icon

Štvorročné dieťa a mačiatko

elewele
29. júl 2015

Ahojte... Neviem ani ako začať... Pred 3tyzdnami sme si domov doniesli malé mačiatko.. Bývame v byte, kocúrik si zvykol rýchlo, je bezproblémový, rád sa mazna... Ale..! Môj 4 . ročný syn sa zmenil na nepoznanie odkedy je zviera v byte.. Donedávna to bol zlatý chlapec, poslušny, dobrý... Teraz? Mačku vkuse tyra, keď sa "nepozeram" ťahá ju za chvost, vykruca jej nohy, prenáša ju za krk, puči ju, kope do nej:( nič nepomáha, ani pekne vysvetľovanie, ani trest žiadny.. Už neviem čo robiť, je mi ľúto aj mačky aj syna... Akoby žiarlil na ňu, ale dôvod mu nedávame, stále sa mu venujeme ešte viac by som Povedala... Už neviem čo mám robiť.. Ci čakať ze ho to prejde.. Alebo? Mačke už tiež šibe z neho, lebo keď je v škôlke tak je kľudná, hra sa so skrabadlom, podriemkava si... Akonáhle príde malý domov nastane peklo... Naháňačky, natahovacky , mačka potom nevie co ma robiť, skáče mi po kvetoch, tiež robí zle... No konieec:(

sardinka333
29. júl 2015

@elewele ,,někde ti soudruzi udělali chybu,, 😉

Na to v čom je chyba človek pride, možno sa treba zamyslieť nad niektorými otazkami..
- nevhodný trest (zoberiem ti hračky! total blbost)
- viac sa sustredím len na to čo robí dieťa zle a neocením to dobré
- žiadna autorita ( čo tu mama blaboce? hmm...)
- trestanie v hneve
- časté trestanie (už má imunitu)
- ,,venujeme sa mu ešte viac,, (jééj, mám viac pozornosti ak robím mačke zle)
- ,,moj muž stráca trpezlivosť,, (?)
- dohováranie štýlom - dieťa v druhom kute miestonosti a mama ,,niečo hovorí,,...(čo ta mama blaboce? hmm)
- to čo mama, otec povedia ma učinok ,,prdu,,...chvilu ho citiť a potom sa rozplynie do vzduchu

cinkatko
29. júl 2015

pred tydnem jsme si poridili male kote, mala ma 2 roky a pochopila, ze kote neni hracka. Nahaneji se mi tady a kocourkovi se to libi 🙂 Vysvetlila jsem ji, ze on je miminko, tak jako braska (1 rok) a tak si kote vzdy vezme do naruci, hladka ho a on si jen prede 🙂 Myslim, ze to staci jen vysvetlit a dat najevo diteti, ze ho milujeme stejne i kdyz pribude dalsi clen rodiny - kocka (nebo dalsi prirustek). Mozna jen zarli a snazi se o pozornost. Jsem toho nazoru, jak tu uz nekdo psal - vymyslet nejakou hru, ktera nebude vadit kocce a zaroven bude bavit dite. Kocky jsou jako deti a kotata opravdu lpi na panovi, cim driv jim budeme opetovat lasku a dame jim domov, tim driv se nam dostane nekonecne vernosti a naklonnosti. Drzim palce a verim, ze to kluk pochopi.

peneloppe
29. júl 2015

@elewele

Nevzdaj to a vysvetluj dalej, snad to syn pochopi. A ked nie tak mu povedz ze maciatko bude musiet ist prec, lebo mu u vas nie je dobre, ked sa k nemu takto nepekne sprava,predpokladam ze si ho oblubil a bolo by mu to luto. 4-roky je uz dost vela, mal by to pochopit.
Citajte si knizky o zvieratkach, pozrite si rozpravky, skuste aj takouto formou.

pumpkincake
29. júl 2015

Myslim,ze dieta treba naucit , ze co sposobuje zivemu tvorovi. Tym , ze macku date prec len problem oddialite. Ked bude vacsi , vyjde vonka a bude tyrat ine zvierata. Akoze, nechapem kde to aj zobral trapit zviera len tak. Ja mam synovca a ten by zvieratku neublizil, odmalicka ho ucime vazit si zivot a este aj ked sa ideme prejst zbiera slimaky z cesty, aby sme ich nedajboze nezaslapili. Ani nepoznam dieta, ktore by chcelo len tak ublizovat zvieratu.

