Učíme sa na vlastných chybách
Ahojte maminky,
zalozila som tuto diskusiu, aby sme sa tu navzajom podelili s chybami, ktore sme urobili pri svojich detoch ☹ a pred ktorymi chceme vyvarovat ostatnych. Uvitam akekolvek dobre rady pri starostlivosti o nase male poklady 🙂
@anjelicek26 toto ja viem, tu s tym maju problemy ine maminy, mne to netreba vysvetlovat🙂)) ale dik.......dufam, ze presne tento prispevok si precitaju baby, ktorym to pomoze
@irriss.......tú pokutu nedava sud, ale urad.a ta sa da obist, ale to je na ldhsiu a inu debatu, resp su tu temy, kde je o tom popisane dost.......
@anjelicek26
Nezapominej, ze kazdy zijeme nekde jinde... 😉 TADY Te do skoly nepusti...
Pises, ze dite nemuselo byt preci oockovane, protoze to jeho stav nedovolil...to je duvod, ktery je zachycen na predlozenem ockovacim prukaze - nikdo se Te nepta PROC! 😉 ano, to je Tva vec..ale MUSIS prinest potvrzeni o tom, ze NEMUZE a NEMOHLO byt oockovano...a ne, ze se jeden den maminka rozhodla..to je neplatne!!ZDE!
O zpusobilosti ditete do skoly se zde vydava papir, kdyz dite po nemoci se vraci do tridniho kolektivu...
@irriss - tak u nas v nemecku ani anglicku ockovanie povinne neni, ani to od teba nikto nevyzaduje, proste to akceptuju. Na slovensku je to tak, ako som pisala vyssie, mam par kamaratok, ktore maju deti vo veku Sasky, su neockovane a do skolky chodia a nebol s tym problem.
Inak by ma zaujimalo, preco je v skolke plnej zaockovanych deti to neockovane taka hrozba? Ved aj keby dostane osypky a dojde s nimi do skolky, cisto hypoteticky by ich ziadne ine dieta dostat nemalo 😝 Teda ak som spravne pochopila, coho by sa taky riaditel skolky mohol obavat 😕
@anjelicek26 ale veď ty žiješ v UK však? Ako môžeš vedieť, že od mamičiek nechcú papier? Prečo si myslíte, že som si túto informáciu vycucala z prsta?
Keď som prihlasovala dcéru do škôlky, bolo to pred rokom v marci, dostala som prihlášku, ktorú mi mala opečiatkovať doktorka, no a tam boli rôzne odstavce. A medzi nimi bolo aj, či bolo dieťa očkované povinnými očkovaniami..toto mi doktorka odfajkla, dala "štempel". Na základe toho som usúdila, že je to asi potrebné. Nie očkovací preukaz. Ale bolo to v prihláške. Ale ak by sa čisto hypoteticky v škôlke rozmohla nejaká choroba, ktorú nemusí moje dieťa chytiť, lebo je očkované ale môžu je preniesť domov, tak potom by som zisťovala, prečo sa taký vírus alebo bakteria dostala ku mne domov. Ak mám doma ešte malé nezaočkované dieťa, ktoré mi chytí čierny kašeľ, alebo osýpky. Tak to ďakujem pekne.
@estterka
ok...ja jsem si JEN dovolila napsat, ze ZDE je nutne predlozit do skoly ockovaci potvrzeni....
ze se ockovani NIKDO nevyhne...
nechci diskutovat o "ockovani" jako takovem..to je strasne tenky led, zvlast pro toho, kdo mel doma "nestesti"...
Nahore jsem psala o pripade, tusim pred par mesici zde v RIME...oddeleni novorozenat, osetrujici sestricka nakazena LETA TBC..nakazila deti..proptoze TADY se TBC neockuje uz leta.....to je vporadku?
@anjelicek26 odo mna, ked isiel maly do skolky pred 4 rokmi tiez nikto nechcel ziadne potvrdenie o tom, ci je ockovany a zijem tu na SVK 🙂
Ja sice este dieta nemam, ale uz je na ceste🙂 povazujem tuto diskusiu za velmi uzitocnu a preto ju sledujem. Nebudem tu prezentovat svoj nazor aby ma nikto nezotrel v style "prid sem ked budes mat k teme co povedat, ked budes matkou", ale dovolim si jeden vseobecny nazor, ktory v principe s rodicovstvom nemusi byt priamo spojeny. A tyka sa debaty, ktora tu prave vrie - ockovanie. Nediskutujem ci ockovat, ci nie, na to je ina tema.
Ale za nasu velku CHYBU povazujem to, ze bez rozmyslania, uvazovania a otazok prijimame ako univerzalnu pravdu to, co povie lekar, resp. ina autorita.
@irriss prepac, ale nemozem suhlasit s tym, ze KAZDY lekar Ti povie VSETKO. Mam uctu k lekarom, ale na kazdodennom poriadku mas aj lekarske pochybenia. Tak ako automechanik nevysvetluje klientovi vsetko, tak Ti lekar tiez povie len to, co uzna za vhodne. A ked nie sme odborne zdatni, tak nemame sancu odhalit, ci nam hovori VSETKO, ci nie.
A ak ma vacsie rozhodovacie pravo lekar ako rodic tak to mozu rovno vyhlasit stanne pravo a uz si ani neskrtneme a sme zbaveni vsetkych moznosti a prav.
