Maminky idem si k vám po skúsenosti, rady, napady... Mám 2 synov /starší o pár dní bude mať 4 roky a mladší má 2 roky/. Oboch synov sme asi od 1,5 roka dali do do vlastných postelí do detskej izby. V tom veku sa obaja aklimatizovali úplne super a nebol problém s učením zaspávať v druhej izbe. Asi pred rokom a pol sme sa presťahovali, urobili im detskú izbu, v tom čase tam spával len starší syn. Pekne prespal celú noc, nebol problém. Ako 3 ročný nastúpil do škôlky a pravdaže začali choroby.... Raz mal dosť vysoké teploty, kašeľ, tak som ho vzala spať k nám do spálne, aby som ho mala na očiach, ak by bol problém.... Spával tak s nami asi týždeň aj čosi, potom sme ho vrátili nazad do detskej izby. No a tam začal problém. Zaspí síce vo svojej izbe /teraz je tam už aj mladší s ním/, nezobudí sa, ale ako náhle vypnem tv, zhasnem svetlo a idem spať ja, tak max. do pol hodiny je hore a už cupitá do spálne za nami. Už som skúšala všeličo, vrátila som sa s ním do detskej izby a to nie raz - zaspí a do 5 min. je znova hore a zas je u nás v spálni. Alebo som ho nechala zaspať v spálni a preniesla nazad do detskej. Ani to nepomohlo, jednoducho zobudí sa a automaticky pôjde znova do spálne. Už ma nebaví takto pochodovať celú noc a "uspávať" ho tam, lebo takto sa nevyspíme ani my, ani on. Tak som to momentálne vzdala a nechávam ho spať v spálni keď príde. Ja zvyčajne potom idem spať do detskej k mladšiemu, lebo napriek tomu, že má zábranu na posteli, tak sa už zo 2x skotúľal z postele, alebo má vo zvyku prejsť na druhú posteľ k bratovi, tak pre istotu som tam.
Takže otázka znie: je tu nejaká maminka, ktorá mala niečo podobné doma? Ako nevadí mi, že spí pri nás v posteli, len chcem vedieť, či môžem očakávať, že ho to jedného dňa prejde a uvedomí si, že ma svoju izbu a svoju postieľku, alebo ho mám skúšať nejak naučiť, aby tam prespal? Lebo už som aj ja z toho večného nočného chodenia hore dole unavená.... Vopred ďakujem za každú radu a skúsenosť 😉
a povedal preco tam nechce spat? ze sa napr. niecoho boji,alebo len chybate vy ako smecka?
Nie, nemam podobny pripad doma, ale uistujem ta, ze sa raz nauci nechodit v noci. ako sa moja starsia naucila nebudit sa 3x v noci najprv na kojenie, potom na cikanie. ak ti nevadi, ze spava pri vas tak podla mna riesis zbytocnu vec. nasa starsia spavala s nami v posteli do takmer 3 rokov aj ked od 8mich mesiacov zaspavala sama v postielke, ked sme sli spat zhasli vypli tv hned bola hore a sup k nam. mladsiu som vobec nenaucila spat vo svojej postielke. spat s nami bude urcite dokym ju budem kojit v noci, vobec to neriesim...cize opakujem, spite tak ako vam to vyhovuje.
@zuzi_33 ako u nas doma 🙂 len bol nauceny, ze som v izbe spavala s nim, kedze som ho dlho dojcila. Zvykol sa pritulit. Teraz ked mame druheho- spava so mnou v spalni, pride ma starsi v noci zobudit, ze pod so mnou do izbicky... ked sa da, idem, vacsinou vsak mladsieho zobudi.... Ked sa "dari" pride kazdu pol hodinu...Teraz bol chory tak som spavala s nim s usami na stopkach, kedy bude mladsi hladny, aby som v rychlosti dosla do spalne...obcas na prasky 🙂 ale vcera som mu povedala v noci, ze ked chce nech pridem, ale ze vezmem aj Mata, lebo ajten je chory a ze bude pocuvatteda ako pisti... otocil sa na pate a zacupital do postele...ked som bola kuk, uz spal a az dorana tak som zvedava co dalej 😀
Nas mladsi tak chodi takmer kazdu noc. Tajne dufam, ze ho to coskoro prejde...
no klasika uz sme skusali uplne vsetko asi to chce cas.........
Ahoj my máme 4 ročného a tiež zaspí u seba v izbe ale okolo 02.00.-03.00 ide na WC a docupitá k nám do spálne...Ja zatiaľ tomu dávam čas nech si zvykne , len pred nedávnom sme sa presťahovali, tak ho nechcem stresovať 😉
chce to čas ale musíte ho tiež postupne učiť aby spal vo vlastnej izbe a nejako mu ju zútulniť http://akoapreco.com/ako-zariadit-detsku-izbu/
my sme to vyriešili tak, že sme dali jeho posteľ do spálne, tak sme sa neokopávali a vyspali sa všetci,,tak spával niekoľko rokov a zrazu zo dňa na deň sa rozhodol spať sám v izbe🙂)