Trojročný syn ma vytáča. Ako reagovať na jeho správanie?
Ahojte, v poslednej dobe si neviem rady so synom. Ešte nemá ani 3 roky, ale vytáča ma do nepríčetna niekedy. (S nadhľadom trochu to berte 😅 aj dnes bol ťažký deň) Neviem akou fintou ísť na neho alebo aké slova použiť aby ma počúval, pochopil,… alebo mám len nereálne očakávania?
Často krát sa dostávame do situácie, že chce niečo pokaziť, napr. aj drahšiu elektroniku, hračky, či cudzie veci. Väčšinou sa mu snažím vysvetliť, že pokaziť to nemôže, že to je zle, že to nie je jeho, že to nie je hračka, alebo keď to je hračka, tak zle keď si ju pokazí, už ďalšiu takú nekúpime. A on stále len dookola hovorí že “pokaziť môžem” a stále do toho dobiedza a vracia sa k tomu a “pokaziť môžem”. A vysmieva sa mi pri tom do tváre a zas k tomu ide a snaží sa to pokaziť. Vôbec nerozumie tomu čo mu vysvetľujem a pritom porozumenie iných vecí má veľmi dobré. Vysvetľujem mu konkrétne čo robí a prečo to nemôže robiť a on jedine čo povie “pokaziť môžem”. Už ma niekedy naozaj ide vnútri roztrhnúť. Ja nerada materiálne plytvám. Príde mi to také ako naschvál, na truc, no stále dúfam že za tým v tomto veku bude niečo iné. Ako zvládnuť takúto situáciu?
Ďalej máme problém s klamaním. Neviem kde a ako na to prišiel, ako to začalo, ale stále mi klame, pomaly každá jedna veta je klamstvo. Všetko čo môže prekrúti naopak. Počujem, že robí niečo zle, prídem a pýtam sa čo robí, tak zatajuje, povie “nič” aj keď presne viem čo robil a snažím sa z neho vytiahnuť priznanie, aby pochopil že to nie je nič zle, nepomáha. Beriem ho zo škôlky - klame o jedle, klame o tom čo robil a s čím sa hral (vymýšľa si absurdné aktivity ako hru s káblom či zásuvkami, elektrikou a pod.). Okrem toho samozrejme v škôlke robil “nič”.
Pár dní sa pridal aj problém s “neviem” … nič čo vedel zrazu nevie. To, že sa údajne nevie poobliekať by som ešte zvládla, však nevadí asi sa mu nechce. Niekedy pomôžem, niekekdy nie, záleží od situácie a problému. Ale čo ma fakt hnevá je, že si “nevie” vyfúkať nos. Pritom to pred tým zvládal bezproblémovo. Teraz namiesto fúkania ťahá dnu a už má úplne zapchaté dutiny a stále len ťahá a fúkať nič. Že “nevie”. Nedokážem mu to vysvetliť absolútne. Až mám niekedy pocit, že to robí naschvál keď pred tým to išlo. Ale… verím že nie, tak hľadám príčinu. A hlavne pomoc. Čo s tým? Ak je to spravanie v norme (čo naozaj neviem odhadnúť) tak ako preplávať týmto obdobím? 😞
@nikiki29 no moze to byt tou skolkou, ja pozorujem na mojom (ma 3,5r) tiez podobne zhorsenie, aj ked teda inym sposobom. zacalo sa to trocha skor, ale uz vedel, ze skolka sa blizi, tak mal mozno z toho stres alebo co, a potom to bolo par dni dost zlych. mne inak pomohla kniha deti ako vyzva, aby som sa ja ukludnila a prestala s nim bojovat.