Tiez zijem v zahranici a som stastna, ze pravidla nie su uniformne a este nejake zdanlive zbytky slobody existuju 🙂
Nechajme ockovanie, piste piste piste co by ste urobili inac, nech sa mozme my - neskusene inspirovat 🙂
@irriss - vies ked je nieco povinne, nesmie to mat nepredvidatelne vedlajsie ucinky. Ono je to fakt ne dlhu diskusiu. Pre a proti. Moje deti maju vsetko - okrem MMR - z dobrych, velmi dobre uvazenych dovodov, zvazovania pre a proti - riziko ockovania a riziko choroby a proste mi z toho lepsie vyslo, ked deti ochoreju, ako riskovat vazne ochorenie ci trvale nasledky sposobene ockovanim 😔
@tinki - chybicka. Dieta je nosicom kiahni, osypok a podobne, az ked ich aktivne ma - par dni pred vysypom - a to by bolo prave v pripade, ze by bolo ockovanie neucinne. Inak ak si umyje pri navrate zo skolky ruky - nema ako to tvoje male dietatko nakazit.
A tento strach o stretnutie sa s infekciou mozes mat aj na detskom ihrisku, v detskom kutiku, v obchode, proste kdekolvek, nemusi to byt prave ta skolka, ze ano.
@alenka600
Kazdy z toho duvodu, ze se zde na Hygienicke stanici stridaji 2 leklari - proto Kazdy!!!
Na kazdeho pacienta ma lekar vyhrazenou dobu, pri ktere Ti vysvetli co to obnasi ..pri objednani mas na domaci propstudovani brozuru...ale, pokud je vakcina povinna, nemuzes se stahnout ani kdyz se Ti to nelibi... 😉 - mluvim o zaklad.ockovani..
@irriss no tbc sa nebude ockovat od noveho roku ani u nas na slovensku,pretoze malo neskutocne vedlajsie ucinky. ono otazne je,ci by ich stihli zaockovat a ci by vakcina stihla "fungovat" pred tym,ako by prisli do styku s tou nakazenou osobou. a este ako,ked robim na novorodeneckom a len trochu sa mi nezda moj zdravotny stav,nejdem do prace ..takze ludsky faktor zlyhal tiez. myslim,ze si pisala,ze zdravotna sestra ich nakazila.odobrala by som jej moznost pracovat v zdravotnickom obore a uz vobec nie s detmi,ked takto hazarduje.
u nas treba papier o ockovani tiez,co je dost nemiestne,kedze ockovanie nie je povinne zo zakona a preto sa pred tym,ako nasa nastupi do skolky prestahujeme zo spanielska. jej zdravie mi za to uplne vazne stoji,nic nie je dolezitejsie a ja som presvedcena,ze ockovat nebudeme a teda toto je pre nas riesenie. nechceli sme tu zostat cely zivot,len sa veci tymto trochu urychlili. nenecham si diktovat nikym co robit s mojim dietatom,za ktore som ja zodpovedna a ktoremu ked sa neico stane,ja budem ta,ktora si odtrpi.
Vazim si uplne vsetky mamicky a tiez mi je nesmierne luto tych, ktorych deti mali negativne reakcie na ockovanie, ci uz islo "iba" o zvysenu teplotu alebo nedajboze o nieco horsie, ale pri vsetkej ucte, preco vacsina tem konci diskusiou o ockovani? Treba si uvedomit ze su rodicia ktori svoje deti zaockovat nechcu dat, a su rodicia ktori ockovat deti daju... A hotovo, na co o tom donekonecna diskutovat?
@alenka600
ale kdyz zpochybnime slovo lekare, zmenime ho, jinak nema smysl mu davat do rukou to nejcennejsi co mame...
musi to byt o duvere....
zrovna tak ve skolstvi, v zamestnani..proc byt nekde, kde se trapime?
..tak se rozvedeme...nebo pokracujeme a trpime, vedle sebe, spolecne a kazdy s jinou predstavou o spolecnem souziti?
@irriss A ako to zvaži,ake vysetrenie mu pred ockovanim spravi-ake robia 4 dnovemu babenu pred TBC vakcinou-odpoviem za teba-žiadne.
Nevysetria NIC ani pre inym očkovaniami-možno popocuvaju fonendoskopom a pozru do hrdla-dakujem,ale takyto podklad na očkovanie je na nič. 😲 nic to nehovori o imunitnom stave dietata.
Doufam, ze zustanu jednou ze stastnych mamicek, ktere se zaockovat "povedlo"....
Zvlastni je, ze tady NIKDO nediskutuje zda zaockovat povinne sera ci ne..je to automaticke...pri tech ockovacich moznostech "navic" se diskutuje s lekarem...
Prekvapuje mne vzdy reakce "cesko-slovenskych" maminek, protoze tady se s tim nesetkavam..proste se zakladni ockovani bere jako ochrana a povinnost a bezpeci pro vsechny...Jen jsem se vyjdarila, jak to chodi zde..neprisla jsem diskutovat o spravnosti a nebo nekomu brat jeho nazor..ba naopak... 🙂

@irriss trestne podla zákona to nie je, ok koncim debatu, tu sa proste nestretneme