Učíme sa na vlastných chybách
Ahojte maminky,
zalozila som tuto diskusiu, aby sme sa tu navzajom podelili s chybami, ktore sme urobili pri svojich detoch ☹ a pred ktorymi chceme vyvarovat ostatnych. Uvitam akekolvek dobre rady pri starostlivosti o nase male poklady 🙂
@tinki my sme nemuseli dat papeir o zaockovani, a to je uz 4 roky........v kazdom pripade, myslim, ze ak by ho skolka vyzadovala, staci sa spytat riaditelky, aky zakon jej to povoluje a bola by vybavena.ako uz pisal niekto vyssie, s tym by na sude nepochodila....a v nerposlednom rade na to da pozriet aj ako na moju prisne osobnu zalezitost ohladne mojho zdravotneho stavu a to je do toho kazdeho vies co🙂)teda zdrav stavu dietata
@kaja73
Nechapu jednu vec:
Pises, ze Zakon nepravi o tom, ze Nezaockovane dite Nemuze do kolektivu...ale zaroven VIS, ze do skolky neprijmou dite bez potvrzeni o povinnem ockovani....Prijde mi to dost jasna situace 😉 ze ktere vyplyva, ze BEZ potvrzeni o ockovani Te do skolniho kolektivu ci na tabor NEVEZMOU...
p.s. Nevim, co pravi Zakon, ale vim, co pravi skolni Smernice a Smernice (vnitrni rady) ty jsou casto Nadzakonne, - doplnuji a upravuji Zakom ve vnitrnim jadru bezpecnosti dane Instituce...
V pripade, ze dite nebylo ockovano, protoze "nemohlo"...detsky lekar jiste vi, kam - co a do jake kolonky zapsat..protoze USTNE nejde nic...(nemelo by jit nic, i kdyz "dnesni" spolecnost hraje casto spinavou hru a hazarduje se zdravim ostatnich (jina kapitola 😉 ☹ )
p.s. Situace zde v Italii (Evropska Unie) 😉 ...
neprijmou dite bez ockovaciho prukazu do jesli, do skolky, do skoly...a ani na zadny Sportovni krouzek...
@irriss Povinnost lekara je len napisat ci je dieta zdravotne sposobile navstevovat skolku-osatne info nemusi davat. T,o že to niekto vyžaduje je ine,ale nemaju na to pravo. Toto musia ludia vediet,ved sa s nami potom kona ako s nesvojpravnymi.
A moje neočkovane predsa nijako neohrozuje tvoje ockovane-skor naopak-takže je to len moja vec ci tomu riziku vystavim moje dieta-tvoje je napr po MMR ke infekcne a može moje nakazit.
@aduskatt
Setkavam se s tim oprve, ze nekdo muze zarucovat neco na urok dalsich...
to je doslova Hazard ...tady se setkavame s lidmi - uprchliky z tech nejnebezpecnejsich mist, nedokazu si predstavit, ze bych nemela deti oockovane...a tudiz Vam ani "nedoporucuju sem jezdit"...
Kontroly nestaci a toi v jakemkoliv smeru...Bezpeci si musime hlidat samy...My rodice jsme "Chartou prav", protoze je to jediny zpusob ochrany...
@irriss citácia z Charty práv dieťaťa
Článok 2
NEDISKRIMINÁCIA
1. Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami tohto Dohovoru, sa zaväzujú rešpektovať a zabezpečiť práva stanovené týmto Dohovorom každému dieťaťu, ktoré je pod ich jurisdikciou, bez akejkoľvek diskriminácie podľa rasy, farby pokožky, pohlavia, jazyka, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, národnostného, etnického alebo sociálneho pôvodu, majetku, telesnej alebo duševnej nespôsobilosti, rodu a iného postavenia dieťaťa alebo jeho rodičov, alebo zákonných zástupcov.
tak aby to bolo konkretne.........toto mi zarucuje charta, takze nediskriminacia podla ineho zmyslania..a tym to povazujem za vybavene....nepotrebujem teraz vysvetlovanie o tom, co je ockovanie, ake je dolezite alwebo nedolezite a kde je zodpovednost, mam to dopodrobna nastudovane, podotykam, ze som len napisala, ze odo mna nikto papier nechcel, nie, ze mam neockovane dieta....