@elizabet173 nechodí, lebo nechcem aby chodil. Presne pre to, aký je tam prístup atď. Vyhrážanie bitkou, slabé venovanie najmenším (jednotriedka). Ja chodím na VŠ a 2 dni v týždni nemá kde byť, tak chodí do škôlky. Ostatné dni by som sa mu radšej venovala ja. Prácu nemám, tak nevidím dôvod dávať ho tam viac. Neviem teda, možno by to bolo lepšie keby je v škôlke 😞
A ten trest, no prepásla som to, musím variť z toho čo zostalo… musím ale veľmi dobre porozmýšlať, ako ho potrestať, lebo nezaberá hocičo. Už aj dostal po zadku (nie odo mňa) a potom chodil so smiechom a slovami “bitku chcem” no na porazení 😞
@elizabet173 riešila som to samozrejme, ale tam je to proste “stará škola”, je to malá škôlka, nie je tam nejaká možnosť riešenia zatiaľ. Do inej ho nevzali. Ak by bola iná možnosť samozrejme zvážim. No musím to riešiť v spolupráci so svokrou, keďže tá chodí po neho keď som v škole. Opatrovateľka mi aj napadla, ale ja sa strašne bojím, napm takú nedôveru. Neviem prečo. A súkromné jasle sú mimo náš rozpočet.
Ono to nie je tske zlozite. Proste dobre chovanie odmenis a zle potrestas. Je ine ked znici nieco nahodou ale aby vyslovene naschval nicil veci to uz nie je ok. Ty sa musis naucit viac povedat nie a stat si za tym. Nedostanes sladkost Lebo si buchal vysavac nedostanes chrumky Lebo si nicil vysavac. Nebude dnes tv 📺 rozpravky Lebo si neposluchal. A naopak ked urobi co mu povies Musis ho pochvalit. Niekde som citala ze u deti kritika funguje ked im pred tym das 5pochval. Ked vsetko je len nie nerob zle tak to ignoruju. Je to otrepana pesnicka. Ale ked si pred tym chlalila tak to potom viac vynikne ten kontrast. On mà Proste obdobie vzdoru v plnom prude .provokuje naschval.
@deedol v tomto pripade to napadlo aj mne, ci presne toto co hovoris nemoze byt z casti dovod. Lebo dietatko, ktore je doma usmernovane s tym, ze musi posluchat - posluchat nemyslim povely ako vojak, myslim prave to nastavenie hranic spravania sa a pevne dodrziavanie a zaroven ale respektujuca vychova - by nemalo mat problem, ze v skolke sa poslucha. Ale tu, kde @nikiki29 sama nema pocit, ze hranice a nasledky porusenia su jasne a dodrziavane, moze byt presne to problem. Snad som sa nezamotala do slov a je zrejme ako som to myslela 🤣
@nikiki29, cim viac citam, tym viac premyslam.. Neber ma v zlom prosim, ale napadol mi aj problem s porozumenim, resp deticky s PAS mavaju taketo nicitelske chutky, maju problem s funkcnym ucelovym hranim sa, vlastne to nevedia. Otazka ci aj dobre a spravne rozumie tvojim slovam, a z toho ako ho citujes, co hovori, vyplyva ze v 3r este nerozprava vo vetach, ze iba spaja slovka v najjednoduchsich tvaroch. Zbehla by som urcite k neurologicke, popisala spravanie, za to nic nedas, bude ta vediet usmernit, vyhodnotit synove reakcie. Pretoze mozno za tym bude nieco viac. A ak nebude, aspon budes kludna, ze z tohoto hladiska je vsetko ok a uz len prist na to, ako s nim co najlepsie vyjst 🤗
@marzuz89 mňa napadlo PAS, už dávno, keď bol menší bolo to také diskutabilné, alebo narušená alebo oneskorená reč alebo podobné poruchy, ale pediatrička nič nespozorovala, zdá sa jej ok. Čo sa týka pas, veľa príznakov postupne vymizlo, sem tam sa vyskytne nejaká črta, ale myslím skôr že to bude niečo s rečou ak vôbec.
