V dcérinej triede je dieťa s aspergerom a chystajú sa na školsky výlet (rada/názor)
Ahojte moja dcéra je 4táčka v triede majú dieťa s aspergerom vysoké štádium je dosť agresívny ak sa mu niečo nepáči....
Samozrejme má asistenciu väčšinou sa musi učiť mimo triedy lebo to nezvláda....
Idú na škôlky výlet na celý víkend na chatu do lesa a tento chlapec ide s mamou tiež s nimi.
Aký máte názor nato?
Pustili by ste svoje dieťa?
Ďakujem
@matkahelka preco tu vyťahuješ niečo z iných tém? Trosku od veci…
Myslela som, že sú zakázané, povodne to tak aj hovorili, preto som to dohľadala a od 3.6. (Čo je dosť čerstvé) to zmenili na “neodporúčane”. Aj som to následne v presnom znení zdieľala. Takze nemaj obavy, chapem rozdiel medzi zakázané a neodporucane. Mmch, v cervenych okresoch sú stále zakázané podľa školského covid automatu. Je na každom rodičovi, či dieťa pusti, pre akékoľvek dôvody.
@matkahelka u nas dokonca aj dievca ...
@hettinka nic nebolo od veci, naopak. poukazala som na to, ze vsetko, co nie je zakazane, je vlastne dovolene. deti idu na vylety najskor o 2tyz., dovtedy bude situacia este omnoho priaznivejsia a ja naopak kvitujem, ze pedagogovia sa im snazia kompenzovat to asocialne covidove obdobie.
@matkahelka bohvie, čo bude o 2 týždne. Písala som, čo je aktuálne teraz. A myslím, že už sa odporúčania meniť nebudú, automat je nastaveny, pôjde sa podľa toho.
@hettinka netvrdim, ze sa zmenia podmienky, ale ze bude situacia lepsia skrz moznej nakazy, cize ten skolsky vylet je za mna menej rizikovy ako nakup v poobednej spicke v lidli
@matkahelka veď ja nepíšem nič na tému, či je to nebezpečnejšie, alebo logické, dobre, zle, alebo neviem aké…
Len aké je stanovisko ministerstva. My sme červený okres, takze riešime aspoň účelové cvičenia a jednodenné výlety do okolia. Smutný rok. Nikomu to nie je prijemne. Ja som tiež nebola 2 roky s deckami na exkurzii vo Viedni a veru, chyba to.
Bud rada že tvoja dcéra je zdrava.Po prečitani mi viac netrebalo.Nemám problém vyrobim si ho.Hanba.
@veronikavaneska no vidíš, nevieš, čo sa stalo a kvôli čomu riaditeľ zmenil názor môže byť, že pred rokom mal ísť bez rodiča alebo ako som písala rodičia sa sťažovali... A ak ti to tak vadí, že aj on ide prečo to neriešiš so školou alebo ostatnými rodičmi z triedy aký majú nato názor?
Tu nie je problem vylet - tam to bude podla mna ok, kedze tam chlapcek bude mat mamu. Problemom je celkova situacia v triede - uplne nezvladnuta integracia alebo pseudointegracia alebo ako to nazvat. Mali by ste ako rodicia tlacit na triednu ucitelku, aby detom odkomunikovala specifika AS, co chlapca drazdi, na co by si decka v ramci moznosti mali dat pozor, co chlapca moze provokovat k agresii, robit s detmi aktivity zamerane na skupinovu koheziu, toleranciu - bud v spolupraci so skolskym psychologom alebo psychologom z PPPPaP alebo CSPPaP.
@hettinka tiež sa nad tým pozastavujem, že ide trieda niekam na výlet. Ale aj nad tým, na čo je dobré za každú cenu dieťa, ktoré má takéto problémy, začleňovať do bežnej školy. Je asperger a asperger. Viem, že ma tu teraz asi ukameňujú, ale pre koho to má prínos? Pre to nešťastné dieťa, ktoré aj tak väčšinu výučby strávi mimo triedu? Čo mu to dáva? Čo to dáva ostatným deťom? Nie je problém dieťa na vozíčku, dieťa postihnuté telesne, ale nepáči sa mi trend za každú cenu integrovať. Minulý týždeň som sa rozprávala s jednou mamičkou, už keď dieťa nastúpilo do MS, bolo jasné, že bežnú základnú školu nezvládne, ale odklad. Úplne k ničomu, zabitý rok. Prvý rok v škole - tento, opäť zabitý ďalší rok a od septembra ide dieťa konečne do špeciálnej školy. Do triedy, kde je menej detí, kde sa ide tempom, ktoré zvláda, kde je špeciálny pedagóg, kde konečne aj ono zažije pocit úspechu. Na čo bolo dobré dieťa trápiť dva roky a za každú cenu ho pchať do základnej školy, kde bolo nešťastné ono a ním aj rodičia?