Necitala som prispevky, ale myslim ze najdolezitejsie je zavriet knizky a rady na konikovi 🙂 a riadit sa len dietatom ;) nam to vyriesilo velmi vela problemov ked som vsetky rady hodila za hlavu a zacala pocuvat maleho, zrazu bolo vsetko velmi jasne ;)
@kaja73
JEZIIIIIIIIIIIIIIIIS...radeji odchazim k zehlicimu prknu...Omlouvam se, ale diky zdejsi situaci vim, co se deje a muze stat, protoze se obcas stane.... 😲 😲 😲 😲
viz. Miminka narozena v nemocnici v Rime a zdravotni sestricka na oddeleni novorozenat, ktera nakazila TBC nekolik set deti...(chodila nemocna nekolik let do prace s novorozenaty...nikdo se ani nepozastavil nad jejim stavem, a ke vsemu mela doma manzela od r.2004 nemocneho TBC..) Do nemocnice svolavali deti narozene na oddeleni jiz pred lety...kvuli kontrole a nakaze... 😲 😲 😲
Takze asi tak, bordel a nebezpeci, kontroly a diry v Zakonech, neinformovanost je vsude...a to i se Zakonem a BEZ 😉
@irriss Prijemne zahlenie a nikdy nezaži po ockovani to co prežilo moje dieta-potom sa nazory menia. 😉
ked chces vediet viac chod do inej temy,tu sme mino. Ja si studujem už rok a pol takmer denne info o očkovanich ,takže reci tohto typu doverne pozanm,ale neva aj ja som taka bola.
ano, tento príspevok poukazuje na to, že to nie je v zákone. Ale realita je taká, že ten papier sa do škôlky nosí, a keď si budú mať vybrať medzi zaočkovaným a nezaočkovaným dieťaťom, tak vieš koho si zoberú. Ešte stále to nie je dostatočne ošetrené. Môže sa to síce považovať za diskrimináciu. A v tom prípade by ma zaujímalo, že ako by to dopadlo. Ja mám deti očkované a dúfam, že nikdy nebudú mať vedľajšie účinky. Ale akosi som nemala odvahu to nespraviť, nakoľko mám strach, aby nedostali tie choroby, proti ktorým sú očkované.
A k téme. Mojou chybou bolo, že som po roku a dvoch mesiacoch dala dcére kravské mlieko. Bolo priamo z farmy, plnotučné. Myslím si, že kvôli tomu má teraz alergiu na mliečnu bielkovinu. Pri druhej to nespravím.
@tinki predpokladam, ze to asi mala byt reakcia na moj prispevok..........tak, ja mam bohuzial, dieta plne ockovane...........v tej dobe som nemala este info.....pripadne druhe dieta urcite nebude ockovane...a aby som bola v teme, odkedy som si nastudovala co to o ockovani, povazujem za svoju chybu, ze dieta bolo ockovane presne podla kalendara, resp, ze vobec bolo ockovane
Nik ma nesmie nutit davat dieta do takehoto rizika http://iansvoice.org/default.aspx je to o ockovani ne hep.B-ta sa tam ockuje samostatne.
Foto mojho syna nemam-ako vyzeral,nastastie takto nie,ale tiež to nebolo bohvie co.
@aduskatt
hmmm, ale pod timto sluvkem BEZ HRANIC by se mohl nechat UKRYT kdokoliv...Je to dost benevolentni ochrana ruznorodych nebezpeci...
pod timto si muzu predstavit: vraha, devianta, nemocneho,ktery siri svou nemoc umyslne,---proste i nemocnou dusi, ktera se bude citit "jina" a Chartou chranena... 😉
Vzdyt spousty lidi se zamysli jinak, kde Charta chrani "zdravy rozum?"..protoze pokud je zneni jen takto, vazne muzem najit schovanou pod touto moznosti kdejakou "faunu" 😉 😠
(a neockovane dite muze byt razem "minimum"..) 😉
@irriss ja som tu chartu nepisala...........
a co sa tyka deti postihnutych, to riesi zasa iný članok charty
Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami tohto Dohovoru, uznávajú, že duševne alebo telesne postihnuté dieťa má žiť plnohodnotný a riadny život v podmienkach zabezpečujúcich dôstojnosť, podporujúcich sebadôveru a umožňujúcich aktívnu účasť dieťaťa v spoločnosti.