Ešte nemá 3, admini zmenili názov. Rozpráva málo, v 2r nerozprával nič okrem 10 základných slov. Potom sa to rozbehlo, takže postup je celkom fajn, len prišiel neskoro. Teraz má 2r8m. Každopádne ak sa to rozprávanie nevylepší do 3r tak pôjdem k logopédovi minimálne. Aj na vlastnú žiadosť keď pediatrička nevidí problém… každopádne ešte čakám. Do 2r sme tiež čakali na ušné vyšetrenie či vôbec počuje a zrazu sa rozhovoril…
@elizabet173 neviem, ja som to len niekde citala. my sa snazime dat mu priestor, aby sa vyventiloval (z toho stresu alebo co to je), cize pri nejakych mensich veciach sme mozno benevolentnejsi (napr. chce, aby som mu pomohla s obuvanim, hoci sa vie sam obut od roka a pol), ale zas niektore veci su neprijatelne (vyzadovanie si okamziteho plnenia zelani, krik, hadzanie veci - to reagujeme okamzite a uz s tym pomaly prestava, alebo to trva len par minut po prichode domov a potom sa ukludni).
@nikiki29 nič v zlom ale podla mňa si na neho strašne mäkká a možno až príliš uzkostliva. To ti potom bráni v tom byť trochu ráznejsia ci dôslednejšia.
Nevysvetluj prosimta tolko, malý si z toho akurát robí srandu (narazam na to ničenie elektroniky a to jeho "ničiť môžem"). On dobre vie ze robí niečo, čo nesmie.
Keď nepomôže vziať jednu hračku a pokračuje v ničení vezmi všetky.
Kladivo mu nedávaj, ani za deň, ani za týždeň, ani za mesiac. Dáš mu ho vtedy keď ho toto nicitelske obdobie prejde.
@nikiki29 a preco ked to v tebe vrie sa snazis udrzat pokoj? Ved mu ukaz ze aj ty sa hnevas, ze je to normalna emocia. Takto ho ucis sa pretvarovat a aj “klamat”. K tomu klamaniu ako bolo v skolke a co robis si vygugli pojem konfabulacia.
A kazenie veci, strieka vod nu ntb a ty ho napomenie? Ved zoberiem rozprasovac a skoncil, bucha kladivkom po skle na rure? Beriem kladivko a odvediem ho od rury (sice to sa robi uplne s malymi detmi, tam to bolo asi zabedbane). Chces sa hnevat lebo som ti zo zobrala? No nech sa paci aj o zem sa hod.
Ja si idem velmi vztahovu vychovu, nevychovu a vysvetlovanie, syn nikdy nedostal ani len po zadku, ale odtial - potial. Su veci o ktorych nediskutujem a bude tak ako som povedala (moj ma 4 roky).
Keď vidíš ze ho baví ničiť tak mu vymysli aktivity kde môže ničiť... Búrať veze z kociek, zhadzovať kolky loptou, urobiť si vežičky z piesku a potom ich rozkopnut, rozstrihavat papier, odsrobovavat skrutky, krájať banán plastovým nozom, kosiť dlhú trávu palicou, v gumakoch skákať po kaluziach... Ako male deti to naozaj bavi, hlavne malý chlapci majú vďaka testosterónu v sebe aj dosť agresie. To je proste prirodzene.
@aaao tak lebo keby sa neudržím tak po ňom zhúknem a možno by to aj nebolo nutné, tak skúšam najprv prijateľnejšie varianty. Samozrejme sa neusmievam ani sa netvárim, že je to ok, o snažím sa riešiť to s kľudom kým to ide. Za ten rozprašovač som ho napomenula, lebo prišla suseda niečo riešiť, tak sa mi ihneď nedalo odísť k nemu, tak som skúsila… samozrejme, že som potom zobrala a dovi. Mne to ako mladší vôbec nerobil, čiže neviem kde a čo som zanedbala. Ale niečo to zjavne bude. Každopádne som už celkom unavená brať dlho odvšadiaľ a 3000x denne ho napomínať že toto nesmieš hento nesmieš. A teda napomínanie na diaľku úplne prestalo fungovať, musím od každej roboty prísť k nemu a doslova mu zobrať ruky odtiaľ čo robí, alebo celého odsunúť preč. Inak nezáujem, nepočuje. A na druhý deň to spraví zas. Stačí, že sa otočím či idem na wc a pod. Pred tým to fakt nebolo také ako teraz, mohla som sa spoľahnúť, teraz idem na wc alebo vziať niečo do inej miestnosti a on už vypája spotrebiče z elektriky 😑
Viem, že to nebude pas, no keď bol menší boli tam nejaké hraničné náznaky.