Ja odpadnem "väčšinou nie je problém on ale trieda ktorá ho nechápe"...pri všetkej úcte k dg, ale toto je dosť divoký argument.
@katus226 presne viem o čom hovoríte, keď to všetci riešia poza chrbát, a tie pohľady, že je iný.. alebo nevychovaný. Môj našťastie škôlku zbožňuje, aj svojou asistentku. Len mi je ľúto, že rodičia nevysvetlia doma deťom, že niekto môže byť aj iný. Samozrejme v rámci možností pochopiť to.
@mahuliena_biela podľa mňa to nie je o deťoch ale rodičoch nie nadarmo sa hovorí, že dieťa je zrkadlom svojich rodičov. Niekedy deti majú aj viac rozumu oni si častokrát ani neuvedomujú, že niekto je iný len stačí, že raz zazrie na to dieťa divne matka/otec a už hneď aj dieťa to bude robiť s tým, že je to "správne".
@veronikavaneska ja sa nedivím, že deti v školách šikanujú a vysmievajú sa, keď existujú takéto matky
No ja som asi divná, ale nechápem tie urážky na autorku... Veď nikde to dieťa neurazila, ani sa nepovyšuje, ani nič podobné.. Jednoducho vie (nemá skúsenosť!! ) akú má dieťa diagnózu a spýtala sa či by ste pustili svoje deti.. Tak mi prídu choré tie urážky na jej adresu..
Čo sa týka výletu, tam nevidím najmenší problém. Chápem že si matka a máš prirodzene strach o svoje dieťa, ale s chlapcom tam ide jeho matka a myslím, že tá vie najlepšie dozrieť na svoje dieťa a výlet si všetky deti užijú rovnako
@felicita027 ja osobne by som to riešila nejakým rodičovským, kde by učiteľka všetkým rodičom vysvetlila, že majú v triede takéto dieťatko, aby sa to nedozvedeli klebetami po sídlisku... A že to dieťatko nie je žiadny strašiak, ani hrozba. Práveže potrebuje okolo seba detičky a kolektív, aby mohol napredovať.
@veronikavaneska Mne tu rezonuju 2 veci, prva, ze ci ten chlapec je agresivny "bezdovodne" a druha, ze dost tu vykreslujete situaciu, ze on je ten zly, a vsetci chudaci placu a utekaju. AKo chapem, ze ked niekto vrieska a lieta stolicka, je to uz ozaj moc, ale mi nevravte ze v tej vasej triede si deti navzajom nerobia zle a neprovokuju sa vramci nejakych socialnych vztahov.
@elizabet173 ak je to dieťa s AS, má normálny alebo dokonca vyšší intelekt, ako som spomínala vyššie a také dieťa nepatrí do špeciálnej školy - tie sú pre deti s mentálnym postihnutým, takže aspergera tam jednoducho legislatívne nemôžu prijať. Ak nie je v meste, resp. v okolí škola, ktorá sa venuje deťom s autizmom (aj tým bez MP), musí ho prijať spádová škola. Toto nie je chyba matky, ani školy. To je naše školstvo. A inklúzia (zrušenie variantov A v špeciálnych školách = bývalé osobitné školy a vzdelávanie týchto detí v klasickej ZŠ), ktorú plánujú spustiť vraj už v septembri, to bude iná katastrofa, zvlášť u nás na východe. V praxi to znamená, že každé dieťa s ľahkou mentálnou retardáciou bude vzdelávané s deťmi s normointelektom. Otázka je, pre koho je toto rozhodnutie prínosom. Ale to je už o inom.
* oprava 🤦🏻♀️ s mentálnym postihnutím
Zažila som si so staršou dcérkou agresívnych spolužiakov (bez dg), takže úplne chápem tvoje obavy. Tam to nezvládol vyložene pedagóg. Robil rozhodnutia, ktoré spôsobovali šikanu iných detí. Posádzal dobré/tiché deti k týmto deťom, aby mal kľud na hodine ☹
Na druhej strane, mám dieťa s vysokofunkčným autizmom. A je mi nesmierne ľúto, že ho nemôžem integrovať. Je šikovná, múdra, milá, vždy skôr čaká, kým jej bude niečo dovolené. Takéto agresívne deti by ju "zožrali" a ešte by mala aj prinajlepšom depresie a úzkosti. Keďže mnoho deti s autizmom (aj Aspergeri) má práve problém hovoriť o emóciách.
