Trávenie času vonku s 1,5 ročným v zime

ellieellie
7. dec 2018

Veľmi často tu čítam, že chodíte s deťmi za každého počasia von 2h doobeda a 2h poobede. Zaujímajú ma konkrétne mamičky, ktoré majú deti vo veku cca 1,5 roka (vek teraz v zimnom období) a bývajú v meste. Ide mi o deti, ktoré už vedia chodiť, nechcú sa len voziť v kočíku, ale objavovať svet. V lete je to samozrejme bez problémov. Ale napr. dnes 1 stupeň, jemné mrholenie. Ako vonku trávite tak dlhý čas v takomto počasí? Vydržia vám deti v tomto veku sedieť celý čas 2h v kočíku? Nechcú chodiť? Ak idete bez kočíka, vodia sa pekne za ruku a idú s vami po chodníku? Kam idete, keď ihriská sú už zavreté? Môj má 15 mesiacov, za ruku nechce, len behať kade-tade, všetko objavovať, ale ešte mu nedokážem vysvetliť niektoré veci, čo nemôže chytať alebo kam nemôže behať. Bývame vo veľkom meste, na najväčšom sídlisku, sú tu samé mladé rodiny a v lete plné sídlisko prepchaté mamičkami a malými deťmi, na každom kroku 10. Dnes som stretla jednu mamičku ráno a jednu poobede, takže sa nemám kým inšpirovať.

pininka
7. dec 2018

Mám takú dcérku, dnes sme boli v meste, keď sme išli do obchodu, nechala som ju pobehat, potom už sedela v kočiary. Keď sme poobede išli u nás vonku, celý čas chodila,ale u nás je taká námraza že v kuse padala. Mňa sa držať nechxe buď tlačí kočiar, alebo sa drží brata. Ale keby som vedela ako sa šmýka,ani nejdem von, resp len tak pobehat okolo domu. Keď som u rodičov na sídlisku nechám ju chodiť tam,kde nieje cesta, kde sú dlhšie chodníky.

dskjhfdlkdjhl
7. dec 2018

Zijeme v meste, deti uz mam o dost vacsie, ale s obidvomi sme chodili za kazdeho pocasia doobeda, aj poobede von. Aj v takomto pocasi sa da najst zabavka a my sme si vzdy poradili aj bez spolocnosti inych deti a maminiek. A teda neviem, ale u nas su ihriska otvorene aj cez zimu, dokonca napr. take formicky do piesku funguju velmi dobre aj do snehu, sneh sice teraz este nie je, ale toto rozhodne nie je zle pocasie na prechadzky.

conspi
7. dec 2018

@ellieellie mám ročného syna. Chodí sám a tiež bývame v meste. V kočíku nevydrží viac ako 10 minút. Väčšinou ho beriem na rukách cez dve cesty na niečo ako pešiu zónu, keďže sa nechce držať za ruku. Tam ho pustím a objavuje svet 🙂

pribinak
7. dec 2018

Chodili sme pešo na ihrisko, pohojdat sa, k jazeru krmit kačice, loptu kopať moze sj v takomto počasí, mali sme take tlačiace hracky na paličku, ťahal autíčka na povrazku
Ked bolo otrasne, tak sme len vyvencili psa a sli domov
V kociku velmi sedieť nechcel, nudil sa
Chodili sme 2x tyzdenne plavat, to bolo super
Najlepšia zábava bola aj tak s kamosom, len tak sa spolu motali

yanni
7. dec 2018

Mame dve letne deti a v zime mali akurat tak okolo 1,5 roka. Aky problem? Tiez behali, v kociku dlho neobsedeli. Kde su ihriska v zime zatvorene? Ako tomu mam rozumiet? 2 hodiny prejdu vemi rychlo. Obehat okolo cinziaka, prejst ta a ta. Pristavit sa pri plote najblizsej skolky atd. Urcite tam mate aj velke travnate plochy, nechaj ho behat. Nech sa aj v blate, v snehu att. vyvala.

ellieellie
autor
7. dec 2018

@yanni Ako máš rozumieť čomu? Zamknutým ihriskám? 😁 Normálne zámok na vchodovej bránke.. nedá sa otvoriť.. malý príde k bránke a rozčuľuje sa, že vidí preliezky a nemôže ísť.

dskjhfdlkdjhl
7. dec 2018

@ellieellie neviem, nebola som na vsetkych ihriskach na Slovensku, ale bola som na mnohych a nielen na Slovensku a doteraz som sa nestretla s tym, ze by sa na zimne obdobie zatvarali. To vsetky ihriska na celom sidlisku mate zatvorene? Fakt som prekvapena, lebo s niecim takym som sa doteraz nestretla.

renatka100
7. dec 2018

@ellieellie moj ma tento mesiac rok a akurat zacal chodit. Dnes sme boli prvykrat vonku na dvore a skutocne bola riadna zima - pocitova. Vydrzali sme tak pol hodinku - pobehal si za roku po dvore nieco som ho ponosila a sli sme domov. Robit moc nie je co aj ked mame na dvore nase préiezky vsetko je mokre a nicoho sa nechcel chytat. No neviem co budeme robit, v kociku tiez nevydrzi.