@nikiki29 normalne aj zakric (nehovorim ze hulakat pobdetoch) ale naozaj daj najavo ze sa hnevas a povedat mu ano teraz som nahnevana lebo si pooblieval pocitac a ten sapokazi a ja sa nebudem moct ucit.
Podla mna je to len taka prosba o pozornost toto vystrajanie. Skus ho zamestnavat a zapajat do toho co robis. A ked napriklad nieco naschval rozleje, vysype nechaj ho pocitit nasledky, a to take, ze si to musi po sebe utriet, pozametat, upratat.
@aaao jasné no skúsim tvrdšie. Lebo už som z toho unavená, len napomínam a je to aj tak na nič.
Inak ho zapájam do upratovania skoro vždy keď niečo urobí aj keď omylom vyleje tak si uprace “sám”. Zapájam ho aj do domácich prác, pranie má rád, vysával by aj 6x denne (čo ma už celkom otravuje keď nič nepočúvam len “vysávať poďme” ale tak držím sa), aj riad umýva so mnou…
Ale teda sem tam potrebujem niečo urobiť aj bez neho, byť 2 minúty sama na záchode alebo sa upraviť pred tým než ideme von. A vtedy je tu toto… 😑
Nehladaj ziadnu diagnozu to je obyc detska tvrdohlavost a ( tvoja chyba vo vychove ( neber to v zlom kazda mama sa uci Tieto veci ) ze si maly robi co chce. Niektore deti su Proste tvrdohlavejsie a ine skor posluchnu no jedno plati na vsetky rovnako - mama musi stat za svojim. Mama musi dat tie hranice a Aj ked to pre nas nie je to naj lahsie musime byt vytrvale. Potom kazde dieta pochopi ze aha tu e hranica cez ktoru nema zmysel sa snazit preburat. Neboj okolo 4r by to malo byt lepsie :, co som sa Ja nabojovala s prvorodenou nechcela sa obliekat nechcela bundy nechcela topanky rev bol vzdy. Alebo nechcela odist z parku/ na to je naj upozornit ze este 10minut a pojdeme .. este 5 a pojdeme a Potom v pohode sa ide. A Hlavne ho Musis naucit ze ked bude mrncat revat ze to nema ziadny ucinok nie je nie a hotovo.
@miadi mne je jasné, že niekde je chyba :( ja proste neviem ako nastaviť tie hranice. Aj teraz pred chvíľou, zobral z poličky krém a začal ho stláčať, chcela som aby ho vrátil a nevedela som čo rýchlo povedať, keďže jeho prvá reakcia bola samozrejme "nevrátim" 🙈 no neschopná matka proste 😔
@aaao on totálny nezájem 😀 môžem si ja púšťať čo chcem... možno by zabral mobil, ale to zas odmietam z princípu a nemám záruku, že by to ten mobil aj prežil 😕
@nikiki29 co sa tyka kremu (moj ma tiez taketo tahy, ze nieco vezme a zacne s tym nieco skusat) - najskor vezmem z ruky (zabranim skodam) a potom vysvetlim (nechcem, aby si ho vytlacal, lebo... - dopln dovod podla seba, napr. nechces, aby ti ho minul/znicil, alebo ho upozornis, ze potom by to musel upratovat a teraz na to zrovna nie je cas, lebo sa ide spat a nebudeme sa predsa teraz zabavat s kremom).
trocha ina situacia je, ked mas cas a nejde o krem, ale napr. o vylievanie vody - upozornis, ze ked vyleje, bude upratovat, a ked vyleje, tak to dodrzis - toto stacilo u nas urobit asi 2x a odvtedy naschval vodu nevylieva, lebo utierat to je otravne a ja som nad nim stala, kym to nebolo dostatocne dobre utrete, aj ked vrieskal. a zaujimave bolo, ze ked doutieral, prestal vrieskat, zrazu sa upokojil a v dobrej nalade sme sa isli hrat.
