Tresty - vyhrozenie pre malé deti

11. aug 2020

Dávate menším deťom tresty alebo sa im niečím vyhrážate? Viem že otázka vyznie hrozne.
Mám syna v období vzdoru a už to nejde jemným slovom. Keď na neho zvýšim hlas, tak účinok žiaden. Tisíckrát mu môžem niečo povedať, on si aj tak ide svoje. Snažím sa robiť všetko tak, aby nemal iba zákazy, miliónkrát opakujem, ale už nevládzem. Nechcem aby z neho vyrástol chlapec čo si pišťaním všetko vydupe. Je pravda že som skôr mäkká na výchovu, ale zas keď niečo poviem tak to platí (aj po zadku už dostal).
Manžel hovorí aby som mu niečím pohrozila, ale synovi to je jedno. Poviem že nebude večer rozprávka, nevadí. Zoberiem hračku, nevadí, zakážem sladké, nevadí... Proste on mykne plecom a je mu to jedno. Strašiť ho policajtom je zbytočné lebo má krstného policajta teda v ňom vidí skôr hrdinu. Zas čert nevie asi ako ani vyzerá. Strašiť ho že dáme hračky jeho kamarátovi mi príde zlé, zbytočne sa ešte bude hnevať na kamaráta. Tak čo s ním?
Potrebujem ešte niečo keď zlyhá vysvetľovanie. To že budeme odchádzať z ihriska každý deň s revom alebo akúkoľvek inú činnosť bude ukončovať rev mi nepríde normálne. Odignorovať ho tiež nechcem, pretože to nezaberá (syn je hlasivkár takže ani lekárka neodporúča dlhý plač).
Som na pokraji svojich síl a to bude mať len 3 roky.

lauriema
11. aug 2020

Ahoj, no ved predsa píšeš ze ma obdobie vzdoru, osobne si myslím ze trest ho ešte viac nakopne aby ti robkal zle. Ďalej píšeš ze strašiť ho čímkoľvek od policajtov cez čertov nezaberá a není to teda ani vhodné moju známu tak v detstve straší dedo s pivnicou že keď bude zla ju tam zavrie, dodnes do pivnice nechodí.... Ja viem ze sa to ľahko povie ale skus toto neľahké obdobie prečkať. Držím ti palce nech to rýchlo prejde a posielam objatie ❤️

simsalabim
11. aug 2020

Ja sa ta opytam, co nasleduje potom, ked pohrozis, ze vezmes hracku. Aj ju vezmes? A ked povies, ze nebude rozpravka v ten den? Je dolezite byt dosledny a dodrzat to. Vyhrazat sa len tym, co chces splnit. Utriedit si, co stoji za to. Napr. Hracky som brala len za ich nicenie. Ak nechceli upratovat - v noci chodil Skriatok Poriadok a neupratane zobral. Naozaj v noci zmizli 😉. Detom som podla moznosti davala volbu - modre tricko alebo cervene? Najprv obchod a potom ihrisko alebo naopak? Davalo im to pocit dolezitosti. Na koniec oblubenej aktivity som dopredu viackrat upozornovala - za chvilu pojdeme domov. Este sa 5x smyknes a pojdeme domov. A spolu sme pocitali...

ckatka
11. aug 2020

Odporúčam preluskat blogy na www.nevychova.cz
Mne to.dalo strašne veľa a fakt to funguje. Má.3,5 roka a obdobie vzdoru sme.viac menej vynechali...dúfam...

autor
11. aug 2020

@simsalabim áno, poviem že keď ešte raz treskne s hračkou tak ju odloží. Buchne s ňou, tak mu poviem aby ju odložil. A on ju odloží 😀 bez revu, bez ničoho. On si zoberie ďalšiu, chvíľu poslúcha a zas. Tak zas poviem nech odloží a on to urobí. To isté rozprávky (pri tých bol plač), ale neustúpim. Najskôr mohol pozerať rozprávky ráno pri papaní, pred obedným spánkom a večer. Toľko vymýšľal, až sme ich zatrhli úplne, už len občas za poslúchanie môže pozrieť večer. Oblečenie mu tiež dám na výber, topánky, všetko. Ráno sa opýtam či uvarím mäso alebo chce napríklad buchty. Vždy dám dve možnosti. Aj to upozornenie že o chvíľu pôjdeme domov. Keď sme tam ešte len my dvaja, tak super. Ale akonáhle sú tam aj iné deti, tak nechce aby išiel domov. Dá sa to niekedy vysvetliť že teraz musí nechať druhé deti zahrať, veď doteraz tam bol. Ale niekedy len piští.
Doteraz som si myslela že ma berie ako autoritu, keď niečo poviem, tak to platilo. Teraz prišiel na to, že môže skúsiť. Poviem nerob lebo spadneš, ale on sa len obzrie a musí tam vyliezť. Pri týchto prípadoch by som niečo potrebovala, nejaký "zlepšovák", vyššia autorita ako som ja 😀

autor
11. aug 2020

@lauriema u nás tresty fungujú - ničíš hračku, tak ju odlož, robíš zle - žiadne sladké. Toto funguje. Len sú veci, ktoré keď zakážem tak nechápe spojitosť a tam som myslela že by mohlo fungovať nejaké strašenie. Lenže nechcem aby mal z niečoho traumu.
Držím držím, ale niekedy už mám chuť plakať od toho že to nezvládam

berenika39
11. aug 2020

Není úplně třeba, abys byla autorita. Spíš průvodce, někdo, kdo společně s dítětem stanovuje hranice....pokud budeš hrát na to, že jsi někdo, kdo rozhoduje, hrozí, že v pubertě si najde někoho jiného, kdo bude rozhodovat - partu, vyšší moc, a bude podléhat cizím.....ve třech letech už si můžete v klidu, kdy není rozladěný, třeba večer u pohádky na spaní - říci, co ano, co ne, proč ne, vysvětlit si. A rozhodně na dohodnutých věcech trvat...dohodli jsme se tak, ne?

lauriema
11. aug 2020

😘😘😘😘Bude dobre neboj sa