ellieellie
autor
7. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl Všetky určite nie. Ale tie 3, ktoré máme nablízku a kde sme chodili, sú zamknuté.

dskjhfdlkdjhl
7. dec 2018

@ellieellie je to zvlastne, naozaj take nieco nepoznam, ze by boli ihriska zamknute, ale tak nie je nutne ist na ihrisko, ja som napr. ihriska neznasala, lebo mne vadia debaty o prdikoch a podobnych veciach, takze ja som na ihrisko radsej posielala muza😀ja som s detmi travila cas tak, ze sme sa presli k blizkemu rybniku, alebo napr. mladsia dcera milovala elektricky, tak sme chodili na jednu konecnu zastavku, tu sme mali tak polhodinu od domu (takze hodinu zabrala cesta tam a spat), poobzerala elektricky, niektore "vypravila", niekedy sme este zbehli do obchodu a ani som nevedela, ako presli dve hodiny. Inokedy sme poobzerali kacky na rybniku a kazdy den som vymyslela nejaky ciel a rozhodne sme necucali dnu.

saja1
8. dec 2018

@ellieellie ja sa vzdy bavim na tychto debatach, vsetci chodia von za kazdeho pocasia, ale vonku nestretnem ani nohu 😁 pomoct neviem, moja zatial nechodi, v kociku nechce byt, je to nanic 😒

ellieellie
autor
8. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl Tak toto si ja neviem predstaviť, že by som s 15 mesačným išla polhodinovú cestu na zastávku (a reálne by sme tam za tú polhodinu prišli) a zase naspäť, ako píšem, on nebude cupkať vedľa mňa po chodníku, všetko naokolo ho zaujíma, skončili by sme niekde úplne inde ako bol plán 😁. Ale tak obdivujem a závidím, že niektoré detičky v tomto veku to zvládnu 👍

ellieellie
autor
8. dec 2018

@saja1 No presne, asi tak 😂 V lete,
keď je pekne, stretnem na prechádzke aj 100 mamičiek s malými deťmi (vôbec nepreháňam, bývam v Žiline na najväčšom sídlisku, aj u nás v paneláku samé mladé rodiny, 80% rodín má dieťa do 5 rokov) a vravím, napr. včera doobeda 1 mamička, poobede 1. Na druhej strane, nestotožňujem sa s názorom, ktorý tu bol v diskusii vyššie napísaný, že toto je dobré počasie na prechádzky (1-2 stupne, mrholenie). Toto je počasie dobré tak na choroby, lepšie by bolo, keby bolo radšej mrazivo mierne pod nulou.

pininka
8. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl si mi to pripomenula, môj najstarší miloval autobusy, v kuse sme museli chodiť na zastávku ale u nás chodí bus len raz za hodinu, ak sme ho nestihli, bol prúser,hehe.

pininka
8. dec 2018

@saja1 súhlasím s tebou, ja som vždy vonku sama, aj včera keď sa šmýkalo tak,že som kočík nevládala vytlačiť. Raz ma dokonca obvinil sused, že či som normálna ísť so synom.von keď je taká zima. No ano, nemohla som za to, že inde ako vonku späť nechcel a v kočíku pospal aj 4 hodiny, hoci mu už nohy trčali.

evittam
8. dec 2018

@ellieellie No ved a aky je teda problém. Ved je jedno kde skončíte-ide o to aby si bola vonku a dieta sa zabavilo.😉 Tiez som zo ZA. Chodila som sa s detmi napr.len tak prejsť po sidlisku. Neviem na ktorom byvas.😉

ellieellie
autor
8. dec 2018

@evittam Chcela som hlavne nie riešiť problém, ale podiskutovať s mamičkami, ako trávia čas v takomto počasí 🙂 Mne sa malý povozí v kočíku tak hodinku, potom už sa mu veľmi nechce sedieť. Chcela by som, aby sa naučil čo najviac chodiť pešo sám, keďže čakáme druhé bábo. Ale žiaľ, nie je z tých detí, čo pekne cupkajú po chodníku, tlačia kočík či hračku.. keby ho chcem chytiť za ruku, hodí sa o zem a reve. Moc ho nezaujímajú stromčeky, trávička, viacej autá (hneď pred domom parkovisko, cesta, 1-2min hlavný ťah), popolníky, bedničky v stánku s ovocím-zeleninou porozkladané vonku..keď mu niečo zakážem alebo ho niečo naštve (ako napr. zamknuté ihrisko 🙂), tak začne revať na celé sídlisko. Takže zase taká veľká zábava to nie je 🙂 A keďže teraz nestretám iné mamičky, neviem, ako fungujú, ako takéto situácie riešia a či vôbec... Fajn je, keď ideme niekde do parku a pod., kde je väčšia plocha. Ale nešoférujem, mhd nechcem často jazdiť kvôli chorobám.

ellieellie
autor
8. dec 2018

@evittam Inak začal chodiť v lete a vtedy to bolo super, vybláznil sa v piesku, na ihrisku, v začiatkoch chodenia sa ešte aj za ruku bol ochotný držať za ruku, prechádzali sme sa po sídlisku a bolo to fajn..