osobne nie som zastancom nesuvisiacich trestov (typu nedostanes sladkost, nebudes pozerat telku), skor sa snazim najst nieco, co suvisi s tym, co urobil. napr. ako uz radili - buchas kladivom, nebude kladivo, skusime zase zajtra, ci ho uz "zvladas", ale akonahle buchnes zas, odkladam ho na dva-tri dni a potom skusime znova. tento postup mam z knihy "deti ako vyzva", tam to bolo super popisane, mne sa to nie vzdy tak podari, ale ide o to, ze pevne, ale s laskou oznamis, co sa stane, a to sa aj stane. a ziadne boje a dohadovanie sa okolo toho. a vzdy das (po nejakom case) moznost skusit to znova, ci to dieta tentokrat "zvladne" - tym padom ma sancu ukazat, ze sa to naucilo, a ak to zvladne, ma zo seba aj dobry pocit.
Precitala som len velmi zbezne komentare. Ale, napadlo mi skusit naopak. Vyzera to, ze mu 100x za den povies, co nesmie. A hovoris mu aj co smie? Nesmies buchat po rure, ale ked chces opravovat, mozes pobuchat (gauc, stolicku, cokolvek, co si chces doplnit). Nemozes striekat vodu na ntb ale mozes postriekat kvietky.. dat alternativu a nechat ho, nech sa hra s tym, co v tej chvili chce. Z toho podla mna prameni aj to 'klamanie'. Take male dieta nevie klamat. Prirodzene chce vyhovieť rodicovi. Lenze ak si ty sama neista vo svojich vyjadreniach, vo svojich emociach, dieta nevie, co chces vlastne pocut aby si bola spokojna. Tak vymysla a skusa. A ked hovori, ze nieco nevie, možno len nerozumie tomu, co mu vysvetlujes. Chapes - on dokaze vyfukat nos, len mozno nerozumie pojmu 'vyfukat nos' nevie co si pod tym predstavit, co to znamena. Predtym to robil ale nerozpraval, nezamyslal sa mozno nad recou, nad tym ako sa to povie.. teraz zacina rozpravat a ta rec ho mozno svojim sposobom pletie..
@deedol to mas dobre ze syna nebavi utieranie rozliatej vody... pre nasho je upratovanie najvacsia zabava... ci uz ma pozorovat ako utieram alebo sa hned aj sam prida a potom rozleje a s radostou uteka po handru aby mohol utierat. 😀

@miadi v ten deň nie, nedám mu odobratie hračku, kladivo, ale keby ho pýta na druhý deň už dám. Musím skúšať, vidím, že to nie je dobre… som rada, že som tu dostala ďalšie rady, keď niečo zmením snáď to bude lepšie 😞
@annm81 veď preto som rada, že tu mám aj iné názory. Musím skúšať lebo to moje nefunguje… aj ten reštart znie ako dobré riešenie. To by som možno potrebovala hlavne ja.
V škôlke nikdy nemajú čas mi povedať ako sa mal lebo covid tak rýchlo rýchlo vypadnuté domov 😑 väčšinou mi ho odovzdá kuchárka. Prvé dni že ničil deťom stavebnice, ale postupne prestal, nechcel upratovať ale už začal. Jediný väčší problém čo bol, tak malý stále liezol na stoličku aby dočiahol vyššie na hračky a učiteľky sa mu vyhrážajú že ho zbijú varechou keď nebude počúvať a bude tam liezť. To som vytkla, ale opakuje sa to znovu. Oni majú proste takú metódu na všetky deti 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Okrem toho raz údajne uhryzol chlapca ale nikto to nevidel a tak ani nikto neriešil. Inak neviem…
@deedol ja ani neviem ako bežia dni, tak neviem presne, ale určite sa to zhoršilo keď už v škôlke bol. Jediné čo určite trvá od obdobia pred škôlkou je tá závislosť na kábloch, ale neničil tak veľmi ako poslednú dobu… ostatné keď sa vyskytlo tak to bolo sem tam a nie ako teraz, že celý deň sa nevie vpratať do kože aj 4-5x v týždni.