Trojročný syn ma vytáča. Ako reagovať na jeho správanie?
Ahojte, v poslednej dobe si neviem rady so synom. Ešte nemá ani 3 roky, ale vytáča ma do nepríčetna niekedy. (S nadhľadom trochu to berte 😅 aj dnes bol ťažký deň) Neviem akou fintou ísť na neho alebo aké slova použiť aby ma počúval, pochopil,… alebo mám len nereálne očakávania?
Často krát sa dostávame do situácie, že chce niečo pokaziť, napr. aj drahšiu elektroniku, hračky, či cudzie veci. Väčšinou sa mu snažím vysvetliť, že pokaziť to nemôže, že to je zle, že to nie je jeho, že to nie je hračka, alebo keď to je hračka, tak zle keď si ju pokazí, už ďalšiu takú nekúpime. A on stále len dookola hovorí že “pokaziť môžem” a stále do toho dobiedza a vracia sa k tomu a “pokaziť môžem”. A vysmieva sa mi pri tom do tváre a zas k tomu ide a snaží sa to pokaziť. Vôbec nerozumie tomu čo mu vysvetľujem a pritom porozumenie iných vecí má veľmi dobré. Vysvetľujem mu konkrétne čo robí a prečo to nemôže robiť a on jedine čo povie “pokaziť môžem”. Už ma niekedy naozaj ide vnútri roztrhnúť. Ja nerada materiálne plytvám. Príde mi to také ako naschvál, na truc, no stále dúfam že za tým v tomto veku bude niečo iné. Ako zvládnuť takúto situáciu?
Ďalej máme problém s klamaním. Neviem kde a ako na to prišiel, ako to začalo, ale stále mi klame, pomaly každá jedna veta je klamstvo. Všetko čo môže prekrúti naopak. Počujem, že robí niečo zle, prídem a pýtam sa čo robí, tak zatajuje, povie “nič” aj keď presne viem čo robil a snažím sa z neho vytiahnuť priznanie, aby pochopil že to nie je nič zle, nepomáha. Beriem ho zo škôlky - klame o jedle, klame o tom čo robil a s čím sa hral (vymýšľa si absurdné aktivity ako hru s káblom či zásuvkami, elektrikou a pod.). Okrem toho samozrejme v škôlke robil “nič”.
Pár dní sa pridal aj problém s “neviem” … nič čo vedel zrazu nevie. To, že sa údajne nevie poobliekať by som ešte zvládla, však nevadí asi sa mu nechce. Niekedy pomôžem, niekekdy nie, záleží od situácie a problému. Ale čo ma fakt hnevá je, že si “nevie” vyfúkať nos. Pritom to pred tým zvládal bezproblémovo. Teraz namiesto fúkania ťahá dnu a už má úplne zapchaté dutiny a stále len ťahá a fúkať nič. Že “nevie”. Nedokážem mu to vysvetliť absolútne. Až mám niekedy pocit, že to robí naschvál keď pred tým to išlo. Ale… verím že nie, tak hľadám príčinu. A hlavne pomoc. Čo s tým? Ak je to spravanie v norme (čo naozaj neviem odhadnúť) tak ako preplávať týmto obdobím? 😞
@nikiki29 ja si ani neviem predstavit to "nahananie". ked nieco take vidim, tak konam, necakam, kym mi s tym nebodaj utecie. ja si vzdy poviem, ze teraz ma (moj maly) 3,5r, takze to skratka musim zvladnut, lebo co potom urobim, ked bude mat 7? alebo 13? vychadzam mu v ustrety tam, kde sa da, ale keby mi napr. vzal zubnu pastu a zacal ju vytlacat (co aj skusal), tak mu ju vezmem a odvediem ho prec z kupelne. skusil to asi 2x, potom pochopil, ze proste nie.
@nikiki29 dieťa ma zo vsetkeho srandu.Ako sa zatvaris ty keď niečo take spraví?Ako manžel,svokra?U nás to kedysi všetci považovali za srandu smiali sa mu na tom.Tak som sa stopla,že no tak prr,vy ho v tom podporujete a smejete sa a ja ako koza behám?Tak to v žiadnom prípade vravím im a teraz mu vy vysvetlite prečo to nesmie robiť a zoberte mu to a odišla som.Oni nevedia rozlíšiť,že teraz áno a potom nie.Pre nich je raz áno áno a raz nie nie.Nič medzi tým.Aj teraz mu moja mama stále hovorí,že pôjde k ním na prázdniny spinkat(je po troch otvorených operáciách hlavy,mala epileptický záchvat takze nehrozí),keď mu mama dovolí a take tie vydieračské reči.Vravím miláčik nech ti babka sama vysvetlí,prečo tam nesmieš ísť spinkat(jasne ona nasľubujú hory doly a ja mám byt zlá)Treba s deťmi jednať s úctou a nekričať po nich.Ale zase si netreba nechať po hlave skákať.Mna keď nahnevá tak mu normálne poviem,ze som smutná z jeho správania a rozprávame sa o tom.Sama musíš prísť na to ako zvládnuť svoje dieťa.
@pracujucazienka no samozrejme že všetci ostatní sa pri tom smejú 😑 ale muž sa drží. Neviem či to ma až taký vplyv od starých rodičov alebo čo 😑
@nikiki29 Môj brat to má podobné. Doma, v škôlke, v detskom centre, na návštevách je jeho dieťa úplne zlatičko. V momente keď idú k bratovym svokrovcom, majú úplne iné dieťa. Starí rodičia malého povzbudzujú a príde im to strašne smiešne. Veci akože sa v škôlke naučil škaredé slovo. Rodičia sa tvária, že si to nevšímajú, nepripomínajú a starkí podripujú, že ako to Damián (spolužiak) v škôlke hovoril? A je im pri tom do popuku. Pripadne daj babke poriadne po zadku, keď ti tak zle navarila.. A strašný rehot, že malý mláti starkú. A keď ich prestane taká zábava baviť, darmo dieťaťu hovoria, že sa nemá biť a nemá nadávať. A potom sa sťažujú, že ich deti nikdy také agresívne neboli. Pritom malý je inak taký dobrák, čo si od každého všetko nechá. Ale oni ho poznajú ako bitkára.
@nikiki29 jasne že áno.Ja byt tebou by som si to odkomunikovala zo starými rodičmi ak to nepomôže tak by som chodila len na navstevu k ním s ním a nech im ničí veci a ty sa tvar že nič nevidíš.Nech vedia aké to je.Ohromne vtipne keď ti ničí veci a autorita ide do haja.Muž mu čo povie keď to robí?Inak ja som sa potom riadila tým,že kde nieje publikum niesu herci.
S kremom ho nenahanaj to je prenho hra. Sadni si a pockaj kym pride k tebe .Proste mu slub ze ked bude natrety v pyzame ze sa snim budes potom hrat nahanacku.

@taga áno áno aj som už písala, má za to náhradu. Má miesto na búchanie, na striekanie má priestor v kúpeľni, atď. Keď je to niečo čo nemôže vôbec v byte, ponúknem mu že môžme ísť von. Snažím sa mu vyhovieť 😑 Ja mám tiež pocit, že mi nerozumie, asi nenachádzam správne slová…
@taga toto chápem, ale tiež ma nebaví, ho naháňať po byte s krémom v ruke alebo po posteli dookola ja som tu ty si tam a strašná sranda, smeje sa mi a má z toho hru… namiesto toho aby to vrátil a pochopil, že robí zle 😑 kým neskríknem.