No a najväčší problém je, že slovenské školstvo nie je absolútne pripravené na integráciu detí s rôznymi dg. V prvom rade by museli existovať malotriedky, po ruke špec. pedagóg a samozrejme asistent. V zahraničí pomerne bežné. Ďalej povinná priebežná edukácia učiteľov, aby pochopili, o čo ide. Oni sú v tomto procese veľmi dôležitá časť. Edukácia spolužiakov a ich rodičov. No a toto je na SR vo fáze snívania.
Na moju mladšiu už teraz občas zazerajú, šuškajú si a deti sa jej pár krokov od nás posmievajú (ona má aj problém s verbálnym vyjadrovaním, nie je na na úrovni veku). A ona sa prestane hrať, zamrzne a je totálne smutná, pozerá do zeme...
Je mi veľmi ľúto predovšetkým toho chlapca, pretože tam zlyháva predovšetkým komunikácia a s tým súvisiaca integrácia. On musí byť psychicky veľmi vyčerpaný. Je mi veľmi ľúto jeho maminy, keď toto všetko vidí. Ale je úžasné, že sa snaží ho napriek všetkému začleniť (napr. tým, že ide s ním na výlet).
Je mi ľúto aj vašej dcérky a ostatných detí, pretože zjavne vôbec nechápu (nie ich vinou), čo to je za dg a zažívajú toho dopady. Tu zlyháva naša akože inklúzia/integrácia, nie ten chlapec!
Či chceme alebo nie, musíme sa pripraviť na inklúziu/integráciu. Takýchto detí je čoraz viac, je to teraz doslova epidémia. Neviem, či si ľudia uvedomujú, že ak sa vykašleme na inklúziu, tak doživotná starostlivosť o takýchto ľudí je nesmierne drahá. Nehovoriac o zlej demografii....kto bude na nás/vás robiť o cca. 30-50 rokov? Už teraz je situácia alarmujúca a nijako zvlášť sa to nerieši. A pritom ľudia aj s dg môžu byť nesmierne prínosní pre spoločnosť (aj napr. tým, že im umožníme raz normálne pracovať).
Stačí dať inklúzii šancu na všetkých stranách 🙂 A samozrejme urobiť potrebné veci tak, aby inklúzia bola vôbec možná.
Ja napíšem moju skúsenosť v triede chlapček podla učiteľky veľmi milý, ale neuvedomujúci si svoju silu. On chcel len santiť a postiskat spolužiakov. Či chceli či nie. A tak deti s modriny chodili, či celou silou proste len tak zrazil spolužiaka z nôh. Rodičia neriešili nič. Že on je taký.
Až zhodil moju pri desiatovani zo stoličky tak, že skoro zuby vybila o lavicu a celé sa to na rodicku prevalilo. Moja otázka, či sa čaká až niekomu sa pri tomto vypichne oko.
Až sa stane úraz kde dôjde k trvalému poškodeniu zdravia potom čo. Už žiadne ospravedlnenia to nezvrátia. Chlapec za to nemôže, učiteľka tiež nie, rodičia vraj nevedeli, že on má vážny problém (on chudák doslova nechápal čo robí), pritom upozorňovali ich už v škôlke.
@veronikavaneska ja chápem Tvoje obavy. A každá čo Ti tu nakladá, by som chcela vidieť akoby sa tvárila, keby jej dieťa prišlo k ujme.
Súhlasím s tým, že s triedou je potrebné pracovať a dieťa riadne, nie iba akože integrovať.
Ale ako človek, ktorý zažil v detstve, že takéto skončilo tým, že dieťa prišlo o oko....To oko už sa ničím nedá nahradiť.
Tak ako mama aspergera chce aby sa on cítil v kolektíve čo najlepšie, tak predsa aj tie deti v kolektíve majú právo bez strachu a v kľude sa učiť.
@veronikavaneska neuvažovala si o tom, že by si na výlet išla ako pomoc učiteľky s ostatnými deťmi aj ty? Tiež by to bolo riešenie spoznať bližšie situáciu v triede.
Inak ja ak by som videla, že škola dlhodobo túto situáciu nezvláda, zvážila by som aj prestup dieťaťa, aby sa mohlo učiť v bezpečnom prostredí.

@veronikavaneska vobec by som neuvazovala, ci by som dceru pustila. ano, pustila. tiez maju v triede aspergera, aj autistu. za mna je to skvely priklad do zivota pre vsetky deti, ako sa naucit zit a vychadzat s niekym, kto je trosku iny. vela to tym detom da. a na margo bitiek, je to paradox, ale u nas naopak chlapci bez diagnoz biju ostatnych, utocia, rozbijaju a nicia skolske pomocky