lilimoni
29. júl 2015

Tak chlapca by dostalo vyprask, ze by nikdy nezabudlo 😠

cinkatko
29. júl 2015

baby a kdyz uz jsme u tych kocek - jak casto je koupete? Ja vim, ze jsou ciste, ale mam strach o deti. Moje kote se v tom pisku nekdy i vali 😔 😕 A pak ho deti chytaji. Porad kontroluji, jestli je ciste (zadek, kozich, packy atd.), umyvam detem po styku s kotetem ruce a dennodenne zbavuji pisek vsech necistot - rozumite. Deti k pisku nepustim a mam ho z dohledu i dosahu.

ibo
29. júl 2015

@cinkatko ja som ju kupala raz a to ked sme ju doniesli domov 🙂

lilimoni
29. júl 2015

@cinkatko maca staci vlhkou handrickou poutierat 🙂 ked podrastie, sa nebude v piesku hrat a o hygienu sa postara aj same 🙂

moni244
29. júl 2015

@elewele ja len neverkm, ze z nicoho nic ma taketo sklony blizit macicke alebo inemu tvorovi, sakra, aj moja 2,5 rocna vie, ako sa spravat k zvieratam, ako ich jemne hladkat, ist pomaly k nim, je na prazdninach u svokrovcoch a prisla tam macka, z ulice, nikto sa nesmie k nej priblizit, len moja dcera, ta ju moze aj pohladkat, cize v cloveku je podla mna od mala, ci ma alebo nema vztak k zvieratam a tu je jasny dokaz, ze tvoj syn ten vztah nema, cize radsej by som kocurika dala prec, kym to na nom nema este nasledky

lauricka
29. júl 2015

@elewele fuha, moje dvojcata maju 3,5 roka, od narodenia maju v blizkosti psa, na dvore mame macku, ale takto sa nechovaju. Ak maju, nahodou, nejaky napad urobit zvieratu zle, tak okamzite velmi razne zakrocim. Myslim, ze by ste si s dietatom mali vediet poradit a ak vam to nejde, tak sa poradit s detskym psychologom, ze ako na to. Mozno by nebolo zle pokusit sa syna vychovat ako sa spravat, ale ak nie, tak potom by som kocurika radsej predala niekomu, lebo by som nebola rada, ze musi zit s niekym, kto mu ublizuje.

lubkavargova1
29. júl 2015

@cinkatko no ako nic vzlom, ale vychovavas dokonaleho alergika doma. To dieta musi prist do kontaktu s bakteriami. Teraz nevravim, ze sa ma v tom valat a neviem co....my sme kupali kocurika kym bol mali tak raz do mesiaca. Ale to nam vydrzalo do 1 roka, potom nam mlady pan raz dal poriadnu priucku cez skrabance, tak uz len sporadicky. U nas je v byte, takze nema moc kde sa ufulat. Ale pravidelne ho ceseme, lebo chlpy lietaju kade-tade a to nie je prijemne...takze skor to cesanie nez kupanie.

cinkatko
29. júl 2015

@lubkavargova1 ja jsem si poridila kocku skrze to, ze sousede maji mysi. Mam dum se zahradou, takze po par tydnech pujde kocour ven. Ja v dome normalne zvirata nesnesu - max rybicky a nejake ptacky 😅 Vzala jsem ho skrze to, ze vubec ale vubec nepelicha. Opravdu po nem nenajdu ani jeden chlup. Uvedomuji si, ze to je risk, avsak je to porad lepsi, nez aby se mi pak zatoulala do domu mys ne? 🙂

katrin21
29. júl 2015

4r dieta je dost velke na to, aby chapalo, ze macke ublizuje... ked jej spravi zle, potiahni ho riadne za vlasy, pošticuj ho, alebo proste tak,aby pochopil, co robi macicke.... nie je normalne, aby sa tak spraval.. je v nom asi nieco, co mu dava pocit, ze slabsich a mensich treba bit, alebo co.. rozhovory jasne ze tiez, ale ak to inak nepojde, tak normalne nech pociti aj on, co robi....