2. Štáty, ktoré sú zmluvnými stranami tohto Dohovoru, uznávajú právo postihnutého dieťaťa na zvláštnu starostlivosť. V závislosti od rozsahu existujúcich zdrojov musia oprávnenému dieťaťu a osobám, ktoré sa oň starajú, poskytnúť podporu a pomoc, o ktorú sú požiadané a ktorá zodpovedá stavu dieťaťa a situácii rodičov alebo iných osôb, ktoré sa starajú o dieťa.
takze v podstate podla charty aj tieto deti musia dostat moznost sa naplno zapojit do spolocnosti.a predpokladam, ze vrah asi nenavstevuje skolku a sedi v base..........
konieckoncov som sa sem neprisla hadat, len poukazat na moznost neziadat od rodica zaockovat dieta, top je vsetko 🙂
@aduskatt
vubec nechapu spojitost Charty s "ne-ockovanim", taky se nechci hadat..pokud mas ten dojem, tak mne to mrzi...
Proste NECHAPU, co ma spolecneho Charta s danym problemem...ted mi sem vypisujes odstavce z Charty o postizenych detech...pritom nesouvisi VUBEC s nasi debatou...
Ja jsem jen rekla, ze je Spravne a opravnene, kdyz Skola pozaduje na rodici Ockovaci prukaz...a TY mi jdes mavat s Chartou...a mimo tema.. 😉
@irriss a myslim, ze neslo o ockovanie alebo neockovanie, to nech si poriesi kazdy sam, ale praVE O TO, ZE SKOlKA POZADUJE NIECO, NA CO NEMA PRAVO, TAK SOM LEN DALA NAVOD NA TO, AKO SA TOMU LEGALNE VYHNUT.KTOSI VYsSIE PISAL, ZE NARIADENIA SU NAD ZAKONOM, NA CO JA TVrDIM, ZE CHARTA JE NAD CIMKOLVEK........TAKZE TAK........sorry, omylom som zapla caps, nechce sa mi to znova prepisovat, prispevok nie je mysleny nijak agresivne napriek tomu, ze je pisany velkymi pismenami
@aduskatt
ok..ja si myslim ze ma, alespon z toho duvodu, aby vedelo...
tady dite NEPRIJMOU do skolky , skoly BEZ radneho ockovani...
Myslim si, ze je to vseobecne pravidlo pro EU a v novych zemich (relativne novych zemich) jeste spousty pravidel neni osetreno...
Tady neockuje "pediatr - detsky lekar" ale ockuje Hygienicka stanice,posila domu obsilky a vede presnou registraci.... ktera uz nedovoli NIC z toho, co by mohlo byt opomenute ci ze znamosti podlozene...
@aduskatt
porad tady mluvis o Charte, pritom jsi nebyla schopna najit jednu jedinou vetu, ktera zaruci mamince, ktera neockuje Ochranu pred Zakonem...
Neockovat je Trestne..
Vubec nediskutuju o tom, zda spravne a do jake miry ano ci ne...
Jen jsem si dovolila podotknout, ze v pripade, ze NASE dite jde do kolektivu, je pravo NAS VSECH vedet, kdo tam prisel... 😉
koncim...k zaveru nedojdem, nejde o nase rozdilne nazory, ale o "rady", ktere davas a podle mne nejsou funkcni.. 🤐
@aduskatt - nie skolka nepozaduje ockovaci preukaz, iba potvrdenie o tom, ze je dieta zdrave, toto potvrdenie vystavuje pediater a nesmie byt starsie ako 7 dni pred nastupom do skolky.
Aj neockovane deti mozu do skolky. Su totiz take, kde je zdravotny stav kontraindikacia ockovania, ale na skolku su sposobile - napr. dieta, co ma alergiu na vajecny bielok nemoze dostat MMR vakcinu - ale do skolky moze ist. Riaditel skolky nema pravo toto dieta vylucit. A kedze sa jedna o zdravotny stav dietata, ktory nema co riaditel skolky s tebou diskutovat - vec osobna - nemusis ani vysvetlovat, preco tvoje dieta nebolo ockovane. Proste treba povedat, ze na to boli dovody.
To, ze sa pri nastupe ci ziadosti o prijatie do skolky musi predlozit ockovaci preukaz, neni pravda.

Dako 3,20 to zacina o skolkach