci sme mohli ísť na hostinu, nešli sme. Ale povedali sme si, že krpca zoberieme pozrieť na nevestu, že bude mať zážitok, ostaneme pri dverách, keby bol zlý, hneď padame von. Zlý síce nebol, kdeže, on nie je uplakané dieťa. Ale komentoval celú svadbu. V kostole z 18. storočia s ozvenou jak šľak. Celý obrad sme mu prekrývali ústa rukou, lebo nechcel pochopiť, že má držať klapacku na tej svadbe. A to nekrical, neplakal. Ale na strope kostola nástenné maľby, on oči hore a menuje čo tam vidí, snúbenci si vymieňali sľuby, obaja dojatí a krpec absolútne nevhodne zapisti na celý kostol- "teta plače"... A že sa to nesie, dvojročný sopranista so zvonivym hláskom. A či niekto chce či nie, dvojročné dieťa naozaj nedokáže kontrolovať svoje prejavy. Hanbili sme sa s mužom ešte tri dni, je to maximálne nevhodné, keď v patosnych chvíľach, keď je všade ticho a daný moment patrí iba danému človeku/páru dáke malé decko niečo vykrikne, len tak z čista jasna. A ten rodič to nedokáže korigovať, lebo nevidí decku do hlavy. To ma iba utvrdilo v tom, že do školského veku (kým sa deti vedia dokonale ovládať) proste nepatria na spoločenské udalosti dospelých. Je to neslušné, narúša to vážnosť, odvádza pozornosť neželaným smerom. Proste nie a nie, deti na dospelácke akcie nepatria a už vôbec nie na stužkové či promócie. Sú to slávnostné akty, ktoré väčšina ľudí zažije raz v živote (čo sa už o svadbách povedať nedá), maturanti naozaj strávili mesiace prípravou a je maximálne nevhodné aby tam bolo dieťa, ktoré nevie kontrolovať svoje prejavy. My sme na stužkovej tiež mali jedno dieťa, spolužiačka si doniesla namiesto partnera 10 ročnú sestru. Ale to dieťa malo 10 rokov a vedelo sedieť ticho na mieste, nevyrusovat a nestrhat na seba pozornosť. Ak tam to dieťa aj vezmeš autorka, do tváre ti nikto nepovie, že si strelena Dora, čo im pokazila stužkovú. Ale tvojmu synovi to dajú vyzrat. Ale to ti už môže byť jedno, hlavne že si sa s princeznickou predviedla a dosiahla svoje, všakže? :D
@elementissa 👍👍👍
@elementissa Perfektne zhrnuté 😅🙏🏼
Nečítala som všetky príspevky, ale za mňa, akby mal môj prvorodeny syn stužkovú a mame doma batoľa, určite by som to malé dieťatko tam nebrala. Ved to je deň toho maturanta, skus poprosiť niekoho z rodiny, či by vám na tých par večerných hodín na dcérku nedozrel - neverím, že v tejto situácii sa nikto nenájde. Malé dieťatko sa nevie správať na takýchto akciách, nebudeš mať z toho nič a to nehovorím ako sa asi môže cítiť syn maturant. Proste je to rušivé. Keď som mala stužkovú ja, môj brat mal 2 roky, rodičia ani nepomysleli na to, žeby ho tam vtedy brali, proste to nie je rodinná oslava ako svadba napr.

@katulik123 a potom tu budeme mať tému, že napríklad budúca nevesta odlákala syna od rodiny, ked zjavne on je pre nich už nič , teraz je stredobodom vesmíru dcérka. Ale správny rodič ak chce mať viac detí musí robiť kompromisy na úkor obidvoch detí, nie len jedného, rovnako napríklad aj ked je matka tehotná a má doma 2 ročné dieťa napríklad nie je pre dieťa príjemné že ide napríklad na týždeň do pôrodnice a musí byť bez neho, ale o tom je proste život. Rovnako ak má tri deti a nejaké ochorie a ide s ním do nemocnice a 2 nechá doma atd.