icon

Tipy na úspešné odplienkovanie detí

8. okt 2025

Ahojte, syn ma 2r a 4 mesiace a povedala som si ze uz je dost plienkam. Chcela so. Ich zrusit uz v lete, ale kedze sme stale niekde boli, neprislo mi to velmi vhodne. Teraz travine dni vacsinou doma, a rada by som to skusila. Poradite ako na to? Stale po zobudeni ho dam na nocnik, hned sa vycika a velmi sa z toho tesi. Problem je vsak pocas dna. Ked je obleceny, nechce sa vyzliekat a sadnut na nocnik. Ak je holy, pocika sa kde tade a po dnesku idem tepovat aj gauc aj stolicku. Nevie si povedat ze mu treba. Povie, az ked sa vycika.

Strana
z2
anonym_ed9dbe
8. okt 2025
@anketkarka

@martinka17 to čo opisuješ sú techniky učenia na potrebu. Nie je na nich nič zlé. Základ je, aby dieťa pochopilo, čo sa od neho chce a ako sa to robí. Niektoré to odpozoruje, niekomu treba tlieskať. A v škôlke keď ich dajú všetkých cikať pred tým ako idú von, jesť a spať, tak je to čo? Týranie detí? Nie. Bežná vec, aby sa predchádzalo chaosu a nehodám. Myslíš, že deti za tie roky v škôlkach majú z toho traumu, že ich niekto posadil na toaletu bez toho, aby im v tom momente trebalo? Maš z toho traumu ty osobne?

@anketkarka súhlasím, prečo sú potom niektoré deti bez plienky ako 1,5 ročne? Dozrievajú až o toľko skôr? Alebo len zistili, že do plienky je pohodlnejšie?

autor
9. okt 2025
@anonym_ed9dbe

@anketkarka súhlasím, prečo sú potom niektoré deti bez plienky ako 1,5 ročne? Dozrievajú až o toľko skôr? Alebo len zistili, že do plienky je pohodlnejšie?

@anonym_ed9dbe ano ano, su tak dozrete 🙂 dokonca natolko, ze aj nocnik si same kupia aj umyju

anonym_ed9dbe
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_ed9dbe ano ano, su tak dozrete 🙂 dokonca natolko, ze aj nocnik si same kupia aj umyju

@anonym_autor kľudne si rob srandu, nemám ani zázračné, ani výnimočne nadané dieťa, no malo 20 mesiacov, keď sa pýtalo na nočník. Nemyslím si, že je to taka rarita, čítala som tu viac krát na MK o takých deťoch. Poznám dievčatko, ktoré sa pýtalo ako 13 mesačne. Ani som tomu veľmi neverila, kým som to nevidela. Nevedelo ešte rozprávať, len pár slov, no buchalo sa po plienky, odpozeralo od staršieho súrodenca cikanie do nočníka.Neposadzala som polročné na nočník, ani ho tam nedrzala pol hodinu. Iba som ho pozorovala, lebo dieťa prechádza fázami, kedy sa niektorú vec naučí rýchlejšie. Keď sa ta fáza presvihne, je zbytočné ho do toho tlačiť, treba počkať na ďalšiu. Možno som múdra ako rádio, ale osvedčilo sa to viacerým kamaratkam. Ešte detail, asi dosť podstatný. Látkové plienky, nie jednorazové.

vevesh
9. okt 2025

@anonym_autor treba mu cas, este nedozrel na odplienkovanie. Pripravene dieta sa odplienkuje zo dna na den, bez nehod, mlacok, umyvania, behania na holo a podobnych cviciacich nezmyslov. A pripravene dieta ti hlavne vydrzi (aspon tych 30 sekund na stiahnutie nohavic, ked zahlasi, ze potrebuje na zachod). Ak ti nevydrzi, robi mlacky ci do nohavic, nie je pripravene...

terry658
9. okt 2025

@anonym_autor skus cikaciu fľašu. Moji chalani neznášali cikať po sediačky. No do fľaše alebo pisoára sa im to páčilo.

babo_n
9. okt 2025

Ja som ani jedno moje dieťa neodplienkovala žiadnymi metódami …obaja mali plienky do 3 rokov a obaja prirodzene išli na záchod rovno ,žiadne Nočníky nič ,sem tam sme pozreli knižku o cikani ,ale žiadne skúšanie a “tryznenie” sa nekonalo …čuduj sa svete ,bez nehôd ,bez zadržiavania stolice …teraz aspoň v mojom okolí ma hrozne veľa deti problém kakať do záchoda ,lebo premotivovane matky sa vytesovali ako “odplienkovali “ dieťa keď malo 1,5r 🫣 ale max cikanie a ďalšie dávali na noc plienku ,čo nechápem tiež ,veď to dieťa musí mať pekný guláš z toho 🙂 všetko ma svoj čas a kazde dieťa svoje tempo

Strana
z2