0silvia0
29. júl 2015

@pumpkincake ja toto tiež neviem pochopiť. U nás sme boli tiež tak naladení, že k prírode sa správame s úctou. Nie že prinesiem mačku a teraz poďme si vytvárať vzťah k zvieratám. Vzťah ku zvieratám sa vytvára presne ako píšeš: vidím slimáka, pozorujem ho, odpracem ho z chodníka, aby ho niekto nezašlapil. Vidím mravca, hodím mu omrvinku, a pozorujem, ako si ju odnáša preč. Zoberiem si na ruku lieknu a pozorujem, ako odletí. V zime dokrmujem sýkorky, u babky nosím púpavu sliepkam a zajačikom a pozorujem, ako im chutí.
Čiže odmalička dieťaťu treba vštepovať, že živý tvor si zaslúži pekné zaobchádzanie. Ale pamätám si v detstve, že boli decká, ktoré boli ku zvieratám kruté, toto som nikdy nevedela pochopiť a bolelo ma z toho srdce.

katrin21
29. júl 2015

@cinkatko trochu to prenahas... v akom piesku sa to mača vala?
JAsne, ze ruky umyvat treba, ale macka sa NEKUPE.. nie je to pes.. macky vodu nemaju radi a vacsinou dost skriabu, ak ich chces okupať.... sem tam sa najde macka, co vodu lubi, ale to su vynimky..
Ja som raz kupala mača, lebo malo blchy a mala som dvoje rukavice, drzala som ho - viem ako, ale aj tak to bol boj 😀 a dcera ju rychlo samponovala .. aj takrukavice doskrabane, co sa metala, macky su ohybne 🙂a obratne
Ruky umyvat ano, ale ostatne veci neprehanaj, hlavne ak ma niekto maca len dnu, tak vlastne vies, co zje, co mu davas, vies ze je odcervene kazdy mesiac a to staci.... obas by som dala aj take ine odcervovacie, nie len klasicke lebo tie nie su na vsetko.... ( napr. na giardie lamblie a na skrkavky nie su.ale keby malo mača lamblie, zistila by si to, malo by krkvave hnacky, takze kluuuuuud)

inak kvôli mysiam aj my mame znova maciatko, ma teraz 3 mesiace ale chvalabohu, tento rok nie je taky zly a plny mysi ako minuly. to bola pohroma....
MAcke mozes pristup do domu aj zakazať, obmedzit.. a vonku nech si robi co chce.,

lubkavargova1
29. júl 2015

@cinkatko jaaaaaaj tak to je ineeeee 🙂 jasne ze tu potom treba davat bacha. Len aby vam ta macicka nedonesla domov raz jak hrdy ulovok mys "ze aha, darcek" 😀 😀 😀

cinkatko
29. júl 2015

@lubkavargova1 a kocoura cistim porad dookola. Je uplne cisty

katrin21
29. júl 2015

@cinkatko netrap ho 😀, vazne.

cinkatko
29. júl 2015

@lubkavargova1 uz jsem nad tim premyslela taky :- D Ale porad lepsi mrtva mys za prahem, nez ziva mys na zahrade. To jsi me jeste nevidela jak beru nohy na ramena 😀 Strasne se jich bojim a stitim 😝

lubkavargova1
29. júl 2015

@cinkatko ale takych vonkajsich netreba velmi kupat a cistit, oni sa vedia o seba postarat najlepsie. ked bude moc ufulany ze az za usami blato tak vtedy..inak mas postarane o pravielne skrabance...fakt to nema vyznam trapit jeho a hlavne seba...je to fuska, ked sa napnu a akoby nabrali vtedy ovela viac sil..kto nevyskusal nevie...to je boj o kazdu kvapku vtedy 😀 😀

cinkatko
29. júl 2015

ten nas je zatim hooodne trpelivy a hodny. Musim dodat, ze se jeste ani jednou neohnal po detech ci me. Dokonce jsem mu v noci rekla : A jde se spinkat pa pa ( spi v obyvaku a zaviram dvere, aby mi nesel do kuchyne) a on sel do pokoje a uvelebil se do pelisku. Hodnej a poslusnej. Brzy pochopil, ze u nas v dome jsou pravidla a i ze sedacky skoci dolu, kdyz mu reknu 😀 Snad bude porad takovej. Posloucha me vic, jako moje dcera 😀

yukki
29. júl 2015

@sardinka333 jasné, možné to je. Vždy by hlavne mala mať tá mačka možnosť uniknúť do zóny, kam na ňu chlapček nesmie.

