icon

Tiché štvormesačné bábätko: Je to normálne?

1. feb 2025

Pekný deň prajem, chcela by som sa spýtať, či ste zažili so svojimi babatkami niečo podobné. Naša malá je tichá, nie uplne lebo často plače a nervačí sa - mrnčí, ale také typické babatkovské zvuky nevydáva, nesnaží sa ani po nas opakovať alebo reagovať. Iba pľuje sliny a sem tam vydá “mmm” zvuk. Nechcem od nej hlásky ani džavotanie ale nekecá ani tak ako iné babatka už od 2m. Reaguje na nas úsmevom, parkrat sa už aj nahlas zasmiala, za zvukmi sa otáča. Ale môžeme sa aj na hlavu postaviť, žiadnu zvukovú babatkovsku reč z nej nevieme dostať. Pediatričke ideme koncom februára a vie o tom, povedala že to budeme sledovať a keď tak na ďalšej poradni riešiť. Nechcem sa dovtedy zblázniť, prosím máte niekto podobné skúsenosti a dopadlo to u vas len neskorším rozkecaním?

ina2405
1. feb 2025

Naše 4 mesačné po nás neopakovalo, smialo sa a usmievalo, ale okrem revu a nejakých krikov hlasných nič, až teraz 8 mesačné začalo hovoriť ma-ma-ma, ba-ba-ba, va-va...ale neopakuje po mne. Akurát, keď mu poviem "haam" tak začne naschval prskať jedlo. Toť ku schopnostiam.

autor
1. feb 2025

@ina2405 a váš pediater to nijako neriešil? Podľa odborných informácií baby dialógy a interakcia patria k dôležitým míľnikom, preto ma to celkom stresuje.

kiki68
1. feb 2025

Nas tiez toto nerobil, je normalny, okolo 4 mes sa zacal usmievat, okolo tych 6 to bol uz standard

kiki68
1. feb 2025

Inak ked dieta place, dava najavo nejake zmeny umerne potrebam, tak nie je dovod na paniku. Tiez je dobre sledovat ruky, nohy, ako nimi reaguje. Nie laude dieta je dzavotave

helenbozka
1. feb 2025

Priveľa ju sledujete. Zrejme ide o prvé dieťa. Vie na rodičov reagovať a mrnčí, hnevá sa aj sa raduje. Babatkovsky dialóg? Sotva ste dokončili "štvrtý trimester", kedy sa spamätala z toho, že je na svete a nie v brušku. Užívajte si jej smiech a utíšte jej plač, na starosti budete mať ešte veľa času a skutočných podnetov.

ina2405
1. feb 2025

Baby dialógy😄? Nie neriešil, povedal, že je silný a motoricky o mesiac dopredu. Bábo komunikuje úsmevmi, plačom, nie "rozpravami" v 4 mesiacoch. Trochu to hrotíte.

leidin
18. feb 2025

No dnes rano po zobudeni mala taky prednes trojmesacna skoro (akoby poblabotala dve rozvite vety :D), co bolo prvy krat. Vacsinou v tom nejde rozoznat samohlasky vyrazne a aj je dlhsie zachripnuta, ale dneska mi prisiel jej hlasok taky pekny. Raz uz bolo aj mama pred par tyzdnami ale su to take vynimocne veci, co si vyskusa a moc pri nich neostane. Ja ale tiez obmienam tie dni a pri vacsej zmene je aj ona zrazu trochu ina. Tak som pri nej viac bola vcera a hrala sa s tymi jej rucickami ked nimi hybe (ale tak jemne, aby som jej nerobila napriek) a potom si ich zacala drzat. Lebo ked tak nie som s nou, zvykne plakat.

maryetta
18. feb 2025

@helenbozka mudro napisane 👏🏼👏🏼

eli60
2. máj 2025

Ako je na tom Vase babatko dnes? Zmenilo sa nieco?

autor
14. máj 2025
@eli60

Ako je na tom Vase babatko dnes? Zmenilo sa nieco?

@eli60 bude mať 8 mesiacov a neblaboce stále. Nie je tichá, vie byť veľmi hlučná ale len hrdelne zvuky mmm, grrr a výskanie. Slabiky zatiaľ žiadne, rozpráva len sama pre seba alebo keď je nespokojná, zatiaľ žiadna snaha reagovať/imitovať na naše zvuky či mimiku.