dskjhfdlkdjhl
8. dec 2018

@ellieellie no, ved keby sme prisli niekde inde, ako bol plan, tak by to nevadilo a takto, ta cesta mne samej nikdy netrvala polhodinu, tolko mi trvala s dcerou. Cestou sme samozrejme obzerali vsetky kamienky, kvietky, auta.
@saja1 pozri, my sme naozaj chodili za kazdeho pocasia a bolo mi uplne jedno, ci tak chodia aj ostatni. Mna ostatni nezaujimali a ani nezaujimaju. Keby sme nechodili, tak nepisem ze sme chodili, mozno niekto ma taky zvyk, ze pise do diskusii, aby sa zapacil okoliu, ja to nepotrebujem.

dskjhfdlkdjhl
8. dec 2018

@ellieellie a este k tym chorobam a pocasiu-moje deti z pocasia nikdy neochoreli a prave vdaka tomu, ze chodili von za kazdeho pocasia, tak potom ani po nastupe do skolky nebyvali chore-kazda odmarodila vzdy tak tyzden za cely sk. rok. Skor mam skusenost, ze tie co boli celu zimu doma, alebo behali po nakupnych centrach, materskych centrach, tak boli neustale chore. Ale nech si kazdy robi, ako vie.

evittam
8. dec 2018

@ellieellie Prepáč, ale mám pocit,ze skor vo vsetkom vidis "ako sa to neda"....No čo budeš robiť ked budes mat dve deti som zvedavá. Kvôli chorobam nie MHD? Veď chytiť mozes hocico hocikde...Kde byvas-Vlcince, Hliny? Tiez nesoferujem, mam dve deti, vsade som chodila bud peso-vacsinou a ak sme stíhali alebo MHD. Tak peso napr.do parku pri Kamelii-tam nie je zamknuté,...Ja byvam na Vlkoch-chodili sme sa prejst po Hlbokej,tiez su tu ihriska co nie su zamknute. Do mesta na namestie,....je tu v ZA xy možnosti len treba chcieť a nie hľadať ako sa nedá. Ked bolo fakt ze moc skaredo tak do Hola Hop napríklad,....

ellieellie
autor
8. dec 2018

@evittam Prepáč ty, ale spochybňovať ma ako matku a budúcu dvojnásobnú matku, že čo budem robiť? to si si mohla odpustiť. A nikde nepíšem, že MHD nechodíme. Ideme tak 2x do týždňa, každý deň by som nechcela a keď to inej nevadí, mne je to jedno.

evittam
8. dec 2018

@ellieellie Ja ta nikde nespochybňujem. To by som si nedovolila. Skús čítať s porozumením a nebyť taka citliva a vzťahovacna. Bola to len neskodna poznamka. Ak sa ta dotkla tak je to len tvoj problem.😉

beky1813
8. dec 2018

Ved zoberiem dieta a ideme, kam nas zavanie, preco planivat kazdy krik prechadzky? A co potom chces? Mhd nie, ihtiska nie, lebo su zamknute, von nie, lebo nejde, kam chceš ty. My chodime vela o vonku a teraz obzerame vyzdoby, chodime na vianocne trhy, aj do nákupného centra chodime obzerat svetla, vyzdobu. Je tolko moznosti, ked clovek zije v meste

pribinak
8. dec 2018

@ellieellie mozno by si mohla osloviť miestny urad, aby otvorili aspon jedno ihrisko

evittam
8. dec 2018

@pribinak Ak byva na sidlisku kde aj ja tak je tu dosť otvorených ihrisk. Zatvorené sú akurát dve.😉

ellieellie
autor
8. dec 2018

@beky1813 No neviem, kde píšem, že nechodíme von. Keby si dobre čítala, tak by si sa dočítala aj to, že chodíme von 2x denne, aj v počasí, kedy iné očividne sedia doma, keďže ulice sú vyľudnené. Aj mhd chodíme, ako som písala, niekoľkokrát do týždňa.

ellieellie
autor
8. dec 2018

@pribinak Ako som písala vyššie, zamknuté nie sú všetky ihriská. Tie 3, kde sme zvykli chodiť, sú. Že ste sa tu pustili práve do ihrísk, nechápem. Mne nijako špeciálne nechýbajú v čase, keď je aj tak všetko opršané. Toto nie je téma o ihriskách.

denisekkk
8. dec 2018

Mamicka tu chcela radu a skoro kazda niecim zacala do nej rypat😂😂😂 som sa utvrdila v tom ze matky na MD a RD su sekta😂😂😂...ja chodim von lebo musime vencit alebo zaniest starsiu po kruzkoch ci zo skoly...daka nadsena niesom ze musim byt von😂😂 neviem ci je to az take zdrave v niekt mestach kvoli kvalite ovzdusia...napr u nas v RK je asi lepsie sediet doma😂😂😂 kazdopadne von chodime ale isto nie na 2h doobedu a poobede..mam sa rada😀

pribinak
8. dec 2018

@ellieellie tebe je tazke nieco poradiť. Skoda námahy