lubkavargova1
29. júl 2015

@cinkatko to mas super...oni ked chcu tak vedia pocuvat. je to ine ako mat psa. Tiez ked mu poviem, ze sa ide spat tak sa otoci a ide do svojho...my sme presli vycvikom lebo robime aj felinoterapiu a to teda bolo. Ani za boha nechcel posluchat...ale nikdy by som nedovolila, aby sa niekto spraval zle k zvieratkam. Aj preto som citlivejsia ked take citam. Len nechapem, ako to mozu rodicia pripustit, ze kupia zvieratko alebo ho donesu a to dieta je cele happy na tyzden max dva a potom uz to cele prejde....a zvieratka koncia na uliciach, v utulkoch..to akoby som zobrala dieta z decaka a po mesiaci lebo mi nieco nesedi nanom tak tyrala, abo potom dala nazad ze "ta to nie je podla mojich predstav" .... 😖 😖

rheia27
29. júl 2015

@elewele neporadim ti veru....len tolko poviem ze mi mame doma 3 macky a 2 deti (3r a 1r), je samozrejmostou ze su kastrovane, pazuty strihane, veterinarna staroslivost, proste vsetko ako ma byt......macky boli prv, deti potom, dcerku sme od mala ucili ako sa k nim spravat a teraz uz uplne super...ale len 1 z tych 3ch ma povahu ze k detom, tu moze aj navlacovat, kocur si to uziva...samozrejme ze pod dozorom lebo dieta je dieta a zviera nie je hracka, druha dcerka je babatko tak tu len ucime ako k nim pristupovat, ale ked vidim starsiu dcerku aj na ulici ako pristupuje k zvieratkam, psy macky, tak nie je "k nim besna" a sprava sa k nim ovela citlivejsie ako ine deti v jej veku a samozrejme ju ucime ze vonkajsie zvierata sa nehladkaju....

cinkatko
29. júl 2015

to je pravda , ty zvirata maji taky city. Je to sok pro ne, kdyz neustale meni majitele a nebo kdyz je nekdo bije a chova se k nim nenavist . Vetsi dite by uz mohlo pochopit, co muze a co ne. Snad ta pani udela vsemu pritrz a razne domluvi klukovi. Mne napada, jestli to nekde nevidel. Treba od kamaradu. Deti se vetsinou opici navzajem. Taky jsem mela kamaradku milovnici zvirat. Donutila me dokonce postrezit jejiho milovaneho potkana 😀 😝

pumpkincake
29. júl 2015

A co sa tyka kupania co som tu zazrela tak,prosim vas nedorabajte sa uz za tu hygienu tolko. Ruky si treba umyvat a dodrziavat zakladne hyg. navyky, ale nie prehanat to vsetko aj s kupanim macky. Boze cigani ziju v spine a nic im nie je a vy placete, ze mate furt chore deti. Imunita sa neda ziskat na antibakterialnom mydle a vysamponovanych zvieratach.

cinkatko
29. júl 2015

@pumpkincake opravdu ziji vsichni cigani ve spine? Ja si tak nepripadam...

charlie1980
29. júl 2015

Cigani nechodia k lekarom, preto nevedeli, ze cela osada dostala syfilis. A vsi su beznou zalezitostou, nad ktorymi sa nikto nepozastavuje.

pumpkincake
29. júl 2015

@cinkatko no vacsina z nich ano a nic im aj tak nie je. A nie len cigani.

lubkavargova1
29. júl 2015

ako jasne ze teraz nebudeme bockavat zvierata a tak prenasat bakterie...sice moja neter schrumala aj kocurie granulky a nic jej nebolo...no proste doliezla tam a bolo chrum-chrum a potom ten vycitavy pohlad kocura stal za vsetko...neviem, my ked sme boli drobci aj po dvore sme liezli, pieskove kolace jedli, najvacsia zabava bola ked napadal dazd a mohli sme robit z mlak moria a nejako nic nam nebolo...teraz (vidim to na svagrine) - nedchytat, umyt ruky, nehladkat, nejest, nedychat....a synovec - bila jak stena, chudy jak forsna a v kuse chory....no ja neviem, teraz je to cele take divne...